Ο Βγενόπουλος μιλάει σάν κανονικός άνθρωπος καί όχι σάν καραγκιόζης πολιτικός...

....Αναδρομικό «πόθεν έσχες» για όλους τούς εν ενεργεία πολιτικούς (money talks)...
Στή χώρα τού καραγκιόζη οι λέξεις έχουν χάσει τό νόημά τους...
Οι πολιτικοί μιλάνε καί όλοι ξέρουμε ότι λένε ψέματα...
Επίσης όλοι γνωρίζουμε ότι στήν πλειοψηφία τους είναι διεφθαρμενοι καί ανίκανοι...
Μάς κοροιδεύουν μπροστά στά μάτια μας...

Ο Βγενόπουλος απο τήν άλλη μιλάει κανονικά...
Δέν εχει σημασία εάν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με αυτά πού λέει...
Πάντως καταλαβαίνεις τί λέει καί - τό κυριότερο - είναι φανερό ότι οι λέξεις που λέει διατηρούν τό νόημα τους...
Γιά παράδειγμα γιά την διαφθορά τών πολιτικών ήταν σαφής...
Νά πιάσουμε όλους τούς πολιτικούς και να ερευνήσουμε τήν περιουσία τους απο τη στιγμή πού μπήκαν στήν πολιτική έως σημερα...
Νά ανοιχτούν λογαριασμοί κλπ...
Καί μετά να μάς πούν πού τα βρήκαν....
Απλά είναι τα πράματα...

Διαβάζουμε απο το euro2day τα βασικα σημεία τής συνέντευξης Βγενόπουλου...

«Μόνη λύση ο κρατικός καπιταλισμός»
Το μοντέλο του «κρατικού καπιταλισμού», με συμπράξεις ιδιωτών και χωρίς φαινόμενα διαφθοράς, θεωρεί ως μόνη λύση για να επιστρέψει σε ανάπτυξη η χώρα,
ο πρόεδρος του ομίλου MIG Ανδρέας Βγενόπουλος, όπως ανέφερε σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του στον Νϊκο Χατζηνικολάου του Alter.

Ο ίδιος τόνισε ότι το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού είναι πλέον φανερό ότι έχει αποτύχει παγκοσμίως κι ότι ειδικά στην ιδιόμορφη περίπτωση της χώρας μας, σε αυτή την περίοδο δεν είναι λύση οι αποκρατικοποιήσεις, (που θα φέρουν μικρά έσοδα σε σχέση με τις μελλοντικές ταμειακές ροές) αλλά η σωστή λειτουργία του κράτους , με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Ανέφερε δε το παράδειγμα ευρωπαϊκών χωρών που διατηρούν ισχυρές κρατικές εταιρίες, οι οποίες όμως λειτουργούν αυστηρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να διατηρείται και να αυξάνει ο πλούτος τους.

Έσπευσε επίσης να σημειώσει ότι η άποψη του αυτή δεν είναι ιδεολογική αλλά πραγματιστική, σε σχέση με τις υφιστάμενες συνθήκες, ενώ διευκρίνισε ότι για να λειτουργήσει σωστά το κράτος και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα θα πρέπει να «αναβαπτιστούν» οι πολιτικοί, μέσα από μια διαδικασία απόλυτης διαφάνειας.






Υπογράμμισε μάλιστα ότι η αποκατάσταση της διαφάνειας και του περί δικαίου αισθήματος στην κοινή γνώμη, μαζί με την δίκαιη κατανομή του βάρους των συνεπειών της κρίσης είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποφύγουμε την απειλή τυχόν κοινωνικών εκρήξεων.

Αναδρομικό «πόθεν έσχες» για πολιτικούς

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη θέσπιση ενός νόμου για «αναδρομικό πόθεν έσχες» σε όλους τους εν ενεργεία πολιτικούς, δηλαδή μια έρευνα της οικονομικής τους κατάστασης από τότε που μπήκαν στην πολιτική, ως σήμερα, με ταυτόχρονο άνοιγμα, όπου χρειάζεται, τραπεζικών λογαριασμών, ώστε να φανεί, όπως είπε, «η πορεία του χρήματος»

«Όποιος πολιτικός δεν θελήσει να μπει σε αυτή τη διαδικασία θα μπορεί πολύ απλά να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή. Αλλά για αυτούς που θα μείνουν, θα μπορούμε πλέον να είμαστε σίγουροι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμη ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να τηρήσει την δέσμευση του Γεωργίου Παπανδρέου και να απαντήσει στον ελληνικό λαό το ερώτημα «που πήγαν τα λεφτά», που σπαταλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι κατά την άποψη του για την σημερινή κατάσταση της χώρας φταίνε κατά κύριο λόγο οι πολιτικοί.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ευθύνες δεν έχουν μόνον οι εκάστοτε κυβερνήσεις ή τα κόμματα εξουσίας, αλλά και η υπόλοιπη αντιπολίτευση στο βαθμό που δεν καταθέτει προτάσεις αλλά αναλώνεται σε στείρα κριτική

Απαντώντας σε ερώτημα για το αν θα πρέπει να πληρώσουν οι πλούσιοι ή οι φτωχοί τα συνέπειες της κρίσης, ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε ότι ασφαλώς είναι κοινωνικά δίκαιο να αναλάβουν πιο πολλά βάρη οι εύποροι, προσθέτοντας ότι αν υπάρξει κάθαρση και διαφάνεια, μια αναβάθμιση της πολιτικής ζωής του τόπου, τότε θα είναι πιο εύκολο να γίνουν θυσίες από όλους.

Εθελοντικός φόρος για τους πλούσιους

Πρότεινε πάντως συγκεκριμένα τη θέσπιση ενός εθελοντικού φόρου ( βάζοντας ως όριο το 1 εκατ. ευρώ) τον οποίο θα πληρώνουν οι πολύ εύποροι πολίτες, προκειμένου να βοηθήσουν την κατάσταση , κι ο οποίος θα συμψηφίζεται με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις.

«Πρέπει να υπάρξει ένα νέο όραμα για την Ελλάδα, το όραμα μιας χώρας σοβαρής, μικρής αλλά αξιοπρεπούς και ανταγωνιστικής», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της MIG δεν παρέλειψε να σημειώσει την σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα, τονίζοντας ότι κατά την άποψη του δεν πρόκειται να υπάρξει αποκλιμάκωση των spreads αν δεν υπάρξει κάποιας μορφής «προστασία» για τη χώρα, με την μορφή εγγυήσεων.

Ανέφερε ότι κατά την γνώμη του όλες οι εναλλακτικές θα πρέπει να εξετάζονται χωρίς δογματισμό, θέτοντας ως παραδείγματα, το σενάριο για εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ακόμη και το σενάριο της προσωρινής εξόδου από την ΟΝΕ, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν προτείνει κάτι τέτοιο και ότι τυχόν μόνιμη έξοδος από την ΟΝΕ θα ήταν τραγική εξέλιξη.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι κατά την άποψη του δεν έχουν υπάρξει ως τώρα πολιτικά οφέλη για τη χώρα μας από την συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει πάρει θέση για τον θέμα των Σκοπίων, ούτε στο θέμα του Αιγαίου, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι αυτή η στάση των ευρωπαίων εταίρων, δεν μας έχει επιτρέψει να μειώσουμε τις υπέρογκες αμυντικές δαπάνες προς όφελος της ανάπτυξης.

Στήριξη μεν στην κυβέρνηση αλλά….

Εξ αιτίας της σοβαρότητα της τρέχουσας κατάστασης, ο κ. Βγενόπουλος υπογράμμισε ότι είναι πολύ βασικό σε αυτή τη φάση να στηριχθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου, κι ότι ακόμη κι αν γίνουν κάποια λάθη δεν θα πρέπει να εστιάσουμε σε αυτά, εφόσον η γενική κατεύθυνση είναι θετική.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να σημειώσει ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν κάποιοι που δουλεύουν και κάποιοι που παίζουν το ρόλο του… «ξυλινολόγου» χωρίς να παράγουν έργο, προσθέτοντας ότι επιβάλλεται να γίνουν οι διορθωτικές κινήσεις από τον πρωθυπουργό γρήγορα, τόσο σε τυχόν κατευθύνσεις όσο και σε πρόσωπα, ακριβώς λόγο της κρισιμότητας της κατάστασης.

Σε ερώτηση για τις μηνύσεις σε πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Βγενόπουλος υπεραμύνθηκε των κινήσεων του λέγοντας με μια δόση εκνευρισμού ότι δεν είναι δυνατόν να σπιλώνονται υπολήψεις χωρίς στοιχεία, και να χαρακτηρίζεται αυτό «πολιτικός λόγος», ενώ ο υπαίτιος της σπίλωσης καλύπτεται πίσω από τη βουλευτική ασυλία. Και πρόσθεσε ότι θεωρεί τη φιλολογία περί καθόδου του στην πολιτική ως εν μέρει κατευθυνόμενη προκειμένου να απαξιωθούν τα λεγόμενα του.

Για μια ακόμη φορά διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε πρόθεση να πολιτευθεί και επανέλαβε ότι το δικαίωμα του πολιτικού λόγου ανήκει σε κάθε πολίτη άρα και σε αυτόν και όχι μόνον στους πολιτικούς.

Τι είπε για MIG και συνένωση Ολυμπιακής- Aegean

Σε ερώτηση για τη πορεία τη MIG o πρόεδρος της ανέφερε ότι όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο και σε πολλές άλλες εισηγμένες εταιρίες, η χρηματιστηριακή αποτίμηση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία, σε βαθμό που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν επενδυτικές ευκαιρίες, συμπληρώνοντας ότι γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις για την προστασία των μετόχων, των εργαζομένων, αλλά και προς το συμφέρον της εθνικής οικονομίας.

Ειδικά για το θέμα της συνένωσης της Ολυμπιακής με την Aegean, ο κ. Βγενόπουλος σημείωσε ότι αν οι δύο εταιρίες δεν έκαναν αυτή την κίνηση θα έπρεπε να περικόψουν τα δρομολόγια τους και να αυξήσουν τις τιμές τους.

Από την συνένωση, είπε, δεν θα προκύψει μείωση των θέσεων εργασίας, αλλά καλύτερη κατανομή των αεροσκαφών που θα προσφέρει σημαντικές συνέργιες και αύξηση των προορισμών.

Σε ότι αφορά το θέμα του ανταγωνισμού, ανέφερε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα ενώ για τα δρομολόγια εσωτερικού ξεκαθάρισε ότι η επίσημη δεσπόζουσα θέση της νέας εταιρίας, θα ελέγχεται και από τις αρχές αλλά και από την ίδια την κοινωνία . Αντίθετα, όπως είπε, με ότι συμβαίνει στην περίπτωση των «καρτέλ» των ολιγάριθμων δηλαδή εταιριών που με παρασκηνιακές συμφωνίες εναρμονισμένων πρακτικών, ελέγχουν και μοιράζουν την αγορά τους.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/570160/Article.aspx

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μην αγιοποιείς το Βγενόπουλο, είναι μεγάλη μάρκα.
Τώρα που πολλές από της εταιρίες του ομίλου MIG έχουν πάρει δεσπόζουσα θέση (γαλακτομικά, υγεία, αεροπορικές μεταφορές, κλπ) στην Ελληνική οικονομία, τώρα μας λέει ότι δεν χρειαζόμαστε ιδιωτικοποιήσεις.
Προφανώς δεν τον βολεύει η περαιτέρω ανάπτυξη του ανταγωνισμού στους κλάδους που δραστηριοποιείται.
Επίσης μήν έχεις την ψευδαίσθηση ότι είναι τυχαίο που μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον ΓΑΠ.
Όσοι ξέρουν το Βγενόπουλο από τα παλιά (και δεν εννοώ από την εποχή του Χρηματιστηρίου μόνο) ξέρουν πολύ καλά πόσο γάτα είναι.