Η κυβέρνηση διαψεύδει τούς FT (καί άλλα διεθνή εγκυρότατα ΜΜΕ) γιά τό deal μέσω Goldman Sachs με τούς Κινέζους. Θά γίνει Πεκίνο...


...Μάς πήρανε χαμπάρι σού λέω. Γίνεται πάρτυ διεθνώς. Ο κόσμος (κυριολεκτικά ο κόσμος) τόχει τούμπανο καί μείς κρυφό καμάρι...
Πάει μάς πήρανε χαμπάρι...
Δέν είναι μακριά η εποχή πού η Ελλάδα από τραγωδία πού αναφέρεται τώρα στα διεθνή ΜΜΕ θα γίνει ανέκδοτο...
Διαψεύδει τώρα η κυβέρνηση τούς FT ότι σέ συνεννόηση με τήν Goldman Sachs προσπαθούσε να πουλήσει ομόλογα στούς Κινέζους επειδή οι δυτικοί μάς έχουν πάρει και τα σώβρακα...
Ομως αυτή η συνεννόηση είναι γνωστή και δεδομένη...
Εμείς πχ γράψαμε για αυτό τό ντήλ ήδη απο τίς 11 Δεκεμβρίου 2009...
Αλλο τώρα άν τσάκισε η δουλιά επειδή οι Κινέζοι ήθελαν (πού λέει ο λόγος) να τούς πουλήσουμε και το Μαξίμου.(βλέπε καί προηγούμενη ανάρτησή μας γιά τό θέμα)..

Διαβάζουμε στό in.gr..

Με αφορμή ένα δημοσίευμα
Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών τα περί κινεζικού ενδιαφέροντος για τα ομόλογα




Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs φέρεται να προωθεί την πώληση ελληνικών ομολόγων στο Πεκίνο


Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 14:10
Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε πρόταση της Goldman Sachs για την πώληση στρατηγικού μεριδίου της Εθνικής Τράπεζας σε κινεζική τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Παράλληλα, γίνεται λόγος για ελληνική προσπάθεια να αγοράσει η Κίνα ομόλογα ύψους 25 δισ. ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι η επιτυχής έκδοση του 5ετούς ομολόγου αποδεικνύει ότι υπάρχει ζήτηση από τις διεθνείς αγορές για ελληνικά ομόλογα.

«Στο πλαίσιο του δανεισμού της χώρας, εντάσσεται και η γεωγραφική διαφοροποίηση των πηγών δανεισμού. Ο υπουργός Οικονομικών πρόσφατα πραγματοποίησε ταξίδι στο Λονδίνο για συνάντηση με θεσμικούς επενδυτές. Συναντήσεις παρόμοιου είδους συνεχίζονται και στην Αθήνα ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις στις ΗΠΑ και στην Ασία.

» Διαψεύδεται κατηγορηματικά ότι υπάρχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την αγορά χρέους, είτε ελληνικών ομολόγων, είτε Ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από επενδυτικά σχήματα στην Κίνα ή αλλού.

» Επίσης διαψεύδεται κατηγορηματικά ότι υπάρχει οποιαδήποτε εντολή σε επενδυτική τράπεζα να κάνει διαπραγματεύσεις σε αυτή την κατεύθυνση για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης.»

Το δημοσίευμα των FT

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει την Κίνα να αγοράσει ομόλογα ύψους 25 δισ. ευρώ, σε μία κίνηση που υπογραμμίζει την αυξανόμενη ενίσχυση του Πεκίνου ως οικονομικής δύναμης. Η έγκριτη οικονομική εφημερίδα φέρει την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs να προωθεί την πώληση ελληνικών ομολόγων στο Πεκίνο και στην State Administration of Foreign Exchange, η οποία διαχειρίζεται τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας.

Το ίδιο δημοσίευμα φέρει ανώτατο διοικητικό στέλεχος της Goldman Sachs να έχει πραγματοποιήσει δύο ταξίδια στην Αθήνα, τον περασμένο Νοέμβριο και μέσα στον τρέχοντα μήνα, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, το Πεκίνο δεν έχει συμφωνήσει ακόμη για την αγορά ομολόγων, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε πρόταση της Goldman Sachs, βάσει της οποίας μία κινεζική τράπεζα θα μπορούσε να αποκτήσει στρατηγικό μερίδιο στην Εθνική Τράπεζα.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν πως υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία για διάθεση ελληνικών ομολόγων στη Κίνα.

«Δεν υπάρχει καμία εντολή της ελληνικής κυβέρνησης για διαπραγμάτευση ελληνικών ομολόγων με την Κίνα», τονίζουν και διευκρινίζουν ότι αποδόθηκε λάθος από ειδησεογραφικά πρακτορεία, η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου περί πρόθεσης πώλησης ελληνικών ομολόγων ύψους 5 έως 10 δισ. ευρώ στην Κίνα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι θα επισκεφθεί την Κίνα τον Φεβρουάριο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προώθησης των ελληνικό ομολόγων, αλλά ότι δεν έχει «τεθεί κάποιος στόχος» σε ό,τι αφορά συμφωνία για αγορά ομολόγων από το Πεκίνο.

Παράλληλα, δημοσίευμα της κινεζικής ιστοσελίδας http://business.sohu.com αναφέρεται στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για πώληση ομολόγων ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ σε Κινέζους επενδυτές και αποκαλύπτει μέρος του παρασκηνίου.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο επενδυτικός όμιλος Goldman Sachs προώθησε την πώληση ελληνικών ομολόγων στην κινεζική Κυβέρνηση και στην Υπηρεσία Διαχείρισης Συναλλαγματικών Αποθεμάτων (State Administration of Foreign Exchange), αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία, καθώς η ελληνική Κυβέρνηση απέρριψε πρόταση του ομίλου Goldman Sachs για πώληση μεριδίου της Εθνικής Τράπεζας στην Τράπεζα της Κίνας (Bank of China) ή στην China Investment Corporation.

Πάντως, τόσο η Κρατική Υπηρεσία Ξένου Συναλλάγματος της Κίνας (SAFE) όσο και η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος διέψευσαν τις πληροφορίες.

Η SAFE απέρριψε το ενδεχόμενο μια κινεζική τράπεζα να μετατραπεί σε στρατηγικό επενδυτή στην Εθνική Τράπεζα, ενώ στελέχη της ελληνικής τράπεζας δήλωσαν άγνοια για το περιεχόμενο του δημοσιεύματος. «Πρώτη φορά ακούμε μια τέτοια εκδοχή», τόνισαν χαρακτηριστικά.

Newsroom ΔΟΛ


Σχόλια