To Διαδίκτυο, η Αλ-Κάιντα και οι μοναχικοί λύκοι

«Παρά τα πλήγματα που έχει δεχθεί, ο κεντρικός πυρήνας της αλ-Κάιντα εξακολουθεί να υπάρχει,

όσο κι αν το σύστημα τροφοδοτείται πλέον κυρίως από εθνικές ή περιφερειακές οργανώσεις -όπως η αλ-Κάιντα στο ισλαμικό Μάγρεμπ- ή και από μεμονωμένα άτομα. Κατά συνέπεια, υπάρχει μια ιδεολογική δομή που εξακολουθεί να δίνει την εντολή ή τις εντολές, αλλά οι οργανώσεις ή τα άτομα που λένε ότι δρουν για λογαριασμό της αλ-Κάιντα δεν έρχονται κατ' ανάγκη σε άμεση επαφή μαζί της. Αυτά είναι τα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει κανείς από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία χρόνια μέσα από τους ανθρώπους που έχουν συλληφθεί, τη διείσδυση σε διάφορα δίκτυα και τη μελέτη εξτρεμιστικών ισλαμιστικών ιστοσελίδων».

Αυτά λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Liberation» ο Ζαν-Φρανσουά Νταγκουζάν, ένας από τους πιο έγκυρους γάλλους ειδικούς για την τρομοκρατία.

Οπως επισημαίνει, το Διαδίκτυο παίζει έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο για την προπαγάνδα της αλ-Κάιντα, τη στρατολόγηση στελεχών και την εκπαίδευσή τους. Η μεγάλη επιτυχία του Μπιν Λάντεν ήταν ότι με την 11η Σεπτεμβρίου «κτύπησε» την ανθρώπινη φαντασία. Οσες αποτυχίες κι αν έχει γνωρίσει από τότε η οργάνωση, η ακτινοβολία της παραμένει μεταξύ εκείνων που ονειρεύονται έναν παγκόσμιο ιερό πόλεμο.

Γιατί όμως οι μεμονωμένοι τρομοκράτες έχουν έναν αυξημένο ρόλο;

«Οι Αμερικανοί μιλούν για τον μοναχικό λύκο, μια έκφραση που περιγράφει τους τρομοκράτες οι οποίοι βρίσκονται έξω από την οργανωμένη ομάδα και βρίσκουν τους στόχους και τις τεχνικές που χρειάζονται μέσα από συνδέσμους του Διαδικτύου. Αυτό φαίνεται ότι συνέβη με τον αμερικανό στρατιωτικό γιατρό Χασάν, που τον περασμένο Νοέμβριο σκότωσε 13 άτομα στη βάση του Fort Hood. Οσο κι αν είχε ψυχολογικά προβλήματα, ο άνθρωπος αυτός βρισκόταν σε τακτική επαφή με τον ιμάμη Ανουάρ αλ-Αουλακί, που εγκαταστάθηκε στην Υεμένη μετά την αποχώρησή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κήρυττε εκεί τον ιερό πόλεμο. Αυτό το φθινόπωρο συνελήφθη επίσης ο γαλλοαλγερινός φυσικός Αντλέν Ισέρ, ερευνητής στο Cern, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είχε έρθει μέσω Internet σε επαφή με την αλ-Κάιντα στο ισλαμικό Μάγρεμπ για να οργανώσει επιθέσεις. Στην περίπτωση της πτήσης 253, η σχέση φαίνεται ότι ήταν πιο συγκεκριμένη: ο νεαρός Νιγηριανός Umar Farouk Abdul Mutallab (στη φωτογραφία) είχε μεταβεί στην Υεμένη. Ολοι αυτοί οι τρομοκράτες έχουν κοινά στοιχεία: είναι μορφωμένοι, μηχανικοί ή γιατροί, φαίνεται να είναι ενταγμένοι στις χώρες όπου ζουν, αλλά ακολουθούν μια λογική ανάλογη μ' εκείνη των αιρέσεων».

Μια από τις κυριότερες εστίες της αλ-Κάιντα είναι πλέον η Υεμένη, από την οποία άλλωστε προέρχεται και η οικογένεια του Οσάμα μπιν Λάντεν. Η κατάσταση στη χώρα αυτή είναι ρευστή, καθώς το κεντρικό κράτος έχει αποδυναμωθεί και έχουν ξαναρχίσει οι συγκρούσεις μεταξύ Βορρά και Νότου. Ακριβώς απέναντι, στην Αφρική, η Σομαλία αποτελεί μια άλλη πιθανή εστία, καθώς εκεί οι ισλαμικές οργανώσεις δρουν ελεύθερα και οι κρατικές δομές έχουν καταρρεύσει.

Η Νιγηρία, από την οποία προέρχεται ο τρομοκράτης της πτήσης Αμστερνταμ-Ντιτρόιτ, θα μπορούσε να γίνει επίσης ένας τόπος υπόθαλψης ενός αφρικανικού «τζιχαντισμού».

Η υπόθεση αυτή αποκαλύπτει μείζονα προβλήματα στα συστήματα ασφαλείας;

«Μια οργάνωση που διαλύθηκε τον Αύγουστο του 2006 στο Λονδίνο προγραμμάτιζε επιθέσεις σε υπερατλαντικές πτήσεις με υγρά εκρηκτικά. Από τότε απαγορεύτηκαν στο εσωτερικό των αεροσκαφών οι φιάλες άνω των 100 ml. Οι τεχνικές των τρομοκρατών βελτιώνονται διαρκώς. Στη Σαουδική Αραβία, στα τέλη Αυγούστου, σημειώθηκε μια επίθεση αυτοκτονίας με ένα εκρηκτικό φορτίο που είχε εισαχθεί στο σώμα του δράστη μέσω της πρωκτικής οδού και πυροδοτήθηκε με κινητό τηλέφωνο. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι με τη στενή συνεργασία των υπηρεσιών».

Πηγή: Liberation, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια