Αν καί ο κ. Παπανδρέου έχει εξαιρετική συνεργασία με την εκάστοτε Αμερικανική κυβέρνηση, ακόμα δέν έχει προσκληθεί να επισκεφθεί τις ΗΠΑ...

Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει το θέμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στον Λευκό Οίκο, η οποία γίνεται προσπάθεια για να «συγχρονιστεί» με την τελετή κατάργησης της βίζας για τους Ελληνες πολίτες που επιθυμούν να επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερικανική πηγή δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν είχε αποστείλει μέχρι την Παρασκευή πρόσκληση στον Ελληνα πρωθυπουργό, αλλά υπογράμμισε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε καλό σημείο.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσιγκτον και η συνεργασία διεξάγεται όπως αρμόζει σε φίλες και σύμμαχες χώρες. Επίσης εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας (NSC) δήλωσε προχθές το απόγευμα πως δεν υπάρχει ανακοίνωση που να αφορά τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Ομπάμα επισκέφθηκε τον περασμένο Απρίλιο την Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου θα υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι δύο άνδρες θα συζητήσουν «ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Ανεξήγητη. Το «Εθνος της Κυριακής» πληροφορήθηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση αρχικά δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον γρήγορο καθορισμό της ημερομηνίας επίσκεψης του πρωθυπουργού. Η στάση αυτή είναι ανεξήγητη, δήλωσε διπλωμάτης στην Ουάσιγκτον, ο οποίος ομολόγησε ότι η πρώτη κίνηση έγινε από την Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Αμερικανό πρόεδρο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και να μην παρουσιαστεί ως πρόσκληση στην τελετή ανακοίνωσης της κατάργησης της βίζας.

Ο κ. Παπανδρέου, που διαχρονικά έχει εξαιρετική συνεργασία με την εκάστοτε αμερικανική κυβέρνηση, επιθυμεί να συζητήσει ανοικτά με τον Μπαράκ Ομπάμα τα θέματα που τον ενδιαφέρουν άμεσα και να θέσει σε νέο πλαίσιο τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένει πραγματική υποστήριξη στο Κυπριακό και στο Σκοπιανό, ενώ επιθυμεί «καθαρές κουβέντες» για ζητήματα που άπτονται των ελληνοαμερικανικών και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η κυβέρνηση Ομπάμα ξεκίνησε αρνητικά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδας. Μάλιστα, για όσο διάστημα είχαν το πάνω χέρι ο πρώην υφυπουργός Ντάνιελ Φριντ και οι συνεργάτες του, η Αθήνα ένιωσε δικαιολογημένα απομονωμένη από την Ουάσιγκτον. Βασικό θέμα τριβής αποτελούσε η ελληνορωσική συμφωνία για την ενέργεια, το βέτο για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και η στάση αποστασιοποίησης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στο Κυπριακό. Οι κινήσεις αυτές, αν και συνέβησαν επί διακυβέρνησης Μπους-Τσέινι, συνέχισαν να «δηλητηριάζουν» τις σχέσεις μέχρι τον περασμένο Μάιο, όταν και άρχισε το ξήλωμα των ανθρώπων της προηγούμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η πρόσκληση θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη βίζα. Η πηγή δεν προβλέπει να παρουσιαστούν εμπόδια στο θέμα και πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση για την κατάργησή της, αν και οι πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες σημειώθηκαν στα «αρνητικά στοιχεία» της Ελλάδας. «Δεν βλέπω άλλα εμπόδια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι εκκρεμεί και το αίτημα επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Ο Τζορτζ Μπους είχε αποφύγει επιδεικτικά να προσκαλέσει τον Ελληνα Πρόεδρο, τον οποίο η ομάδα του κ. Φριντ χαρακτήριζε «εθνικιστή». Πιστεύεται πως μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον θα ακολουθήσει η επίσημη επίσκεψη του κ. Παπούλια στον Λευκό Οίκο.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=7690833


Σχόλια