Οι βρετανικές εκλογές θα επισφραγίσουν την πολιτική κυριαρχία της Δεξιάς στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να κινείται κόντρα στο ρεύμα.


Αποφεύγοντας να χαϊδέψει αυτιά εν όψει εκλογών, αλλά και έχοντας το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, o ηγέτης των Συντηρητικών στη Βρετανία Ντέιβιντ Κάμερον προγραμμάτισε πάγωμα μισθών και περιορισμό δημοσίων δαπανών. Ταυτόχρονα, όμως, ενταφίασε τον θατσερισμό και δεσμεύθηκε ότι θα διατηρήσει την υψηλή φορολογία ύψους 50% στα υψηλά εισοδήματα.

Το ετήσιο συνέδριο των Συντηρητικών, στο Μάντσεστερ, επιβεβαίωσε την αίσθηση ότι η Βρετανία βαδίζει προς αλλαγή σελίδας στις εκλογές της προσεχούς άνοιξης, ύστερα από 12 χρόνια κυριαρχίας των Εργατικών. Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τους «Τόρις» να προηγούνται των αντιπάλων τους κατά 12 μονάδες και τον ηγέτη τους, Ντέιβιντ Κάμερον, να κατατροπώνει τον Γκόρντον Μπράουν με 25 μονάδες διαφορά. Και να σκεφτεί κανείς ότι έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από την εποχή όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανιζόταν ως νέος Φλας Γκόρντον: ένας πολιτικός σούπερμαν, που διέσωσε το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα από ένα νέο 1929 με τη «λυτρωτική» του παρέμβαση στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Παρίσι.

Εάν δεν μεσολαβήσει κάποια απρόβλεπτη ανατροπή, οι βρετανικές εκλογές θα επισφραγίσουν την πολιτική κυριαρχία της Δεξιάς στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να κινείται κόντρα στο ρεύμα. Και οι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες - μέλη του G7 θα έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις και μάλιστα στις συνθήκες της οξύτερης, εδώ και 80 χρόνια, κρίσης του παγκόσμιου καπιταλισμού, η οποία θα έπρεπε, λογικά, να ευνοεί την Αριστερά. Αν και το ευρωπαϊκό «παράδοξο» έχει ήδη δεχθεί πολλές ερμηνείες, η βρετανική εμπειρία μπορεί να προσφέρει χρήσιμες ενδείξεις.

Το μήνυμα του συνεδρίου
Για τη «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», το βασικό μήνυμα του συνεδρίου των Τόρις ήταν «ο ενταφιασμός του θατσερισμού». Κάτω από αυτόν τον τίτλο, ο αρθρογράφος της συντηρητικής, αμερικανικής εφημερίδας υποστηρίζει: «Τα πολιτικά κόμματα της Βρετανίας έθαψαν οριστικά τον θατσερισμό. Η συνταγή της Μάργκαρετ Θάτσερ για την οικονομική ανάπτυξη –αυστηρός έλεγχος των δημοσίων δαπανών, ώστε να υπάρξει χώρος για φορολογικές ελαφρύνσεις που θα προσφέρουν κίνητρα στους επενδυτές– έχει εξοστρακισθεί πλήρως από την πολιτική ατζέντα όλων των κομμάτων».

Η σιδηρά βαρόνη συνόψισε την πολιτική της φιλοσοφία στο περιλάλητο δόγμα «δεν υπάρχει αυτό το πράγμα που ονομάζεται κοινωνία, υπάρχουν μόνο ξεχωριστά άτομα». Ο Ντέιβιντ Κάμερον διακήρυξε ιερόσυλα, από το βήμα του συνεδρίου: «Ασφαλώς και υπάρχει αυτό το πράγμα που ονομάζεται κοινωνία»! Αφού δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύσει τον κατώτατο μισθό, απέσπασε θύελλα χειροκροτημάτων καταγγέλλοντας τους Εργατικούς ότι δεν πρόσεξαν όσο έπρεπε τους φτωχούς:

«Συγγνώμη; Ποιος έκανε τους πιο φτωχούς φτωχότερους; Ποιος ανύψωσε την ανεργία των νέων; Ποιος διηύρυνε την κοινωνική ανισότητα; Οχι οι μοχθηροί Συντηρητικοί, όχι. Εσείς, οι Εργατικοί, είσαστε αυτοί που έφεραν όλα αυτά στην κοινωνία μας. Γι’ αυτό είναι θράσος να μας κάνετε διαλέξεις για τη φτώχεια. Αποτύχατε κύριοι, και πέφτει σε μας, το Σύγχρονο Συντηρητικό Κόμμα, η ευθύνη να παλέψουμε για τους φτωχούς που εσείς απογοητεύσατε»! (αποσπάσματα απο άρθρα τής Καθημερινής)...

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ενα ερωτημα ομως ειναι μηπως το δεξιο κομμα στην Ελλαδα ειναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ειναι απλως το κομμα των αχρηστων.Διοτι ο λαος εδωσε και μια και δυο φορες την εξουσια στη ΝΔ,το 2004 και το 2007.
Ποτε δεν εχει καταρρευσει κυβερνηση ετσι οπως αυτη που βγηκε το 2007.
Φυσικα στην Αγγλια οι περισσοτερες εφημεριδες ειναι δεξιες οπως και στις αλλες χωρες.Τι αλλο θα μπορουσαν να ειναι;