Δεδομένη η διασύνδεση τών τρομοκρατών με το οργανωμένο έγκλημα. Αυτονομήθηκαν οι δράστες απο τούς καθοδηγητές τους;

Σε θολά νερά οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.
Προς το παρόν αδυνατεί να προσδιορίσει την «ταυτότητα» των τρομοκρατών που γάζωσαν τμήμα, τραυματίζοντας έξι αστυνομικούς

Του Γιαννη Σουλιωτη

Περισσότερο θολό από κάθε άλλη φορά είναι το τοπίο σε ό,τι αφορά τους πιθανούς δράστες της ένοπλης επίθεσης εναντίον του αστυνομικού τμήματος της Αγ. Παρασκευής, το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Και αυτό, διότι οι διωκτικές αρχές φέρονται προς το παρόν να αδυνατούν να απαντήσουν στο ερώτημα εάν πίσω από την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση κρύβεται ο «Επαναστατικός Αγώνας» ή η «Σέχτα Επαναστατών». Παράλληλα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο την ευθύνη της επίθεσης να αναλάβει με προκήρυξη κάποια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση.

Η «εξίσωση» μοιάζει να έχει γίνει περισσότερο περίπλοκη εξαιτίας αφενός της περισσότερο επιθετικής πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο θέμα της τρομοκρατίας και αφετέρου της νέας τακτικής που εφήρμοσαν οι δράστες της επίθεσης και η οποία εμφανίζει διαφορές με εκείνη που ακολουθείτο από το 2003 και την εμφάνιση των νέων τρομοκρατικών οργανώσεων. Πλέον ενδεικτική είναι η επισήμανση στην «Κ» ανώτατου στελέχους του μεγάρου της Κατεχάκη, σύμφωνα με την οποία «οι τρομοκράτες επέλεξαν να χτυπήσουν με όπλα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να προκαλέσουν σύγχυση γύρω από την ταυτότητα της οργάνωσης. Με τον τρόπο αυτό θεωρούν ότι επιτυγχάνουν μεγαλύτερη ελευθερία δράσης σε μια ιδιαίτερα ρευστή και απρόβλεπτη στο θέμα της τρομοκρατίας χρονική συγκυρία».

Η δεύτερη επισήμανση των διωκτικών αρχών σχετίζεται με τη δύναμη πυρός που έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν στα χέρια τους οι τρομοκράτες. Η χρήση μάλιστα των δύο «καθαρών» πολυβόλων Καλάζνικοφ ερμηνεύεται ως επίδειξη ισχύος από πλευράς δραστών, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό αποδεικνύουν ότι διαθέτουν εύκολη πρόσβαση σε βαρύ οπλισμό. Επιβεβαιώνουν ταυτόχρονα την πρόσφατη επισήμανση του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για διασύνδεση των τρομοκρατών με το οργανωμένο έγκλημα, αφού θεωρείται πλέον δεδομένο ότι η προμήθεια των όπλων γίνεται διαμέσου ατόμων που δραστηριοποιούνται ή διαθέτουν διασυνδέσεις με τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος.




Η χρονική συγκυρία της επίθεσης, η οποία ακολούθησε μια σειρά πρωτοβουλιών του νέου υπουργού στο πεδίο της τρομοκρατίας (άνοιγμα φακέλου «17Ν», επικήρυξη «ληστών με τα μαύρα») οδηγεί αρκετούς στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου στο συμπέρασμα ότι πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα βρίσκεται ο «Επαναστατικός Αγώνας», καθώς η μητρική (όπως θεωρείται) οργάνωση θα αναλάμβανε να δώσει μια ευθεία απάντηση στις νέες πρωτοβουλίες και κινήσεις των αρχών. Η χρήση άλλωστε των Καλάζνικοφ αλλά και της χειροβομβίδας παραπέμπει στο modus operandi της συγκεκριμένης οργάνωσης. Αντίθετα, το μένος που επέδειξαν οι δράστες χτυπώντας με 99 σφαίρες τους δόκιμους αστυνομικούς παραπέμπει ευθέως στη δράση της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών», η οποία έχει μεταξύ άλλων στο ενεργητικό της την επίθεση με 30 σφαίρες στο Α.Τ. Κορυδαλλού και τη δολοφονία με 20 και πλέον σφαίρες του 41χρονου υπαρχιφύλακα Νεκτάριου Σάββα στα Ανω Πατήσια τον περασμένο Ιούλιο, κατά τη φύλαξη μάρτυρα της υπόθεσης ΕΛΑ.





Εκτίμηση
Ενα από τα σενάρια που μελετάται από μερίδα αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είναι στην επίθεση να είχαν φυσική παρουσία άτομα που διώκονται και καταζητούνται για εμπλοκή σε υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου. Μάλιστα, η μη χρησιμοποίηση όπλων-«σφραγίδων» τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το MP5 του «Επαναστατικού Αγώνα» ή το Scorpioτης «Σέχτας Επαναστατών» αποδίδεται από τις αρχές στο ενδεχόμενο οι δράστες να ενήργησαν δίχως τη σύμφωνη γνώμη των καθοδηγητών τους. Η συγκεκριμένη εκτίμηση των αστυνομικών στηρίζεται σε περιγραφές για τον τρόπο που κινήθηκαν οι δράστες της επίθεσης, αλλά και πληροφορίες που φέρονται να είχαν συλλεγεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες πριν από την επίθεση. Αξιολογείται και η επιλογή των δραστών να εγκαταλείψουν σε εμφανές σημείο (και μάλιστα με τα φώτα αναμμένα) τις μηχανές που χρησιμοποίησαν στην ενέργειά τους. Πρόκειται για την πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που οι τρομοκράτες αφήνουν πίσω τους τα μέσα διαφυγής τους. Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής αποδίδουν το γεγονός στην αδυναμία των δραστών να καταστρώσουν ασφαλές σχέδιο για την απομάκρυνσή τους από το σημείο της επίθεσης, ίσως λόγω της εσπευσμένης απόφασής τους να «χτυπήσουν» το Α.Τ. στην Αγ. Παρασκευή. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν αποκλείεται να επέλεξαν τη συγκεκριμένη πρακτική για να διαφοροποιήσουν περαιτέρω τη δράση τους και να περιπλέξουν τις εκτιμήσεις και τις ερμηνείες των αρμόδιων αξιωματικών.http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100018_30/10/2009_335265


Σχόλια