Τόν Δεκέμβριο ο Παπανδρέου θα κληθεί να βάλει βέτο στή συνέχιση τής ενταξιακής πορείας τής Τουρκίας. Θά μπορέσει να τό κάνει;

Στήν πραγματικότητα τον Δεκέμβριο θα φανεί τί μπορεί και τι δέν μπορεί να κάνει ο Παπανδρέου στά Εθνικά μας θέματα.
Τόν Δεκέμβριο εάν δέν έχει ανοίξει η Τουρκία λιμάνια και αεροδρόμια θα πρέπει να μπεί βέτο στήν πορεία της...
Οτιδήποτε άλλο θα συνιστά μεγάλη ήττα για τα ελληνικά συμφέροντα...
Θά μπορέσει να το κάνει αυτό ο Παπανδρέου?
Θυμίζουμε ότι στό Βουκουρέστι και σέ συνθήκες πολύ πιό πιεστικές ο Καραμανλής το έκανε...
Βέβαια μετά έπεσε αλλά πάντως το έκανε...

Διαβάζουμε στά ΝΕΑ...
ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ μεταβαίνει ο Γιώργος Παπανδρέου- το Σάββατο σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες- για να συναντηθεί με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ με βασική ατζέντα το Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά, εν όψει του κρίσιμου για την Τουρκία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Ανάλογες συναντήσεις θα έχει η ελληνική πλευρά και με άλλους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει μιλήσει για νέο «οδικό χάρτη» για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., εννοώντας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ότι πρέπει να δοθεί νέος δυναμισμός στην ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας, αλλά με διασύνδεσή της με το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά και αυτή είναι η θέση την οποία θα μεταφέρει στον Ντ. Μίλιμπαντ.




Η Βρετανία, όπως και η Ελλάδα, τάσσονται ανοικτά υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά εδώ, λένε διπλωματικές πηγές, φαίνεται να σταματούν τα κοινά στις θέσεις των δύο πλευρών. Κι αυτό διότι όλα δείχνουν ότι το Λονδίνο έχει αποφασίσει να τηρήσει ευνοϊκή στάση για να λάβει η Άγκυρα πράσινο φως στην ευρωπαϊκή προοπτική της- ουσιαστικά χωρίς προαπαιτούμενα- και υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις θα εμποδίσουν την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Κόκκινη γραμμή
Από την πλευρά της η Λευκωσία έχει χαράξει την «κόκκινη γραμμή» για την επανεξέταση της Τουρκίας, καθώς το Εθνικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει ομόφωνα ότι αν η Άγκυρα δεν ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στη Λευκωσία, «η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν μπορεί να συνεχισθεί ανεμπόδιστα και χωρίς συνέπειες...».
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4543375&ct=1

Σχόλια