Η μάχη τής διαδοχής. Ποιοί υποστηρίζουν ποιούς...

Πολιορκητές της Ρηγίλλης

Οι τρεις κύριοι υποψήφιοι για την προεδρία της Ν.Δ. ετοιμάζουν προσεκτικά τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσουν στη μεγάλη πορεία τους προς τη βάση του κόμματος, όμως στα μετόπισθεν οι συνεργάτες τους κάνουν «δουλειά μυρμηγκιού» στο «πεζό» μέτωπο της συγκέντρωσης συμμαχικών δυνάμεων.
Τι δείχνει η μέχρι τώρα καταγραφή;

1 Από τις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας και των πρώην βουλευτών δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους.

* Θέση με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στο πλευρό της Ντόρας Μπακογιάννη έχουν πάρει οι βουλευτές Κ. Χατζηδάκης, Ελσα Παπαδημητρίου, Θ. Γιαννόπουλος, Π. Καμμένος, Γρ. Αποστολάκος, Κ. Κιλτίδης, Γ. Κοντογιάννης, Θ. Μπούρας, Σ. Κεδίκογλου, Μ. Μπεκίρης, Γερ. Γιακουμάτος, Λ. Αυγενάκης, Γ. Ιωαννίδης και Κ. Μητσοτάκης.

Από τα μέλη της προηγούμενης Βουλής, την πρώην υπουργό υποστηρίζουν σταθερά οι Θ. Κασσίμης, Αρ. Σταθάκης, Γ. Βουλγαράκης, Στ. Κελέτσης, Β. Μαγγίνας, Στ. Νικηφοράκης, Σοφία Καλαντζάκου και Ι. Τζαμτζής.

* Τον Δ. Αβραμόπουλο μέχρι στιγμής υποστηρίζουν οι Κ. Τσιάρας, Θ. Καράογλου, Μ. Χαλκίδης, Γ. Κασαπίδης, Κ. Παπασιώζος, Ελενα Ράπτη, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Α. Κοντός και Π. Μελάς, ενώ από τους πρώην βουλευτές κοντά του είναι οι: Κρινιώ Κανελλοπούλου, Απ. Σταύρου, Σπ. Λιβανός, Α. Καρπούζας, Α. Λιάσκος, Η. Καλλιώρας, Θ. Σολδάτος και Π. Αδρακτάς.

* Στο μέτωπο του Αντ. Σαμαρά έχουν δηλώσει «παρών» παλαιοί και νέοι βουλευτές: οι Κ. Μαρκόπουλος, Κ. Τζαβάρας, Θ. Δαβάκης, Χ. Σταϊκούρας και Κ. Τασούλας από τη σημερινή Βουλή. Και από τους πρώην, μεταξύ άλλων κοντά στο μεσσήνιο πολιτικό κινούνται οι Α. Γεροντόπουλος, Μ. Βολουδάκης, Δ. Σταμάτης, Κατερίνα Παπακώστα και Γ. Μανώλης.

2 Στην κατηγορία των μεσαίων στελεχών της Ν.Δ. που αποτελούσαν και το εκλεκτορικό σώμα του συνεδρίου του 2007, το επιτελείο Μπακογιάννη, σε μία επίδειξη δύναμης, έδωσε στη δημοσιότητα λίστα 1.000 ονομάτων υπέρ της υποψηφιότητάς της.

Εκεί περιλαμβάνονται 131 στελέχη της αυτοδιοίκησης, 227 εκπρόσωποι περιφερειακών κομματικών οργανώσεων, 132 εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ, 94 στελέχη γυναικείων οργανώσεων, καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και επαγγελματικών ενώσεων.

* Στο στρατηγείο του Δ. Αβραμόπουλου οι θετικές υπογραφές από εκλέκτορες έχουν φθάσει τις 450 και η συλλογή θα συνεχιστεί μέχρι την προσεχή Πέμπτη που λήγει η προθεσμία για την κατάθεση 50 δηλώσεων υποστήριξης στην Οργανωτική Επιτροπή.

* Οι επιτελείς του Αντ. Σαμαρά αποφάσισαν να μην δημοσιοποιήσουν δηλώσεις υποστήριξης του πρώην υπουργού, θεωρώντας ότι προκειται για παιχνίδι εντυπώσεων. Επίσης κρίνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ασκούνται αντιδεοντολογικές πρακτικές.

3 Η μάχη των επιτελείων θα εστιαστεί, τις επόμενες μέρες, στις 72 Νομαρχιακές Διοικούσες Επιτροπές (ΝΟΔΕ) του κόμματος, με τα μέλη των οποίων και οι τρεις υποψήφιοι έχουν ήδη επικοινωνήσει κατ' επανάληψη.

* Στις τέσσερις ΝΟΔΕ της Α' Αθηνών, η Ντόρα Μπακογιάννη φαίνεται με ισχυρή επιρροή, καθώς η περιοχή αποτελεί και την ιδιαίτερη εκλογική της περιφέρεια. Επιρροή, όμως, καταγράφει και στη Θεσσαλονίκη, όπου δίπλα της κινείται ο πρώτος γραμματέας Οργανωτικού της Ν.Δ. επί προεδρίας Καραμανλή, Γ. Τουσιάκης.

* Στο επιτελείο του Δ. Αβραμόπουλου θεωρούν ότι η μάχη επιρροής στις ΝΟΔΕ της Αθήνας δεν έχει κριθεί.

Ο λόγος; Ο πρώην υπουργός είχε διατελέσει κι αυτός δήμαρχος Αθηναίων, όπως και η Ντόρα, και διαθέτει ισχυρούς επίσης προσωπικούς μηχανισμούς στις κομματικές οργανώσεις και στους κοινωνικούς φορείς.

* Οι συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά έχουν στην Αθήνα τη διακριτική υποστήριξη του αντιδημάρχου Ν. Βαφειάδη και της βουλευτού Φωτεινής Πιπιλή, ενώ στη Θεσσαλονίκη εκτιμούν ότι τελικά δεν θα εκδηλωθεί ανοιχτή υποστήριξη υπέρ κάποιου υποψηφίου. Αυτή, άλλωστε, είναι και η απάντηση που δίνει μέχρι στιγμής σε όλους ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της Θεσσαλονίκης Β. Φραντζής.

4 Οι επικεφαλής των οργανωτικών τομέων των υποψηφίων δίνουν σκληρή μάχη και στις Τοπικές Οργανώσεις της Ν.Δ., οι οποίες στα χαρτιά είναι περισσότερες από 5.000, με τα μέλη τους να υπολογίζονται σε 300.000-350.000. Ωστόσο, όπως παραδέχονται στη Ρηγίλλης, οι περισσότερες είναι ανενεργές και η πολιτική επιρροή τους στην εκλογική διαδικασία θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολη.

5 Στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, καθώς από τους 1.000 δημάρχους και κοινοτάρχες της επικράτειας οι περισσότεροι πρόσκεινται στη Ν.Δ.

* Ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης και ο δήμαρχος Λάρισας Κ. Τζανακούλης έχουν εκδηλωθεί υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη.

* Ο Δ. Αβραμόπουλος έχει καλές σχέσεις με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλο και ορισμένους δημάρχους του Λεκανοπεδίου (όπως του Αμαρουσίου Γ. Πατούλη και του Χαλανδρίου Γ. Ζαφειρόπουλο).

* Ο Αντ. Σαμαράς συνεργάζεται με τους δημάρχους Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αργολίδας, ενώ οι συνεργάτες του μιλούν και για ισχυρή επιρροή του στη Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου. Ρόλο-κλειδί δίπλα του έχει ο νομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δ. Δράκος.

6 Οι συνδικαλιστές της Ν.Δ. που ηγούνται των οργανώσεων της ΔΑΚΕ τηρούν ώς τώρα στάση αναμονής.

* Ο γραμματέας Συνδικαλιστικού Κ. Κόλλιας και τα περισσότερα μέλη της Γραμματείας (Φ. Αγαδάκος, Ηλ. Ηλιόπουλος, Κ. Ναούμης, Λ. Ιορδανόπουλος, Γ. Αντωνάκος, Π. Αλεξίου, Ρ. Μητσώνη, Αντ. Μπιρμπίλης, Φ. Ταυρής) έχουν αναφορές στον Β. Μεϊμαράκη και συμφώνησαν να μην εκδηλωθούν πριν ολοκληρωθούν και τυπικά όλες οι διαδικασίες από την Οργανωτική Επιτροπή. Ο αναπληρωτής γραμματέας Κ. Σμυρλής πάντως τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη.

7 Στη νεολαία του κόμματος, τέλος, την ΟΝΝΕΔ, ήδη έχουν συγκροτηθεί οι πρώτες γραμμές υποστήριξης όλων των υποψηφίων. Οι ενδείξεις;

* Η οργάνωση των νέων εκπροσωπήθηκε στο προηγούμενο τακτικό συνέδριο της Ν.Δ. με 500 μέλη. Από το σώμα αυτό υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη έχουν εκδηλωθεί 132, προς τον Αντ. Σαμαρά κινούνται περίπου 50, ενώ άλλοι τόσοι εκτιμάται ότι βρίσκονται στο πλευρό του Δ. Αβραμόπουλου.

Στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ πάντως, που αριθμεί 180 μέλη, οι πρώτες ομαδικές εκδηλώσεις υποστήριξης προς κάποιον από τους υποψήφιους αρχηγούς θα πρέπει να αναμένονται μέσα στην επόμενη εβδομάδα.http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=18/10/2009&id=93115


Σχόλια