Διάλογος Παπαθανασίου-Λούκας γιά τά ακίνητα. Φόροι περιουσίας, κληρονομιάς καί μεταβίβασης. Η Λούκα πάντως δέν λέει (η μήπως δέν ξέρει;) τι θα κάνει..


Αν έχετε ακίνητο ο διάλογος αυτός σάς ενδιαφέρει άμεσα.
Ψηφίζοντας ένα απο τα δύο κόμματα θα έχετε και τις αντίστοιχες επιπτώσεις στήν τσεπη σας.
Η πολιτική δέν είναι αμπελοφιλοσοφίες.
Είναι απλές αποφάσεις πού μας αφορούν άμεσα.

Διαβάστε πρώτα τη δήλωση Παπαθανασίου (είναι - νομίζουμε - σαφής, όπως σαφή και τα ερωτήματα πού απευθύνει).
(Η φωτό αριστερά δέν είναι συμβολική ή κουλτουριάρικη. Είναι η Λούκα.)

«Ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας ουδέποτε απέφερε σημαντικά έσοδα στο δημόσιο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

Επισήμανε ακόμα ότι εάν το ΠΑΣΟΚ καταργήσει το ΕΤΑΚ και επαναφέρει το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα λείψουν από τα κρατικά ταμεία, έσοδα περίπου 800 εκατ. ευρώ.

«Μπορεί να μας πει το ΠΑΣΟΚ ποιους φόρους θα αυξήσει για να καλύψει αυτό το πρόσθετο έλλειμμα;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι τα έσοδα για το 2007 ήταν από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας μόνο 227 εκατ. ευρώ, όταν μόνο από το ΕΤΑΚ των νομικών προσώπων τα έσοδα έφτασαν τα 300 εκατ. ευρώ. Συμπλήρωσε ακόμα ότι από το ΕΤΑΚ απαλλάχθηκαν όλοι οι μικροϊδιοκτήτες, «αφού υπάρχει το αφορολόγητο όριο των 200 χιλιάδων ευρώ και συνεπώς δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο».

«Η αλήθεια είναι, πρόσθεσε ο υπουργός, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατήργησε τους φόρους γονικής παροχής και κληρονομιάς όπως και το φόρο μεταβίβασης αυτοκινήτων και αυτό διότι σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ φορολογούν περισσότερο την κατοχή και όχι τη μεταβίβαση της περιουσίας» και διερωτήθηκε τι προτίθεται να κάνει το ΠΑΣΟΚ.

«Θα επαναφέρει τους φόρους; Και μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εξηγήσει γιατί ως κυβέρνηση είχε εξαιρέσει με νόμο τις επιχειρήσεις-κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας;»
, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε τώρα την απάντηση τής Λούκας (είναι νομίζουμε μιά χαρακτηριστική ΠΑΣΟΚοδήλωση. Ασαφής αλλά γεμάτη γλυκόλογα)

Τη διαβεβαίωση πως το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα μειώσει το φορολογικό βάρος στα μεσαία και χαμηλά στρώματα επανέλαβε η αρμόδια πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη, σχολιάζοντας δήλωσε του κ. Γιάννη Παπαθανασίου για το ΕΤΑΚ.

Μεταξύ άλλων επισήμανε πως θα καταργήσει το ΕΤΑΚ για να ελαφρυνθούν οι μικρές ιδιοκτησίες, θα φορολογήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία με προοδευτικό τρόπο, με αύξηση του αφορολόγητου, θα αναπροσαρμόσει το αφορολόγητο για την προστασία των μικρών ιδιοκτησιών που κληρονομούνται και θα φορολογήσει μόνο τον μεγάλο πλούτο που λόγω κληρονομιάς αλλάζει χέρια.

«Οι πολίτες σε λίγες ημέρες θα κληθούν να επιλέξουν αν θα συνεχιστεί η πολιτική της φοροεπιδρομής και της σκληρής λιτότητας, ή αν η χώρα θα αλλάξει σελίδα, ώστε να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής» πρόσθεσε η κ. Κατσέλη.
(Οι δηλώσεις απο την Ναυτεμποτική)

Σχόλια

Ο χρήστης Βασίλειος Περαντζάκης είπε…
Διαδώστε το:
http://vaspersview.blogspot.com/2009/09/blog-post_4540.html