Δύο ειδών απόψεις στά ξένα ΜΜΕ γιά τίς φωτιές. Αλλοι μάς θάβουν άλλοι μάς επαινούν...

Διχασμένες οι απόψεις σε ξένα ΜΜΕ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Η Ελλάδα δεν πήρε πολλά μαθήματα από τις φωτιές του 2007» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του πρακτορείου Reuters, στο οποίο ασκείται κριτική για την απουσία προόδου στο ζήτημα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών από το 2007.

«Οι επικριτές αναφέρουν ότι μεγάλο μέρος της καταστροφής θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η Ελλάδα είχε πάρει κάποια μαθήματα από τις φωτιές του 2007», όπως επισημαίνεται.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, ο αριθμός των πυροσβεστικών αεροσκαφών έχει παραμείνει σταθερός στα 21, παρόλο που οι φωτιές της Πελοποννήσου είχαν αποδείξει ότι αυτά δεν είναι αρκετά.

«Οι δήμαρχοι απηύθυναν απελπισμένες εκκλήσεις μέσω ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών για την αποστολή πυροσβεστών στις περιοχές τους, καθώς φαινόταν ότι ο κεντρικός φορέας απέτυχε να απαντήσει στις εκκλήσεις τους, κάτι που θύμισε το χαοτικό χειρισμό των πυρκαγιών του 2007», επισημαίνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες των δημάρχων ότι οι φωτιές στην Αττική θα μπορούσαν να είχαν τεθεί νωρίς υπό έλεγχο εάν είχαν αποσταλεί αμέσως πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Παράλληλα, το πρακτορείο αναφέρεται στην ελλιπή παιδεία που υπάρχει στη χώρα μας για τις φωτιές και την αποτροπή τους. «Περιβαλλοντολόγοι ισχυρίζονται ότι, παρόλο που η Ελλάδα έχει έναν από τους πλέον εκτεταμένους και ακριβούς μηχανισμούς κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ευρώπη, μαστίζεται από απουσία μηχανισμού διοίκησης των δασών και δημόσιας εκπαίδευσης στην πρόληψη και το χειρισμό των πυρκαγιών. Σύμφωνα με τη Greenpeace τίποτα δεν έχει αλλάξει από το 2007 σε αυτό το μέτωπο. Ο δήμαρχος Μαραθώνα ανέφερε στα ελληνικά ΜΜΕ ότι όταν δημιούργησε αντιπυρικές ζώνες για να προστατεύσει την κοινότητά του και τα παρακείμενα δάση, η δασονομία υπέβαλε μήνυση εναντίον του».

Αντίθετα, στην «καλή δουλειά των πυροσβεστών» και στο «εντυπωσιακό» γεγονός ότι «καταστράφηκαν τόσο λίγα σπίτια», αναφέρεται ο ανταποκριτής του BBC Μάλκομ Μπράμπαντ. «Οι πυροσβέστες κατάφεραν να κάνουν πολλή και καλή δουλειά και να σβήσουν πολλές από τις φωτιές. Υπάρχουν μοίρες αεροσκαφών που πετούν συνεχώς από πάνω μας. Τα αεροσκάφη καταφέρνουν να ρίξουν αρκετό νερό και οι άνεμοι δεν είναι τόσο δυνατοί όσο ήταν το σαββατοκύριακο. Το σπίτι μας στο Ντράφι σώθηκε, όπως και των περισσότερα και αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι τόσο λίγα σπίτια καταστράφηκαν. Οι ντόπιοι έκαναν καλή δουλειά στην προστασία των σπιτιών τους, αλλά το κακό είναι ότι όλο το εκπληκτικό τοπίο εδώ γύρω καταστράφηκε και μοιάζει με σεληνιακό», επισημαίνει στην ανταπόκρισή του στην ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου ο κ. Μπράμπαντ.

Πηγές: Reuters, BBChttp://www.naftemporiki.gr/news/static/09/08/24/1705595.htm

Σχόλια

Ο χρήστης Γραφεας Πεζικου είπε…
Όντως η Χώρα μας δεν πήρε πολλά μαθήματα από τις καταστροφές του 2007 λόγω των μόνιμα διαχρονικών πυρκαγιών!'Ίσως φταίνε και οι μεταρρυθμίσεις μετά την επανίδρυση του Κράτους που έγινε κάπως βιαστικά,και δεν πρόλαβαν να εμπεδωθούν!Καιγόμαστε Αδέρφια πονάει η ψυχή μας ακόμη και στη ΤV δυστυχώς!Νύν υπέρ πάντων αγών γιατί χανόμαστε κυριολεκτικά....
Κρίμα κι'αδικο για τη χώρα!ΕΛΕΟΣ!!!
Ο χρήστης john anast είπε…
Δεν ξέρω κατα πόσο οι ανταποκρίσεις αυτές δείχνουν πραγματικά το κλίμα των ξένων. Αν δεν κάνω λάθος οι περισσότεροι ανταποκριτές είναι Έλληνες δημοσιογραφοι οι οποίοι δουλεύουν σε μεγάλα συγκροτήματα ή ακόμη και ξένοι αλλά πλήρως ενταγμένοι στο εκδοτικό μας συστημα. Επομένως είναι ένα πολύ έξυπνο κολπάκι να δημιουργει κανείς εντυπώσεις με την δήθεν εικόνα που έχουν οι ξένοι για εμάς τη στιγμή που η εικόνα αυτή έχει ακριβώς την ίδια προέλευση με την εικόνα που δημιουργούνε οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα.
Ο χρήστης Γραφεας Πεζικου είπε…
ΠΡΩΤΟΙ ! ΣΤΑ ΈΞΥΠΝΑ ΚΟΛΠΆΚΙΑ!
ΜΑΝΟΥΛΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Σ'ΑΥΤΑ.ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΠΕΙΟΥΜΕΝ ΤΗΝ ΝΉΣΣΑΝ! ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΡΦΙΑ ???
ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΕΦΤΕΙ....