Ο Βλαστός μέσα απο τη φυλακή, ο Τρομπούκης με γνωριμίες καί μεγάλη οικονομική επιφάνεια καί επίορκοι αστυνομικοί συνθέτουν τά πρώτα κομμάτια τού πάζλ.


Μιά οργάνωση τέτοιου τύπου χρειάζεται έναν εκτελεστικό βραχίονα, έναν οικονομικό γενικό διευθυντή καί κάλυψη απο τις κάθε είδους αρχές. Αυτή είναι η κρίσιμη τριάδα καί φαίνεται να υπάρχουν κάποιες πρώτες απαντήσεις....

Για τό ρόλο Τρομπούκη - Βλαστού διαβάζουμε στην Καθημερινή.
Αν ο βαρυποινίτης Παν. Βλαστός ήταν ο εγκέφαλος της συμμορίας μέσα στις φυλακές, ρόλο ισότιμο στην εγκληματική δράση εκτός φυλακών, φέρεται πως διαδραμάτιζε ο μεγαλοεργολάβος Γ. Τρομπούκης. Με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, γνωριμίες και στενές επαγγελματικές σχέσεις με άλλους επιχειρηματίες, εργολάβους αλλά και πολιτικά πρόσωπα, δεν ήταν μόνον ο άνθρωπος που επρόκειτο να «ξεπλύνει» τα λύτρα της απαγωγής του Περικλή Παναγόπουλου. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία ήταν εκείνος που είχε δώσει προσωπικά εντολή στον Παν. Βλαστό για να προχωρήσει σε τρεις δολοφονίες!


Παραγγελίες θανάτου


Τις εντολές θανάτου τις έδιδε για πρόσωπα με τα οποία ο ίδιος είχε οικονομικές συναλλαγές ή άλλες δραστηριότητες και ήθελε να βγουν από τη μέση.

Επιπλέον, ήταν ο βασικός προμηθευτής της σπείρας σε εκρηκτικά υλικά αλλά και εκείνος που είχε αναλάβει την εκπαίδευση μελών της συμμορίας για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, οι οποίοι είχαν χρησιμοποιηθεί ή επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Η πολύπλευρη και σκοτεινή δράση του Γ. Τρομπούκη κάλυπτε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της σπείρας.

Από την εντολή για δολοφονίες, προπαρασκευή δολοφονιών, προμήθεια εκρηκτικών αλλά και την οικονομική δραστηριότητα της σπείρας με ξέπλυμα παράνομων χρημάτων και με άσκηση τοκογλυφικής δραστηριότητας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά: Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο Γ. Τρομπούκης είχε «δώσει εντολή στον Παν. Βλαστό για τη δολοφονία του Θ. Παπαδά εξαιτίας προηγουμένων διαφορών που είχε ο Παπαδάς με τον αδελφό του». Για τη συγκεκριμένη παραγγελία θανάτου, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, είχε υποσχεθεί «αμοιβή στον Βλαστό, για την υλοποίηση του συμβολαίου ποσού 40.000 ευρώ».

Συμβόλαιο θανάτου είχε κλείσει με τον Βλαστό, με δική του εντολή και για τη δολοφονία του πρώην κρατουμένου των φυλακών Μαρίνου Κλήμου, όπως επίσης είχε παραγγείλει στον Βλαστό να δολοφονήσει τον Λιβανέζο επιχειρηματία Μοχάμεντ Χαλιφέ «δίδοντας αμοιβή, στον Βλαστό, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, «το ποσό των 40.000 ευρώ». Βέβαια, ο ίδιος ο Τρομπούκης καταθέτοντας στην ασφάλεια προανακριτικά το αρνείται και λέγει ότι «ήταν εκείνος που ειδοποίησε τον Μοχάμεντ Χαλιφέ να φύγει», δίδοντάς του μάλιστα, όπως λέγει, «4.500 ευρώ για τον σκοπό αυτό».

Εκτός όμως από τα συμβόλαια θανάτου - συγκεκριμένες εκτελέσεις, σύμφωνα με τη δικογραφία, είναι εκείνος που έδωσε εντολή και πάλι στον Βλαστό «να βάλει ανθρώπους του» για να τινάξουν στον αέρα σούπερ μάρκετ στους Θρακομακεδόνες γιατί είχε διαφορές με τον ιδιοκτήτη του Γ. Καρναχωρίτη. Ο λόγος; «Είχε διαφορές με τον συνεταίρο του Καρναχωρίτη, Σπύρο, του χρωστούσε λεφτά», αλλά όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ο Τρομπούκης «τελικά του τα έδωσε». Ο σύνδεσμός του με τον Βλαστό, όπως ομολογεί ο ίδιος στην προανακριτική του απολογία, είχε να κάνει με τοκογλυφίες.

Φρικιαστικές λεπτομέρειες για την οργάνωση δολοφονιών από τα μέλη της σπείρας καθώς και περιγραφή του βαρέος οπλισμού που διέθεταν προκύπτουν από τις συνομιλίες τους που έχουν μαγνητοσκοπηθεί......
.....Βλαστός: Να σου πω τα πυράκια, τα πυράκια μ' ακούς; (ενν. τους πυροκροτητές).

Τρομπούκης: Τα έχει ο μικρός.

Βλαστός: «Πήγαινε εσύ, κατάλαβες, πήγαινε εσύ γιατί εκεί είναι ερημιά. Και πρέπει να γίνει τεστ.

Τρομπούκης: Θα πάω εγώ να του δείξω. Θα του δείξω εγώ. Εγώ θα του πω πώς θα το φτιάξει.

Στην ορολογία τους «το φτιάξιμο» σήμαινε δολοφονία.

Γιά τό ρόλο τών επίορκων αστυνομικών διαβάζουμε στό Βήμα...
Ονόματα και ψευδώνυμα επίορκων αστυνομικών, επίλεκτων αστυνομικών υπηρεσιών της περιφέρειας πρωτευούσης, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, οι οποίοι είχαν ενεργό ρόλο και συμμετοχή στα δρώμενα της εγκληματικής
«ομάδας των 16», φιγουράρουν στις 96 δισκέτες των τηλεφωνικών συνομιλιών που κατέγραψε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και οδήγησαν στον εντοπισμό και στη σύλληψη των απαγωγέων του εφοπλιστή Π.
Παναγόπουλου. Από την πρώτη στιγμή των ερευνών η ΕΥΠ έσπευσε να ενημερώσει λεπτομερώς την πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης για τη μαφιόζικη δράση των «αστυνομικών
της νύχτας», υποδεικνύοντας την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα, τα οποία θα απέκλειαν την πιθανότητα να αποκαλυφθεί η μυστική έρευνα και να τιναχθεί στον αέρα η επιχείρηση εξάρθρωσης της εγκληματικής συμμορίας.
Η ανησυχία των επιτελικών στελεχών των διωκτικών υπηρεσιών, τα οποία είχαν το γενικό πρόσταγμα, την οργανωτική και επιχειρησιακή ευθύνη των ερευνών, αφορούσε το ενδεχόμενο στην κρισιμότερη φάση του σχεδίου παρακολούθησης να κληθούν να συνεργαστούν με αξιωματικούς της Αστυνομίας οι οποίοι, όπως είχε προκύψει από τις τηλεφωνικές υποκλοπές, είχαν ύποπτο και σκοτεινό ρόλο. Το αγωνιώδες αίτημα που διατύπωσαν τα ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη του Μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη, λέγεται ότι έγινε αμέσως δεκτό από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ.Παυλόπουλο, ο οποίος τους διεμήνυσε να πράξουν τα δέοντα και να λάβουν όποια μέτρα κρίνουν επιβεβλημένα, προκειμένου να στεφθεί από επιτυχία η πολυεπίπεδη έρευνα για την αποκάλυψη ενός από τα μεγαλύτερα συνδικάτα του εγχώριου εγκλήματος.

Το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης, κ. Χρ.Μαρκογιαννάκης φέρεται να ενημερώθηκε μόλις χθες για το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που είχε ο διευθυντής των φυλακών Αγιάς Χανίων Μιχ. Κυριακάκης με τη σύζυγο του Π. Βλαστού, Ιωάννα Χήρα , και οι οποίες την ενεφάνιζαν να δίνει λύση σε ένα... ρουσφετάκι, επιβεβαιώνει τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε.

«Αυτοί που έπρεπε να γνωρίζουν για την ύπαρξη και τον ρόλο των επίορκων στελεχών της δημόσιας διοίκησης γνώριζαν» υπογράμμισε με αμφίσημο τρόπο κορυφαίος παράγοντας του Μεγάρου της Κατεχάκη. «Θέλαμε να σπάσουμε τα συγκοινωνούντα δοχεία και το καταφέραμε, τώρα τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη» τόνισε.

Σε έναν αγώνα ταχύτητας με αντίπαλο τον χρόνο, αλλά και το πολυπλόκαμο δίκτυο πληροφοριοδοτών και στενών συνεργατών που είχε εγκαταστήσει με το αζημίωτο η ομάδα του Π. Βλαστού στους κόλπους των διωκτικών υπηρεσιών, επιλεγμένες ομάδες στελεχών της ΕΥΠ και της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) ξεκίνησαν τις επιχειρησιακές έρευνες και τις παρακολουθήσεις των υπόπτων σε πολλές περιοχές της Αττικής και σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Την πορεία των κοινών ερευνών που πραγματοποίησαν επίλεκτες και κατάλληλα εξοπλισμένες επιχειρησιακές ομάδες, λέγεται ότι γνώριζαν μόνον τρία πρόσωπα. Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Β.Τσιατούρας, ο υποδιοικητής της ΕΥΠ κ. Σ.Τσιτσιμπής και ο διοικητής Ασφαλείας κ. Γ. Δικόπουλος . «Ουδείς άλλος γνώριζε το εύρος και το βάθος των ερευνών» σημείωσε προς «Το Βήμα» στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών. Οπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, το... τριαδικό σύστημα λειτούργησε εξαιρετικά καλά.

Α πό την πρώτη στιγμή των ερευνών σε καραντίνα βρέθηκε έμπειρος αξιωματικός της Ασφαλείας Αττικής, για τον οποίο υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι είχε ανοιχτή επικοινωνία με την ομάδα Βλαστού. Σε μια άλλη περίπτωση αστυνομικός που είχε θητεύσει στη Δίωξη Ναρκωτικών τέθηκε υπό συνεχή παρακολούθηση, καθώς από τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις προέκυψε να αναλαμβάνει διάφορες δουλειές για λογαριασμό ενός εκ των πρωτοπαλίκαρων του Π. Βλαστού.

Η μεγαλύτερη απόδειξη της στενότατης συνεργασίας που είχαν αναπτύξει ορισμένοι επίορκοι αστυνομικοί με την εγκληματική συμμορία Βλαστού, λέγεται ότι ήρθε στην τελική φάση των ερευνών, κατά τη σύλληψη ενός εκ των πιστολέρο. Οπως προέκυψε, το γρήγορο πιστόλι της συμμορίας βρέθηκε να τα λέει με γόνο γνωστής εφοπλιστικής οικογενείας και έναν αστυνομικό!

Πρώτες απολογίες και προφυλακίσεις

« Είμαστε οι πιο ΕΧΡRΕSS SΕRVΙCΕ. Είμαστε τόσο πολύ καλά, που όποιον όσο και μεγάλος να ΄ναι... τον τελειώνουμε». Ετσι επαίρεται ο Π. Βλαστός, αναφέροντας ως παράδειγμα και το όνομα μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας, για τη δύναμη της συμμορίας των «16». Επαρση που ενίσχυσε ο Γ. Τρομπούκης , ο οποίος, βέβαια, άνοιξε γρήγορα το στόμα του στις διωκτικές αρχές οι οποίες, με βάση και τη δική του ομολογία, προχώρησαν στη σύλληψη των μελών της εγκληματικής ομάδας.

Αντίθετα με τον Γ. Τρομπούκη, η πρώτη «φουρνιά» των πέντε κατηγορουμένων που οδηγήθηκε χθες ενώπιον της 26ης τακτικής ανακρίτριας τήρησε τον νόμο της σιωπής. Μετά τις απολογίες τους και οι πέντε (Απ. Πετράκης, Γ. Κατσαγάνης, Αριστομ. Κλεφτογιάννης, Εμμ. Σκαρλάτος και η Πολυτίμη Γεώργα) κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Το κατηγορητήριο που εμφανίζει ως μετέχοντες στην απαγωγή του εφοπλιστή Π. Παναγόπουλου τους Απ. Πετράκη, Χαρ. Μουστάκα, Γ. Κατσαγάνη , Γ. Τρομπούκη, Αριστ. Κλεφτογιάννη, Ι. Θώδη και Π. Βλαστό είναι πρόχειρο, βασισμένο στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Ενδεικτικό της προχειρότητας είναι το ότι ο Π. Βλαστός εμφανίζεται ως κρατούμενος των Φυλακών Κορυδαλλού. ...
......Πολύ καλή πληροφόρηση δείχνει να έχει και η Espresso στό θέμα...http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=2&artid=1025775&catID=16





Σχόλια