Μέ τόν Φίλιπ Γκόρντον νέο υφυπουργό εξωτερικών τών ΗΠΑ θα παρακαλάμε να ξαναγυρίσει ο (θρυλικός) Ντάνιελ Φρίντ....


Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου
mignatiou@aol.com
Ο κ. Φίλιπ Γκόρντον είναι ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Αντικατέστησε τον Ντάνιελ Φριντ, αυτόν που επιχείρησε να χαρίσει την Κύπρο στην Τουρκία με το αντιδημοκρατικό Σχέδιο Ανάν, αυτόν που προσπάθησε να εκβιάσει την Ελλάδα στο Βουκουρέστι για το Σκοπιανό...
Οταν ανακοινώθηκε η πρόθεση του Λευκού Οίκου για τον διορισμό του κ. Γκόρντον, οι Ελληνες και οι Κύπριοι διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον άρχισαν να ακούνε συνέχεια τη φράση ότι «θα παρακαλάτε να επιστρέψει ο Φριντ»!
Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ο σημερινός υφυπουργός Εξωτερικών ήταν θλιβερός. Εχοντας απέναντί του τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, αποκάλυψε τον πραγματικό του εαυτό.
Οσοι βρέθηκαν εκεί ή είδαν το βίντεο της συζήτησης των δύο ανδρών, αντιλήφθηκαν πως ο κ. Γκόρντον θα ήταν ένας ατζέντης -ανάμεσα στους πολλούς βέβαια- της Τουρκίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ακόμα και οι πιο φανατικοί υποστηρικτές του, του άσκησαν κριτική διότι στην Επιτροπή της Γερουσίας όπου τα είχε χαμένα, προσπάθησε να ακυρώσει τις υποσχέσεις του προέδρου Ομπάμα και του αντιπροέδρου Μπάιντεν.
Για να είμαστε απόλυτοι, απαντώντας στις ερωτήσεις του Αμερικανού γερουσιαστή, ο κ. Γκόρντον έδειξε ότι δεν γνώριζε καν τις δηλώσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου για την Κύπρο, την Ελλάδα και την Αρμενία.
Αντιλαμβανόμενος το λάθος του, ο νέος υφυπουργός έσπευσε με επιστολή του στον κ. Μενέντεζ να διορθώσει τις τραγικές γκάφες που έκανε. Ο γερουσιαστής δέχθηκε τηλεφωνήματα από τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να «ξεπαγώσει» τον διορισμό του κ. Γκόρντον. Το έπραξε αφού ο τελευταίος έδειξε... μεταμέλεια! Και αφού υποσχέθηκε πως ήταν παρελθόν οι θέσεις που εξέφραζε ως μέλος του Ινστιτούτου Μπρούκιγκς -το οποίο ενισχύει οικονομικά η Τουρκία.
Η συνέντευξή του στην «Καθημερινή» απέδειξε πόσο δίκιο είχαν όσοι δεν πείστηκαν από τις μεταλλάξεις του. Επανέλαβε ότι η κατοχή της Κύπρου από τις δυνάμεις του Αττίλα είναι απλά μία «παρουσία» της Τουρκίας στο νησί. Εχουν δίκιο όσοι λένε πως ο ισχυρισμός του αποτελεί προσβολή για τους νεκρούς της εισβολής.
Η τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρει απόλυτη την ευθύνη για το πραξικόπημα του Ιωαννίδη και την τουρκική εισβολή και ο κ. Γκόρντον δεν έχει παρά να διαβάσει τα έγγραφα του υπουργείου στο οποίο διορίστηκε υφυπουργός. Αν δεν τα έχει, μπορούμε να του τα προμηθεύσουμε.
Πολλοί διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι ο κ. Γκόρντον δεν έχει αγαθές προθέσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο. Και λένε πως είναι λάθος όσων πιστεύουν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και στο περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ότι μπορούν να συνεννοηθούν μαζί του.
Είχε εκφρασμένες θέσεις ως αναλυτής, έχει τις ίδιες θέσεις και ως υφυπουργός. Η περιπέτειά του πριν και μετά την κατάθεσή του στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας απέδειξε πως όχι μόνο δεν έχει αλλάξει, αλλά δείχνει και τάσεις εκδίκησης. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους σκληρούς της κυβέρνησης Μπους-Τσέινι, του διδύμου που αύξησε το μίσος για την Αμερική σε όλο τον κόσμο.
Οι απόψεις του κ. Γκόρντον, που είναι αντίθετες με τις θέσεις του προέδρου Ομπάμα, κρύβουν μεγάλους κινδύνους για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η Αθήνα, η Λευκωσία και η Ομογένεια πρέπει νά 'ναι σε εγρήγορση. Και ελπίζω να διαψευστούν όσοι υποστηρίζουν πως ο Αμερικανός υφυπουργός δεν παίζει μόνο με τις λέξεις, αλλά παίζει και παιγνίδια με τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου...http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&tag=9613&pubid=12223198

Σχόλια