Από παρακλάδι τής Αλ - Κάιντα η επίθεση στήν Τζακάρντα...


Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και 42 τραυματίες -μεταξύ των οποίων πολλοί ξένοι- είναι ο απολογισμός της διπλής βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε στη Τζακάρτα, στα ξενοδοχεία Ritz-Carlton και Marriott.

Οι δύο διαδοχικές εκρήξεις στα δύο από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, στην εμπορική συνοικία Κουνινγκάν, στο κέντρο της Τζακάρτας, σημειώθηκαν λίγο πριν τις 08.00 τοπική ώρα (04.00 ώρα Ελλάδος). Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στο Ritz-Carlton, με αποτέλεσμα να καταστραφεί εντελώς η πρόσοψή του. Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε η έκρηξη στο Marriott.

The damaged front of the Marriott Hotel, Jakarta, Indonesia


Οι εκρήξεις προκλήθηκαν από βόμβες μεγάλης ισχύος δήλωσε ο υπουργός Ασφαλείας Ουιντόντο Αντι Σουσίπτο, ενώ εκπρόσωπος της αστυνομίας γνωστοποίησε πως ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε εννέα. «Οκτώ σκοτώθηκαν επί τόπου και ο ένατος εξέπνευσε στο νοσοκομείο. Υπάρχουν επίσης 42 τραυματίες εκ των οποίων 14 ξένοι», διευκρίνισε. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι επρόκειτο για επιθέσεις αυτοκτονίας.

Δύο ώρες μετά τις επιθέσεις στα ξενοδοχεία Ritz-Carlton και Marriott, ραδιοφωνικός σταθμός της Τζακάρτας, επικαλούμενος την αστυνομία μετέδωσε ότι σημειώθηκε και τρίτη έκρηξη, κάνοντας λόγο για παγιδευμένο αυτοκίνητο το οποίο ανατινάχθηκε κοντά σε εμπορικό κέντρο βόρειας συνοικίας της ινδονησιακής πρωτεύουσας. To τηλεοπτικό δίκτυο Metro ανέφερε μάλιστα ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ωστόσο όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, η έκρηξη δεν προκλήθηκε από βόμβα αλλά από ελαττωματική μπαταρία αυτοκινήτου.


A police officer outside the damaged Ritz-Carlton hotel, Jakarta, Indonesia


Αρχικά η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι οι νεκροί ήταν εννέα, αλλά στη συνέχεια αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό.

Πώς οι δράστες κατάφεραν να σπάσουν από έναν από τους πιο ισχυρούς κλοιούς ασφαλείας στη χώρα παραμένει αίνιγμα. Η αστυνομία πάντως ανακοίνωσε ότι ένας τρίτος εκρηκτικός μηχανισμός είχε εντοπιστεί και εξουδετερωθεί σε φορητό υπολογιστή στο 18ο όροφο του Marriott, δημιουργώντας υποψίες ότι μπορεί να μπήκαν στο ξενοδοχείο ως πελάτες.

Ακύρωσε το ταξίδι της στην Ινδονησία η Manchester United

Εν τω μεταξύ, η Manchester United αναμενόταν να διαμείνει στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton από το Σάββατο, εν όψει αγώνα την επόμενη εβδομάδα. Η ομάδα τελικώς ακύρωσε την επίσκεψή της στη χώρα.


Guests are evacuated from the Ritz-Carlton hotel in Jakarta, Indonesia


Ο επιθέσεις στα πολυτελή ξενοδοχεία της Τζακάρτα σημειώθηκαν μία εβδομάδα μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Ιουλίου, τις οποίες κέρδισε ο απερχόμενος πρόεδρος Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο.

Το ξενοδοχείο Marriott είχε γίνει στόχος βομβιστικής επίθεσης και πριν από έξι χρόνια, στις 5 Αυγούστου 2003, όταν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου είχαν χάσει τη ζωή τους 12 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί 150. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2004, 10 άτομα σκοτώθηκαν από ανατίναξη παγιδευμένου αυτοκινήτου μπροστά στην πρεσβεία της Αυστραλίας.

Οι συγχρονισμένες επιθέσεις είναι οι πρώτες μετά από αρκετά χρόνια στην Ινδονησία και ακολουθούν περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση είχε σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση των τρομοκρατικών ομάδων ισλαμιστών. Καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στον πρόεδρο Γιουντογιόνο, σημαντικοί παράγοντες στην επανεκλογή του οποίου ήταν η διαφαινόμενη επιτυχία του στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη χώρα.


Staff outside the Ritz-Carlton hotel in Jakarta, Indonesia


Καμία ομάδα δεν έχει προς το παρόν αναλάβει την ευθύνη, αλλά τις υποψίες αναμένεται να στραφούν στην οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια, που έχει κατηγορηθεί για προηγούμενες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής του 2003 στο Marriott, όπως και στο Μπαλί το 2002, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 202 άνθρωποι.

Ο πρόεδρος Γιουντογιόνο καταδίκασε την «ωμή και απάνθρωπη επίθεση». Πρόσθεσε ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, αλλά «ακόμα είναι πολύ νωρίς» για να γνωρίζουμε αν εμπλέκεται η Τζεμάα Ισλαμίγια.

Διεθνής καταδίκη

Την ίδια ώρα η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε τη διπλή επίθεση στη Τζακάρτα.

«Η προεδρία της ΕΕ καταδικάζει τις σημερινές βομβιστικές επιθέσεις που σκότωσαν και προκάλεσαν τον τραυματισμό πολλών αθώων ανθρώπων. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην κυβέρνηση και το λαό της Ινδονησίας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», αναφέρει χαρακτηρίζοντας τη διπλή βομβιστική επίθεση «ωμή ενέργεια».
The attack on the Ritz-Carlton took place in a restaurant


Τις επιθέσεις καταδίκασε και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον. «Καταδικάζουμε τις άφρονες ενέργειες βίας και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια, αν η ινδονησιακή κυβέρνηση μάς το ζητήσει... Οι επιθέσεις αυτές δείχνουν την ωμότητα των εξτρεμιστών και μάς θυμίζουν ότι η απειλή της τρομοκρατίας είναι πολύ πραγματική», είπε.

Police outside the Ritz Carlton hotel in Jakarta, Indonesia


Στη Νέα Ζηλανδία ο πρωθυπουργός Τζον Κι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το "τραγικό συμβάν" στον πρόεδρο της Ινδονησίας. Το υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία καλώντας τους πολίτες που δεν έχουν σημαντικό λόγο να μεταβούν στην Ινδονησία, να μην ταξιδέψουν στη χώρα αυτή, μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση, στην οποία σκοτώθηκε και ένας 62χρονος Νεοζηλανδός επιχειρηματίας.

Ο Νεοζηλανδός Τίμοθι Μακέι, πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής εταιρίας σκυροδέματος Holcim Ltd, έχασε τη ζωή του στη βομβιστική επίθεση στο ξενοδοχείο Marriott, όπου είχε μεταβεί για επιχειρηματική συνάντηση. Ζούσε πέντε χρόνια στην Ινδονησία.

Στη Μαλαισία η αστυνομία λαμβάνει ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας στα κεντρικά ξενοδοχεία της χώρας, τα εμπορικά κέντρα και τους δημόσιους χώρους μετά τις βομβιστικές επιθέσεις.
Καμία οργάνωση δεν έχει προς τα παρόν αναλάβει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Ινδονησία, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι και τραυματίστηκαν 42. Ωστόσο, αναλυτές υποστηρίζουν ότι πίσω από τις επιθέσεις ενδέχεται να κρύβεται η Τζεμάα Ισλαμίγια. Ποια είναι όμως αυτή η οργάνωση:

*Η Τζεμάα Ισλαμίγια είναι μία παν-ασιατική ισλαμιστική οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη νοτιοανατολική Ασία.

*Ιδρύθηκε το 1993 με στόχο τη δημιουργία ενός ισλαμικού «υπερκράτους» που θα περιλαμβάνει την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις νότιες Φιλιππίνες, τη νότια Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη και το Μπρουνέι.

*Έχει κατηγορηθεί για σειρά επιθέσεων σε αμερικανούς και δυτικούς στόχους στην Ινδονησία, συμπεριλαμβανομένης της έκρηξης στην πρεσβεία της Αυστραλίας το 2004, τη επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο το 2003 στο ξενοδοχείο Marriot στην Τζακάρτα και την επίθεση στο Μπαλί το 2002, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 200 άνθρωποι.

*Η δομή και το μέγεθός της δεν έχουν ξεκαθαριστεί πλήρως, ωστόσο θεωρείται η μεγαλύτερη ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση της νοτιοανατολικής Ασίας. Η αστυνομία της Ινδονησίας έχει συλλάβει περισσότερους από 300 υπόπτους για συμμετοχή στην ομάδα, ενώ η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη έχουν συλλάβει άλλους 100. Υπάρχουν υποψίες ότι ο Ινδονήσιος κληρικός Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, που είχε φυλακιστεί για συνωμοσία αλλά στη συνέχεια αποφυλακίστηκε, υπήρξε κάποτε αρχηγός της.

*Η ομάδα θεωρείτο ότι είχε αποδυναμωθεί μετά την σύλληψη και εκτέλεση πολλών κορυφαίων μελών της. Το Νοέμβριο του 2008 εκτελέστηκαν τρία στελέχη της που κατηγορήθηκαν για τις επιθέσεις στο Μπαλί, ενώ τον περασμένο Μάιο συνελήφθη στη Μαλαισία ο φερόμενος ως τοπικός αρχηγός της οργάνωσης.

*Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε την Πέμπτη (μία ημέρα πριν τις επιθέσεις) το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής πολιτικής, μάχες στην ηγεσία της Τζεμάα Ισλαμίγια και οι πρόσφατες αποφυλακίσεις μελών της ενίσχυαν τις πιθανότητες επιθέσεων. Σύμφωνα με την έκθεση, μπορεί η οργάνωση να είναι κατακερματισμένη και να μην μπορεί να πραγματοποιήσει επιθέσεις με μαζικές απώλειες, ωστόσο τα αποφυλακισθέντα μέλη «τείνουν προς σκληροπυρηνικές ομάδες που συνεχίζουν να στηρίζουν επιθέσεις τύπου Αλ Κάιντα εναντίον δυτικών στόχων».(απο αρθρα της Ναυτεμπορικής και τού διεθνούς τύπου)

Σχόλια