Πάρτι με τρελά κέρδη, λόγω τής γρίπης, κάνουν οι εταιρείες φαρμάκων. Μέ κόστος παρασκευής μία λίρα η Γκλάξον το χρεώνει έξι στόν Βρετανό φορολογούμενο


Κάθε εμβόλιο κοστίζει μόλις μία λίρα, αλλά η «Γκλάξον» το χρεώνει έξι λίρες στο βρετανικό ΕΣΥ. Την επιβολή έκτακτης φορολογίας ζητούν υγειονομικές υπηρεσίες.

Προκαλούν τον κόσμο τα υπερβολικά κέρδη που αποκομίζουν δύο μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες και κυρίως η Γκλάξον, από τη διάθεση των εμβολίων κατά της νέας γρίπης, και ορισμένες οργανώσεις υγείας ζητούν ήδη από την κυβέρνηση να επιβάλει έκτακτη πρόσθετη φορολογία σε αυτές τις βιομηχανίες.
Εργαστήριο της «Γκλάξον» για την παραγωγή εμβολίου κατά του ιού Η1Ν1. Η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε χθες πως τα κέρδη της τους δύο τελευταίους μήνες έφθασαν τα 2,4 δισ. λίρες

Η φαρμακοβιομηχανία Γκλάξον χρεώνει το εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας 6 λίρες για κάθε εμβόλιο, ενώ αυτό στοιχίζει στη φαρμακοβιομηχανία, σύμφωνα με δική της ομολογία, μία λίρα. Το εθνικό σύστημα υγείας έχει παραγγείλει εξήντα εκατομμύρια εμβόλια και το κέρδος της Γκλάξον θα είναι τριακόσια εκατομμύρια λίρες.
Από τις πωλήσεις του νέου εμβολίου στην παγκόσμια αγορά η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία έχει κερδίσει επτακόσια εκατομμύρια λίρες. Η Γκλάξον, η οποία διαθέτει επίσης το αντιγριπικό φάρμακο Relenza, ανακοίνωσε επίσημα χθες ότι τα κέρδη της στους τελευταίους δύο μήνες έφτασαν τα δύο δισεκατομμύρια τετρακόσια εκατομμύρια λίρες.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Νόρμαν Λαμπ, δήλωσε στην εφημερίδα Ιβνινγκ Στάνταρντ ότι τα κέρδη της Γκλάξον είναι ιλιγγιώδη και θα απευθυνθεί στην εθνική υπηρεσία ελέγχου με το ερώτημα εάν εξασφαλίζεται η καλύτερη τιμή για τον φορολογούμενο.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Συνδέσμου των Φορολογουμένων, η Σούσι Σκουάιρ, δήλωσε: «Πρέπει να μας δώσει διαβεβαιώσεις η κυβέρνηση ότι εξασφάλισε την πλέον ανταγωνιστική τιμή από την Γκλάξον. Είναι καλό να ακούμε ότι μια εταιρεία πηγαίνει καλά τώρα στη μεγάλη οικονομική κρίση, αλλά μήπως συμβαίνει αυτό γιατί χρεώνει υπερβολικές τιμές για το εμβόλιο;».
Ο Τζεφ Μάρτιν, εκπρόσωπος των υγειονομικών υπηρεσιών του Λονδίνου, χαρακτήρισε σκάνδαλο τα κέρδη της Γκλάξον από την πώληση του εμβολίου κατά της νέας γρίπης και ζήτησε από την κυβέρνηση να παρέμβει και να επιβάλει έκτακτη φορολογία στις δύο μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες που διαθέτουν τα αντιγριπικά εμβόλια.
Παραδοχή
Εκπρόσωπος της Γκλάξον παραδέχτηκε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο στοιχίζει περισσότερο στις χώρες της Δύσης από ό,τι στις χώρες του τρίτου κόσμου, αλλά ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία δαπάνησε μεγάλα ποσά στις έρευνές της τα τελευταία 18 χρόνια για την παραγωγή αντιγριπικού εμβολίου.
«Δαπανήσαμε ένα δισεκατομμύριο διακόσια εκατομμύρια λίρες στην τεχνολογία των εμβολίων στα τελευταία τέσσερα χρόνια», δήλωσε στην εφημερίδα Ιβνινγκ Στάνταρντ ο διευθύνων σύμβουλος της Γκλάξον, Αντριου Γουίτι.
Νομικοί κύκλοι στην Αγγλία υποστηρίζουν ότι εργαζόμενοι που θα προσβάλλονται από τη νέα γρίπη στους χώρους εργασίας τους θα μπορούν να ζητούν αποζημιώσεις από τους εργοδότες τους. Επισημαίνουν, επίσης, οι νομικοί κύκλοι ότι οι εταιρείες θα πρέπει να στέλνουν αμέσως στα σπίτια τους τους ασθενείς υπαλλήλους τους και να εξοπλίζουν τις τουαλέτες στους χώρους εργασίας με σαπούνια και μάσκες.
ΛΑΜΠΗΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗΣhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=4868848&tag=7948

Σχόλια