Μιά γυναίκα, δύο άντρες ζούν ένα ερωτικό τρίγωνο στό ίδιο σπίτι. Δέν είναι μποέμ ή περιθωριακοί. Είναι "κανονικοί". Οι ίδιοι -λένε- ότι λειτουργεί....


Συνήθως το συνδέουμε με μποέμ τύπους που παρασύρονται από άγρια πάθη. Στην πραγματικότητα, όμως, το ερωτικό τρίγωνο μπορεί να αποδειχθεί μια ήρεμη και θετική εμπειρία, όπως διηγείται ο συγγραφέας Γιούαν Μόρισον
Στους δύο χωράει και... τρίτος
Συγγραφέας υποστηρίζει πως βρήκε τη λύση στα προβλήματα των σχέσεων

Τα «menage a trois» φέρνουν στον νου τη Ζαν Μορό και τους δύο εραστές της στην ταινία «Ζιλ και Τζιμ» του Φρανσουά Τριφό ή τον Ζαν Πολ Σαρτρ και τη Σιμόν ντε Μπουβουάρ στο Παρίσι του 1950.

Ως τρόπος ζωής φαίνεται να έχει εξαφανιστεί: τα συγκρουόμενα πάθη μοιάζουν ντεμοντέ στην εποχή της σεξουαλικής ελευθερίας και της ισότητας των δύο φύλων. Η ισότητα είναι το σύγχρονο «μάντρα» στις σχέσεις. Συνήθως, εξελίσσεται σε έναν πόλεμο φθοράς, στον οποίο και οι δύο πλευρές ψαλιδίζουν η μία τις ελευθερίες της άλλης. Αλλά αυτή η «αιματηρή» ειρήνη μπορεί να οδηγήσει στην ανία. Ίσως φανεί παράξενο, αλλά η προσωπική εμπειρία λέει ότι το ερωτικό τρίγωνο είναι μια λύση στα προβλήματα των σύγχρονων σχέσεων. Το 1993 ήμουν 22 χρονών και μόλις είχα αποφοιτήσει από τη σχολή καλών τεχνών όταν βρέθηκα σχεδόν κατά τύχη σε ένα ερωτικό τρίγωνο. Η Κάρολ, 30 χρονών, και ο Τζέικ, στα 44, ήταν καλλιτέχνες, μποέμ και ιδιοκτήτες του σπιτιού όπου έμενα στο Βόρειο Λονδίνο. Ο Τζέικ ήταν ένας πετυχημένος καλλιτέχνης τη δεκαετία του 1980, η Κάρολ ήταν η μούσα του, αλλά όταν τον γνώρισα το άστρο του είχε αρχίσει να δύει. Ζούσαν από τις αποταμιεύσεις του, εκείνος έπινε υπερβολικά και κατηγορούσε τη σύντροφό του ότι είχε γίνει «μια τυπική αστή νοικοκυρά». Εκείνη εξοργιζόταν και μισούσε τον εαυτό της γι΄ αυτό. Ο Τζέικ και η Κάρολ διψούσαν για την προσοχή μου. Πέρασα ολόκληρες νύχτες ακούγοντας τις θεωρίες τού Τζέικ για τη ζωγραφική και την πολιτική και αυτό ενδεχομένως ενέτεινε τη διάθεση της Κάρολ να επαναστατήσει. Δεν πιστεύω ότι ο Τζέικ ήθελε ενσυνείδητα να με αποπλανήσει η σύντροφός του. Εάν ο Τζέικ με δίδαξε την τέχνη της ζωγραφικής, η Κάρολ μου δίδαξε την τέχνη της αποπλάνησης. Όσο περνούσαν οι μήνες και οι επαφές μας γινόντουσαν πιο συχνές, στον Τζέικ παρατήρησα κάποιες παράξενες αλλαγές. Μια μέρα μου είπε ότι αυτός και η «σκύλα» έκαναν και πάλι σεξ- οι τσακωμοί τους δεν είχαν μειωθεί, αλλά τελείωναν στο κρεβάτι. Το χαμόγελό του με ευγνωμονούσε κρυφά.

Ισορροπία. Δεν κάναμε ποτέ έρωτα και οι τρεις μαζί. Και όπως συνέβαινε σε διάσημα ερωτικά τρίγωνα της Ιστορίας, είχαμε κι εμείς τους δικούς μας κανόνες. Ακόμη κι όταν κοιμόμουνα με την Κάρολ, εκείνη θα σηκωνόταν κάποια στιγμή και θα πήγαινε στο κρεβάτι του Τζέικ για να δει το πρόσωπό της όταν θα ξυπνούσε. Ήταν ένα κομμάτι της σιωπηρής μας κατανόησης, η «διεφθαρμένη ισορροπία» μας. Οποιαδήποτε απόπειρα εξομολόγησης από πλευράς μου αντιμετωπιζόταν με γέλιο. Ήξερα ότι ο Τζέικ γνώριζε και ήξερε ότι γνώριζα πώς ήξερε. Αλλά για να ανθήσει ένα ερωτικό τρίγωνο πρέπει να μη λέγονται ορισμένα πράγματα, να υπάρχουν μυστικά και να διατηρείται ζωντανό το παιχνίδι της αποπλάνησης. Τα οφέλη; Το σπίτι τους απέκτησε ενέργεια και η Κάρολ άρχισε να ψάχνει για δουλειά. Ο Τζέικ άρχισε να πειραματίζεται με νέες φόρμες στη ζωγραφική του. Όσο για μένα, αισθανόμουν απαραίτητος για την επιβίωσή τους και αυτό μου έδινε δύναμη.

Εννέα μήνες. Το τρίγωνο έπρεπε να τελειώσει γιατί ο έξω κόσμος είχε τις δικές του απαιτήσεις. Ήμουν με τον Τζέικ και την Κάρολ για περίπου εννέα μήνες όταν ήρθε μια προσφορά για δουλειά από τη Σκωτία. Ο Τζέικ αρνήθηκε να με αφήσει να φύγω, λέγοντάς μου ότι θα γέρναγε. Η Κάρολ φοβόταν να μείνει μόνη της μαζί του. Ποτέ δεν ειπώθηκε κάτι γι΄ αυτό που είχε συμβεί μεταξύ μας.

Ομολογώ ότι το ερωτικό τρίγωνο είναι ένα σπάνιο πράγμα. Ποιος λογικός θα προσκαλούσε μια τέτοια σύγκρουση στο κρεβάτι του; Ίσως κάποιος πολύ τρελός, πολύ εκκεντρικός ή πολύ γενναίος. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι είναι σπάνιοι σήμερα που ο καθένας παλεύει με τη μονοτονία που λέγεται ισότητα(ΣΣ Τό χάσαμε πατριώτη, πάει κιαυτό το λίγο πού είχαμε το χάσαμε) http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=4528386.

Σχόλια