Βλαστός: Το ’πανε οι ειδήσεις της ΝΕΤ. Σου λέω, φίλε, ξέρεις τι έπαθα; Ρε φίλε, έχω πάθει πλάκα, ξέρεις γιατί, ε; Τρομπούκης: 17, 17; Βλαστός: 17...


Ισχυρές ενδείξεις για διασυνδέσεις μελών της σπείρας του εγκλήματος με νεοεμφανισθείσες τρομοκρατικές ομάδες προκύπτουν από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες του Παναγιώτη Βλαστού με συνεργάτες του.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει επιληφθεί από καιρό και σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες γνωρίζει συνεργάτη του βαρυποινίτη, ο οποίος μετέφερε εκρηκτικό μηχανισμό μεγάλης ισχύος και συνελήφθη, τυχαία, στα τέλη Απριλίου, όταν ακόμα η σπείρα δεν είχε αποκαλυφθεί και εντοπιστεί.

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εστιάζονται στις αποκαλυπτικές πληροφορίες που δίδει ο ίδιος ο Βλαστός, αλλά και άλλα μέλη της συμμορίας στις μεταξύ τους συνομιλίες, τις οποίες έχει καταγράψει η ΕΥΠ. Αμεση προτεραιότητα των διωκτικών αρχών αποτελεί η πλήρης εξιχνίαση των επαφών και των σχέσεων –κυρίως στο πεδίο της προμήθειας εκρηκτικών μηχανισμών και μάλιστα μεγάλης ισχύος– ανάμεσα στην οργανωμένη εγκληματική σπείρα και μέλη τρομοκρατικών ομάδων.

Υπόνοιες

Αρμόδια πηγή του υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε πλήρως την ύπαρξη των σχετικών ευρημάτων και δήλωσε με νόημα: «Υπάρχουν υπόνοιες στις αρμόδιες αρχές πως η συμμορία αυτή και η τρομοκρατία είναι κύκλοι οι οποίοι εφάπτονται». Για ενδείξεις, άλλωστε, που συνδέουν το οργανωμένο έγκλημα με την τρομοκρατία έκανε λόγο και σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης Προκόπης Παυλόπουλος, δίδοντας το στίγμα των ερευνών και εκφράζοντας την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι μπορεί στον τομέα αυτό να υπάρξουν σύντομα αποτέλεσμα.

Ποιες είναι όμως οι ισχυρές ενδείξεις που εξετάζονται σχολαστικά από την Αντιτρομοκρατική και συνδέουν τη συμμορία του εγκλήματος με τρομοκρατική δράση;

Οπως αποκαλύπτει η «Κ», στις καταγεγραμμένες συνομιλίες των μελών της σπείρας προκύπτουν στοιχεία αξιόλογα για τις διωκτικές αρχές, που δείχνουν πώς «ακουμπάει» η δράση της σπείρας με τρομοκρατική δράση.

Οι συνομιλίες μεταξύ των μελών της σπείρας γίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο τέλος Απριλίου του 2009 και συγκεκριμένα από το βράδυ της 27ης, όταν τυχαία συνεργάτης τους συνελήφθη στην Εθνική οδό Αθηνών - Πατρών. Η αναζήτησή του από τον ίδιο τον Βλαστό και το γεγονός ότι δεν μπορεί να εντοπιστεί –γιατί έχει συλληφθεί– καταγράφεται σε σωρεία συνομιλιών του με τους Αρ. Κλεφτογιάννη, Γ. Κατσαγάνη αλλά και τον Γ. Τρομπούκη.

Ανήσυχος


Για πρώτη φορά ο Βλαστός είναι εξαιρετικά ανήσυχος για τις εξελίξεις. Φοβάται τι θα πει ο συλληφθείς και εμμέσως πλην σαφώς δίδει πολύτιμες πληροφορίες για τους αποδέκτες αυτού του εκρηκτικού μηχανισμού, τους οποίους εντάσσει στο χώρο της τρομοκρατικής δράσης.

Μάλιστα, σε μια αποστροφή της κουβέντας του, ο συνεργάτης του Γ. Κατσαγάνης τρέμει στην ιδέα να πληροφορηθούν οι παραλήπτες της βόμβας τη σύλληψη του μεταφορέα της και ομιλεί περί σκληρών αντιποίνων.

Βλαστός: Το ξύλο που έχει φάει αυτός τώρα, τον έχουνε λιώσει τώρα, το ξέρεις. Κατσαγάνης: Κοίταξε να δεις, ακούς; Οι... πες ότι οι μπάτσοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, έτσι δεν έχουν στοιχεία, έτσι; Αλλά, άμα το μάθουνε οι άλλοι γύρω γύρω, έτσι θα μας στείλουν αδιάβαστους... Kατάλαβες;

Βλαστός: Ε, βέβαια, βέβαια...

Από την ώρα της σύλληψης έως ότου ακούσουν τα μέλη της συμμορίας στις ειδήσεις για το γεγονός αυτό και να βεβαιωθούν ότι το «πράγμα έμεινε εκεί» και ότι ο συλληφθείς δεν μίλησε, συνομιλούν μεταξύ τους επί ώρες με αγωνία, φανερή ανησυχία και έκδηλο εκνευρισμό. Σε όλη τη δικογραφία πουθενά δεν εμφανίζεται ο Βλαστός τόσο ανήσυχος για τις εξελίξεις, εκτός από αυτή τη μεταφορά του εκρηκτικού μηχανισμού. Ανακουφισμένος που η σύλληψη δεν αποκάλυψε πού πήγαινε η βόμβα, μιλάει με τον Γ. Τρομπούκη σε ένα διάλογο που αποκαλυπτικότερος δεν γίνεται:

Βλαστός: Δεν μίλησε, όχι, τον κάνανε λιώμα να πούμε και τώρα υπολογίζουνε ότι πήγαινε για κάποιο μαγαζί, κατάλαβες;

Τρομπούκης: Νυχτερινό; Ωραία. Να ’ναι καλά η Παναγούλα...

Βλαστός: Το ’πανε οι ειδήσεις της ΝΕΤ. Σου λέω, φίλε, ξέρεις τι έπαθα; Ρε φίλε, έχω πάθει πλάκα, ξέρεις γιατί, ε;

Τρομπούκης: 17, 17;

Βλαστός: 17 (ακατάληπτο)... Φίλε, φίλε, έχουμε τρελαθεί, γίνεται της... Διάβασες στην τηλεόραση τι είπε;


Τρομπούκης. Οχι.

Βλαστός: Πολύ μεγάλη, πολύ μεγάλη, πολύ μεγάλη, μεγάλης ισχύος κατάλαβες; Δεν κοιμήθηκα καθόλου χθες το βράδυ...

Τρομπούκης: Εντάξει, αφού δεν έγινε τίποτα...

Και σε άλλη συνομιλία ο διάλογός τους είναι επίσης αποκαλυπτικός.

Τρομπούκης: Αυτούς που έχουμε κάνει τις δουλειές μας είναι Ο. Κ. όλοι; Είναι μπαμ;

Βλαστός: Ναι, ρε φίλε, καμία σχέση δεν έχουν αυτοί. Αλλοι είναι αυτοί με τα γλυκά (σ. σ. εννοεί εκρηκτικούς μηχανισμούς) – να ξέρεις, και άλλοι είναι οι άλλοι. Κατάλαβες τι σου λέω; Δεν ξέρουν οι μεν τους δε να ξέρεις, κατάλαβες;

Τρομπούκης: Ναι.

Βλαστός: Οι μεν τους δε δεν τους ξέρουνε, κατάλαβες τι γίνεται;

Το στοιχείο όμως που προκύπτει από διάλογο του Βλαστού με τον Τρομπούκη και προβληματίζει ιδιαίτερα τις Αρχές είναι πώς γνωρίζει ο βαρυποινίτης τη σύνθεση του εκρηκτικού μηχανισμού, που είχε τοποθετηθεί στον τηλεοπτικό σταθμό Alter.

Βλαστός: Είναι ειδικής σύνθεσης, κατάλαβες;

Τρομπούκης: Tι;

Βλαστός: Είναι η ίδια σύνθεση με εκείνη που βρήκανε στον Alter.

Οι διάλογοι αυτοί έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής και παράλληλα ερευνώνται ο βαρύς οπλισμός της συμμορίας, οι μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών που είχε στη διάθεσή της και βέβαια η τεχνογνωσία που διέθετε στη συνδεσμολογία των εκρηκτικών.http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_14/07/2009_322079


Σχόλια