Ενας Αγγελος (ψηφιδωτό) τής Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη πού είχε κλείσει τα μάτια του στήν άλωση τής Πόλης τό 1453, "είδε" ξανά τόν κόσμο...


Κωνσταντινούπολη: Αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό αγγέλου στην Αγία Σοφία
Την παράσταση ενός αγγέλου, η οποία ήταν καλυμμένη εδώ και 6 αιώνες έφεραν στην επιφάνεια συντηρητές στην Αγία Σοφία.
Πρόκειται για ένα μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτό που αναπαριστά ένα Σεραφείμ. Όπως και όλες οι υπόλοιπες παραστάσεις είχε επισοβατιστεί λίγο μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453 και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Οι επισκέπτες του επιβλητικού βυζαντινού μνημείου -συμβόλου της Κωνσταντινούπολης θα μπορούν να βλέπουν το πρόσωπο του αγγέλου Σεραφείμ στη βάση του μεγάλου τρούλου της Αγίας Σοφίας, που καλύφθηκε λίγα χρόνια μετά την άλωση. Στόχος των συντηρητών είναι τώρα να φέρουν στην επιφάνεια και δεύτερο άγγελο.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, επισκέφθηκε το Σάββατο το μουσείο για να δει την πρόοδο της τελευταίας φάσης της αναπαλαίωσης, που αποκάλυψε το ψηφιδωτό.

Η αποκάλυψη του μεγάλου και εκφραστικού ψηφιδωτού θεωρείται σημαντική, καθώς πολλά ακόμη από τα περίτεχνα ψηφιδωτά του ναού παραμένουν καλυμμένα εδώ και αιώνες.http://www.megatv.com/articles.asp?catid=14545&subid=2&pubid=3207730

Σχόλια