Καραβέλας: Η άνοδος καί η πτώση. Η ιστορία του ξεκινάει τό 85. Επί ΠΑΣΟΚ εννοείται. Εξάλλου όλα τότε ξεκίνησαν....

Ενα χρόνο γνώριζαν για τον Καραβέλα
Πέρυσι τον Μάιο ρωτήθηκαν οι Αρχές για τους λογαριασμούς αλλά ουδέν έπραξαν
Του Τασου Τελλογλου
Οι υπάλληλοι γνωστής εμπορικής τράπεζας είχαν «τρελαθεί» από τα τεράστια ποσά, «εισερχόμενα» στο σύστημά τους, από μια άλλη γνωστή ξένη τράπεζα της Αθήνας στο διάστημα από 16/5/2008 έως 20/5/2008. Απόρησαν, όπως ήταν φυσικό, και έπραξαν αυτό που όφειλαν. Απευθύνθηκαν τρεις φορές στην Εθνική Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα («ξέπλυμα» χρήματος).
Μέσα σ’ ένα 24ωρο είχαν καταγραφεί εγγραφές 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, 2,1 εκατομμυρίων ευρώ και 3,7 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή συνολικά 14,3 εκατομμυρίων ευρώ, όλα στο όνομα «Καραβέλα». Αλλά παρά το γεγονός ότι εκείνες τις μέρες ο Χρ. Καραβέλας, τέως γενικός οικονομικός διευθυντής του τμήματος τηλεπικοινωνιών της Siemens, εθεωρείτο ένας από τους βασικούς υπόπτους για τον εισαγγελέα κ. Παν. Αθανασίου, η Αρχή ουδέποτε απάντησε στα στοιχειώδη ερωτήματα της τράπεζας...
Λεπτομέρεια: ούτε όταν τα χρήματα έφυγαν από την τράπεζα και ειδοποιήθηκε εκ νέου η Αρχή θέλησε να απαντήσει. Η ιλαροτραγωδία με τις ελληνικές υπηρεσίες συνεχίστηκε όταν την Πρωταπριλιά του 2009, ο 4ος ειδικός ανακριτής, κ. Νίκος Ζαγοριανός, ζητούσε από την ίδια τράπεζα την κίνηση των λογαρισμών Καραβέλα, για την οποία το ελληνικό Δημόσιο είχε ενημερωθεί 10,5 μήνες νωρίτερα!
Ιδιόχειρα σημειώματα
Η κίνηση αυτή του κ. Ζαγοριανού, που ουσιαστικά ήταν ο προάγγελος των συλλήψεων της περασμένης εβδομάδας, θα είχε λύσει έγκαιρα πολλά προβλήματα (και απορίες) αν είχε γίνει νωρίτερα. Γιατί όλες οι κινήσεις του Χρ. Καραβέλα στο κρίσιμο διάστημα από το 1985 έως σήμερα ερμηνεύονται με βάση τις κινήσεις των λογαριασμών του. Ο ίδιος «συνέδεε» πάντα μικρά ιδιόχειρα σημειώματα με τις κινήσεις των λογαρισμών του, όπως και τα αιτήματα προς το μεγαλοστέλεχος της Siemens Ρ. Π. Νιντλ και τους προκατόχους του. Στην αρχή, τα ποσά σε δραχμές ήταν μικρά, αλλά πάντοτε ήταν φανερό ότι τα στελέχη της εταιρείας ελάμβαναν ένα μερίδιο από τις «μίζες» που υποτίθεται ότι μοίραζαν.
- 1987. Ο Χρ. Καραβέλας αγοράζει το οικόπεδο στην οδό Υακίνθων στην Εκάλη και κτίζει το σπίτι του «σταδιακά». Στη Siemens λένε ότι το οικόπεδο προοριζόταν αρχικά για ανώτατο στέλεχος του ΟΤΕ της εποχής (σ.σ.: έχει αποβιώσει) και ότι ο Καραβέλας χρειάστηκε την «άδεια της υπηρεσίας», δηλαδή δύο προϊσταμένων του στο Μόναχο για να το αγοράσει.
- 1990. Υπογράφεται η μεγάλη συμφωνία των ψηφιακών παροχών από τη διοίκηση του ΟΤΕ με Siemens και ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Ο κ. Καραβέλας γνωρίζει ότι έγιναν πληρωμές και στα τρία πολιτικά κόμματα που συναπάρτιζαν την κυβέρνηση και ότι επειδή υπήρχαν αλλεπάλληλες προεκλογικές αναμετρήσεις, ένας, τουλάχιστον, πολιτικός απευθύνθηκε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Μόναχο με τη διευκόλυνση ενός αλλου κατηγορουμένου, του κ. Ηλία Γεωργίου.
- 1993. Πριν από την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι Siemens / INTRAKOM / INTRAKAT διεκδικούν και κερδίζουν το έργο του τηλεπικοινωνιακού δακτυλίου της Αθήνας (968 Attikaring), ένα έργο ύψους 45 δισεκατομμυρίων δραχμών, που προσέγγιζε, όμως, τα 60 δισεκατομμύρια. Ενώ η Siemens εμφανίζεται «καλύτερη», την ημέρα υποβολής των προσφορών ο κ. Καραβέλας δίνει εντολή στο τμήμα του να προχωρήσει σε μια αύξηση της προσφοράς κατά 0,5%, με αποτέλεσμα να κερδίσει η ΙΝΤΡΑΚΟΜ «ακριβώς με αυτό το ποσοστό». Η Siemens γίνεται υπεργολάβος της ελληνικής εταιρείας στο έργο (το δικό της «μερίδιο» είναι 29 δισεκατομμύρια δραχμές) και πληρώνεται με μεγάλη καθυστέρηση από τον εργολάβο. Στοιχεία γι’ αυτόν έχουν κατατεθεί επίσης στον 4ο ειδικό ανακριτή κ. Νίκο Ζαγοριανό.
- 1994. Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πέσει –μεταξύ άλλων επειδή έχει αρνηθεί να υπογράψει τη σύμβαση ανάμεσα στον ΟΤΕ και τις δύο εταιρείες που μονοπωλούν τις προμήθειες του ΟΤΕ– ο Καραβέλας έχει γνώση για μια σειρά από πληρωμές που γίνονται σε στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων αλλά και αξιωματούχους του τομέα των τηλεπικοινωνιών σε λογαριασμούς της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου.
- 1995. Οι καταθέσεις του κ. Καραβέλα στην Τράπεζα «Μπάρκλεϊς» εκτινάσσονται και αρχίζει να επεκτείνει τη... συλλογή των ακινήτων του. Στις 12 Οκτωβρίου, ο Καραβέλας ιδρύει μετά συμβουλή της «Μπάρκλεϊς Μπανκ», την υπεράκτια εταιρεία Northpart Invetsments. Διαθέτει ήδη στη βρετανική τράπεζα 715.000 λίρες Αγγλίας και 2.270.000 γερμανικά μάρκα, ποσό που αποκλείεται να είχε «διαμορφώσει» με τους μισθούς και τα «μπόνους» του.
- 1998. Τον Ιανουάριο συντάσσει στο Μόναχο το έγγραφο «διανομής» των μιζών της συμφωνίας 8002 ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη Siemens. Το τεράστιο ποσό των 11 εκατομμυρίων μάρκων κατευθύνεται στη Northpart Investment· συνολικά ο κ. Καραβέλας παίρνει μαζί με τον κ. Ηλία Γεωργίου τη «μερίδα του λέοντος» από τα ποσά που... διανέμει. Στο ίδιο έγγραφο διανομής, πάντως, υπάρχουν 45 εκατομμύρια μάρκα που έχουν δοθεί πριν από την υπογραφή της σύμβασης και ένα ποσό 950.000 μάρκων που έχει δοθεί σε πολιτικούς και αξιωματούχους του ΟΤΕ της εποχής με τους ίδιους απ’ ό,τι φαίνεται όρους (σ.σ.: ο κ. Καραβέλας κρατάει ένα μεγάλο μέρος του ποσού).
Ανατροπή κλίματος
- 2003. Αρχίζει η «πτώση» του Χρ. Καραβέλα, ενώ είναι από καιρό συνταξιούχος. Ζητάει τη διάλυση της Northpart και καταλογίζει στην «Μπάρκλεϊς» ευθύνη για ένα ποσό 1,5 εκατομμυρίου λιρών που πλήρωσε σε δικηγόρους στη Μ. Βρετανία. Εκμεταλλεύεται τον νόμο για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων και αρχίζει σταδιακά να φέρνει τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί από προμήθειες μιας δεκαετίας στην Ελλάδα, αρχικά στην Τράπεζα HSBC. Το κακό με τον Χρ. Καραβέλα, λένε αυτοί που τον γνωρίζουν καλά, είναι ότι μιλάει σε πολλούς ανθρώπους για την ίδια υπόθεση χωρίς να λέει σε κανέναν ολόκληρη την αλήθεια. Οταν ξεσπάει η υπόθεση των «μαύρων ταμείων» πλησιάζει έναν αξιωματούχο της σημερινής κυβέρνησης και λαμβάνει τη διαβεβαίωση ότι θα κληθεί τυπικά. Η αλήθεια είναι ότι οι λογαριασμοί του δεν «παγώνουν» την πρώτη μέρα, από «αβλεψία», αλλά τη δεύτερη από τον ανακριτή και ότι όταν καλείται και δεν εμφανίζεται, προφασίζεται ασθένεια χωρίς ποτέ να προσκομίσει κάποιο δικαιολογητικό. Επειτα αντιλαμβάνεται ότι το παιχνίδι έχει τελείωσει. Τότε φεύγει.http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100078_07/06/2009_317699

Σχόλια