Κατασκοπεία καί οργανωμένο έγκλημα οργιάζουν στό διαδίκτυο με τη βοήθεια των αραχνόποδων που ακούνε στο όνομα bots!


Εγκλημα στο Διαδίκτυο
Το Ιnternet είναι για τους περισσότερους από εμάς το δεύτερό μας σπίτι. Για ορισμένους όμως είναι μια αστείρευτη πηγή παράνομου πλουτισμού- αφού ως γνωστόν οι πληροφορίες είναι χρήμα. Κατασκοπεία και οργανωμένο έγκλημα οργιάζουν με τη βοήθεια των αραχνόποδων που ακούνε στο όνομα bots! Τα αραχνόποδα είναι η βιολογική οικογένεια όπου ανήκουν τόσο οι καρκίνοι (καβούρια) όσο και οι αράχνες. Στον κλασικό κόσμο των πληροφοριών, οι πρώτοι απαρτίζουν τα δίκτυα κατασκοπείας και οι δεύτερες εκείνα της αντικατασκοπίας. Στην ψηφιακή εκδοχή αυτού του κόσμου, η δράση των αραχνόποδων συνεχίζεται σε ανεπανάληπτα μαζική πλέον κλίμακα και με απίστευτα υψηλό δείκτη νοημοσύνης των δραστών. Οι πολλοί φοβούνται τα όσα μπορούν να διαπράξουν τα αραχνόποδα κατ΄ εντολήν των δημιουργών τους. Οι λίγοι τρέμουν την ώρα που αυτά θα... κάνουν του κεφαλιού τους!........
..............Ανάλογα με τον αρχικό προγραμματισμό τους- είτε σε δεδομένη χρονική στιγμή είτε όταν πληρωθεί κάποια ειδική συνθήκη- παίρνουν τον έλεγχο επικοινωνίας του υπολογιστή όπου παρασιτούν και εκκινούν μια αθέλητη από αυτόν διαδικασία: άλλοτε τον κατακλύζουν με χιλιάδες διαφημιστικά μηνύματα, άλλοτε τον εξαναγκάζουν να επεξεργαστεί δεδομένα για λογαριασμό τρίτων και άλλοτε απομυζούν όλες τις εμπιστευτικές πληροφορίες που διαθέτει. Ο δυστυχής χαμαιλέων-χρήστης του συγκεκριμένου υπολογιστή δεν γνωρίζει τίποτε ως τη στιγμή που βλέπει το μηχάνημά του να γεμίζει από μηνύματα, να μην μπορεί να επισκεφθεί συγκεκριμένες ιστοσελίδες, ή να «γονατίζει επεξεργαστικά» χωρίς εμφανή λόγο. Πολλές φορές αυτός ο «ψηφιακός καρκίνος» γίνεται μοιραίος. Το bot διατάζει το σβήσιμο όλων των στοιχείων και... ο υπολογιστής παθαίνει «άνοια»!.........
.............................Το φαινόμενο της αξιοποίησης ρομποτικών προγραμμάτων από το κοινό έγκλημα θα έμενε έγνοια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αν δεν εκδηλωνόταν η υιοθέτησή του και από τις εθνικές υπηρεσίες κατασκοπείας και αντικατασκοπίας. Στις 18 Ιανουαρίου 2009 οι δύο κύριοι πάροχοι διαδικτυακής πρόσβασης του Κιργιστάν δέχθηκαν μαζική επίθεση αιτήσεων πρόσβασης, με αποτέλεσμα να παραλύσει το 80% του εθνικού διαδικτυακού κορμού. Η «Wall Street Journal» έγραψε ότι η επίθεση είχε μάλλον εκπορευτεί από «Ρωσική Κυβερνοχωροφυλακή», ως μέσο πίεσης για το θέμα της φιλοξενίας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης. Στο άλλο άκρο, στις 24 του ίδιου μήνα, ο πρώην πράκτορας της ΝSΑ (Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ) Ράσελ Τάις (Russell Τice) κατήγγειλε στο κανάλι ΜSΝΒC την ύπαρξη ενός μαζικού κυκλώματος παρακολούθησης αμερικανών πολιτών και δημοσιογράφων από την ΝSΑ.
Ακολούθησε, στις 29 Μαρτίου, ένα εκτενές δημοσίευμα των «Τimes» του Λονδίνου (βλ. www.timesonline.co. uk/tol/news/uk/article5993156.ece), σύμφωνα με το οποίο οι εγκατεστημένες στη χώρα συσκευές του κινεζικού γίγαντα τηλεπικοινωνιών Ηuawi μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μπλοκάρισμα των ζωτικών δικτύων- όπως του ηλεκτρισμού, της ύδρευσης και της διακίνησης τροφίμων- για να έλθει, στις 8 Απριλίου, το δημοσίευμα της «Wall Street Journal» που ενημέρωνε ότι το Ηλεκτρικό Δίκτυο Διανομής των ΗΠΑ είχε ήδη διαβρωθεί από κατασκόπους της Κίνας, της Ρωσίας και άλλων χωρών, ώστε σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου να παραλύσει. Η ίδια εφημερίδα επανήλθε στο θέμα της κυβερνοκατασκοπίας, στις 21 Απριλίου, με την αποκάλυψη ότι είχαν κλαπεί εξαιρετικής σημασίας σχέδια του προγράμματος ανάπτυξης νέου στρατιωτικού αεροσκάφους των ΗΠΑ, Joint Strike Fighter- ένα πρόγραμμα συνολικού κόστους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων- πιθανότατα από κινεζικούς κυβερνοκατασκόπους.........................
..................Η επικινδυνότητα όλων αυτών των ρομποτικών κυκλωμάτων που παρασιτούν στο Διαδίκτυο, εγκληματικών και κατασκοπικών, ενδέχεται να αυξηθεί κατακόρυφα τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ο λόγος; Βαίνουμε ολοταχώς προς ένα ακόμη πιο σύνθετο ψηφιακό περιβάλλον, όπου οι συσκευές όχι απλώς θα επικοινωνούν αλλά και θα «συμπεραίνουν», άρα θα μπορούν και να «αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες». Στην κατεύθυνση αυτή κινείται τόσο το τεχνολογικό ρεύμα του «Σημασιολογικού Ιστού» (Semantic Web) όσο και οι προσπάθειες «εξαγωγής γνώσης» από τις μηχανές αναζήτησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των δεύτερων είναι η μηχανή Wolfram|Αlpha (βλ. www.wolframalpha.com), που θα δοθεί προς χρήση τις ημέρες αυτές.
Για να το πούμε απλά, οι επιστήμονες προσπαθούν να εμφυτεύσουν μηχανισμούς τεχνητής νοημοσύνης στο Διαδίκτυο προκειμένου να μην αντλούμε απλά σωρούς πληροφοριών από αυτό, αλλά και φιλτραρισμένες απαντήσεις- ένα είδος «delivery γνώσης». Το ευνόητο είναι πως από μια τέτοια αυτοματοποίηση της εξαγωγής απαντήσεων δεν θα βοηθηθεί μόνον ο άνθρωποςχρήστης του Διαδικτύου αλλά και το κάθε «έξυπνο πρόγραμμα». Καθώς τα περισσότερα από τα προγράμματα-εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την οικοδόμηση του Σημασιολογικού Ιστού ανήκουν στην πανταχόθεν προσβάσιμη κοινότητα του Ανοιχτού Λογισμικού, οι δημιουργοί των bot θα έχουν έγκαιρα τη δυνατότητα να μετατρέψουν κατάλληλα και τα δικά τους προγράμματα. Οπότε, οι Conficker του μέλλοντος δεν θα περιμένουν απαραίτητα την «εντολήν του πατρός» για να μεταλλαχθούν και να αποφασίσουν αν θα εκκινήσουν αποστολή μαζικής ταχυδρόμησης ή μαζικών αιτήσεων πρόσβασης. Θα «ζυγιάζουν τις παραμέτρους» και θα «αποφασίζουν την κατάλληλη δράση». Οπότε; Οπότε μπορεί να έλθει η ημέρα που «θα κρίνουν» ότι το ανιχνευτικό δίκτυο της ΝSΑ, για παράδειγμα, τους «παραέγινε κολλιτσίδα» και θα «κατεβάσουν τους διακόπτες των ΗΠΑ» για αυτοάμυνα! Τότε... μην παραξενευτείτε αν δείτε τους Αμερικανούς να καλούν τους Κινέζους σε βοήθεια!
ΣΣ Φυσικά η τελευταία παράγραφος είναι απλά (χιουμοριστικός) ευσεβής πόθος τού συγγραφέα τού άρθρου...
Εξάλλου πρίν απο δύο μέρες οι Αμερικανοί απείλησαν με κανονικά στρατιωτικά αντίποινα δηλαδή βομβαρδισμούς κλπ (?????) όποιον έκανε επίθεση απο το διαδίκτυο στις υποδομές ή αποκτούσε πρόσβαση σέ ευαίσθητες πληροφορίες τής χώρας τους...
Δείτε το παρακάτω προχθεσινό δημοσίευμα....
Παρασκευή, 08.05.09
Με «στρατιωτική βία» δηλώνει το πεντάγωνο ότι θα απαντήσει στους χάκερ, που θα θέσουν σε κίνδυνο την εθνική του ασφάλεια.

Στρατιωτικές επικοινωνίες εντός και εκτός πεδίου μάχης, αλλά και άλλες σημαντικές και απόρρητες πληροφορίες, που «διασχίζουν» καθημερινά το διαδίκτυο, αποτελούν τη λεία τρομοκρατών, αλλά και κρατών εχθρικών προς τις ΗΠΑ.

Ο φόβος των ιθυνόντων του Πενταγώνου είναι ότι οι πληροφορίες που κάποιοι ίσως υποκλέψουν θα τους δώσουν τη δυνατότητα να παρέμβουν και να παραποιήσουν πληροφορίες που έχουν ως αποδέκτες στρατιωτικές μονάδες σε εμπόλεμες ζώνες, «καταδικάζοντάς» τες σε βέβαιο θάνατο.

ΠΗΓΗ: U.S. Strategic Command

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Τα αραχνόποδα είναι η βιολογική οικογένεια όπου ανήκουν τόσο οι καρκίνοι (καβούρια) όσο και οι αράχνες. Στον κλασικό κόσμο των πληροφοριών, οι πρώτοι απαρτίζουν τα δίκτυα κατασκοπείας και οι δεύτερες εκείνα της αντικατασκοπίας. Στην ψηφιακή εκδοχή αυτού του κόσμου, η δράση των αραχνόποδων συνεχίζεται σε ανεπανάληπτα μαζική πλέον κλίμακα και με απίστευτα υψηλό δείκτη νοημοσύνης των δραστών. Οι πολλοί φοβούνται τα όσα μπορούν να διαπράξουν τα αραχνόποδα κατ΄ εντολήν των δημιουργών τους. Οι λίγοι τρέμουν την ώρα που αυτά θα... κάνουν του κεφαλιού τους!

Παραμύθι ψηφιακού δάσους

Ο χαμαιλέων ήταν ανέκαθεν πολύ τεμπέλικο ζωάκι:καθόταν με τις ώρες ακίνητο σε μια γωνιά του δάσους,γινόμενο ένα με το περιβάλλον του, ωσότου κάποιο έντομο έκανε το λάθος να έλθει σε «απόσταση βολής». Τότε, ο φαινομενικά ασάλευτος χαμαιλέων εκτόξευε την κολλώδη γλώσσα του και γράπωνε το ατυχές θύμα του στον αέρα.Το στιγμιαίο αυτό θρίλερ εκτυλίσσεται έτσι χιλιάδες χρόνια τώρα και ο χαμαιλέων θα έμενε σποραδικός θηρευτής,με ισχνές ελπίδες ανατροπής της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών του Δαρβίνου. Ο μύθος όμως λέει ότι κάτι απρόσμενο συνέβη:μια αράχνη του δάσους ανέπτυξε ένα νέο είδος κλωστής, που επέτρεπε σε κάποιον να γλιστράει από κλαδί σε κλαδί και να επισκέπτεται ακούραστα τον ένα ιστό αράχνης μετά τον άλλο.Οι χαμαιλέοντες το έμαθαν αυτό και άρχισαν μια ατέρμονη «τσουλήθρα»,επισκεπτόμενοι τους ιστούς και γευόμενοι όλα τα ζωύφια που ήταν παγιδευμένα εκεί.Ευνόητα,το απροσδόκητα πλούσιο φαγητό άρχισε να επηρεάζει την εξέλιξη του ίδιου του εγκεφάλου των χαμαιλεόντων, επιταχύνοντας θεαματικά το ρολόι της εξέλιξης κατά Δαρβίνο.Ετσι, σύντομα το δάσος άρχισε να παρακολουθεί έκπληκτο τους χαμαιλέοντες να στήνουν δικούς τους ιστούς και να εκθέτουν εκεί τα ζωύφια που τους περίσσευαν,άλλοτε ως ερεθίσματα ανταλλαγής εμπειριών με τους ομοειδείς τους, άλλοτε ως δολώματα προσέλκυσης θηλυκών και άλλοτε ως απλή αποθήκευση και ταξινόμηση θηραμάτων.Σύντομα,το δάσος όλο καλύφθηκε από αυτό το διαδίκτυο ιστών και κανένα ιπτάμενο ζουζούνι δεν ξέφευγε από τις γλώσσες των χαμαιλεόντων. Κάποιες αράχνες όμως αποφάσισαν να εκδικηθούν τους σφετεριστές:δημιούργησαν μια στρατιά από αραχνούλεςπου τους μάθαιναν τον τρόπο να κρύβονται μέσα στους ιστούς των χαμαιλεόντων,απαρατήρητες.Εκεί,έπλεκαν έναν μικροσκοπικό ιστό,εν αγνοία του χαμαιλέοντα, και τον συνέδεαν με την κλωστή που ένωνε όλους τους ιστούς του δάσους - τον πλοηγό.Σε μια κατάλληλη στιγμήο απαρατήρητος αυτός ιστός ταλαντευότανκάνοντας τον πλοηγό να πιστέψει ότι ήθελε δείγματα θηραμάτων από όλους τους ιστούς.Μέσα σε λίγα λεπτά της ώραςένας πακτωλός ζωυφίων τσουλούσε από παντού,θάβοντας με το βάρος του τον ιστό του συγκεκριμένου ατυχούς χαμαιλέοντα!
Τα bots καραδοκούν

Θα μπορούσε να ήταν απλώς ένα ακόμη παραμύθι του δάσους, όμως είναι μια σχετικά ακριβής περιγραφή του τι συνέβη στους ανθρώπους και το Διαδίκτυο. Χάρη στο εργαλείο πλοήγησης των δικτύων, τον Παγκόσμιο Ιστό (WWW) που ανέπτυξε ο βρετανός ερευνητής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών CΕRΝ Τιμ Μπέρνερς Λι, όλοι οι «ψηφιακά εγγράμματοι» έχουμε μεταβληθεί σε χαμαιλέοντες. Καθισμένοι αναπαυτικά στην καρέκλα μας επισκεπτόμαστε καθημερινά πολλούς από τα εκατομμύρια ιστοτόπους που έχουν στηθεί παντού στον κόσμο. Κάποια ρομποτικά προγράμματα όμως έχουν επίσης παρεισφρήσει στο Διαδίκτυο και παίζουν τον ρόλο της παρασιτικής «αραχνούλας». Τα λέμε «ρομποτικά»- και «bot» είναι η διεθνής ονομασία τους- διότι όντως τα προγραμματάκια αυτά έχουν μια αρκούντως αυτάρκη και έξυπνη δομή ώστε να ενεργούν και χωρίς επικοινωνία με τον κατασκευαστή τους.

Ανάλογα με τον αρχικό προγραμματισμό τους- είτε σε δεδομένη χρονική στιγμή είτε όταν πληρωθεί κάποια ειδική συνθήκη- παίρνουν τον έλεγχο επικοινωνίας του υπολογιστή όπου παρασιτούν και εκκινούν μια αθέλητη από αυτόν διαδικασία: άλλοτε τον κατακλύζουν με χιλιάδες διαφημιστικά μηνύματα, άλλοτε τον εξαναγκάζουν να επεξεργαστεί δεδομένα για λογαριασμό τρίτων και άλλοτε απομυζούν όλες τις εμπιστευτικές πληροφορίες που διαθέτει. Ο δυστυχής χαμαιλέων-χρήστης του συγκεκριμένου υπολογιστή δεν γνωρίζει τίποτε ως τη στιγμή που βλέπει το μηχάνημά του να γεμίζει από μηνύματα, να μην μπορεί να επισκεφθεί συγκεκριμένες ιστοσελίδες, ή να «γονατίζει επεξεργαστικά» χωρίς εμφανή λόγο. Πολλές φορές αυτός ο «ψηφιακός καρκίνος» γίνεται μοιραίος. Το bot διατάζει το σβήσιμο όλων των στοιχείων και... ο υπολογιστής παθαίνει «άνοια»!
Ψηφιακή πανδημία

Η ύπαρξη ρομποτικών προγραμμάτων εν δικτύω είναι μια παλιά ιστορία, που ξεκίνησε- ως συνήθως- με αγαθές προθέσεις. Κλασικό παράδειγμα οι μηχανές αναζήτησης, που «ψαρεύουν» μέσω τέτοιων προγραμμάτων το υλικό που μας παραθέτουν όποτε τις τροφοδοτούμε με λέξεις-κλειδιά. Εξίσου παλιό όμως είναι το χόμπι των «σπαστών» (hackers), να ανιχνεύουν με τέτοια προγράμματα τους διαδικτυωμένους υπολογιστές μας για να αντλούν κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών καρτών.

Έπειτα από τρανταχτά τέτοια επεισόδια υποκλοπής κωδικών από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα- που σημειώθηκαν με έξαρση το 2008- το ΒΒC Νews Channel αποφάσισε να γυρίσει ένα ντοκυμαντέρ κατάδειξης του φαινομένου και παρουσίασε τα ευρήματά του στις 14 Μαρτίου 2009. Η εκπομπή τεχνολογίας του ΒΒC ονόματι Click πλήρωσε δικτυακούς απατεώνες για να «αιχμαλωτίσουν» για λογαριασμό της... 22.000 υπολογιστές (ΡC) ανυποψίαστων χρηστών. Επειτα ζήτησε από τα ρομποτάκια λογισμικού που «επέβλεπαν την αιχμαλωσία» να βομβαρδίσουν με αιτήσεις εισόδου δύο συγκεκριμένες δικτυακές διευθύνσεις, που ανήκαν στη συνεργαζόμενη με το ΒΒC εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας Ρrevx. Προς έκπληξη όλων, ήταν αρκετές οι ριπές από μόλις 60 «αιχμάλωτους υπολογιστές» για να παραλύσουν οι δικτυακοί κόμβοι της Ρrevx!

Η προσομοίωση στην οποία προέβη το ΒΒC ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, για το ότι εκμεταλλεύθηκε τους υπολογιστές χρηστών χωρίς να τους ενημερώσει, έστω και αν όντως δεν ανίχνευσαν κανένα προσωπικό τους δεδομένο. Το αντίτιμο της παράτολμης- και μάλλον παράνομηςενέργειας ήταν το να καταλάβουν όλοι οι τηλεθεατές της εκπομπής τον τρόπο που λειτουργεί πλέον η «διαδικτυακή μαφία»: εκβιάζουν τους κόμβους μεγάλης κυκλοφορίας με την απειλή μπλοκαρίσματος και τους αποσπούν χρήματα για να τους αφήσουν ήσυχους. Ακριβώς ό,τι έκανε παραδοσιακά η μαφία προτού καταπιαστεί με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Με τον εντοπισμό όλων αυτών των παρανόμων του ψηφιακού κόσμου καταγίνονται οι εταιρείες που κατασκευάζουν προγράμματα διαδικτυακής ασφάλειας και με τη δίωξή τους οι ανά χώρα διευθύνσεις «Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος».

Ο αρχιμαφιόζος «Conficker»


Πώς είναι άραγε ένας «κυβερνοκατάσκοπος»; Μάλλον με τζιν και καρό πουκάμισο, αντί για τη ρεπούμπλικα και το παλτό των φιλμ νουάρ... Την Πρωταπριλιά όμως που μας πέρασε όλοι οι διώκτες βίωσαν μια μεγάλη ανατριχίλα, προερχόμενη από τη δράση του μεγαλύτερου «μαφιόζου μποτ» που παραμένει ασύλληπτος: ο επονομαζόμενος «Conficker», όχι μόνο μεταλλάχθηκε για μία ακόμη φορά, παίρνοντας εντολές από τους άγνωστους δημιουργούς του, αλλά και άρχισε να εμφυτεύεται με ασύλληπτα γοργό ρυθμό σε χιλιάδες υπολογιστές κάθε μέρα. Ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται αυτή η τελευταία μετάλλαξη του Conficker (Win32/Conficker.D) είναι μέσω μίας κερκόπορτας που έχει ανακαλύψει σε δικτυακή υπηρεσία των Μicrosoft Windows, της κωδικοποιημένης ως «ΜS08-067 Μicrosoft Server Service vulnerability».

Στις 29 Απριλίου 2009 ο εφιάλτης πήρε συγκεκριμένη μορφή, καθώς οι εταιρείες δικτυακής ασφάλειας βεβαιώθηκαν ότι ο Conficker φυτεύει στα θύματά του έναν δευτερογενή ιό - τον Waledac- που τους μετατρέπει σε ταχυδρομικές θυρίδες αμέτρητων μηνυμάτων παρενόχλησης (spam mails). Ετσι, οι δημιουργοί του ασύλληπτου αραχνοειδούς αποκτούν ένα παγκόσμιας κλίμακας «botnet», το οποίο μπορούν είτε να εκμισθώσουν στη μαύρη αγορά διακίνησης φαρμάκων είτε να χρησιμοποιήσουν εκβιαστικά ως απειλή μπλοκαρίσματος. Επίσης βγάζουν ήδη τον επιούσιο μέσω της προβολής ενός ψευτομηνύματος για... προστασία από τον ίδιο τον Conficker, λέγοντας στα θύματά τους:«Είμαι το λογισμικό προστασίας Spyware Ρrotect 2009.Πληρώστε με για να σας σώσω»- πράγμα που φυσικά δεν κάνει.

Τι κόστος μπορεί να επιφέρει αυτή η δράση του Conficker; Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Cyber Security Ιnstitute (βλ. http: //cybersecureinstitute. org/blog/? p=15) το καθάρισμα 200.000 προσβεβλημένων ΡC μπορεί να κοστίσει ως και 9,1 δισ. δολάρια. Ωστόσο ήδη εκτιμάται ότι οι υπολογιστές που έχει μολύνει ο Conficker παγκοσμίως φθάνουν τα 3,5 εκατομμύρια!..

«Το όνομά μου είναι Βot. James Βot»

Ο ασύλληπτος λωποδύτης ονόματι Conficker μπαινοβγαίνει στους υπολογιστές μέσω μιας κερκόπορτας των Windows Το φαινόμενο της αξιοποίησης ρομποτικών προγραμμάτων από το κοινό έγκλημα θα έμενε έγνοια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αν δεν εκδηλωνόταν η υιοθέτησή του και από τις εθνικές υπηρεσίες κατασκοπείας και αντικατασκοπίας. Στις 18 Ιανουαρίου 2009 οι δύο κύριοι πάροχοι διαδικτυακής πρόσβασης του Κιργιστάν δέχθηκαν μαζική επίθεση αιτήσεων πρόσβασης, με αποτέλεσμα να παραλύσει το 80% του εθνικού διαδικτυακού κορμού. Η «Wall Street Journal» έγραψε ότι η επίθεση είχε μάλλον εκπορευτεί από «Ρωσική Κυβερνοχωροφυλακή», ως μέσο πίεσης για το θέμα της φιλοξενίας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης. Στο άλλο άκρο, στις 24 του ίδιου μήνα, ο πρώην πράκτορας της ΝSΑ (Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ) Ράσελ Τάις (Russell Τice) κατήγγειλε στο κανάλι ΜSΝΒC την ύπαρξη ενός μαζικού κυκλώματος παρακολούθησης αμερικανών πολιτών και δημοσιογράφων από την ΝSΑ.

Ακολούθησε, στις 29 Μαρτίου, ένα εκτενές δημοσίευμα των «Τimes» του Λονδίνου (βλ. www.timesonline.co. uk/tol/news/uk/article5993156.ece), σύμφωνα με το οποίο οι εγκατεστημένες στη χώρα συσκευές του κινεζικού γίγαντα τηλεπικοινωνιών Ηuawi μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μπλοκάρισμα των ζωτικών δικτύων- όπως του ηλεκτρισμού, της ύδρευσης και της διακίνησης τροφίμων- για να έλθει, στις 8 Απριλίου, το δημοσίευμα της «Wall Street Journal» που ενημέρωνε ότι το Ηλεκτρικό Δίκτυο Διανομής των ΗΠΑ είχε ήδη διαβρωθεί από κατασκόπους της Κίνας, της Ρωσίας και άλλων χωρών, ώστε σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου να παραλύσει. Η ίδια εφημερίδα επανήλθε στο θέμα της κυβερνοκατασκοπίας, στις 21 Απριλίου, με την αποκάλυψη ότι είχαν κλαπεί εξαιρετικής σημασίας σχέδια του προγράμματος ανάπτυξης νέου στρατιωτικού αεροσκάφους των ΗΠΑ, Joint Strike Fighter- ένα πρόγραμμα συνολικού κόστους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων- πιθανότατα από κινεζικούς κυβερνοκατασκόπους.

Κατόπιν αυτών, ο νέος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς (Robert Gates) επιβεβαίωσε ότι η χώρα του υφίσταται καθημερινά τέτοιες επιθέσεις και ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε τη διάθεση ειδικού κονδυλίου για την κυβερνοάμυνα και τον διορισμό Ειδικού Συμβούλου Κυβερνοασφάλειας. Επίσης, κάλεσε στην επιτροπή των τεχνολογικών του συμβούλων τόσο τον επικεφαλής της Google Ερικ Σμιντ (Εric Schmidt) όσο και τον διευθυντή Ερευνας και Στρατηγικής της Μicrosoft Κρεγκ Μάντι (Craig Μundie). Από την πλευρά της, η Κίνα απέκρουσε- με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ζιάνγκ Γιού, στις 24 Απριλίου- κάθε κατηγορία ως ασύστατη και υπενθύμισε ότι η ίδια είναι το μεγαλύτερο θύμα επιθέσεων από bot, με 8 στους 10 κινεζικούς υπολογιστές να έχουν υποστεί τέτοιες επιθέσεις.

«Εξυπνο» Δίκτυο, «έξυπνα» bots

Η επικινδυνότητα όλων αυτών των ρομποτικών κυκλωμάτων που παρασιτούν στο Διαδίκτυο, εγκληματικών και κατασκοπικών, ενδέχεται να αυξηθεί κατακόρυφα τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ο λόγος; Βαίνουμε ολοταχώς προς ένα ακόμη πιο σύνθετο ψηφιακό περιβάλλον, όπου οι συσκευές όχι απλώς θα επικοινωνούν αλλά και θα «συμπεραίνουν», άρα θα μπορούν και να «αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες». Στην κατεύθυνση αυτή κινείται τόσο το τεχνολογικό ρεύμα του «Σημασιολογικού Ιστού» (Semantic Web) όσο και οι προσπάθειες «εξαγωγής γνώσης» από τις μηχανές αναζήτησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των δεύτερων είναι η μηχανή Wolfram|Αlpha (βλ. www.wolframalpha.com), που θα δοθεί προς χρήση τις ημέρες αυτές.

Για να το πούμε απλά, οι επιστήμονες προσπαθούν να εμφυτεύσουν μηχανισμούς τεχνητής νοημοσύνης στο Διαδίκτυο προκειμένου να μην αντλούμε απλά σωρούς πληροφοριών από αυτό, αλλά και φιλτραρισμένες απαντήσεις- ένα είδος «delivery γνώσης». Το ευνόητο είναι πως από μια τέτοια αυτοματοποίηση της εξαγωγής απαντήσεων δεν θα βοηθηθεί μόνον ο άνθρωποςχρήστης του Διαδικτύου αλλά και το κάθε «έξυπνο πρόγραμμα». Καθώς τα περισσότερα από τα προγράμματα-εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την οικοδόμηση του Σημασιολογικού Ιστού ανήκουν στην πανταχόθεν προσβάσιμη κοινότητα του Ανοιχτού Λογισμικού, οι δημιουργοί των bot θα έχουν έγκαιρα τη δυνατότητα να μετατρέψουν κατάλληλα και τα δικά τους προγράμματα. Οπότε, οι Conficker του μέλλοντος δεν θα περιμένουν απαραίτητα την «εντολήν του πατρός» για να μεταλλαχθούν και να αποφασίσουν αν θα εκκινήσουν αποστολή μαζικής ταχυδρόμησης ή μαζικών αιτήσεων πρόσβασης. Θα «ζυγιάζουν τις παραμέτρους» και θα «αποφασίζουν την κατάλληλη δράση». Οπότε; Οπότε μπορεί να έλθει η ημέρα που «θα κρίνουν» ότι το ανιχνευτικό δίκτυο της ΝSΑ, για παράδειγμα, τους «παραέγινε κολλιτσίδα» και θα «κατεβάσουν τους διακόπτες των ΗΠΑ» για αυτοάμυνα! Τότε... μην παραξενευτείτε αν δείτε τους Αμερικανούς να καλούν τους Κινέζους σε βοήθεια!

a.kafantaris@gmail.com

ΥΓ.: Παρ΄ ημίν, ουδείς λόγος ανησυχίας για τον έξυπνο αυτοματισμό: Κατεβάζουμε τους διακόπτες αυτής της χώρας μονίμως μόνοι μας. http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=267394&dt=10/05/2009