Συνεχίζονται στή Κύπρο οι αποδοκιμασίες εναντίον τού βουλευτή πού υπέγραψε τό ψήφισμα γιά τήν τουρκική μειονότητα σέ Κώ καί Ρόδο...

Μαζικά πυρά στον βουλευτή του ΔΗ.ΣΥ.
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου αποδοκίμασε τον Χρ. Πουργουρίδη, που υπέγραψε ψήφισμα για τουρκική μειονότητα στα Δωδεκάνησα.
Πολιτικό σάλο προκάλεσε στη Λευκωσία η αποκάλυψη του «Εθνους της Κυριακής» (17/5) για την ενέργεια του βουλευτή του ΔΗ.ΣΥ. Χρίστου Πουργουρίδη να συνυπογράψει πρόταση ψηφίσματος της ΚοB 9νοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διεξαγωγή έρευνας για την... «Κατάσταση της Τουρκικής Μειονότητας σε Ρόδο και Κω».
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και το ίδιο του το κόμμα, ο ΔΗ.ΣΥ., αποδοκίμασαν ενέργειες που οδηγούν στην έγερση θέματος «τουρκικής μειονότητας» στα δύο νησιά, ενώ και η κυπριακή Βουλή με ομόφωνο ψήφισμά της καταδίκασε κάθε προσπάθε9α δημιουργίας μειονοτικού ζητήματος στην Κω και τη Ρόδο.
Με το ψήφισμά της η κυπριακή Βουλή επιδιώκει να θέσει τέλος σε μια υπόθεση, η οποία απειλούσε να προκαλέσει σκιές στη σχέση με την Αθήνα και, κυρίως, να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις και ερωτηματικά στην ελληνική κοινή γνώμη για τη στάση του πολιτικού κόσμου της Κύπρου.
Στο ψήφισμά της η κυπριακή Βουλή B δηλώνει ότι θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει διεθνώς τα δίκαια της Ελλάδας και ότι «δεν αναγνωρίζει οποιαδήποτε "τουρκική μειονότητα" εντός της επικυριαρχίας του ελληνικού κράτους». «Η Βουλή των Αντιπροσώπων», όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα, «κρίνει αναγκαίο να τονίσει ότι παραμένει σταθερά ενάντια στις οποιεσδήποτε προθέσεις της Τουρκίας να προωθήσει αποσχιστικά στοιχεία στην ελληνική επικράτεια». Επίσης, με το ψήφισμα διακηρύσσεται ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής ότι το κυπριακό Κοινοβούλιο «θα συνεχίσει να υποστηρίζει σταθερά τα δίκαια της Ελλάδας σε όλους τους κοινοβουλευτικούς οργανισμούς στους οποίους μετέχει»....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Είχε προηγηθεί ένα μπαράζ καταδικαστικών δηλώσεων για την ενέργεια του κ. Πουργουρίδη να προσυπογ άψει την πρόταση ψηφίσματος του Ελβετού βουλευτή Α. Γκρος, ενώ ο ίδιος επεχείρησε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα λέγοντας ότι προσυπέγραψε για την έρευνα των δικαιωμάτων των «μουσουλμάνων της Κω και Ρόδου» (σ.σ. κάτι που δεν ισχύει φυσικά μια και τα επίσημα κείμενα της πρότασης ψηφίσματος κάνουν λόγο για «Τουρκική Μειονότητα»).
«Θα καταδικάσω». Εμφανίζοντας μάλισ τα την ενέργειά του ως αποτέλεσμα του ενδιαφέροντός του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι «αν η έρευνα που θα κάνει ο εισηγητής (σ.σ. σε Κω και Ρόδο) καταδείξει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των μουσουλμάνων της Ρόδου και της Κω, δεν θα διστάσω να τις καταδικάσω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου...».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗ.ΣΥ., Τ. Μητσόπουλος, δήλωσε ότι το κό=C Eμα απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια έγερσης ανύπαρκτων ζητημάτων και αποστασιοποιήθηκε από τον κ. Πουργουρίδη λέγοντας ότι ο βουλευτής δεν ενημέρωσε το κόμμα του ούτε πριν ούτε μετά την υπογραφή του σχεδίου ψηφίσματος.
Η ΕΔΕΚ εξέφρασε την «απαρέσκειά» της για την ενέργεια Πουργουρίδη και τον επέκρινε ότι συνεργεί στην προσπάθεια της Αγκυρας να θέσει μειB Fνοτικό ζήτημα στα Δωδεκάνησα.
Ιδιαίτερα οργισμένη ήταν η δήλωση του βουλευτή Δωδεκανήσου Γιώργου Νικητιάδη, ο οποίος έκανε λόγο για «σκοτεινούς κύκλους» που προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Δωδεκάνησο και σχετικά με τον κ. Πουργουρίδη εξέφρασε «λύπη και ντροπή για το ότι ένας Ελληνοκύπριος διατηρεί αμφιβολίες για τη μεταχείριση των μουCFουλμάνων σε Ρόδο και Κω.
Φαίνεται», συμπλήρωσε ο κ. Νικητιάδης, ότι «η ακροδεξιά θολούρα που τον διακατέχει δεν αγγίζει απλώς τα όρια της επιπολαιότητας αλλά πλησιάζει τα όρια της επικινδυνότητας».
Επικρίσεις Καρογιάν
Εντονα επικριτικός για την ενέργεια Πουργουρίδη εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Μάριος Καρογιάν, αποκαλύπτοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος βουλευτής προκαλεί με τη στάση του προβλήματα στην Κύπρο, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη Ρωσία και την Αρμενία.
Εντονότατες ήταν οι αντιδράσεις του ΕΥΡΩΚΟ, των Οικολόγων, της Πρωτοβουλίας «Ελεύθερων Πολιτών» και των άλλων κομμάτων και πολιτικών κινήσεων της Κύπρου, που αποδοκίμασαν την ενέργεια του Χρ. Πουργουρίδη.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8400&pubid=3834805
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
σαν δεν ντρεπεται ο γραικυλος