Τό κάπνισμα στά μπουζούκια καί ένα γράμμα στόν Μιχάλη Χατζηγιάννη....




Αγαπητέ Μιχάλη,
Περίμενα την αντίδραση των ιδιοκτητών των κέντρων για το μέτρο απαγόρευσης του καπνίσματος. Έχουν την άποψη ότι τα έσοδά τους θα πέσουν γιατί δεν θα επιτρέπεται το τσιγάρο στα μαγαζιά.
Έμεινα άναυδος όμως όταν διάβασα τη δική σου άποψη. Εσύ δεν είσαι μαγαζάτορας απ' όσο ξέρω. Είσαι από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες στη χώρα. Και εγώ είμαι από αυτούς που έχουν έρθει να σε ακούσουν από κοντά για να απολαύσω τη φωνή σου. Θα ερχόμουν συχνότερα αν δεν ήμουν αναγκασμένος να φεύγω κάθε φορά μυρίζοντας τσιγαρίλα και με το λαιμό μου κλειστό από την κάπνα.
Για να δούμε τι είπες στον δημοσιογράφο Μιχάλη μου.
.Θεωρώ ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι σε αυτά τα θέματα. Δεν μπορεί να πιέζονται να μην καπνίσουν εφόσον αυτό επιθυμούν. Τα αντικαπνιστικά μέτρα θα κάνουν τους ανθρώπους να καπνίζουν περισσότερο. Ειδικά στα νυχτερινά μαγαζιά, που είναι χώροι χαλάρωσης, δεν μπορεί να επιβληθεί ένα τέτοιο μέτρο. Οι Έλληνες δεν είναι Ευρωπαίοι, που έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα και στις 9.00 το βράδυ τα μαγαζιά είναι κλειστά κι εκείνοι στο σπίτι τους. Πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί με επιτυχία το μέτρο στα νυχτερινά μαγαζιά.
Τετάρτη, 29.04.09, Ελεύθερος Τύπος 
Λες Μιχάλη μου ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι σε αυτά τα θέματα. Δε διαφωνώ καθόλου. Ελευθερία δεν έχω δει μέχρι τώρα όταν αναγκάζομαι να καπνίσω δυο πακέτα σε ένα μαγαζί ντουμάνι για να σε ακούσω. Δεν έχω υποχρεώσει κανέναν να μην καπνίζει. Ακόμα και μετά την εφαρμογή του μέτρου θα μπορεί να βγει έξω και να κάνει το τσιγάρο του. Όταν μιλάς για ελευθερία Μιχάλη μου αναφέρεσαι στη δική μου υποχρέωση να καπνίζω παρά τη θέλησή μου?
Λες επίσης ότι η Ελλάδα δεν είναι Ευρώπη. Κανείς λάθος σε αυτό Μιχάλη μου! Όχι απλά είναι Ευρώπη, αλλά έδωσε τα φώτα στις άλλες χώρες που θεωρούμε σήμερα Ευρώπη. Μη μπαίνεις στο τριπάκι που θέλουν να μας βάλουν οι πολιτικοί μας ότι η Ελλάδα είναι ουσιαστικά μπανανία. Δεν το δέχομαι από έναν καλλιτέχνη. Και προς ενημέρωσή σου, επειδή ξέρω κι εγώ λίγο από Ευρώπη, στο εξωτερικό δεν πάνε για ύπνο στις 9.00 το βράδυ όπως λες. Μια χαρά διασκεδάζουν και μάλιστα φθηνότερα από εδώ. Υπάρχουν club για όλα τα γούστα και όλες τις ώρες στο εξωτερικό, για κάνε μια βόλτα να δεις.
Τέλος, και ίσως το σημαντικότερο όλων είναι ότι πρέπει να αντιληφθείς πως το να αποτελείς πρότυπο της νεολαίας δεν είναι μόνο πολλά χρήματα (ακούγεται ότι σου δίνουν 30 χιλιάρικα σε κάθε εμφάνιση αληθεύει?), φιλάκια και διασημότητα. Έχει και ένα βαθμό ευθύνης ξέρεις. Όταν εσύ λες ότι πρέπει να είμαστε ελεύθεροι να καπνίζουμε όπου θέλουμε ουσιαστικά προτρέπεις μια ολόκληρη γενιά να συνδέσει το κάπνισμα με την ελευθερία. Η ελευθερία Μιχάλη μου μπορεί να είναι τέχνη, δημιουργία, έρωτας, αλλά σίγουρα δεν είναι κάπνισμα. Μη δίνεις τη λανθασμένη εντύπωση ότι τα έχεις βρει με τις καπνοβιομηχανίες. Είσαι ένας αγαπημένος καλλιτέχνης και απαιτείται από εσένα να δώσεις πρώτος το παράδειγμα.
Εκτός αν έχεις επιλέξει να αφήσεις το τραγούδι και να κάνεις καριέρα στη διαφήμιση τσιγάρων.
Φιλικά
Νίκος Γίστος.

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Τη σφοδρή αντίδραση των επιχειρηματιών νυχτερινών κέντρων και μουσικών σκηνών φέρνει η επιβολή των μέτρων κατά του καπνίσματος, που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι χώροι διασκέδασης, ταυτισμένοι απόλυτα με συνήθειες όπως είναι το κάπνισμα και το ποτό, θα αντισταθούν όπως φαίνεται σθεναρά στην «κάθαρσή» τους από τον καπνό και τις βλαβερές συνέπειές του.

Οι επιχειρηματίες των νυχτερινών κέντρων θεωρούν ανέφικτη την εφαρμογή του μέτρου, καθώς η ψυχαγωγία του Ελληνα στα νυχτερινά κέντρα συνδέεται άρρηκτα και με το κάπνισμα, με αποτέλεσμα η απαγόρευσή του να κάνει τα μπουζούκια κάτι σαν την ομελέτα χωρίς… αβγά. Επιπροσθέτως, η απόφαση να υπάρχει ειδικός χώρος, με ειδικό κλιματισμό για τους καπνιστές, κάνει μερικούς να σκέφτονται ότι οι «θεριακλήδες» θα βρεθούν μέσα σε… γυάλινα κλουβιά, κάτι που δεν θα τους είναι καθόλου αρεστό.

Και βέβαια η εφαρμογή του μέτρου θα σημάνει τη μείωση της προσέλευσης του κοινού στα κέντρα και τις μουσικές σκηνές, που ήδη βρίσκονται σε κρίση και δουλεύουν δύο ή τρεις νύχτες την εβδομάδα.

«Το 80%-90% των θαμώνων των νυχτερινών κέντρων είναι καπνιστές», λέει στον ΕΤ ο Λεωνίδας Ιωαννίδης, ιδιοκτήτης του «Ζυγού» στην Πλάκα. «Θεωρώ το συγκεκριμένο μέτρο φασιστικό και την εφαρμογή του ανέφικτη στα νυχτερινά κέντρα και τις μουσικές σκηνές, όπου οι άνθρωποι έχουν μάθει να καπνίζουν. Επίσης πιστεύω ότι πρόκειται για άλλο ένα μέτρο κατά της οικονομίας. Πιστεύω ότι το μέτρο κατά του καπνίσματος θα κλείσει τα μαγαζιά στη χώρα μας». «Αδικο για τους μη καπνιστές, αλλά και άδικο για τους καπνιστές που έχουν μάθει εδώ και χρόνια να καπνίζουν» θεωρεί το μέτρο ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος, ιδιοκτήτης του κέντρου «Αστέρια» και πρώην πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Κέντρων Διασκέδασης: «Σίγουρα πρέπει να σεβόμαστε την υγεία του άλλου και να δώσουμε ένα καλό παράδειγμα στη νεολαία. Ομως ένας μεγαλύτερος σε ηλικία καπνιστής, που έχει συνδυάσει στο μυαλό του τη μουσική με ποτό και τσιγάρο, θα είναι πολύ δύσκολο να συμμορφωθεί». Ενα φλέγον ζήτημα που θίγει ο κ. Παπαργυρόπουλος είναι αυτό του προστίμου που θα επιβάλλεται και σημειώνει: «Ο επιχειρηματίας δεν πρέπει να είναι υπεύθυνος για την τήρηση του μέτρου εντός του μαγαζιού του. Δεν είναι ούτε αστυνομικός ούτε μπορεί να τσακώνεται με τους θαμώνες. Είναι άδικο. Αν εφαρμοστεί αυστηρά το μέτρο, θα κλείσουμε σε ένα μήνα». Ο Γιώργος Τσατσούλης, ιδιοκτήτης της μουσικής σκηνής «Μετρό», επισημαίνει ότι «αν χωριστεί ο χώρος των μαγαζιών σε καπνίζοντες και μη καπνίζοντες, όπως το ζητούν, θα είναι σαν να έχεις δύο χωριστά μαγαζιά σε ένα. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται».

Ο Γιάννης Χρονόπουλος από το «ΖΟΟΜ» θεωρεί πολύ δύσκολη την εφαρμογή του μέτρου στα νυχτερινά μαγαζιά εκτιμώντας ως καλύτερη λύση το διαχωρισμό των κέντρων σε αυτά που απευθύνονται σε καπνιστές και σε αυτά που απευθύνονται σε μη καπνιστές. Βέβαια τότε το 99% θα είναι μαγαζιά για καπνιστές.

Ο δεκάλογος των απαγορεύσεων

1. Απαγορεύεται η πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους

2. Απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους

3. Απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα μέσα μεταφοράς, σε αθλητικές εγκαταστάσεις, ιδιωτικούς χώρους εργασίας, σε κάθε κλειστό χώρο αναμονής, ακόμη και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης

4. Διαμορφώνονται χώροι καπνιστών με ειδικές προδιαγραφές εξαερισμού

5. Καταστήματα έως 70 τ.μ. μπορούν να χαρακτηριστούν αποκλειστικά για καπνίζοντες

6. Συστήνεται Ειδική Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων από τον καπνό και το αλκοόλ

7. Προβλέπονται πρόστιμα από 1.000 ως και 20.000 ευρώ για τους παραβάτες

8. Απαγορεύεται η είσοδος ανηλίκων σε μπαρ και κλαμπ

9. 80.000 ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ενημερώνονται για τα μέτρα

10. Ιδρύεται τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για τη διακοπή του καπνίσματος

Είπαν...

Ελευθερία Αρβανιτάκη

«Πράγματι το κάπνισμα είναι καταστρεπτικό για την υγεία και δεν πρέπει να καπνίζουμε στους δημόσιους χώρους. Ομως δεν μπορούμε να φθάνουμε σε ακρότητες. Εφόσον δεν απαγορεύεται η πώληση των τσιγάρων και του καπνού, πώς μπορούμε να ζητάμε από τους ανθρώπους να μην καπνίζουν… Μπορεί εμάς τους τραγουδιστές που δεν καπνίζουμε να μας εξυπηρετεί γιατί δεν θα εισπνέουμε τον καπνό την ώρα που τραγουδάμε, όμως καταλαβαίνω ότι είναι μια συνήθεια και παρέα για πολλούς ανθρώπους και είναι βάρβαρο να τους το στερείς τη στιγμή που δεν είναι απαγορευμένο προϊόν. Δεν νομίζω ότι θα τηρηθεί ο νόμος και θα βρεθούν χιλιάδες παραθυράκια».

Μιχάλης Χατζηγιάννης
«Θεωρώ ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι σε αυτά τα θέματα. Δεν μπορεί να πιέζονται να μην καπνίσουν εφόσον αυτό επιθυμούν. Τα αντικαπνιστικά μέτρα θα κάνουν τους ανθρώπους να καπνίζουν περισσότερο. Ειδικά στα νυχτερινά μαγαζιά, που είναι χώροι χαλάρωσης, δεν μπορεί να επιβληθεί ένα τέτοιο μέτρο. Οι Ελληνες δεν είναι Ευρωπαίοι, που έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα και στις 9.00 το βράδυ τα μαγαζιά είναι κλειστά κι εκείνοι στο σπίτι τους. Πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί με επιτυχία το μέτρο στα νυχτερινά μαγαζιά»

Πέγκυ Ζήνα

«Πιστεύω ότι το μέτρο είναι θετικό. Ισχύει παντού στο εξωτερικό, γιατί να μην ισχύσει και στην Ελλάδα; Στην Αυστραλία που πήγαμε πρόσφατα υπήρχαν χιλιάδες Ελληνες που ήρθαν στις συναυλίες, όμως κανείς δεν κάπνισε. Τόσο εγώ όσο και ο σύζυγός μου, που ούτως ή άλλως καπνίζουμε ελάχιστα, καπνίσαμε ακόμα λιγότερο στους δημόσιους χώρους και δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε τα τσιγάρα που είχαμε πάρει μαζί μας. Πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα το συνηθίσουν και οι Ελληνες».



ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Ελεύθερος Τύπος http://www.e-tipos.com/newsitem?id=87401
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Που έχει δει ο Χατζηγιάννης να αυξάνεται το κάπνισμα μετά την απαγόρευση στους κλειστούς χώρους? Δεν έχει βγει ποτέ από τη χώρα το παλικάρι ή τα έχει αρπάξει από τα camel? Εεεεε! Μεγάλε! Μόνο στην ποτοαπαγόρευση έγινε αυτό!
Ο χρήστης Modus Amandi είπε…
Το ωραιότερο ξέρετε ποιο είναι? Ότι έχουμε 3 τραγουδιστές, μια "έντεχνη" που ψιλοδικαιολογεί το κάπνισμα, έναν "μοντέρνο" που απροκάλυπτα το υποστηρίζει και μια "λαική" που υποστηρίζει τα αντικαπνιστικά μέτρα. Έτσι για να βλέπουμε τελικά που είναι η ποιότητα... Στον άνθρωπο... Είναι η πολλοστή φορά που η κα Ζήνα καταρρίπτει κάποιους μύθους που προσπαθούν να υποτιμήσουν τους λαικούς μας τραγουδιστές...
Ο χρήστης Ανδρομάχη είπε…
Φοβερη δήλωση, προφανώς ο κ. Χατζηγιάννης δεν έχει διαβάσει καμία απο τις ευρωπαικές μελέτες, αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί το ανήκουστο συμπέρασμα του...Τους πειράζει μήπως που τώρα δεν θα καταναλώνονται μπουκάλια ποτού συνοδεία πολλών πακέτων τσιγάρου και θα πέσει το κασέ τους?Μήπως λέω...Και είναι αυτό αρκετό για να παίζουν με την υγεία μας?Και βέβαια όχι...
Ο χρήστης andre είπε…
em einai polla ta lefta pou zitaei to palikari kathe brady k apo oti fainetai fobatai mipws pesei to kase tou.... den peirazei mixalaki tha to antexeis..... ta exeis tsepwsei kala tosa xronia..... irthe epitelous k i wra gia emas tous mi kapnistes na mporoume na bgoume exw xwris na bromokopame tsigarila otan gyrname spitia mas...
Ο χρήστης Ράνια είπε…
Ε βέβαια εμείς είμαστε Βαλκάνιοι, άξεστοι και ακαλλιέργητοι, γι’αυτό και αγοράζουμε τους δίσκους σου. 9:00 κλειστά? Στο Βατικανό αναφέρεται?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
«Πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί με επιτυχία το μέτρο στα νυχτερινά μαγαζιά» - Γιατί ρε Μιχάλη, έχεις κάτι στο μυαλό σου για να το κάνεις δύσκολο?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τι λες ωρέ Μιχάλη! Να μην πιεστούν οι καπνιστές? Η επιθυμία πάνω από όλα Μιχάλη. Μαζί σου. Μην πιεστούν οι καπνιστές. Να πιεστούν η μη καπνιστές που θέλουν να έρθουν στα μπουζούκια σου.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Άλλη ατάκα του Χατζηγιάννη: Στα νυχτερινά μαγαζιά δεν μπορει να επιβληθεί ένα τέτοιο μέτρο..Μήπως καίγεται για τα μαγαζιά που τον αφορούν και εμφανίζεται και παίρνει ποσοστα κτλ κτλ...?
Ο χρήστης Nikos Gistos είπε…
Άκουσα με ιδιαίτερη χαρά τον Μιχάλη Χατζηγιάννη να διορθώνει την αρχική του δήλωση επισημαίνοντας ότι δεν είναι καπνιστής:

«Δεν είμαι καπνιστής, σαφώς και πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο και ειδικά στους χώρους υψηλής επικινδυνότητας, όμως σε μερικές περιπτώσεις, όπως στις μουσικές σκηνές και τα κέντρα διασκέδασης, όπου ο κόσμος χαλαρώνει, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί το μέτρο». Ελεύθερος Τύπος 30.04.09

Θα ήθελα να του επισημάνω ότι η επιτυχία ενός τέτοιου μέτρου βασίζεται στην υποστήριξη των καλλιτεχνών που αποτελούν πρότυπα για τη νέα γενιά. Αν εσύ θελήσεις να βοηθήσεις Μιχάλη η εφαρμογή του μέτρου θα γίνει πολύ πιο εύκολη.