Εχεις 50.000 ευρώ (λέμε τώρα). Τί σού δίνουν οι τράπεζες γιά να σέ κερδίσουν; Αναλυτικός οδηγός αγοράς....


Ρωτήσαμε τις μεγαλύτερες τράπεζες και μια μικρότερη για κατάθεση ποσού 50.000 - 100.000 ευρώ και καταγράψαμε τις προσφορές τους(*).....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Ρωτήσαμε τις μεγαλύτερες τράπεζες και μια μικρότερη για κατάθεση ποσού 50.000 - 100.000 ευρώ και καταγράψαμε τις προσφορές τους(*).

Alpha Bank

Από το μίνιμουμ ποσό των 30.000 ευρώ η Alpha Bank προσφέρει επιτόκιο προθεσμιακής κατάθεσης 3,25% για διάστημα από έναν μήνα έως έναν χρόνο. Εναλλακτικά, επίσης με τα ίδια δεδομένα, η τράπεζα παρέχει το προϊόν "Μηνιαία Πρόοδος". Πρόκειται για κλιμακούμενο επιτόκιο που ξεκινά από το 3,2% και αυξάνεται κατά 0,10% κάθε μήνα και του οποίου η ετήσια απόδοση είναι 3,75%. Οι τόκοι πιστώνονται κάθε μήνα στον λογαριασμό του καταθέτη. Ο λογαριασμός ταμιευτηρίου με χρέωση τόκων ανά εξάμηνο είναι 1,05%.Emporiki

Επιτόκιο για προθεσμιακή κατάθεση τριμήνου στο 4,2% και έτους στο 3,92% προσφέρει η Εμπορική Τράπεζα για ποσά από 50.000 έως 100.000 ευρώ. Στην Εμπορική Τράπεζα, ωστόσο, υπάρχει κόστος προανάληψης κατά το ύψος των τόκων. Σε ό,τι αφορά τον λογαριασμό ταμιευτηρίου, ο απλός λογαριασμός προσφέρει επιτόκιο 0,65%, ενώ το πρόγραμμα "Επενδυτικό Ταμιευτήριο" προφέρει υψηλότερο επιτόκιο έως 1,8%.

Εθνική Τράπεζα

Στο 3,5% είναι το επιτόκιο της προθεσμιακής κατάθεσης που προσφέρει η Εθνική Τράπεζα για ένα έτος, με μηνιαία πίστωση των τόκων στον λογαριασμό του καταθέτη. Στο τρίμηνο, το επιτόκιο είναι υψηλότερο στο 3,7%. Το επιτόκιο του ταμιευτηριακού λογαριασμού είναι 0,86% έως τις 100.000 ευρώ και 0,96% για ποσό άνω των 100.000 ευρώ.

Eurobank

Επιτόκιο 3,75% προσφέρει η Eurobank για προθεσμιακή κατάθεση τριμήνου, εξαμήνου και έτους για ποσό 50.000 και πάνω. Στην κατάθεση έτους δεν υπάρχει ποινή προανάληψης, ενώ στην κατάθεση τριμήνου η ποινή υφίσταται και ισούται με τους τόκους. Το επιτόκιο της απλής κατάθεσης ταμιευτηρίου είναι 2,5%.

Τράπεζα Πειραιώς

Επιτόκιο προθεσμιακής κατάθεσης στο 3,7% προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς για χρονικό διάστημα τριών, έξι, εννέα, δώδεκα αλλά και δεκατεσσάρων μηνών. Στην προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς περιλαμβάνεται και ποινή προανάληψης που και σε αυτή την περίπτωση ισούται με τους τόκους. Το επιτόκιο για λογαριασμό ταμιευτηρίου είναι στο 1,10%. Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει επίσης ένα σύνθετο προϊόν που συνδυάζει ταμιευτήριο και προθεσμιακή κατάθεση (Cash Manager) και αφορά σε ποσά μεγαλύτερα από 3.000 ευρώ. Τα χρήματα δεσμεύονται με προθεσμία και τόκο 3,5% ο οποίος ορίζεται κάθε εβδομάδα ανάλογα και με τις κινήσεις των διατραπεζικών επιτοκίων.

Τράπεζα Αττικής

Διαφορετικά επιτόκια για 1, 2 - 3, 4, και 6 - 12 μήνες προσφέρει η Τράπεζα Αττικής. Αναλυτικά, για προθεσμιακή κατάθεση από 50.000 ευρώ και πάνω το επιτόκιο για τον έναν μήνα είναι 3,82%, για το διάστημα από δύο έως τρεις μήνες 3,69%, για τέσσερις μήνες 3,6%, όπως επίσης στο εξάμηνο και στο έτος. Σημαντικό είναι επίσης ότι στην προσφορά αυτή οι τόκοι προεξοφλούνται στον καταθέτη. Σύνθετο καταθετικό προϊόν προσφέρει και η Τράπεζα Αττικής για καταθέσεις πάνω από 2.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, προσφέρει λογαριασμό ταμιευτηρίου 3,5%, όμως με τον περιορισμό των τριών αναλήψεων τον μήνα. Στην τέταρτη ανάληψη το επιτόκιο πέφτει στο 1,5%.

Marfin Egnatia Bank

Για ποσό από 10.000 ευρώ η Marfin μετά και την τελευταία αναπροσαρμογή των επιτοκίων της την προηγούμενη Δευτέρα προσφέρει 3,75% για την προθεσμιακή κατάθεση τριμήνου, 3,5% σε αυτήν του εξαμήνου και 3% για το έτος. Στις προθεσμιακές καταθέσεις έτους παρέχεται η δυνατότητα εκτοκισμού χωρίς ποινή προανάληψης. Εφόσον ο καταθέτης επιλέξει να κρατήσει ανεκτόκιστο το κεφάλαιο για όλο το 12μηνο, η τράπεζα του παρέχει έναν μήνα ως δώρο κι έτσι η ετήσια απόδοση της κατάθεσης ανεβαίνει έως το 3,25%. Το επιτόκιο του απλού ταμιευτηρίου είναι 0,25%, ενώ το επιτόκιο του προγράμματος "Ταμιευτήριο και Υγεία"- της υπηρεσίας που συνδυάζει τραπεζικές εργασίες και περίθαλψη σε προνομιακές τιμές στις εταιρίες υγείας της Marfin είναι 0,50%.

Παρατηρούμε πως η ραγδαία πτωτική πορεία των επιτοκίων οδηγεί αρκετές τράπεζες στο να προσφέρουν υψηλότερο επιτόκιο στην τρίμηνη ή στην εξάμηνη προθεσμιακή κατάθεση παρά στην εννεάμηνη ή στην ετήσια.

Αξίζει ακόμα να επισημάνουμε πως αρκετές τράπεζες έχουν καταργήσει την ποινή προανάληψης για να διευκολύνουν την απόφαση του καταθέτη να δεσμεύσει τα χρήματά του, δημιουργώντας στην πράξη ένα σύνθετο προϊόν (ταμιευτήριο - προθεσμία) που διαθέτει το επιτόκιο της προθεσμιακής κατάθεσης και αρκετή από την ευελιξία του ταμιευτηρίου.

Η ραγδαία μείωση των επιτοκίων οδηγεί τις τράπεζες στη διαρκή αναπροσαρμογή των προσφερόμενων από μέρους τους καταθέσεων - ακόμα και μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, γεγονός που καθιστά την παρακολούθηση των εξελίξεων δύσκολη και την αναζήτηση της πλέον συμφέρουσας κατάθεσης απαιτητική.

(*)Οι προσφορές των τραπεζών καταγράφηκαν στις 25 Φεβρουαρίου.

http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/470785/Article.aspx
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ.ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΟΤΙ ΧΘΕΣ ΕΙΧΑΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Κ.Τ ΚΑΙ ΣΗΓΟΥΡΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΠΑΡΕΛΘΟΝ