Προβόπουλος: Δέν θά υπήρχε πρόβλημα άν τό κράτος δέν ήταν σπάταλο, διεφθαρμένο καί άν δέν υπήρχε φοροδιαφυγή...


......Στα σχετικά σχόλια του κ.Προβόπουλου τονίζεται ότι η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί τόσο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική με δραστικό περιορισμό δαπανών, όσο και μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο προκειμένου να περιοριστεί το χρέος. Αυτό είναι εξάλλου που αυξάνει δραματικά το κόστος του δανεισμού για τη χώρα μας.
Ο διοικητής της τράπεζας δεν παραλείπει ωστόσο να ρίξει και τα βέλη του στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία της ελληνικής οικονομίας, καθώς υποδεικνύει την πάταξη της φοροδιαφυγής ως ένα από τα κλειδία για την αποφυγή των σημερινών δεινών.
Όπως σημειώνει, χρειάζεται «άμεσος περιορισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ φέτος και περαιτέρω μείωσή του κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως, ώστε να μηδενιστεί το 2012. Η μείωση αυτή είναι εφικτή, εάν συλληφθεί μέρος της τεράστιας φοροδιαφυγής και κυρίως εάν επιτευχθεί ουσιαστική περιστολή της σπατάλης και αύξησης της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών».....
Σ.Σ. Ο διοικητής τής Τράπεζας τής Ελλάδας είναι σαφής. Ολα τα προβλήματα τού Ελληνικού κράτους ξεκινάνε από το σπάταλο καί διεφθαρμένο κράτος. Πληρώνουμε όλοι τήν ανικανότητα και τη διαφθορά της κρατικής μηχανής...Οσο οι κυβερνήσεις αλλάζουν χωρίς κανείς να τολμάει να αγγίξει τη ρίζα τού κακού όλο τα ίδια θα λέμε όσες κυβερνήσεις και άν αλλάξουν. Αλλά κανείς δέν τολμάει...Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια...

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Η ελληνική ανάπτυξη θα φτάσει μετά βίας το 0,5%, αντί του 1,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, εκτιμά η ΤτΕ. Για το έλλειμμα σημειώνεται ότι μπορεί άμεσα να πέσει κάτω από το 3% και να μηδενιστεί το 2012, εάν οι προεκλογικές εξαγγελίες Αλογοσκούφη το 2004 περί πάταξης της φοροδιαφυγής, εφαρμοστούν επιτέλους.Η Τράπεζα της Ελλάδας παρέδωσε στον Δημ.Σιούφα την έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, όπου περιλαμβάνονται οι βασικές εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας για τα βασικά μεγέθη και θέματα της ελληνικής οικονομίας. Μαζί της, έρχονται και οι συστάσεις για έλεγχο των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
Όπως προβλέπουν οι αναλυτές της ΤτΕ, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 0,5% το τρέχον έτος, κάνοντας βουτιά από το 3,1% το 2008, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης και του αντίκτυπού της στην χώρα μας.
Η εκτίμηση αυτή είναι κάπως καλύτερη από την στασιμότητα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (που έκανε λόγο για αύξηση μόλις 0,2%). Την ίδια ώρα όμως διαψεύδει και αυτή τις προβλέψεις και του δεύτερου προϋπολογισμού που αναγκάστηκε να συντάξει η κυβέρνηση Καραμανλή με τον Ιω.Παπαθανασίου, μετά το «φιάσκο» αυτού του Γ.Αλογοσκούφη. Η νέα εκτίμηση την οποία στείλαμε και στις Βρυξέλλες έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,1%.
Η ΤτΕ συμφωνεί ότι ο πληθωρισμός το 2009 θα κάνει βουτιά στο 1,8% έναντι 4,2% πέρυσι, καθώς η αγορά αναγκάζεται να παγώσει τις τιμές για να συγκρατήσει την όποια καταναλωτική κίνηση.
Πειθαρχία και υλοποίηση δεσμεύσεων
Στα σχετικά σχόλια του κ.Προβόπουλου τονίζεται ότι η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί τόσο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική με δραστικό περιορισμό δαπανών, όσο και μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο προκειμένου να περιοριστεί το χρέος. Αυτό είναι εξάλλου που αυξάνει δραματικά το κόστος του δανεισμού για τη χώρα μας.
Ο διοικητής της τράπεζας δεν παραλείπει ωστόσο να ρίξει και τα βέλη του στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία της ελληνικής οικονομίας, καθώς υποδεικνύει την πάταξη της φοροδιαφυγής ως ένα από τα κλειδία για την αποφυγή των σημερινών δεινών.
Όπως σημειώνει, χρειάζεται «άμεσος περιορισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ φέτος και περαιτέρω μείωσή του κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως, ώστε να μηδενιστεί το 2012. Η μείωση αυτή είναι εφικτή, εάν συλληφθεί μέρος της τεράστιας φοροδιαφυγής και κυρίως εάν επιτευχθεί ουσιαστική περιστολή της σπατάλης και αύξησης της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών».
Ουσιαστικά, δηλαδή, ο διοικητής της ΤτΕ χρεώνει στον κ.Αλογοσκούφη και την μη υλοποίηση των εξαγγελιών αυτών μέρος της αδυναμίας της ελληνικής οικονομίας.
Βουτιά του τζίρου στην αγορά
Η επόμενη περίοδος θα περιλαμβάνει μεγάλη επιβράδυνση στην ιδιωτική κατανάλωση, εκτιμά επίσης ο κ.Προβόπουλος, καθώς η πιστωτική επέκταση θα φρενάρει σημαντικά, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις.
Αντίστοιχο πλήγμα αναμένεται και στις επενδύσεις σε κατοικίες, που το 2009 θα συνεχίσουν να μειώνονται και στις επιχειρηματικές επενδύσεις, που το 2009 θα μείνουν σχεδόν στάσιμες.http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=2460758&tag=7948
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΕΛΛΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ..

ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΠΑΤΑΛΟ,ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΚΤΛ.

ΑΛΛΑ ΟΤΙ "ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ"..
ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ..
ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ,ΑΓΓΛΙΑ,ΚΤΛ...ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ..
ΠΟΣΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΜΑΣ ΔΕΡΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ?
ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΙΣΩΣ ΕΙΧΑΝ ΑΞΙΑ ΠΡΙΝ ΞΕΣΠΑΣΗ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΘΥΕΛΛΑ.


ΤΟ ΣΠΑΤΑΛΟ ΚΡΑΤΟΣ,ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ,ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ Ο ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ "ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ" ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΕΙ ΤΟ 99 ΣΤΗΝ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ?
ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ, ΚΑΙ ΤΑ "ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΑΝ" ΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΣΕ
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ..ΣΤΑ FUND ΚΑΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΞΕΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΡΕΥΣΑΝ.
ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΚΑΨΑΝΕ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ?
Ο ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.