Μαχαίρι στό φαγοπότι τού δημοσίου. Ενώ ο κόσμος στενάζει κάποιοι τρώνε καλά από τά έτοιμα χωρίς να παράγουν έργο....


Πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση δαπανών συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ προτίθεται να προωθήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Στο στόχαστρο θα μπει το σημερινό σύστημα πληρωμής αποδοχών στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ θα επιδιωχθεί να περικοπούν δραστικά οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στο Δημόσιο για υπερωριακή απασχόληση, εκτός έδρας μετακινήσεις και συμμετοχές σε επιτροπές και συμβούλια.
Παράλληλα, θα μειωθούν και οι αποζημιώσεις για διευθύνοντες συμβούλους, προέδρους και μέλη διοικητικών συμβουλίων δημοσίων οργανισμών, ενώ θα καταργηθούν πάνω από 700 δημόσιοι οργανισμοί.......
Σ.Σ. Τη στιγμή πού χώρες με κανονικό κράτος έχουν πρόβλημα και βουλιάζουν μπορεί κανείς να φανταστεί τι περιμένει τή χώρα πού χωρίς κρατικό μηχανισμό και με τα πάντα διαλυμένα προσπαθεί να επιβιώσει...Ισως ήρθε η ώρα για να γίνουν αυτά πού δέν έγιναν δεκαετίες τώρα. Να αποκτήσουμε κράτος...Κανονικό...

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση δαπανών συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ προτίθεται να προωθήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Στο στόχαστρο θα μπει το σημερινό σύστημα πληρωμής αποδοχών στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ θα επιδιωχθεί να περικοπούν δραστικά οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στο Δημόσιο για υπερωριακή απασχόληση, εκτός έδρας μετακινήσεις και συμμετοχές σε επιτροπές και συμβούλια.

Παράλληλα, θα μειωθούν και οι αποζημιώσεις για διευθύνοντες συμβούλους, προέδρους και μέλη διοικητικών συμβουλίων δημοσίων οργανισμών, ενώ θα καταργηθούν πάνω από 700 δημόσιοι οργανισμοί.
Οπως αποκάλυψε στον ΕΤ ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών:

1. Εντός των προσεχών μηνών θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας, μέσω της οποίας θα διενεργούνται όλες οι πληρωμές μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους. Στόχος είναι να εξασφαλισθεί η διαφάνεια στην καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο και να διαμορφωθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μια ξεκάθαρη εικόνα για το ύψος των συνολικών απολαβών τους. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά η αρμόδια πηγή, η μισθοδοσία για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους θα παρακολουθείται κεντρικά, θα ελέγχεται και θα διενεργείται από ένα «ενιαίο λογιστήριο». Η ίδια πηγή, για να δείξει το μέγεθος της διαρθρωτικής παρέμβασης που σχεδιάζεται, διευκρίνισε ότι ενώ σήμερα σε όλο το δημόσιο τομέα απασχολούνται συνολικά περίπου 11.000 υπάλληλοι στις υπηρεσίες εκκαθάρισης και καταβολής μισθών (σε υπουργεία, νομαρχίες, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και λοιπές υπηρεσίες), από τη στιγμή που θα λειτουργήσει το «ενιαίο λογιστήριο» οι υπάλληλοι που θα απασχολούνται για τον υπολογισμό και καταβολή των μισθών του Δημοσίου δεν θα ξεπερνούν τους 300!

2. Σχεδιάζεται δραστική περικοπή των πρόσθετων αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή των επιδομάτων και των αποζημιώσεων για υπερωριακή απασχόληση, εκτός έδρας μετακινήσεις και συμμετοχές σε επιτροπές και συμβούλια. Ηδη προωθείται νέο νομοσχέδιο για τον επανακαθορισμό του καθεστώτος των αποζημιώσεων για οδοιπορικά και λοιπά έξοδα μετακινήσεων.

3. Το σύστημα των αποδοχών των διοικήσεων των δημοσίων φορέων θα αναθεωρηθεί, με στόχο τη μείωση δαπανών μέσω της στενής παρακολούθησης και της επιβολής ανωτάτων ορίων. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να θεσπισθούν αυστηροί κανόνες για την έγκριση και την καταβολή αποδοχών και αποζημιώσεων στους διευθύνοντες συμβούλους, τους προέδρους και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων. Οσοι συμμετέχουν σε περισσότερα του ενός διοικητικά συμβούλια θα πάψουν να λαμβάνουν αποζημιώσεις για όλες τις συμμετοχές τους, αλλά θα αποζημιώνονται μόνο για μία από τις συμμετοχές τους. Επιπλέον όσες ακαθάριστες αποδοχές διευθύνοντων συμβούλων και προέδρων βρίσκονται πάνω από το επίπεδο των 6.095 ευρώ, που είναι οι συνολικές αποδοχές του γενικού γραμματέα υπουργείου, θα περιορισθούν κάτω από το όριο αυτό. Αντιστοίχως όμως θα μειωθούν και οι αποδοχές των διοικητικών στελεχών που βρίσκονται κάτω από το όριο αυτό!

4. Θα εκπονηθεί ευρύ πρόγραμμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημόσιων οργανισμών, προκειμένου να περιορισθεί ο αριθμός όσων από αυτούς κοστίζουν στον Προϋπολογισμό περισσότερα από όσα αποδίδουν. Στόχος είναι οι 1.000 περίπου υφιστάμενοι σήμερα οργανισμοί να περιορισθούν σε κάτω από 300.



ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ελεύθερος Τύπος http://www.e-tipos.com/newsitem?id=75877
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αγαπητέ wolf,
Είναι επίσης ευκαιρία, με αφορμή την οικονομική κρίση, να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις σχετικά με ορισμένα ζητήματα που δεκαετίες τώρα ταλαιπωρούν την χώρα και τους πολίτες αλλά κανείς δεν έχει το θάρρος να τα επισημάνει και να τα επιλύσει. Αναφέρω ενδεικτικά τα εξής:
(α) κατάργηση του ΚΒΣ και θέσπιση της υποχρέωσης ηλεκτρονικής διενέργειας των συναλλαγών πάνω από ορισμένο ποσό (τα πλεονεκτήματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και η ανακούφιση των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών από την εξοικονόμηση εκατομμυρίων "χαμένων" ανθρωπο-ωρών είναι προφανή) και
(β) υποχρεωτική θέσπιση της άμεσης εφαρμογής της διπλογραφικής λογιστικής μεθόδου σε όλα τα νπδδ, τις αποκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ούτως ώστε να υπάρξει επιτέλους η δυνατότητα σχηματισμού πλήρους εικόνας για την αποδοτικότητα διαφόρων οργανισμών καθώς και να εξυπηρετηθεί ουσιαστικά η αρχή της διαφάνειας.
Τα ανωτέρω παραδείγματα είναι απολύτως ενδεικτικά και θα μπορούσαν να συμβάλλλουν ουσιαστικά στην δημιουργία ενός σύγχρονου, αποδοτικού και κοινωνικά επωφελούς κράτους.
Με εκτίμηση