Ανακατωσάρια 2009: Ηχος και εικόνα...(Εσείς βουνά τών Γρεβενών).



Αναβίωση μιας χαμένης τοπικής παράδοσης με φανούς στους δρόμους κι αποκριάτικες βεγκέρες στις δεκαετίες του ΄50 και του΄60, ο αποκριάτικος θεσμός Ανακατωσάρια ξεκινά το 2001. Μια παρέα φίλων από το Μοτοσι κλετιστικό Ομιλο Γρεβενών αποφασίζει ότι δεν πάει άλλο με το στιλιζαρισμένο τρόπο διασκέδασης και παίρνει την κατάσταση στα χέρια της. «Το Καρναβάλι είναι γιορτή, είναι κάτι το ιερό. Φεύγει ο χειμώνας, έρχεται η άνοιξη. Τα Ανακατωσάρια είναι το παλιό γλέντι σε μια Ελλάδα στη δεκαετία του ‘50, ρετρό στη νοοτροπία, όχι στους τύπους.....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Αναβίωση μιας χαμένης τοπικής παράδοσης με φανούς στους δρόμους κι αποκριάτικες βεγκέρες στις δεκαετίες του ΄50 και του΄60, ο αποκριάτικος θεσμός Ανακατωσάρια ξεκινά το 2001. Μια παρέα φίλων από το Μοτοσι κλετιστικό Ομιλο Γρεβενών αποφασίζει ότι δεν πάει άλλο με το στιλιζαρισμένο τρόπο διασκέδασης και παίρνει την κατάσταση στα χέρια της. «Το Καρναβάλι είναι γιορτή, είναι κάτι το ιερό. Φεύγει ο χειμώνας, έρχεται η άνοιξη. Τα Ανακατωσάρια είναι το παλιό γλέντι σε μια Ελλάδα στη δεκαετία του ‘50, ρετρό στη νοοτροπία, όχι στους τύπους. Κάτσε, αδελφέ, να πιεις ένα κρασάκι. Κερνάμε εμείς. Ελα στο χορό», διαβάζουμε τις οδηγίες στο «διαβατήριο» κεφιού της διοργάνωσης που έχουν αγκαλιάσει ο δήμος, η νομαρχία και η τοπική κοινωνία.

Μαύρο φούμο στο πρόσωπο, όπως κάποτε κυκλοφορούσαν οι παλιοί Γρεβενιώτες αυτοκινητιστές από τα υπολείμματα των εξατμίσεων και μαύρα καπέλα στο κεφάλι, μοντέρνα νότα σε ένα υπαίθριο γλέντι με ρίζες στην πόλη από το 1900. Μπάντες με χάλκινα πνευστά και κρουστά πλημμυρίζουν τον πεζόδρομο των Γρεβενών το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, με αποκορύφωμα το αποψινό, οπτικοακουστικό πολυθέαμα με χορευτές και ακροβάτες. Χρονοταξιδευτές σε ένα ταξίδι ήχου και εικόνας από το state of the art πάρτι τού σήμερα μέχρι τα αυτοσχέδια γλέντια στα τέλη του 19ου αιώνα, με καραμούζες και κομφετί.

Αν μένετε στη Θεσσαλονίκη, μπείτε στην Εγνατία και φτάσατε «αέρα» στα Γρεβενά για την ολονυχτία με τα χάλκινα πνευστά.
H σέρβικη ορχήστρα Balkan Brass Band και δεκαπέντε ακόμα ορχήστρες παρασύρουν ντόπιους κι επισκέπτες σε ένα ξεφάντωμα με Bregovic κι όχι μόνο.
Στις πέντε το πρωί ο Παύλος Παυλίδης, γνωστός από τη θητεία του στα Ξύλινα Σπαθιά, θα ανέβει στην κεντρική σκηνή μαζί με τους B-Movies, για να σας βρει η αυγή σε ένα ιδιαίτερο ακουστικό live set.
Αύριο, Κυριακή της Τυρινής, η βραβευμένη από το BBC ρουμάνικη μπάντα Fanfare Ciocarlia ανεβαίνει στη σκηνή κουβαλώντας στη Γρεβενιώτικη Αποκριά το ηχόχρωμα μιας άλλης γωνιάς των Βαλκανίων. Η πλατεία με το Ρολόι, τα στενά της παλιάς αγοράς, τα «Μανάβικα» κάτω από το δημαρχείο, κάθε γειτονιά μεταμορφώνεται σε ένα απέραντο παλκοσένικο. Τα Ανακατωσάρια να ανακατεύουν νότες και μνήμες, ήχους και παραδόσεις από όλα τα Βαλκάνια συνθέτοντας το δικό τους εκρηκτικό και νοσταλγικό συνάμα σάουντρακ της γιορτής.

INFO

Γρεβενά
www.anakatosaria.gr, Νομαρχία Γρεβενών www.grevena.gr, Δήμος Γρεβενών
www.dimosgrevenon.gr
 Tip Βρίσκεστε στην ανακηρυγμένη Πόλη των Μανιταριών, όπως προδίδουν τα μανιτάρια-γλυπτά. Εντρυφήστε σε μανιταρογεύσεις στο εστιατόριο «Αυλαίς», πιάτα βασισμένα σε εποχικά άγρια μανιτάρια της περιοχής.
 Πότε Για τη λαϊκή αγορά της Παρασκευής, στην πλατεία με το Ρολόι, ένα πολύχρωμο σόου με υπαίθριους πωλητές που διαλαλούν όλο μπρίο την πραμάτειά τους, μήλα Αλατόπετρας, άγρια χόρτα.
 Πώς Θεσσαλονίκη-Γρεβενά 192 χλμ., Αθήνα-Γρεβενά 422 χλμ.
 Πού Ενδεικτικά, ξενοδοχείο «Αχίλλειον» (www.hotelachillion.gr) στην πόλη, «Villa Alexandra» (www.villaalexandra.gr) στο Ζιάκα, ξενώνας Breati (www.breati.gr) στην Κρανιά, ξενώνας Αερόπη (2462080800) στο Σπήλαιο, «Don Constantino» (www.donconstantino.gr) στο Πολυνέρι.


ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥ ΖΕΦΗ

ET AGENDAhttp://www.e-tipos.com/newsitem?id=77769