Ακης Τσοχατζόπουλος στήν αυριανή Ελευθεροτυπία. Είμαι εδώ. Οτι κάναμε τό 1981 θά κάνουμε καί τώρα πού θά έρθουμε στά πράγματα...



«Η χώρα χρειάζεται ρήξεις και πολιτικές αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των λαϊκών τάξεων, ένα νέο 1981». Ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος προβλέπει ότι το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ θα διευρυνθεί και στο ερώτημα αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος, απαντά ότι «είμαι και σήμερα, όπως πάντα, στην πρώτη γραμμή των αγώνων του ΠΑΣΟΚ».....

Σ.Σ. Ο θρυλικός Ακης, τό βαθύ ΠΑΣΟΚ, η πιό χαρακτηριστική ΠΑΣΟΚική φυσιογνωμία λέει αυτό πού σκέφτεται, αυτό πού πιστεύει η μεγάλη πλειοψηφία τού ΠΑΣΟΚ. Είμαστε ίδιοι, τό παλιό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας τού 80 είναι εδώ....Τό πάρτυ (ξανα)αρχίζει.....
ΥΓ Η Ρίτα αφιερωμένη εξαιρετικά στούς φίλους ΠΑΣΟΚους...

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Η χώρα χρειάζεται ρήξεις και πολιτικές αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των λαϊκών τάξεων, ένα νέο 1981». Ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος προβλέπει ότι το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ θα διευρυνθεί και στο ερώτημα αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος, απαντά ότι «είμαι και σήμερα, όπως πάντα, στην πρώτη γραμμή των αγώνων του ΠΑΣΟΚ».


* Οι υπεύθυνοι για την κρίση -ο νεοφιλελευθερισμός και το πολιτικό προσωπικό του- υποδύονται τώρα και τους γιατρούς που θα δώσουν τη θεραπεία.

- Αν και θεραπεία στην κρίση δεν μπορούν να προσφέρουν αυτοί που την προκάλεσαν, όλες οι κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης, αναλώνονται σε προτάσεις διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στο όνομα αποτροπής της καταστροφής που προκάλεσε ο «νέος καπιταλισμός» της νεοφιλελεύθερης χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας στις ΗΠΑ και στα διεθνή χρηματιστήρια. Εσπευσαν, μάλιστα, κάνοντας ιστορική στροφή προς το περιφρονημένο για χρόνια κράτος και εγκαταλείποντας τις νεοφιλελεύθερες δοξασίες για αυτορρυθμιζόμενες αγορές, να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές του, διαθέτοντας δισ. ευρώ σε δημόσια προγράμματα στήριξης. Γεγονός που προκαλεί στους λαούς μεγάλο φόβο ότι και πάλι θα κληθούν αυτοί να πληρώσουν.

* Απέναντι σε όλα αυτά, πού είναι η σοσιαλδημοκρατία;

- Η αριστερά μπορεί να αισθάνεται σήμερα δικαίωση. Επιβεβαιώνονται οι αναλύσεις της για τον «καπιταλισμό-καζίνο». Για όλα αυτά όμως έχει πολιτική ευθύνη και το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, που στον ιστορικό συμβιβασμό του με το νεοφιλελευθερισμό, τη δεκαετία του '90, αποδέχθηκε τις συνέπειές του. Ετσι προέκυψαν σοσιαλφιλελεύθερες λογικές, που οδήγησαν στο Μάαστριχτ, το οποίο επέβαλε την αγορά και τον ανταγωνισμό ως τα μόνα στοιχεία της ενοποιημένης ευρωπαϊκής αγοράς. Οι λαοί αντιδρούν τώρα, που οι ίδιες δυνάμεις επιδιώκουν τη διάσωση του συστήματος.

* Υπάρχει άλλος δρόμος;

- Η αντιμετώπιση της κρίσης είναι μια ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ και την υπόλοιπη αριστερά να προτείνουν έναν άλλο δρόμο, με αριστερές πολιτικές ενάντια στο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό. Επιπλέον, με τις αλλαγές που ζητά ο Γ. Παπανδρέου για την Ε.Ε. κινείται σε μια νέα κατεύθυνση με στόχο την ανάδειξη της πολιτικής και κοινωνικής Ευρώπης. Ζητούμε την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε., την έκδοση ευρωομολόγων και τη χρηματοδότηση όλων των μελών. Διεκδικούμε να αναδειχθεί η Ε.Ε. ως το ενιαίο πολιτικό κέντρο των ευρωπαϊκών λαών.

* Το ΠΑΣΟΚ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο οι πολίτες ακόμη είναι συγκρατημένοι. Δεν σας εμπιστεύονται...

- Εκτιμώ ότι το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ θα διευρυνθεί. Ξεπερνιέται, εξάλλου, σταδιακά και η επιφυλακτικότητα που υπήρξε από ένα μέρος της κοινωνίας. Εχουμε ανάγκη από αριστερές φιλολαϊκές πολιτικές αναδιανομής πλούτου, εξουσίας και δικαιωμάτων υπέρ του λαού, με αλλαγές και ρήξεις ανάλογης εμβέλειας με αυτές του 1981.

* Με δεδομένη την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, ο μόνος δρόμος για σας είναι η αυτοδυναμία.

- Ακούσαμε την Αλέκα Παπαρήγα και τον Αλέξη Τσίπρα, στα πρόσφατα συνέδριά τους, να διεκδικούν τη μεγαλύτερη δυνατή νίκη για την αριστερά. Είναι λογικό και αυτονόητο ότι και το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή νίκη και την αυτοδυναμία. Η έξοδος από τη σημερινή κρίση απαιτεί ωστόσο ευρύτερες συγκλίσεις και τη συγκρότηση μιας νέας, όσο το δυνατόν μεγαλύτερης, κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας.

* Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κοιτάξει μπροστά». Μήπως αυτό είναι μήνυμα για την αποστρατεία των παλαιών στελεχών;

- Ο Γ. Παπανδρέου είπε το αυτονόητο, με δεδομένη την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να πρωτοστατήσει σε μια πολιτική πλειοψηφία. Ολες, μάλιστα, οι πρωτοβουλίες του στοχεύουν να υπάρξει πανστρατιά, που είναι απαραίτητη για τη νίκη.

* Θα είστε ξανά υποψήφιος;

- Είμαι και σήμερα, όπως πάντα, στην πρώτη γραμμή των πολιτικών και δημοκρατικών αγώνων του ΠΑΣΟΚ.
http://new.enet.gr/?i=news.el.home&id=21934
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ναι... Δες το τελευταίο άρθρο αποκάλυψη ενός μπλογκ στο
http://spyros-tagas.blogspot.com
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στον κόσμο του ονείρου και της φαντασίας ο Άκης, όπως πάντα.
Όσα και να έχει κονομήσει, με όσες μικρούλες και να κυκλοφορεί, θα είναι πάντα ο μικρός, ο λίγος.
Πολιτικός λόγος, κασέτα και ουσία μηδέν. Από όποιο υπουγείο και εάν πέρασε σκατά τα έκανε.
Δεν είναι τυχαίο που τον ήθελε δίπλα του ο παπαραντρέας. Έχεις δεί καμιά μυαλωμένη γκόμενα να κάνει παρέα με άλλη μυαλωμένη, δεν συμφέρουν οι συγκρίσεις.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και να φανταστείς που είχαμε καταντήσει, ΑΥΤΟΣ Ο ΑΠΙΘΑΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ήταν υπουργός επί 20 χρόνια.
Είναι στιγμές που όταν κοιτάς τα πράγματα με το ψυχρό μάτι του χρόνου σου έρχεται να αυτογιαουρτωθείς.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μάπετ σόου κανονικό, ο γερο-μπουμπούκος της μπουμπούκας.