Σήμερα πού μιλάμε τά δύο κόμματα έχουν ίσες πιθανότητες να νικήσουν. Αρα...Φοβερή πρόταση Πρετεντέρη....


Αν αφήσουμε κατά μέρος τίς ΠΑΣΟΚικές παπαριές καί τα "στημένα" γκάλοπ πού είναι μόνο για τούς ΠΑΣΟΚους όλοι ξέρουν ότι (σήμερα πού μιλάμε) η κατάσταση είναι ίσα βάρκα-ίσα νερά.
Μέ κάποια ποιοτικά να είναι υπέρ τής ΝΔ.
Ομως...
Η χώρα μπαίνει σέ κρίση.
Η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση.
Η πρόταση Πρετεντέρη είναι απίστευτα καλή.
Να συνεννοηθούν να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο πρίν τίς εκλογές ώστε να προκύψει ισχυρή πλειοψηφία.
Αφού το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι θα κερδίσει ένας λόγος παραπάνω να το προτείνει αυτό.
Η πρόταση είναι πολύ καλή καί δείχνει ότι -άν θέλουμε- όλα γίνονται.
Εμπρός λοιπόν.
Αλλαγή τού εκλογικού νόμου ΤΩΡΑ.
Τί λέει τό (προηγούμενο με 4 - 5 μονάδες) ΠΑΣΟΚ?

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Πρώτα, το αυτονόητο: η χώρα οδεύει σε μια οικονομική και κοινωνική κρίση, της οποίας τη διάσταση και τις επιπτώσεις δεν μπορούμε ακόμη να προσδιορίσουμε, ούτε καν να φανταστούμε.

Υστερα, το προφανές: η χώρα οδεύει και σε μια εκλογική αναμέτρηση ακριβώς επειδή μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν έχει την αντικειμενική δυνατότητα όχι να αντιμετωπίσει αλλά ούτε καν να χειριστεί αυτή την κρίση. Και μετά, το αναπόφευκτο: η χώρα θα οδεύσει στην κρίση σε κατάσταση προφανούς ακυβερνησίας, αφού με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και τον διαμορφωμένο συσχετισμό δυνάμεων αποκλείεται να προκύψει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τις κάλπες. Θα ακολουθήσουν διερευνήσεις κυβερνητικών σχημάτων, παράταιρες συμμαχίες, αλαμπουρνέζικες και ετερόκλητες συνεργασίες, νέες εκλογές κ.ο.κ.

Το συμπέρασμα; Η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο η οποία θα συνδυάζει τη σοβαρότερη κρίση με τη μέγιστη αστάθεια. Τη στιγμή που οι περιστάσεις απαιτούν μια ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα μέσα στην τρικυμία της οικονομίας. Απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή για τη δημοκρατία μας απειλή δεν αρθρώνεται σήμερα καμία απάντηση.

Και όμως, απαντήσεις μπορούν να υπάρξουν.

Πρώτη απάντηση: η συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων σε κυβερνητικό επίπεδο. Δεν το θέλουν και ουδείς μπορεί να τους κατηγορήσει. Ούτως ή άλλως, σε μια τέτοια περίπτωση, η μονοπώληση της αντιπολίτευσης από τα άκρα θα εξελιχθεί σε ακόμη μεγαλύτερη απειλή για το δημοκρατικό μας σύστημα από την κυβερνητική αστάθεια.

Δεύτερη απάντηση- πολύ πιο εφικτή...: η συμφωνία των δύο κομμάτων για άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου. Σύμφωνα με το Σύνταγμα και εφόσον συναινέσουν τα 2/3 της Βουλής (200 βουλευτές), μπορεί να αλλάξει ο εκλογικός νόμος για τις επόμενες εκλογές και είτε να εφαρμοστεί ο εν ενεργεία αλλά όχι εν ισχύι νόμος Παυλόπουλου (με το πριμ των 50 εδρών στο κόμμα) είναι να επιστρέψουμε στον νόμο με τον οποίο έγιναν όλες οι εκλογές το διάστημα 1993-2004 και για τον οποίο ουδείς κατάλαβε γιατί έπρεπε να αλλάξει.

Η απάντηση αυτή είναι σίγουρα επιθυμητή αλλά και απολύτως εφικτή. Για δύο λόγους:

Πρώτον, επειδή υπό τις παρούσες συνθήκες κανένας δεν ξέρει και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Ή, για να το πω διαφορετικά, η ΝΔ και το ΠαΣοΚ έχουν περίπου ίσες πιθανότητες για να το επιτύχουν. Αρα και οι δύο μπορούν να συμφωνήσουν σε μια λογική «ο πρώτος κερδίζει» με την ελπίδα ότι δουλεύουν για πάρτη τους.

Δεύτερον, επειδή, εκτός από τον τόπο, συμφέρει και τους δύο η επιστροφή σε ένα σύστημα πιο ενισχυμένης αναλογικής, είτε είναι πρώτοι είτε είναι δεύτεροι.

Στην περίπτωση που επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, θα πάμε σε μια εκλογή από την οποία θα προκύψουν σχεδόν μετά βεβαιότητος μια ισχυρή κυβέρνηση και μια ισχυρή αντιπολίτευση. Αυτό ακριβώς δηλαδή που χρειάζεται ο τόπος στις συγκεκριμένες περιστάσεις.

Υπό αυτή την έννοια λοιπόν διέξοδος υπάρχει. Και θέλω να ελπίζω ότι τόσο ο Κ. Καραμανλής όσο και ο Γ. Παπανδρέου θα μπορέσουν να αρθούν πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες και υπολογισμούς για να βαδίσουν στον δρόμο που χρειάζεται ο τόπος.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=6&artId=244746
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΟΝ ΛΑΟ.

ΜΟΝΟ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
παντα το ελεγα (απο τοτε που τον ειδα να πεταει μπουκαλια στο γηπεδο του μπασκετ εναντιον των παικτων του Ολυμπιακου') οτι αυτο το παιδι θελει προσοχη...

τωρα πεταει χοντρομαλακιες σε μεγεθος μεγαλου μπαζου (εχει βιωμα βλεπετε..) και οποιον παρει ο χαρος... ΦΥΛΑΧΘΕΙΤΕ ΑΔΕΛΦΙΑ ! και να φαντασθειτε οτι γραφει στην υποτιθεμενη 'σοβαρη΄' λαμπρακιαδα... αν πεταγε στα γηπεδα και μερικες μολοτοφ μεχρι διευθυντη στο 'βημα' θα τον κανανε...