Θά δούμε τί θα γίνει με τούς αγωγούς. Πρός το παρόν πάμε ξανά με τούς Αμερικανούς. Είναι οι κυρίαρχοι τού πλανήτη.


.....Για τον λόγο αυτό, κατεβλήθη και προσπάθεια ώστε η πρώτη ανακοίνωση της ελληνικής προεδρίας για την κρίση του φυσικού αερίου να τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου. Εξάλλου είναι γνωστό τοις πάσι πόσο σφοδρή ενόχληση έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η ενεργειακή προσέγγιση Αθήνας- Μόσχας, κυρίως με τη συμφωνία για τον αγωγό South Stream.
Δεν είναι άλλωστε λίγοι όσοι ισχυρίζονται ότι «ίσως το παρακάναμε με τους Ρώσους». Καθώς λοιπόν και ο συγκεκριμένος αγωγός για την ώρα «δεν τρέχει» (δεν έχει καν ανατεθεί η μελέτη βιωσιμότητας, ενώ δεν προβλέπονται σημαντικές εξελίξεις πριν από την παρέλευση πενταετίας), οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η Αθήνα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας....
Σ.Σ. Τό θέμα δέν είναι ηθικό. Η γεωπολιτική θέση τής χώρας πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέ μόνο κριτήριο το στενό συμφέρον τής χώρας και τών κατοίκων της. Μέ τόν ελληνοτουρκικό πόλεμο σε πλήρη εξέλιξη εμείς δέν ενδιαφερόμαστε για το άν η Ευρώπη θα έχει φυσικό αέριο αλλά για την Κύπρο, το Αιγαίο το Σκόπια κλπ. Εδώ οι Τούρκοι κόντεψαν να μπούν στό Πασαλιμάνι!!!

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Η «αλλαγή σελίδας» στις ΗΠΑ με την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα την προσεχή Τρίτη στην Ουάσιγκτον, κρίνεται από την Αθήνα η κατάλληλη ευκαιρία για αναθέρμανση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επειτα από μια δύσκολη χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας οι σχέσεις με την υπερδύναμη υποχώρησαν, η Αθήνα «φλερτάρει» με την Ουάσιγκτον. Οσο και αν είναι ενοχλημένη η κυβέρνηση Καραμανλή από την «εχθρική» συμπεριφορά των Αμερικανών στο θέμα των Σκοπίων, η διαιώνιση της ψυχρότητας δεν θεωρείται συμφέρουσα, ιδιαίτερα σε περιβάλλον διεθνούς οικονομικής κρίσεως.

Το μείζον πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η αντίληψη που διαμορφώνεται στην Ουάσιγκτον για την Ελλάδα. Αξιόπιστοι διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι στην αμερικανική γραφειοκρατία κυριαρχεί η εκτίμηση ότι λόγω της οικονομικής κρίσης και της κοινωνικής δυσαρέσκειας «η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται “υπό προθεσμίαν” και διαθέτει περιορισμένα περιθώρια κινήσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό». Σε αυτό το σκηνικό ήρθαν να προστεθούν ακόμη δύο γεγονότα. Κατ΄ αρχάς, η επανεμφάνιση της εγχώριας τρομοκρατίας με την επίθεση του «Επαναστατικού Αγώνα». Και στη συνέχεια, η υπόθεση με τη μεταφορά αμερικανικού οπλισμού προς το Ισραήλ μέσω του λιμανιού του Αστακού.

Το συμπέρασμα που συνάγεται από τους Αμερικανούς είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει κάτι ουσιαστικό να προσφέρει στους σχεδιασμούς της υπερδύναμης, όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ή η ανάληψη πρωτοβουλιών στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ή στη Μέση Ανατολή. Αν αυτό ισχύει, έμπειροι διπλωμάτες αναρωτιούνται πώς η Ελλάδα θα ζητήσει και ανταλλάγματα σε κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως το Σκοπιανό, το Κυπριακό ή τα ελληνοτουρκικά.

Μάλιστα, η διαφαινόμενη τοποθέτηση του Φίλιπ Γκόρντον αντί του Ντάνιελ Φριντ στη θέση του βοηθού υπουργού δεν προοιωνίζεται και τα καλύτερα για την Αθήνα. Ο κ. Γκόρντον έχει επανειλημμένως γράψει για τη σημασία του ρόλου της Τουρκίας, όπως και για το ότι η μη λύση του Κυπριακού δεν πρέπει να επηρεάσει την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα θα επιχειρήσει μια προσεκτική «επίθεση φιλίας» προς την Ουάσιγκτον, εκμεταλλευόμενη, όπου μπορεί, και την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ευελπιστεί ότι θα καταφέρει εντός Φεβρουαρίου να συναντήσει την αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον στην Ουάσιγκτον και να βάλει το πρώτο λιθαράκι στην επαναπροσέγγιση.

Παράλληλα, καταβάλλονται προσπάθειες να επισκεφθείγια πρώτη φορά- την αμερικανική πρωτεύουσα και ο υπουργός Αμυνας κ. Ευ.Μεϊμαράκης . Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι μια επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στην Ουάσιγκτον με την ευκαιρία της 25ης Μαρτίου και η έστω σύντομη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, η ελληνική προεδρία έχει ήδη εκφράσει την ετοιμότητά της να διοργανώσει, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασιστεί, διάσκεψη κορυφής για μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας. Πρόκειται για μία πρόταση που έχει καταθέσει ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ωστόσο η αμερικανική πλευρά δεν εμφανίζεται και τόσο πρόθυμη να συζητήσει θέματα στρατηγικής ασφαλείας και θα προτιμούσε να δοθεί έμφαση σε άλλους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται ο ΟΑΣΕ, όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η γεωργιανή κρίση δυσκολεύει, από μόνη της, τα περιθώρια ελιγμών της ελληνικής προεδρίας που λογικά δεν θα ήθελε να προσθέσει άλλον έναν πονοκέφαλο στις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον.

Για τον λόγο αυτό, κατεβλήθη και προσπάθεια ώστε η πρώτη ανακοίνωση της ελληνικής προεδρίας για την κρίση του φυσικού αερίου να τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου. Εξάλλου είναι γνωστό τοις πάσι πόσο σφοδρή ενόχληση έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η ενεργειακή προσέγγιση Αθήνας- Μόσχας, κυρίως με τη συμφωνία για τον αγωγό South Stream.

Δεν είναι άλλωστε λίγοι όσοι ισχυρίζονται ότι «ίσως το παρακάναμε με τους Ρώσους». Καθώς λοιπόν και ο συγκεκριμένος αγωγός για την ώρα «δεν τρέχει» (δεν έχει καν ανατεθεί η μελέτη βιωσιμότητας, ενώ δεν προβλέπονται σημαντικές εξελίξεις πριν από την παρέλευση πενταετίας), οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η Αθήνα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν φυσικά να επιμένουν να ενισχύσει η Ελλάδα την παρουσία της στο Αφγανιστάν, επιτρέποντας κατ΄ αρχήν την έξοδο των ελλήνων στρατιωτών από την Καμπούλ. Το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας κίνησης λειτουργεί αποτρεπτικά για την κυβέρνηση Καραμανλή. Αντίθετα, η ενίσχυση της ελληνικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, στο πλαίσιο της ΕULΕΧ, παραμένει ανοιχτή, ενώ όσο το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα παραμένει εκκρεμές δεν πρέπει να αποκλείονται «πολιτικές αποφάσεις» ως δέλεαρ για την Ουάσιγκτον.

Με όλα αυτά, η Αθήνα ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να αποσπάσει τουλάχιστον την κατάργηση της βίζας για τους έλληνες πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο από τα συνολικά τρία έγγραφα που πρέπει να υπογραφούν (το Μνημόνιο Κατανόησης και οι συμφωνίες για ανταλλαγή πληροφοριών για εγκληματίες και τρομοκράτες) βρίσκονται στο στάδιο της μετάφρασης. Στην ανταλλαγή πληροφοριών για εγκληματίες παρουσιάζεται στασιμότητα εξαιτίας και των πρόσφατων επεισοδίων. Για τον λόγο αυτόν, αναμένεται και επανεκτίμηση της κατάστασης ασφαλείας πριν από την υπογραφή των κειμένων.

Δεν μπορεί επίσης να αποκλειστεί και μια εμπλοκή της τελευταίας στιγμής, λόγω του αμερικανικού αιτήματος η συμφωνία να μην περάσει από τη Βουλή. Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό θα γίνει, αν και εξετάζεται η δυνατότητα υπογραφής ενός προσωρινού κανονισμού εφαρμογής πριν από την επικύρωση. Ωστόσο έμπειροι διπλωμάτες θεωρούν ότι η κατάληξη της συμφωνίας δεν θα είναι τόσο ταχεία όσο κάποιοι επιθυμούν. http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=32&artId=243736
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ax αγαπουλες μου , δεν κρατιεστε... το πατε ξανα απο εκει το φερνετε ξανα απο εδω , ολο ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΟΝΑΕΙ ΕΡΧΕΣΤΕ... ομως αυτη τη φορα δεν θα σας περασει.. ουτε η κουνιστη 'λαμπρακιας'μπορει πια.. ουτε τα καρναβαλια της 'καθημερινης' μπορουν ..

ΣΑς διαβεβαιω χαρες μου , προς μεγαλη λυπηση σας ΟΤΙ ΟΙ ΑΓΩΓΟΙ , (ΔΥΟ) να το θυμοσαστε ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ - ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΙΧΑΝΕ ΣΧΕΔΙΑΣΘΕΙ...

Εναι αποφαση των ΕΛΛΗΝΩΝ , οι ΕΛΛΗΝΕΣ υπεγραψαν και δεν την παιρνουν πισω την υπογραφη τους, ενημερωστε λοιπον τα αφεντικα σας να προμηθευτουν μαντηλια ναχετε να κλαιτε ολες μαζι....

χαιρετε ,


ΥΓ
ΤΑ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΕΡΟΝΤΑΙ ΓΛΥΚΕΣ ΜΟΥ... (ΒΛΕΠΕ ΤΕΘΩΡΑΚΑΙΣΜΕΝΑ ΑΡΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ..ΦΡΕΓΑΤΕΣ..ΚΛΠ) ας προσεχατε γλυκες μου, και σεις και ο απερχομενος αφεντικος σας που δεν τον ειδοποιουσατε εγκαιρως οτι το πολυ το λακα-λακα κανει ενα προεδρο λαλακα... χαιρετισματα και στην ΚΟΝΤΗΛΥΣΣΑ .. μπααααιιιι