Ζαν-Κλοντ Τρισέ: Δέν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας γιά τήν Ελλάδα. Τό ΠΑΣΟΚ τί λέει γιά την άποψη τού Τρισέ;


Ο κ. Τρισέ ανέφερε ότι οι διαφορές που υπάρχουν στα οικονομικά δεδομένα και στους οικονομικούς δείκτες των κρατών μελών του ευρώ δεν αποτελούν ασυνήθιστο φαινόμενο και ότι ανάλογες διαφορές εντοπίζονται και στις ΗΠΑ, ανάμεσα στις Πολιτείες....
.....Ο κ. Τρισέ είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για τη διαφορά στα επιτόκια δανεισμού των ευρωπαϊκών κρατών....
Σ.Σ Οι ελληνικές εφημερίδες και τα κανάλια είναι έτσι κι αλλιώς ξεφτιλισμένα και δέν αξίζει τον κόπο να αναρωτηθεί κανείς γιατί κινδυνολογούν όλο αυτό το χρονικό διάστημα. 
Ας μείνουν στίς κοτόσουπες τού Σόμπολου και ας αφήσουν καί κάποιο θέμα χωρίς να το παραποιούν με τα ψέματά τους.
 Ομως το ΠΑΣΟΚ? 
Η (υποτίθεται) εναλλακτική κυβέρνηση της χώρας. Πόσο αξιόπιστη είναι? Τί λέει για όλες αυτές τις απόψεις έγκυρων ανθρώπων της ΕΕ για τήν ελληνική οικονομία? Η μήπως και το ΠΑΣΟΚ είναι τόσο αξιόπιστο όσο και τα ελληνικά ΜΜΕ? 
Είναι δυνατόν? 
Τόσο χαμηλά? 
Μόνο ψέματα?

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Η βασική ευθύνη για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη δημιουργία συνθηκών για την υπέρβασή της ανήκει στις κυβερνήσεις, τονίζει ο πρόεδρος της ευρωτράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υφίσταται θέμα διάσπασης της ευρωζώνης.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Τρισέ χαρακτήρισε «εντελώς αβάσιμες» τις ανησυχίες για τη συνοχή της ζώνης του ευρώ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η βασική ευθύνη για την αντιμετώπιση της κρίσης ανήκει στις εθνικές κυβερνήσεις.

Ο κ. Τρισέ ανέφερε ότι οι διαφορές που υπάρχουν στα οικονομικά δεδομένα και στους οικονομικούς δείκτες των κρατών μελών του ευρώ δεν αποτελούν ασυνήθιστο φαινόμενο και ότι ανάλογες διαφορές εντοπίζονται και στις ΗΠΑ, ανάμεσα στις Πολιτείες.

Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη συμμόρφωσης όλων των κρατών του ευρώ στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και την προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα τονώνουν την ανταγωνιστικότητα.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαργαρίτη Σχοινά, τόνισε ότι εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση η άσκηση βιώσιμης και αειφόρου οικονομικής πολιτικής, όπως άλλωστε και η επίλυση των δημοσιονομικών ζητημάτων και των προβλημάτων ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο κ. Τρισέ είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για τη διαφορά στα επιτόκια δανεισμού των ευρωπαϊκών κρατών.

«Με τις έγκυρες τοποθετήσεις τους οι κατεξοχήν αρμόδιοι θεσμικοί παράγοντες της ευρωζώνης εκφράζουν ξεκάθαρα την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα και απαντούν αποστομωτικά σε όσους επιχειρούν να πλήξουν το ευρώ ασκώντας κριτική στην ελληνική οικονομία. Η κρίση αφορά όλη την Ευρώπη και οι συλλογικές άμυνες της ευρωζώνης θα λειτουργήσουν υπέρ και των 330 εκατ. πολιτών που την αποτελούν» είπε ο κ. Σχοινάςhttp://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=978121&lngDtrID=251
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κι όμως. Ακόμη πιο χαμηλά δεν θα προξενούσε σε κανέναν εντύπωση. Για το ΠΑΣΟΚ μιλάμε. Το απόλυτο αναξιόπιστο κόμμα απατεώνων (call me Cassandra darling!)
Ο χρήστης socrates είπε…
Οι έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις δεν συνεισφέρουν στην εποικοδομητική σύνθεση, απλά ταμπουρώνουν τους αντιμαχόμενους στις αρχικές τους θέσεις.
Ειδικά στα οικονομικά, στην Ελλάδα δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε τί σημαίνει Παγκόσμια Οικονομική Κρίση. πχ. οι εξαγωγές της Γερμανίας είναι κάτω 35%, στη Γαλλία η ανεργία ήδη κτυπάει κόκκινο, η Βρετανία περνάει τη χειρότερη οικονομική κρίση τα τελευταία 60 χρόνια και η Αμερική είναι κλάφτα χαράλαμπε.
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, πρέπει να καταλαβαίνουμε πως λειτουργεί ο κόσμος γύρω μας και γι' αυτό να σταματήσουμε συνεχώς να παραπονιόμαστε, ΣΑΝ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ που δεν τους κάνουν όλα τα χατήρια οι γονείς τους, δείχνει ανωριμότητα.
Ο στασιμοπληθωρισμός είναι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο, ειδικά εάν συμβαίνει ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ σε όλο τον κόσμο.
Η έλλειψη ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών καταρρακώνει τις επιχειρήσεις, διότι ρίχνει τα έσοδα και την κερδοφορία. Ακόμη δραματικότερες είναι οι επιπτώσεις στην ανεργία, επειδή οι επιχειρήσεις ξεχνούν τις κερδοφορίες και τα μερίδια αγοράς και προσπαθούν απλά να επιβιώσουν, περικόπτοντας τα κόστη όσο μπορούν.
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ είναι να κάνεις ότι κάνει και ένα νοικοκυριό όταν του τύχει μιά οικονομική αναποδιά.
Δηλαδή να μειώσεις τα έξοδά σου (περικοπές λειτουργικών δημοσίων δαπανών), να αυξήσεις έσοδά σου (αύξηση φορολογική βάσης, όσο πιό δίκαια γίνεται) και να περιμένεις να περάσει η μπόρα.
Εφόσον έχεις την οικονομική δυνατότητα, μπορείς επίσης να αυξήσεις το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, στην ουσία επιδοτώντας την απασχόληση για να μειώσεις το κοινωνικό κόστος.
Στην Ελλάδα (όπως πχ. και στην Ιταλία, το Βέλγιο και την Ισπανία) έχουμε το μειονέκτημα των υψηλών τόκων από παλιά χρέη (πάνω από το 20% του προϋπολογισμού), γεγονός που δυσκολεύει την κατάσταση.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΨΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ Η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.
Τέλος, δεν θέλω να πολιτικοποιήσω τη συζήτηση γιατί νομίζω ότι τα οικονομικά θέματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ελαφρότητα.
Το πασόκ πάντως δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος και την πιθανή χρονική διάρκεια της υπό εξέλιξη κρίσης.
ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΝΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΛΙΓΑΚΙ, πρόκειται για το μέλλον των παιδιών όλων των πολιτικών χρωμάτων.
Ο χρήστης antinor είπε…
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΑΙΖΕΙ ΕΝ ΟΥ ΠΑΙΚΤΟΙΣ,ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΚ ΠΡΟΘΕΣΕΩΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟΡΠΙΛΙΖΕΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΟΣΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.
ΣΤΟ ΓΑΙΤΑΝΑΚΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΒΛΕΠΕ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ,ΑΛΛΑ ΑΛΛΟ ΑΥΤΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΚΑΥΤΣΕΛΗ Ο ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΒΟΥΛΙΑΞΑΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.
Α ΝΑ ΧΑΘΟΥΝΕ ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ.