Τά πυρηνικά είναι ξεπερασμένα όπλα (γιαυτό ο Ομπάμα είπε ότι θα τα καταργήσει). Τό όπλο τού 21ου αιώνα είναι τό λέιζερ.



Κατά την ομιλία της ορκωμοσίας του, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα έδωσε μία σημαντική υπόσχεση: ότι θα κάνει το παν για να απομακρύνει την απειλή ενός πυρηνικού ολέθρου από την ανθρωπότητα. Φυσικά είμαστε όλοι μαζί του. Αλλά δεν υπάρχει στρατιωτικός νους εντός και εκτός Αμερικής που να μην αναρωτιέται με ποιον τρόπο θα διασφαλίσουν οι ΗΠΑ την κυριαρχία τους, όταν τα πυρηνικά όπλα βγουν εκτός μάχης.
Μία έμμεση απάντηση μας έρχεται από την εξέλιξη επιχειρήσεων όπως η γερμανική DΙLΑS. Η εταιρεία αυτή εξειδικεύεται στην κατασκευή διατάξεων λέιζερ μέσω διόδων LΕD. Αφότου «άνοιξε παράρτημα» στην Αριζόνα, γνώρισε αλματώδη ανάπτυξη, χάρη στα πλείστα συμβόλαια που υπέγραψε με το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας- την περίφημη διεύθυνση αμυντικών ερευνών DΑRΡΑ.
Το ότι το Πεντάγωνο πίστευε πως οι πόλεμοι του 21ου αιώνα θα διεξαχθούν με «λεϊζερομαχίες» το γνωρίζουμε εδώ και τριάντα χρόνια, από την εποχή του προγράμματος «Πόλεμος των Αστρων» (SDΙ). Το ίδιο δηλώνει, άλλωστε, και η γνωστή πολεμική βιομηχανία Νorthrop Grumman στα διαφημιστικά της φυλλάδια: «Η εταιρεία μας αναπτύσσει και επιδεικνύει οπλικά συστήματα λέιζερ υψηλής ενέργειας για περισσότερα από 30 χρόνια...». Ωστόσο η τεχνολογία αυτών των συστημάτων αντιμετώπιζε τόσα προβλήματα ώστε να παραμένουν πάντα στα «προσεχώς». Τι έχει αλλάξει τώρα;....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
ν μια συσκευή τσέπης αρκεί για να κάψει έναν δίσκο μουσικής, τι χρειάζεται για να καεί μια πόλη; Μη βιαστείτε να απαντήσετε. Η τεχνολογική μας εξέλιξη θα φροντίσει ώστε η απάντηση να έλθει, στον 21ο αιώνα που διανύουμε, το ίδιο αφοπλιστικά απλή: μια συσκευή τσέπης...

Υπόσχεση Ομπάμα

Κατά την ομιλία της ορκωμοσίας του, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα έδωσε μία σημαντική υπόσχεση: ότι θα κάνει το παν για να απομακρύνει την απειλή ενός πυρηνικού ολέθρου από την ανθρωπότητα. Φυσικά είμαστε όλοι μαζί του. Αλλά δεν υπάρχει στρατιωτικός νους εντός και εκτός Αμερικής που να μην αναρωτιέται με ποιον τρόπο θα διασφαλίσουν οι ΗΠΑ την κυριαρχία τους, όταν τα πυρηνικά όπλα βγουν εκτός μάχης.

Μία έμμεση απάντηση μας έρχεται από την εξέλιξη επιχειρήσεων όπως η γερμανική DΙLΑS. Η εταιρεία αυτή εξειδικεύεται στην κατασκευή διατάξεων λέιζερ μέσω διόδων LΕD. Αφότου «άνοιξε παράρτημα» στην Αριζόνα, γνώρισε αλματώδη ανάπτυξη, χάρη στα πλείστα συμβόλαια που υπέγραψε με το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας- την περίφημη διεύθυνση αμυντικών ερευνών DΑRΡΑ.

Το ότι το Πεντάγωνο πίστευε πως οι πόλεμοι του 21ου αιώνα θα διεξαχθούν με «λεϊζερομαχίες» το γνωρίζουμε εδώ και τριάντα χρόνια, από την εποχή του προγράμματος «Πόλεμος των Αστρων» (SDΙ). Το ίδιο δηλώνει, άλλωστε, και η γνωστή πολεμική βιομηχανία Νorthrop Grumman στα διαφημιστικά της φυλλάδια: «Η εταιρεία μας αναπτύσσει και επιδεικνύει οπλικά συστήματα λέιζερ υψηλής ενέργειας για περισσότερα από 30 χρόνια...». Ωστόσο η τεχνολογία αυτών των συστημάτων αντιμετώπιζε τόσα προβλήματα ώστε να παραμένουν πάντα στα «προσεχώς». Τι έχει αλλάξει τώρα;

«Ακτίνες θανάτου»

Οπως πληροφορηθήκαμε στις 11 Ιανουαρίου 2009 από το περιοδικό «Αviation Week» (www. aviationweek. com), η χρονιά που διανύουμε θα είναι έτος-«κλειδί» για τις δοκιμές όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας. Οι δοκιμές θα περιλαμβάνουν κατάρριψη βαλλιστικού πυραύλου σε επιτάχυνση, αλλά «δεν θα είναι καθοριστικές για την τελική μορφή στρατιωτικής χρήσης των λέιζερ». Τι εννοούσε; Οτι στο τέλος αυτής της χρονιάς θα δοκιμαστούν νέα σχέδια των υπαρχουσών πειραματικών διατάξεων, καθώς και ότι αναμένονται πλέον διατάξεις λέιζερ στερεής κατάστασης (solid state), που θα ξεπερνούν την ισχύ των 100 κιλοβάτ. Για να κατανοήσουμε αυτές τις διαφοροποιήσεις, θα πρέπει να ανατρέξουμε για λίγο στον ορισμό των «όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας». Η κύρια διαφορά τους από τα γνωστά βαλλιστικά όπλα (είτε αυτά είναι ένας καταπέλτης του Αρχιμήδη είτε ένα σύγχρονο πυροβόλο) έγκειται στο ότι καταστρέφουν τον στόχο τους με μεταφορά ενέργειας στην ταχύτητα του φωτός! Επομένως το πλεονέκτημα που τα χαρακτηρίζει είναι η αμεσότητα με την οποία πλήττουν τον στόχο και όχι το μέγεθος της καταστρεπτικής ισχύος τους. Ωστόσο είναι εύλογο ότι μία «ακτίνα θανάτου» που θα άνοιγε μόνο μία «τρύπα τσιγάρου» σε ένα εχθρικό αεροσκάφος ποσώς θα ενδιέφερε τους στρατιωτικούς. Ετσι, μολονότι πειραματικές διατάξεις στρατιωτικών λέιζερ υπάρχουν από τη δεκαετία του ΄60, η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται στο πώς τα συστήματα αυτά θα έχουν μέγιστη ισχύ, βέλτιστη σκόπευση και ελάχιστες διαστάσεις.

Τα λέιζερ βασίζονται στην εκπομπή φωτονίων, που προξενείται αλυσιδωτά από την υπό ειδικές συνθήκες διέγερση ατόμων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μετατρέπουμε μία ενέργεια εισόδου σε μια δέσμη φωτός, συγκεκριμένου μήκους κύματος, στην έξοδο. Λόγω του ότι τα φωτόνια μάς δίνουν «αγνό και συνεκτικό φως», μπορούμε σχετικά εύκολα να εστιάσουμε μια τέτοια φωτεινή δέσμη. Ηδη από τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 οι ερευνητές μπορούσαν να ανοίγουν τρύπες σε μεταλλικές πλάκες με δέσμες φωτονίων αρκετών κιλοβάτ, χρησιμοποιώντας ως υλικό διέγερσης είτε κρυστάλλους ρουβιδίου είτε αέρια όπως το αργό και το διοξείδιο του άνθρακα.

Πόλεμος των Αστρων


Η στρατιωτική έρευνα πειραματίζεται με τα λέιζερ των CD μας για να κατασκευάσει φορητές συσκευές ακτίνων θανάτου Ο άνθρωπος που διέγνωσε τις στρατιωτικές δυνατότητες των λέιζερ ήταν ο... κακός δαίμονας του Οπενχάιμερ, ο εφευρέτης της βόμβας υδρογόνου, δρ Εντουαρντ Τέλερ (Εdward Τeller). Πίεσε φορτικά το Πεντάγωνο να διερευνήσει τις δυνατότητες της νέας αυτής ακτίνας. Για να προκύψει όμως «ακτίνα αξιοποιήσιμη»- δηλαδή δέσμη υψηλότερης ισχύος- χρειάστηκε να έλθει η ανακάλυψη του πρώτου «χημικού λέιζερ» (του GDL), το 1966. Η τεχνολογία του έμοιαζε πολύ με εκείνη των πυραύλων που έστειλαν τους αστροναύτες στη Σελήνη: ένα μείγμα χημικών αναφλέγεται σε έναν σωλήνα, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 2.000

βαθμούς Κελσίου, και τα παραγόμενα αέρια υποχρεώνονται να περάσουν εμπρός από ένα ζεύγος κατάλληλα τοποθετημένων καθρεφτών. Η ενεργειακή στάθμη των μορίων των αερίων είναι τέτοια ώστε να απελευθερώνονται φωτόνια που ανακλώνται στους καθρέφτες και- από μία «τρύπα του καθρέφτη»- εκπέμπονται ως ακτίνα. Ως το 1973 οι ερευνητές είχαν κατορθώσει να εξάγουν λέιζερ ισχύος 400 κιλοβάτ σε μόλις 4 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Αυτό το επίτευγμα ήταν που ώθησε τον Ρίγκαν στη χρηματοδότηση του προγράμματος «Πόλεμος των Αστρων» και... τη Σοβιετική Ενωση σε πτώχευση. Το πρώτο πείραμα στρατιωτικής χρήσης των λέιζερ από τις ΗΠΑ έγινε το 1973, όταν κατέρριψαν με λέιζερ ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι, στο Νέο Μεξικό. Από τότε και ως σήμερα έχουν ξοδευτεί δισεκατομμύρια δολάρια στην επίτευξη των τριών ζητουμένων για τα λέιζερ (ισχύς, εστίαση, φορητότητα). Ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε με τα «χημικά λέιζερ». Ο δεύτερος προέκυψε ως απόρροια του «Πολέμου των Αστρων»: η τεχνολογία των «προσαρμόσιμων καθρεπτών» (adaptive mirrors) επέτρεψε τον συνεχή έλεγχο της εστίασης της δέσμης φωτονίων. Το τρίτο ζητούμενο όμως- η συμπίεση του μεγέθους ώστε το οπλικό σύστημα να είναι ακόμη και φορητό- δεν έβρισκε απάντηση στα χημικά λέιζερ.

Από τα «χημικά τέρατα»...

Το πρώτο λέιζερ που αναμένεται να τεθεί σε ενεργό υπηρεσία είναι το ΥΑL-1Α, ένα επιβατηγό αεροσκάφος Βoeing 747-400F με ειδικά διαμορ φωμένο ρύγχος. Η υλοποίησή του ξεκίνησε το 1996, με τη διάθεση κονδυλίου 1,1 δισ. δολαρίων στις Βoeing, ΤRW και Lockheed- Μartin. Μέσα στο «γυάλινο καρούμπαλο» της μύτης του το αεροσκάφος κρύβει τον μηχανισμό στόχευσης, ενώ στα αμπάρια του βρίσκεται το θηριώδες σύστημα μετατροπής οξυγόνου και ιωδίνης σε φωτόνια. Η προβλεπόμενη χρήση του είναι να περιπολεί στα όρια χωρών που είναι ύποπτες για εκτόξευση πυραύλων (διάβαζε Ιράν) και να τους καταστρέφει στη φάση ανόδου τους. Μια άλλη πιθανή αξιοποίησή του είναι η καταστροφή κατασκοπευτικών δορυφόρων.

Παρόμοιο με το ΥΑL-1Α είναι το AΤL, το οποίο δοκιμάζεται από τον Ιανουάριο του 2006 σε ένα μεταγωγικό C-130Η Ηercules. Η πρώτη επιτυχής δοκιμή του κατά επίγειου στόχου έγινε τον Μάιο του 2008. Ωστόσο και τα δύο αυτά χημικά λέιζερ απέχουν πολύ από το ζητούμενο ενός «μικρού και κατά το δυνατόν ευμετακίνητου» οπλικού συστήματος. Η λύση αναζητήθηκε στην ανάπτυξη λέιζερ «στερεής κατάστασης».

...στα λέιζερ των LΕD

Τρεις δέσμες λέιζερ εκπέμπονται προς στόχο στο Διάστημα από το «Starfire Οptical Range» της αεροπορικής βάσης Κirtland στο Νέο Μεξικό. Ο «Πόλεμος των Αστρων» είναι εδώ Το τι ακριβώς είναι αυτά... προκύπτει εξοργιστικά απλό: Σκεφθείτε τις κοινές φωτοδιόδους- ναι, τα LΕD που έχει το στερεοφωνικό σας, το τηλεχειριστήριό σας ή τα φώτα του καινούργιου αυτοκινήτου σας. Το φως που εκπέμπουν προέρχεται από τη διέγερση κράματος, βασισμένου συνήθως στο γάλλιο. Αν το φως αυτό «καθαριστεί» με έναν «οπτικό συντονιστή», παίρνουμε... ακτίνα λέιζερ. Το γνωρίζετε ήδη, καθώς έτσι δημιουργείται η ακτίνα λέιζερ που καίει το CD και το DVD του υπολογιστή σας! Ο πειραματισμός του Πενταγώνου με τέτοια λέιζερ «στερεής κατάστασης»- μέσω του προγράμματος JΗΡSSL (Joint Ηigh-Ρower Solid-State Laser), πλησιάζει τώρα στο τέλος του: το ερχόμενο καλοκαίρι θα δοκιμαστούν διατάξεις που παράγουν ακτίνες ισχύος 100 κιλοβάτ. Το όνειρο των πιλότων των μαχητικών αεροσκαφών να έχουν λέιζερ αντί για πυροβόλα στα φτερά τους, θα γίνει πραγματικότητα. Αναμένεται ότι μεταξύ των ετών 2013-2015 θα έχουν αναπτυχθεί διατάξεις για προσαρμογή σε ερπυστριοφόρα. Οσο για το πεζικό, ήδη υπάρχει το πρωτότυπο ενός τουφεκιού-λέιζερ, που- προς το παρόναπλώς τυφλώνει παροδικά τον αντίπαλο.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι- όπως διαβάζουμε στην εμβριθή ανάλυση των οπλικών συστημάτων λέιζερ www.ausairpower. net/ΑΡΑ-DΕWΗΕL-Αnalysis. html- η ρωσική έρευνα στα αερομεταφερόμενα λέιζερ έχει προηγηθεί κατά μία εικοσαετία της αμερικανικής, ή ότι το 40% των επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού της Κίνας στα λέιζερ καταγίνεται ήδη με την ανάπτυξη τέτοιων οπλικών συστημάτων!

Πώς το είπε ο Ομπάμα; «Διαλέξαμε την ελπίδα από τον φόβο»; Σίγουρα. a.kafantaris@gmail.comhttp://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=252224
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
.....
2) Αυτά τα λεφτά πού θα δώσουμε στούς αγρότες (εμείς οι πολίτες) με τί επιτόκιο θα τα δανειστούμε (εμείς οι πολίτες που θα τα ξεπληρώσουμε)
Αντιγράφω απο το in.gr.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΚΑ-ΛΗ ΠΛΑΚΑ?
ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ-ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΟΛΑ
ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΜΜΕ,ΝΑ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ.

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ.
ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΣΤΟ ΚΛΑΡΙ..ΜΕ ΑΡΘΡΑ,
ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΙΖΟ-ΜΑΥΡΟ-ΖΩΝΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ,ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ" ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ..

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΥΝΕΛΘΕ..
ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΕΣΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΜΑΣ.