Κίνδυνος νά αποσταθεροποιηθεί η Αίγυπτος. Η κυβέρνηση της στηρίζει τούς Ισραηλινούς ενώ ο κόσμος τούς Παλαιστίνιους......



απο ελεύθερο τύπο.
Αφήνοντας να πλανάται η απειλή μιας χερσαίας επίθεσης στη Γάζα, το Ισραήλ κινητοποίησε 6.500 εφέδρους, ανακοίνωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο τέλος της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
«Ο ισραηλινός στρατός θα διευρύνει και θα εμβαθύνει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα όσο είναι απαραίτητο», προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ. «Αυτό δεν θα είναι ούτε μικρής διάρκειας ούτε εύκολο». Το Ισραήλ άρχισε να συγκεντρώνει άρματα μάχης και στρατεύματα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Από την άλλη πλευρά των συνόρων, η αιγυπτιακή αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να εμποδίσει δεκάδες Παλαιστινίους να μπουν στην Αίγυπτο από το βόρειο τμήμα του μεθοριακού σταθμού της Ράφα. Το Κάιρο ανέπτυξε ενισχύσεις στον τομέα αυτό.
Το βράδυ ένας αιγύπτιος αστυνομικός σκοτώθηκε από σφαίρα και ένας άλλος τραυματίσθηκε στη Ράφα από πυροβολισμούς που προέρχονταν από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας και ιατρικές πηγές. Δεν έγινε γνωστό ποιος πυροβόλησε.
Η Ράφα αποκρυσταλλώνει την όλο και πιο χειροπιαστή ένταση που επικρατεί ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Χαμάς.
Το ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο κατηγορεί την Αίγυπτο για συμπαιγνία με το Ισραήλ, ζήτησε σήμερα να παραμείνει ανοικτός μονίμως ο μεθοριακός σταθμός της Ράφα.
Ο Γενικός Γραμματέας του σιιτικού λιβανικού κόμματος Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα κάλεσε εξάλλου τον αιγυπτιακό λαό να βγει «κατά εκατομμύρια» στους δρόμους για να εξαναγκάσει τις αρχές να ανοίξουν τη Ράφα.
«Μπορεί η αιγυπτιακή αστυνομία να σκοτώσει εκατομμύρια Αιγύπτιους; Λαέ της Αιγύπτου, πρέπει να ανοίξετε τον μεθοριακό σταθμό της Ράφα με τη δύναμη των σωμάτων σας», δήλωσε ο Νασράλα.
Για δεύτερη συνεχή ημέρα, πολυάριθμες διαδηλώσεις υποστήριξης οργανώθηκαν στη Δυτική Όχθη, στις αραβικές πόλεις και αλλού στον κόσμο.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
mou ekane entiposi mia dilosi arava politikou, oti i hamas den tha mas pei pote tha kanoume polemo me tous israilinous..

apo aytin ipotheto oti i hamas proetoimaze kati, xoris na ta exei simfonisei me tous ipoloipous(profanos gia na tous travixei me to zori stin sigkrousi), kai gia ayto tis travane to xali oloi(ektos apo ton araviko lao pou vlepei kai athoous na pethainoun)

se aytin tin perioxi tou kosmou den iparxei kalos i kakos...