Τό μεγαλύτερο πρόβλημα τής χώρας είναι τό χρέος της. Γιατί όμως; Πώς φτάσαμε ώς εδώ;


Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης (ως ποσοστό % του ΑΕΠ) διαμορφώθηκε μέσα στις δεκαετίες ως εξής:
- Το 1981 ήταν 27,1%.
- Το 1984 ανέβηκε στο 41,9%
- Το 1989 έφτασε στο 65,7%
Οι κυβερνήσεις Ζολώτα – Μητσοτάκη που πήραν τη σκυτάλη βρήκαν εντελώς άδεια ταμεία, δεν είχαν να πληρώσουν μισθούς – συντάξεις (το Δεκέμβριο του 1990) και συνέχισαν αναγκαστικά το «φαύλο κύκλο» του δανεισμού. Τέλη 1993 το χρέος έχει φθάσει το 100,5% του ΑΕΠ. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησαν το εκτόξευσαν σε ιστορικά ύψη. Το 1997 επί πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη το χρέος έφθασε στο 104,1%. Το 2004 το ΠΑΣΟΚ μετά από προσπάθειες παρέδωσε στη Ν.Δ. το χρέος μειωμένο στο 98,6%.
Με αυτό το βάρος στην πλάτη ανέλαβε ο Γ. Αλογοσκούφης. Με αυτό έπρεπε να χαράξει οικονομική πολιτική. Επρεπε και να ρίξει το χρέος, αλλά και να ικανοποιήσει βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Καραμανλή απέναντι σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε ακολουθήσει μία νεοφιλελεύθερη πολιτική. Να είχε δηλαδή ρίξει κι άλλο το χρέος χωρίς να δώσει φράγκο πουθενά......

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Το χρέος έχει ιστορία

Δεν πίστευα ποτέ ότι θα έρθει η μέρα που μία φράση του Στέφανου Μάνου προς τον Ανδρέα Παπανδρέου θα δικαιωθεί τόσο πανηγυρικά. Κι όμως ήρθε! Θα ήταν άνοιξη του 1984 όταν ο «Ταύρος» προειδοποίησε τότε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι «κάνει παροχές με δανεικά» και «υποθηκεύει έτσι το μέλλον των επόμενων γενεών». Πέρασαν από τότε σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια και αποδεικνύεται τι; Οτι ο ξέφρενος χορός του άφρονος εξωτερικού δανεισμού, που άρχισε τη χρονιά εκείνη για να ικανοποιηθεί η τότε εκλογική πελατεία των σοσιαλιστών και να υπηρετηθεί το σύνθημα «Ακόμα καλύτερες μέρες», είναι η αιτία που σήμερα, σε συνθήκες κρίσης, το κράτος δεν μπορεί να κάνει απλόχερη οικονομική πολιτική. Προσέξτε τους αριθμούς: Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης (ως ποσοστό % του ΑΕΠ) διαμορφώθηκε μέσα στις δεκαετίες ως εξής:
- Το 1981 ήταν 27,1%.
- Το 1984 ανέβηκε στο 41,9%
- Το 1989 έφτασε στο 65,7%
Οι κυβερνήσεις Ζολώτα – Μητσοτάκη που πήραν τη σκυτάλη βρήκαν εντελώς άδεια ταμεία, δεν είχαν να πληρώσουν μισθούς – συντάξεις (το Δεκέμβριο του 1990) και συνέχισαν αναγκαστικά το «φαύλο κύκλο» του δανεισμού. Τέλη 1993 το χρέος έχει φθάσει το 100,5% του ΑΕΠ. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησαν το εκτόξευσαν σε ιστορικά ύψη. Το 1997 επί πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη το χρέος έφθασε στο 104,1%. Το 2004 το ΠΑΣΟΚ μετά από προσπάθειες παρέδωσε στη Ν.Δ. το χρέος μειωμένο στο 98,6%.
Με αυτό το βάρος στην πλάτη ανέλαβε ο Γ. Αλογοσκούφης. Με αυτό έπρεπε να χαράξει οικονομική πολιτική. Επρεπε και να ρίξει το χρέος, αλλά και να ικανοποιήσει βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Καραμανλή απέναντι σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε ακολουθήσει μία νεοφιλελεύθερη πολιτική. Να είχε δηλαδή ρίξει κι άλλο το χρέος χωρίς να δώσει φράγκο πουθενά.
Για να συμβεί αυτό όμως, θα έπρεπε να μην επιστρέψει το ΛΑΦΚΑ στους συνταξιούχους, να μη μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους, να μη δώσει το επίδομα στους τρίτεκνους, να μη διαγράψει τα πανωτόκια για τους αγρότες, να μη δώσει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Την ώρα όμως που η οικονομία «έτρεχε» με ρυθμό ανάπτυξης 4%, στον ορίζοντα δεν υπήρχε κανένα μήνυμα κρίσης και στις αγορές γινόταν «πάρτι», ήταν ποτέ δυνατόν να κοιτά ο Αλογοσκούφης μόνο το χρέος και το ύψος του spread; Οι άνθρωποι έπρεπε να είναι η προτεραιότητά του. Με τα δεδομένα που είχε στη διάθεσή του, τότε, λοιπόν σωστά αποφάσισε.
Η ίδια η οικονομική κρίση και η παγκόσμια μορφή που προσέλαβε μας έκανε να καταλάβουμε πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει το δημόσιο χρέος στους καιρούς μας και πόσο μπορεί αυτό το φορτίο να υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενεών. Δυστυχώς! Η έκρηξη του χρέους την περίοδο 1981-1989 από 27,1% του ΑΕΠ στο 65,7% του 1989 είναι δυστυχώς η βασική αιτία των δεινών μας. Αν σήμερα, το 2008, ψάχνουμε να βρούμε γιατί δανειζόμαστε πλέον ακριβά, δεν έχουμε παρά να δούμε τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 1989. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότεροhttp://blogs.e-tipos.com/manoliskotakis/entry/το_χρέος_έχει_ιστορία
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πως διαχειρίστηκαν το Δημόσιο χρέος:

1981-89 (8χρόνια)-ΠΑΣΟΚ
65,7-27,1=38,6 % αύξηση

1989-1993 (3 χρόνια)- ΝΔ
100,5-65,7=34,8 % αύξηση

1993-1997 (3 χρόνια)- ΠΑΣΟΚ
104,1-100,5=3,6 % αύξηση

1997-2004 (7 χρόνια)- ΠΑΣΟΚ
98,6-104,1=-5,5 % μείωση

2004-2008 (4 χρόνια)- ΝΔ
98,6-??,?=??,? % αύξηση

Τα συμπεράσματα δικά σας!
Ο χρήστης spinallongas είπε…
Κοττάκη,
Χρονιάρες μέρες κράτα λιγάκι το "ισο" γιατί εκτίθεσαι και δεν κάνει!Χρονια σου πολλά,Καλά Χριστούγεννα,Υγεία για σένα και τούς γύρω σου και Καλή Δυναμη για τίς δύσκολες μέρες που ερχονται!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!!!
Και εσύ Wolf νάσαι καλά και να μπορείς να χαιρεσαι τα καλά της ελεύθερης διάκινησης των ιδεών και του λόγου!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
h diafora einai oti to pasok moiraze lefta ston kosmo kai anebaine to xreos. h nd moirazei stous plousious.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το παράδειγμα που έδωσε ο ανώνυμος
(24 Δεκέμβριος 2008 10:53 πμ)
κατα την γνώμη μου δεν είναι σωστό.

Το χρέος δεν είναι στατικό μέγεθος
για να παρουσιάζεται απλά ως ένας
ρυθμός μεταβολής του, ανά τον χρόνο.

Παίρνοντας ως βάση την χρονική περίοδο
1981-89 το χρέος της χρονικής περιόδου 1989-1993 εμπεριέχει όχι
μόνο το χρέος που σύναψε η Κυβέρνηση
του 1989-1993 αλλά και τους τόκους
του χρέους της περιόδου 1981-89.
Ομοίως και για την περίοδο 1993-1997 κ.λ.π

Από την άλλη πλευρά ούτε το επιτόκιο
είναι στατικό μέγεθος και αλλάζει
συχνότατα. Να θυμίσω σήμερα έχουμε
επιτόκιο γύρω στο 2,25% και το
1992-93 που ήμουν 20αρης έτρεχε
γύρω στο 20%

Υποθέτω ότι και οι υποτιμήσεις,
διολησθήσεις της δραχμής παίζουν
κάποιο ρόλο στην αυξηση του χρέους

Για να είμαστε και σωστοί το παρουσιαζόμενο
άρθρο θα έπρεπε να περιλαμβάνει
και την χρονική περίοδο που έφθασε
το χρέος από 0% --> 27%
Χρονική περίοδο που μέρος της το
καρπώνεται η 1η ΝΔ

Ο γράφων δεν είναι οικονομολόγος
και μπορεί να κάνω λάθη.
Περιμένω από τον ανώνυμο η από
οποιοδήποτε άλλο να με διορθώσει

Ιππολάριος
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τα πράγματα έχουν ακριβώς όπως τα περιγράφει ο Κοττάκης.
Ο ανώνυμος 10:53 είτε είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ άσχετος με τα οικονομικά είτε σκόπιμα προσπαθεί να παραπλανήσει (κυρίως τον εαυτό του), πχ δεν μπορείς να προσθαφαιρείς ποσοστά όταν μιλάς για τοκοχρεωλύσια, αυτά τα καταλαβαίνουν και μαθητές του γυμνασίου.
Δυστυχώς όταν χρωστάς οι τόκοι δεν σταματούν να σε κυνηγούν και όσο τους αφήνεις τόσο γίνονται και πιό επαχθείς.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατέστρεψε την Ελληνική οικονομία για πολλά χρόνια (σημείωσε ότι το 1990 είχαμε - σε απόλυτα νούμερα - τετραπλάσιο χρέος από την Τουρκία των 55 εκατομμυρίων κατοίκων).
Ο Μητσοτάκης, παρόλο που προσπάθησε να ακολουθήσει φιλελεύθερη πολιτική, δεν μπορούσε να μη δανεισθεί γιατί δεν μπορούσε να πληρώσει τους δημόσιους υπαλλήλους (τα Χριστούγεννα του 1990 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα ήταν σχεδόν μηδέν).
Όταν ξαναήλθε τον Οκτώβριο του 1993 ο Αντρέας άρχισε πάλι την επιτάχυνση του δανεισμού και έδωσε στο Σημίτη για προίκα ένα χρέος δυσθεώρητο.
Ο Σημίτης προσπάθησε σοβαρά να μειώσει το χρέος και προχώρησε σε αρκετές ιδιωτικοποιήσεις, αλλά απλά κατάφερε να το συγκρατήσει (άτιμο πράγμα οι τόκοι).
Το 2004 που ανέλαβε ο Αλογοσκούφης, ούτε ψύλλος στον κόρφο του. Με χρέος 110% του ΑΕΠ (περίπου 220 δισ) έπρεπε να πληρώνει τουλάχιστον 10 δισ ευρώ το χρόνο τόκους, με σύνολο εσόδων του κράτους περίπου 60 δισ.
Παρόλα αυτά μείωσε το έλλειμμα (από 7% το έφερε κάτω από 3%) και άρχισε να μειώνει και το χρέος (από 110% σε περίπου 95%) αλλά αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο.
Τώρα μας έκατσε η παγκόσμια κρίση που θα καθυστερήσει τη διαδικασία μείωσης τους χρέους.
ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΝΤΩΣ επιβάλλεται να συνεχισθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και να ελαχιστοποιηθούν οι δαπάνες του δημοσίου ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ.

(Δυστυχώς ο Γιώργος Παπανδρέου δεν φαίνεται να έχει ούτε στοιχειώδη επίγνωση του θέματος και τάζει παροχές που ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να μπορεί να χρηματοδοτήσει, τα σχόλια περιττεύουν).
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αν είναι έτσι όπως τα λέτε οι δεξιοί φωστήρες περί επιτοκίων και ανατοκισμών απαντήστε μου σε ένα απλό ερώτημα:
Γιατί ο Σημίτης κατάφερε όχι μόνο να τιθασεύσει το χρέος αλλά και να το μειώσει και ο Μητσοτάκης όχι!;. Αντίθετα μέσα σε τρία χρόνια το εκτόξευσε σε δυσθεώρητα ύψη!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Προηγούμενε ανώνυμε, καταρχήν εάν θέλεις να συζητάμε να είσαι κόσμιος διαφορετικά θα εισπράξεις και εσύ αντίστοιχους χαρακτηρισμούς.

Δεύτερο, εάν είχες διαβάσει προσεκτικά το σχόλιο θα καταλάβαινες μόνος σου ότι (1) ο Σημίτης δεν μείωσε το χρέος απλά σταμάτησε την αύξησή του (σαν % του ΑΕΠ, όχι σαν απόλυτο νούμερο) και (2) ο Μητσοτάκης δεν είχε το χρόνο να το μειώσει, διότι έτρεχαν οι υποχρεώσεις προς τον τεράστιο δημόσιο τομέα που είχε κληρονομήσει από τις κρατικοποιήσεις του Αντρέα τη δεκαετία του 80.

Σε κάθε περίπτωση δεν φιλοδοξώ να σε πείσω για τίποτε, γιατί προφανώς εγώ είμαι ένας τρισάθλιος συντηρητικός δεξιός, ενώ εσύ οπαδός του προοδευτικού κόμματος που αγαπάει το λαό και δεν έχει εξαρτήσεις από ντόπιους καναλάρχες και άλλους μεγαλο-επιχειρηματίες.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κύριε Κοττάκη, απορώ γιατί λέτε ότι δεν περιμένατε να δικαιωθεί ο Μάνος γιαυτά που κατηγορούσε τον Αντρέα Παπαντρέου, σε ότι αφορά το τεράστιο δημόσιο χρέος που συσσώρευσε.
Στη διάρκεια όλης της δεκαετίας του 80 ο "Οικονομικός Ταχυδρόμος" στηλίτευε ΣΥΝΕΧΩΣ την παρανοική οικονομική πολιτική του Αντρέα να μοιράζει λεφτά στον κόσμο με δανεικά.
Ο Γιάννης Μαρίνος ειδικότερα είχε ΕΓΚΑΙΡΑ γράψει χιλιάδες άρθρα για το θέμα αυτό και είχε προειδοποιήσει για τις επερχόμενες καταστροφικές επιπτώσεις στις επόμενες γενιές.
(Επειδή κρατούσα αρχείο θα μπορούσα να σας στείλω μερικά ενδεικτικά).
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Eseis pou eiste neofileleytheroi prepei na xaireste pou kanoume synexws daneia. ti, mono o laos 8a daneizetai? pws 8a anaptyx8ei o topos? me tis pseires? alla kapoioi efagan mexri skasmou ta lefta... allwste o mhtsotakis to paradexthke..
gia na riksei kapoios shmera to xreos prepei na daneistei alla tosa, poy leei o logos...
Ο χρήστης spinallongas είπε…
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ &ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ!
Κάποιοι δεν θέλουνε να καταλάβουνε ουσιαστικές διαφορές!
ΑΕΠ = Λογιστικες τιμές
ΧΡΕΟΣ = Πραγματικές τιμές!
Πέντε χρόνια κυβερνούν, τώρα ανεκάλυψαν το δημόσιο χρέος!Αυτοί δεν ηταν που ελεγαν , οτι μόνο απο τον περιορισμό της δημόσιας δαπάνης ΘΑ εξοικονομούσαν 10 δις ετησίως(2004-5,9 δις ελειμμα...2008 14.7 και βάλε!)?Αυτοι δεν ηταν που επιδίωξαν την Επιτήρηση και τώρα πάμε και για δεύτερη?Αυτοι δεν ειναι που ανέβασαν πλασματικά το ΑΕΠ(μήπως ξεχάσαμε τον τρόπο?)εκτος και εαν οι Εταίρες κοβουνε απόδειξη!και ΔΗΘΕΝ μειώθηκε το χρέος?
Και καλά να δανείζεσαι..μήπως καλλιτέρεψαν τα πράγματα στην Παιδεία , στην Υγεία,στην Ασφάλεια η οπουδήποτε αλλού και ειναι τόσο χαζοί οι Ελληνες και δεν το καταλαβαίνουν?Βέβαια με τίς αλχημίες του κου Αλογοσκούφη,εχουμε μεγαλύτερο κατα κεφαλην εισόδημα και απο τους πολίτες του Μονακό(Greece_ Country profil-2008)
EINAI KANENAΣ ΑΘΕΟΦΟΒΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΗ?
ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ κο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ?
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ!!
Αντε ...και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ!!!ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ!!!
Ο χρήστης spinallongas είπε…
Αλήθεια, ο πανεπιστήμων,πολυγνώστης και ειδικός επι παντος επιστητου περι οικονομίας,λαλίστατος προ του 2004 ,που δεν εχανε πανελ στο χαζοκούτι,για να κατακεραυνώση την πολιτική Σημίτη, κος Μαρίνος που ειναι να μας εξηγήση.. πως μετα απο μια επιτήρηση που την διαχειρήστηκε αποκλειστικά και μόνο το κόμμα του πήγε στράφι και ξαναχρεωθηκε ο λαός????Μούγκα?
Μήπως κατάπιε την γλώσσα του απο τα "κατορθώματα"της πολιτικής που πρέσβευε και επεσε
"πεινα"?Αρε..λαε πολύπαθε τι σου μέλλε να πάθης απο τους φωστήρες τυπου Μαρίνου!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Spinalloga παραμιλάς, προφανώς σκέπτεσαι με τα σλόγκαν που σε ταίζουν τα Νέα και η Ελευθεροτυπία.

Η συνολική σου τοποθέτηση δείχνει δύο πράγματα.

Πρώτον ότι δεν έχεις ιδέα από οικονομικά και δεύτερον ότι είσαι πολιτικά εμπαθής (ότι κάνουμε εμείς είναι σωστό και ότι οι άλλοι είναι λάθος).

Σου συστήνω να είσαι λίγο πιό σοβαρός όταν αναφέρεσαι σε τέτοια θέματα γιατί εάν τυχόν ο λαός ψηφίσει το πασόκ στις επόμενες εκλογές, θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει ο Αλογοσκούφης.

Φίλε μου Σπιναλλόγκα σου λέω λοιπόν ότι κανένας δεν μπορεί να καταλάβει εάν ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να καταλάβει.

Στην περίπτωση που θέλεις να καταλάβεις σου λέω λοιπόν τα εξής απλά πράγματα:

Το έλλειμμα είναι ετήσιο και το χρέος συσσωρευμένο. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι για να αρχίσω να μειώνω το χρέος πρέπει ΠΡΩΤΑ να μειώσω το έλλειμμα.

Ο Αλογοσκούφης πήρε ετήσιο έλλειμμα 7,6% (μετά την απογραφή αποδείχθηκε ότι το Χριστοδουλάκης ήταν ΠΟΛΥ μεγάλος μάγειρας), όπως πιστοποίησε επίσημα και η Ευρωπαική Επιτροπή το 2005.

Σήμερα το ετήσιο έλλειμμα βρίσκεται περίπου στο 2,4%, δηλαδή παρουσιάζει μείωση περίπου κατά 5,2%. Με ένα απλό κομπιουτεράκι βρίσκεις ότι αυτό ανάγεται σε 13,5 δισ. ευρώ ΕΤΗΣΙΑ (το ελληνικό ΑΕΠ είναι σήμερα περίπου 260 δισ ευρώ).

Δηλαδή να στο ξαναπώ, μπάς και το καταλάβεις, το σφίξιμο που έχει επιβάλλει ο Αλογοσκούφης σε όλα τα υπουργεία έχει μειώσει το δημοσιονομικό κόστος κατά 13 δισ ευρώ το χρόνο, ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. (γιαυτό άλλωστε δεν τοn πάει κανείς στην κυβέρνηση, οι "γαλαντόμοι" υπουργοί αρέσκονται να ξοδεύουν δημόσια λεφτά για το προσωπικό τους πολιτικό όφελος, χωρίς να τους πολυνοιάζει πώς θα μειωθούν τα ελλείμματα).

Να δεχθώ ότι το σφίξιμο αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάποιους τομείς δραστηριότητας του Δημοσίου (είναι φυσιολογικό όταν περικόπτεις τα έξοδα) αλλά ο κύριος σκοπός της μείωσης της σπατάλης έχει επιτευχθεί και μάλιστα με το παραπάνω και ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ.

Προφανώς ο στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να αρχίσουμε σιγά σιγά να μειώνουμε και το χρέος (έχει ήδη μειωθεί περίπου 12% του ΑΕΠ την τελευταία τετραετία) αλλά η παγκόσμια κρίση θα μας καθυστερήσει).

Εάν φίλε μου δεν βλέπεις αυτά τα απλά δεδομένα δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε σοβαρά για αυτά τα πράγματα.

Η οικονομία είναι πολύ ψυχρή για να παίζουμε παιγνίδια πολιτικών εντυπώσεων.

.......

Θέλω επίσης να σχολιάσω και μερικά από αυτά που γράφεις, εάν δεν σε πειράζει.

1.Κανένας σοβαρός οικονομολόγος δεν μετράει το χρέος σαν απόλυτο νούμερο, μόνο σαν ποσοστό του ΑΕΠ.
2.Η παραοικονομία στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη, η ίδια η Ευρωπαική επιτροπή την έχει υπολογίσει περίπου στο 40% του ΑΕΠ.
3.Εάν το πασόκ θέλει να ξανακερδίσει το μεσαίο χώρο πρέπει να σταματήσει να λέει τις ανεύθυνες αρλούμπες που έλεγε τη δεκαετία του 80.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Spinalloga, πόσων χρονών είσαι;
Ο χρήστης spinallongas είπε…
Kαλοι μου φίλοι Ανωνυμοι, Βγαλτε τα μπλε γυαλάκια απο τα ματάκια σας!Το παραμύθι περι σοβαρων οικονομολόγων(?) και των ποσοστων επι του ΑΕΠ ειναι μια τελειωμένη ιστορία και αποδείχθηκε περίτρανα..αυτο το παραμύθι πληρώνουμε τώρα!Τωρα θημηθηκατε την Πραγματική Οικονομία(Δηλ. τα πραγματικά νούμερα?)Δεν ξεχρεώνης μονο με την οικονομία(?) των εξόδων σου,χωρίς ΑΝΑΠΤΥΞΗ!Μηπως την ειδατε αυτην την Κυρια?Εκτός και εαν πιστεύετε στην ρήση του Χότζα..μεχρι να μάθουμε τον γαιδαρο μας να μην τρώη.. μας ψοφησε..Εξηγειστε μου ..Πως το 2004 δανειζόμασταν με το ιδιο επιτοκιο της Γερμανίας και τώρα με το υπερδιπλάσιο?Και μάλιστα επειτα απο Επιτήρηση?Οσο και να προσπαθειτε να κάνετε το μαυρο-απρο ..δεν γίνετε!Εξ αλλου ,ο κος Καραμανλής δεν ηταν που ελεγε οτι ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ και ειμαστε ετοιμοι να παμε την Ελλάδα μπροστά (2004 προεκλογικα)?Μάλλον ομως το κατάλαβε μετα απο πέντε χρόνια!Παλι καλά!Τωρα καλοι μου Ανώνυμοι , τα περι Εμπάθειας και Ηλικίας και περι αλλων "επεα πτερόεντα"και περι υπευθηνης πολιτικής..Αναρωτηθειτε εσείς οι "υπευθηνοι πολίτες"και εαν δεν μπορείτε να δώσετε απαντησεις, ελάτε να τα πειτε στην Β.Ελλάδα στις εκατοντάδες απολυμένων και στις οικογενειές τους!Θα πάρετε την απαντηση απο απλούς ανθρώπους!!!Ξερουνε περισσότερα!Χαζάθηκε ο λαός και βγήκε στους δρόμους!Πανηγυρίζει γιατί εχει περισσότερα λεφτά απο τον πολίτη του Μονακό!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σπιναλόγκα, δεν είσαι αρκετά σοβαρός για να συζητήσει κανείς μαζί σου.
Άντε γειά.
Ο χρήστης spinallongas είπε…
Aνωνυμε, ειλικρινά, χαιρομαι που εισαι τοσο μα τόσο "σοβαρός" και δεν μπορείς να απαντήσεις σε απλές ερωτήσεις!!Καιρός ειναι ολοι εσείς οι 'σοβαροί',"σεμνοι και ταπεινοι' να αναλογηστητε"αξιοκρατικά" ποσο κακό εχετε κάνη!ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΥΑΛΑ!!ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΠΛΕ ΓΥΑΛΑΚΙΑ!!!
*******"Ο κος Καραμανλής δεν ειναι σε θέση να κυβερνήση,εχει χάσει τον ελεγχο!"
Καραχάλιος-υπευθηνος Πολιτικού Σχεδιασμού Νεας Δημοκρατίας!******
Σου λεει τίποτα?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ;

1. Τον κρύβουν όσο μπορούν, για να μη φαίνονται οι μπαρούφες που πετάει
2. Όταν τον δείχνουν, είναι πάντοτε σε «στημένα» και ειδικά «επιλεγμένα πλάνα»-ωραίο απαλό φόντο
3. Κάνει καθημερινό φροντιστήριο να μιλάει αργά, γιατί έτσι νομίζουν ότι φαίνεται πιο σοβαρός
4. Αντ’αυτού, βγάζουν καθημερινά τον Παπακωνσταντίνου να παίζει τη γνωστή πράσινη κασέτα
5. Τον στέλνουν σε μακρινά ταξίδια, ντεμέκ για να δείξουν ότι έχει ειδικό βάρος στο εξωτερικό

Άχ βρε Τζώρτζ, νούμερο για τις επιθεωρήσεις το χειμώνα έχεις γίνει.

(Εντύπωση πάντως μου κάνουν οι αμερικάνοι, αυτοί συνήθως δεν ποντάρουν σε κουτσά άλογα.
Θα μού πείς η CIA και η NSA δεν είναι πιά αυτή που ήταν κάποτε.
Νόμιζαν πχ. ότι μπλόφαρε ο Καραμανλής για τα Σκόπια, και μετά γελάγανε και τα κουνουπίδια στο Βουκουρέστι με τη σφαλιάρα που έφαγε ο πλανητάρχης τους από το Σερραίο).
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Θα ήθελα να ξέρω τί σκέπτεται αυτό το κορίτσι η mother.

H Margaret Chad, ντε.

Έχοντας ζήσει τόσο χρόνια δίπλα στον Αντρέα αναρωτιέμαι τί να σκέπτεται για τον κανακάρη.

Τι πήγε λάθος;

Τον έτρεφε υγιεινά.
Τον έντυνε καλά.
Τον πήγε στα πιό ακριβά σχολεία.
Τον έστειλε στην Αμερική.
Τον έστειλε στη Σουηδία.
Τόσα χρόνια πρωθυπουργός ο μπαμπάς τούκανε συνεχώς φροντιστήριο.
Τόν κάναμε και υπουργό για καμιά δεκαριά χρόνια μπάς και αποκτήσει πρακτική εμπειρία.

Και τί καταφέραμε μετά από 57 χρόνια;

Ένα τούβλο με τσιγγελωτό μουστάκι.

Φτωχή κυρία Chad.
Ο χρήστης spinallongas είπε…
Ξέχασες κάτι!
Βλέπει πολύ τηλεόραση, ιδιαιτερα οταν καινε τον τόπο, και παίζει play stasion ,κανη την γυναίκα του απο Νηπιαγωγο σε τέσσερα χρόνια Χειρούργο (Θάμα παιδάκι μου, θάμα!)και μετα απο τέσερρεις μήνες αντιλαμβάνετε τα ξεπουλήματα!Δίνει κάτιεκατοντάδες ψωροεκατομμυρια στα κολητάρια του και παη στο Α.Ορος να ξομολογηθή!
Καί τρώει οοολοοο το φαγητο του!
Αγαπημένη του ταινία "Οι γαλάζιοι πειρατές της Καραιβικής"με πρωταγωνιστές φοροφυγάδες υπουργούς και λαμόγια κουμπάρους!
Ψαχνη να κάνη ανασχηματισμο αλλα δεν του φτανουν τα λαμόγια και αναζητά νέα!!ets...ets...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
34 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ:

1.Τον Αμερικανό πολίτη ιδρυτή του, για την αξεπέραστη «αναξιοπιστία» του (άλλα λέω σήμερα, άλλα αύριο)
2.Τον Αμερικανό «φιλέλληνα» γιό του, που ούτε να διαβάσει Ελληνικά δεν μπορεί
3.Τη μασόνα Αμερικανίδα μανούλα, που δίνει ακόμη και για διαζύγια για μερικά εκατομμύρια δολάρια
4.Την ξανθιά χοντρομπεμπούλα μεγαλο-κοπέλλα (και τους χιλιάδες συμπατριώτες μας που την είχαν πάρει, ειδικά από τη ναυτιλία)
5.Τον αστρολόγο της και τους πνευματικούς, καφετζούδες και χαρτορίχτρες που κυβερνούσαν τη χώρα (και γελούσε κάθε πικραμένος στο εξωτερικό)
6.Τό σκάνδαλο Μποσκωτά με τις πράσινες εφημερίδες (και τα μαιμού ρόζ χαρτιά)
7.Τη δέσμευση της Ελλάδας από τον ιδρυτή στους απέναντι, να μην εξορύξει τα πετρέλαια του Αιγαίου, που θα μας έκαναν ενεργειακά ανεξάρτητους και την οικονομία από τις καλύτερες στην Ευρώπη
8.Τον ψυχικό διχασμό του λαού σε «εκείνοι και εμείς». «Εκείνοι» είναι οι κακοί Έλληνες (όσοι δεν συμφωνούν μαζί μας) και «εμείς» οι καλοί Έλληνες (που συμφωνούν, με το αζημείωτο βέβαια, οι περισσότεροι είναι δημόσιοι υπάλληλοι με μονιμότητα, επιδόματα και εφάπαξ, οι λοιποί είναι λαμόγια επιχειρηματίες που παίρνουν δουλειές ΜΟΝΟ από το κράτος)
9. Την «κουλτούρα της αρπαχτής», με τα στελέχη και τους οπαδούς μας να κλέβουν «όσο μποροιύν» και τους μαλάκες να πληρώνουν τα χρέη του κράτους μέχρι να πεθάνουν
10.Την ταρίφα ότι να κλέβεις «μέχρι 500 εκατ είναι φυσιολογικό», όταν είσαι υπουργός
11.Τον Τσόμπρα που παρακολουθούσε παράνομα τη μισή Ελλάδα (τους άλλους (εκείνους) αλλά και τους δικούς μας, για τα απαιτούμενα τσεκαρίσματα)
12.Το ζαράκια ξάδελφο της ξανθο-μπεμπούλας που έχασε στο μπαρμπούτι ένα πίνακα του Τσαρούχη που ανήκε στο Υπουργείο
13.Τον «κουβαλητή» Κουλόγιωργα με τα πάμπερς (αδυναμία στο μετρητό)
14.Τον εκλογομάγειρα Κουτσόγιωργα και τα 2 εκατ. δολάρια (για να κάνουμε και «σωστούς» νόμους
15.Το γκαιμπελίσκο Σκαλιώτη με τις αδιάκοπες καμπάνιες λάσπης και συκοφαντίας προς κάθε αντίπαλο (και εσωτερικό ανταγωνιστή)
16.Το μιζαδόρο Σκαλιώτη και την πανάκριβη και υπερτιμολογημένη κατασκευή του αεροδρομίου για την προικούλα του
17.Τον Τσουρή με την Πατσαβούρα του, που στήριζε για δεκαετίες το άθλιο καθεστώς, μπας κα του δώσουν κανένα κοκκαλάκι οι Λαμπρακο-μπομπολαίοι
18.Τον έμπορων όπλων Χάλατς, το χαζοχαρούμενο Μπλιατσιφάρα, τον μασόνο Κλιβάνη και τους λοιπούς δανειστές για να δικαιολογηθεί η αγορά του «κωλόσπιτου» (από τις μίζες των F16 και Μιράζ το 1988)
19.Την προεδρική εκλογή του Γκατζετάκη με τα Μπλέ και Λευκά ψηφοδέλτια, σαν κλασσικό δείγμα πίστης στη δημοκρατία και την ελευθερία έκφρασης των βουλευτών
20.Το λιγούρη Γκατζετάκη που γέμισε ένα αεροπλάνο αφορολόγητα όταν γυρνούσε από την Ιαπωνία (δεν πίστευαν αυτά που έβλεπαν οι Γιαπωνέζοι)
21.Το Ζέν-πρεμιέ Άκη Μποχα-τζόπουλο, που κονόμισε τα άντερά του από τα υποβρύχια που μπατάρουν και τους αντιαεροπορικούς πυραύλους που πάνε στο γάμο του Καραγκιόζη
22.Το Μπάχτα και τους λοιπούς πρώην πειναλέους «αγωνιστές της δημοκρατίας», που μένοντας τώρα στις βιλάρες και κολυμπώντας στις πισίνες ξέχασαν ότι πριν βρώμαγε το στόμα τους από την πείνα (δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός-Μπλιατσιφάρας)
23.Το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και το κλέψιμο της περιουσίας των περισσότερων «αγαθών» Ελλήνων, για να ταϊστούν οι επιχειρηματίες μας (πάτρονες με τα κανάλια τους και χρηματοδότες με το ρευστό τους)
24.Το «γίγαντα» ελιά πρωθυπουργό που παρέδωσε στους απέναντι συγκυριαρχία στο Αιγαίο και ευχαρίστησε δημόσια και τους Αμερικανούς φίλους του για τη διευκόλυνση αυτή.
25.Τον ανεκδιήγητο φαφλατά Γκάγκαλο για την παράδοση του Ντοτσαλάν στους απέναντι
26.Το Μπαμπουτζή για τους 82 νεκρούς του Σάμινα
27.Τον αλλοδαπό τουρίστα γυιό του ιδρυτή με τις ρήσεις του για την καλλιέργεια φούντας και χασίς στις γλάστρες του σπιτιού
28.Τον αλλοδαπό τουρίστα γιό του ιδρυτή που είπε ότι αγαπάει την Ελλάδα «σαν Έλληνας»
29. Τη συμφωνία του αλλοδαπού τουρίστα στο σχέδιο Ανάν που νομιμοποιούσε τη μισή Κύπρο στην Τουρκία.
30.Την αλλαγή του εκλογικού νόμου κάθε φορά που φαινόταν ότι θα χάσουν τις εκλογές, «δημοκράτες» και έντιμοι, όπως πάντα.
Για όλα αυτά και δεκάδες άλλα λοιπόν, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ.
Ο χρήστης spinallongas είπε…
Εκανες πρόδο,εστω και αργά, σαν και τον κο Καραμανλή!!Εδωσες μόνος σου την απάντηση περι Εμπάθειας!Κουράγιο,δεν ειναι δύσκολο να δωσης και αλλες απαντήσεις σε απλές ερωτήσεις!Αλλωστε η "υπευθηνότητά" σου ,σου επιβάλλη να ψαξης κι αλλο!Δεν ειναι δύσκολο,οσο νομίζης!Απλά θέλει τρόπο!Μόνο πρόσεξε μην πέσης και εσύ απο το μπαλκόνι οπως κάποιος σύμβουλος του κου Καραμανλή.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
5 χρόνια ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΧΑΝΕΙ ο Μπόμπ Σφουγγαράκης.
Εάν η απόλυτη βλακεία του φιλέλληνα Γιωργάκη δεν ήταν επικίνδυνη λόγω των χορηγών του καναλαρχών και των αμερικάνων αφεντικών του, θα είχε πλάκα να τον αφήσουμε για ένα μήνα πρωθυπουργό να γελάσει κάθε πικραμένος!
Εκεί να δείς ριζοσπαστική οικονομική πολιτική, να δείς λύση του προβλήματος με τα Σκόπια, να δείς αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, να δείς σχέδιο Ανάν-Κυπριακό, να δείς πάταξη των ολιγοπωλίων, να δείς, να δείς, ....
Χριστέ μου, δεν το αντέχω ούτε σαν θεατρική επιθεώρηση με τον Τσάκωνα
Ο χρήστης spinallongas είπε…
Μεχρι τότε, απόλαυσε το"Ρόκκος (συγνώμη Bobos)και τα αδέλφια του"και το "Ο Εμιρης, ο κακομοίρης και η Ολυμπιακη"σε απογευματινές λαικές ,με φθηνό εισητήριο γιατί δεν σε βλέπω για παραπάνω!Εχει και της υπερπαραγωγές το"Ενας υπουργός στα μπουζούκια"!
και το "Βατοποεδινή ,γλυκια μου αρπαχτή" περίμενε ομως γιατί ολο και κάποια εφημερίδα θα εχει δωρεάν κουπόνι!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
- Γιατί απολύσανε το Γιωργάκη από το εργοστάσιο με τις μπανάνες στη Σουηδία;

- Γιατί πετούσε τις στραβές!