Ποιό είναι το κρίσιμο εκείνο δημοσκοπικό στοιχείο πού θα δείχνει ότι οι εκλογές έχουν χαθεί γιά τήν ΝΔ;


Πέρα απο τα (αληθοφανή) ψέματα πού λέγονται γιά να φανατίζουν τούς ΠΑΣΟΚους τό κρίσιμο στοιχείο στίς δημοσκοπήσεις πού θα μάς λέει ότι η κατάσταση είναι μή αντιστρέψιμη είναι οι μετακινήσεις ψηφοφόρων.
Οταν θα υπάρξει μετακίνηση ψηφοφόρων απο την ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ το πράμα θα είναι τελειωμένο.
Οσο όμως όσοι φεύγουν από την ΝΔ παραμένουν αναποφάσιστοι το παιγνίδι είναι στα χέρια τού Καραμανλή.
Αυτό συμβαίνει τώρα.
Οι μετακινήσεις απο ΝΔ πρός ΠΑΣΟΚ είναι ανύπαρκτες.
Νά το πούμε αλλιώς?
Ο κόσμος είναι οργισμένος μέ τή κυβέρνηση τού Καραμανλή αλλά ΠΑΣΟΚ δέν ψηφίζει.

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Για μεταστροφή των ψηφοφόρων, η οποία ωστόσο δεν είναι δομική καθώς δεν παρουσιάζονται μαζικές μετακινήσεις ψηφοφόρων από τη aΝ.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ, όπως καταγράφονταν από το ΠΑΣΟΚ προς τη Ν.Δ. πριν από τις εκλογές του 2004, μιλούν οι δημοσκόποι και χαρακτηρίζουν «γκρίζες ζώνες» τα ευρήματα που αφορούν τις συσπειρώσεις και τη σύνθεση της αδιευκρίνιστης ψήφου.

▪ Πρώτον, παραδέχονται ότι ενδεχόμενη αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της Ν.Δ., όσο βαίνουμε προς εκλογές, είναι δυνατή να μειώσει τη διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Προϋπόθεση ανατροπής πάντως για τη Ν.Δ. είναι η αλλαγή του πολιτικού κλίματος υπέρ της, καθώς, σύμφωνα ωστόσο με σημερινούς υπολογισμούς, η άνοδος της συσπείρωσής της σε κανονικά επίπεδα προεκλογικής περιόδου, δηλαδή 80% ή και 90%, δεν μπορεί να της δώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 37% στην κάλπη.

▪ Δεύτερον, όλοι οι δημοσκόποι συμφωνούν ότι η ανάλυση της αδιευκρίνιστης ψήφου σήμερα -το ποσοστό της ποικίλλει ανάλογα με τη μέτρηση της κάθε εταιρίας, όπως φαίνεται στους πίνακες με τα αποτελέσματα- δείχνει ότι πολλοί ψηφοφόροι της Ν.Δ. στις περασμένες εκλογές εμφανίζονται σήμερα ως αναποφάσιστοι.

Αυτό όμως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι θα επιστρέψουν στη Ν.Δ. όταν φτάσουν μπροστά στην κάλπη. Κάποιοι δημοσκόποι υποστηρίζουν ότι θα ακολουθήσουν «τη διαδρομή του διαφυγόντος ψηφοφόρου», που σημαίνει ότι όσοι δηλώνουν σήμερα απογοητευμένοι από τη Ν.Δ. και τον Κ. Καραμανλή, δύσκολα θα επιστρέψουν. Αλλοι πάλι θεωρούν ότι ακριβώς επειδή οι διαρροές της Ν.Δ. σε αυτή τη φάση παρατηρούνται «προς όλες τις κατευθύνσεις και όχι μόνο προς το ΠΑΣΟΚ», είναι πιθανό το ενδεχόμενο πολλοί από εκείνους που σήμερα δηλώνουν αναποφάσιστοι να επιστρέψουν στη Ν.Δ.

Το ότι ο κ. Καραμανλής συνεχίζει σε όλες τις δημοσκοπήσεις -πλην της τελευταίας της Public Issue που δημοσίευσε η «Καθημερινή»- να προηγείται του Γ. Παπανδρέου στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, δεν είναι αποτρεπτικό στοιχείο για πιθανή επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Τουλάχιστον, όσο διατηρείται ή αυξάνεται η διαφορά του ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν.Δ.

«Το ίδιο αποτέλεσμα με ανεστραμμένους ρόλους καταγράφαμε το 2003. Η Ν.Δ. ηύξανε συνεχώς τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και το ότι ο Σημίτης προηγείτο του Καραμανλή στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία δεν απέτρεψε τη νίκη της Ν.Δ.», λέει στον ΕΤ γνωστός δημοσκόπος και πολιτικός αναλυτής. Σημαντικό στοιχείο θεωρείται επίσης η καταγεγραμμένη τους τελευταίους δύο με τρεις μήνες στροφή των ψηφοφόρων προς την Κεντροαριστερά, εύρημα που φέρνει μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων -και ιδιαιτέρως των νέων- που παραδοσιακά κινούνται ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ.

Ποιοτική διαφορά καταγράφουν οι εταιρίες που πραγματοποιούν τις έρευνες και στην κριτική στάση των ψηφοφόρων απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, η άρνηση μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης να ακούσει το ΠΑΣΟΚ μεταφραζόταν σε θυμό που συνέχιζε να έχει έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την περασμένη περίοδο διακυβέρνησης.

Από το καλοκαίρι και μετά, και ιδιαιτέρως μετά το Σεπτέμβριο, η κριτική στάση του κόσμου απέναντι στο θυμό συνοδεύεται από δυσπιστία μεν, αλλά και ενδιαφέρον για το τι λένε ο πρόεδρός του και τα στελέχη του.


Προτίμηση στο «μεγάλο συνασπισμό»

Η στάση των πολιτών απέναντι στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ αποτελεί σημείο λεπτομερούς ανάλυσης από τα επιτελεία των κομμάτων. Με αποκορύφωμα την τελευταία μέτρηση της GPO για το Μega, οι πολίτες εμφανίζονται να επιζητούν πρώτα κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», μετά κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ και κατόπιν αυτοδύναμες κυβερνήσεις από Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ.

«Οι πολίτες απαντούν υπέρ του πολιτικά ορθού. Εχει σημασία το πώς τίθενται οι ερωτήσεις αλλά στην πραγματικότητα δεν πιστεύουν στις πολυκομματικές κυβερνήσεις», σχολιάζει μέσω του ΕΤ επικεφαλής μεγάλης εταιρίας δημοσκοπήσεων. Σημειώνει, ωστόσο, ότι το μέγεθος της οικονομικής κρίσης κάνει το ζήτημα περισσότερο σύνθετο, καθώς οι πολίτες είναι περισσότερο επιφυλακτικοί και δεν επιθυμούν αστάθεια.
Δυσπιστία
Ολοι πάντως εντοπίζουν στη στάση των πολιτών τη δυσπιστία και την απογοήτευση που υπάρχει για τη διαχείριση της οικονομίας και τη λειτουργία του κράτους, ενώ η άποψη περί συγκυβέρνησης κερδίζει έδαφος όσο φεύγουμε από τους κομματικούς πυρήνες των δύο μεγάλων κομμάτων και πηγαίνουμε προς τις παρυφές. Πάντως, σημειώνουν επίσης ότι σε περιόδους κρίσης προβλέπεται βασίμως αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στα δρώμενα και τις εκλογές και εξηγούν ότι αυτό συνέβη πριν από ενάμιση μήνα στις εκλογές των ΗΠΑ και τη νίκη Ομπάμα.

Ισως όλο αυτό το κλίμα, που έχει περιγράψει με ακρίβεια ο Θ. Πάγκαλος, πριν από μία εβδομάδα, έχει οδηγήσει τον κ. Παπανδρέου στην απόφαση, μετά την κατηγορηματική απόρριψη των σχετικών σεναρίων από το βήμα της Βουλής, να προχωρήσει και σε σειρά συνεντεύξεων στον Τύπο (η αρχή γίνεται την πρώτη Κυριακή του νέου έτους σε φιλική προς το ΠΑΣΟΚ εφημερίδα) με κύριο στόχο να πείσει την κοινή γνώμη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εξετάζει σε καμία περίπτωση το ενδεχόμενο συνεργασίας ή συναίνεσης με τη Ν.Δ.http://www.e-tipos.com/newsitem?id=67540
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
sopa re mas les kati pou den xeroume alla san aionio kommatoskilo les o kosmos einai orgismenos me tin gou xou gou xou kivernisi karamanli.... bre zo o me ton bouxesa kai mono einai eknevrismenos katalavan epitelous oti enai enas anikanos axristos oso gia ton giorgaki deixnei poso pio epikindinos einai o kostakis gia na thelei na ton phifisei o laos pragmatika toso phema kai diaploki den exei dei to mati mou kai apo pano kati volemenoi kai ektos ellinikis pragmatikotitas zoa san esena pane na mas vgaloune kai malakes opos lei kai to tragoudi eisai pragmatika ena sixamero skouliki apo ta polla pou sernonte se auti ti xora
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΚΑΛΑ ΡΕ ΦΙΛΕ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΧΩΝΕΨΕΙ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΑΣ ΤΕΛΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΗ ΤΕΛΟΣ

ΧΩΝΕΨΕ ΤΟ ΤΗΝ ΨΩΛΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΓΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΑΣ