Ελπίδες γιά αλλαγή πολιτικής. Ο Μπάιντεν υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις, ενώ στο επιτελείο Ομπάμα βρίσκεται και ο ομογενής κ. Γιαννούλιας.

...............Βεβαίως, υπάρχουν και οι ιδιαίτεροι λόγοι που η εκλογή Ομπάμα προκαλεί χαμόγελα στους Έλληνες διπλωμάτεςμε πρώτο στη σειρά τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Έναν άνθρωπο με εμπειρία 30 ετών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και ειδικά στο θέμα του Πατριαρχείου, ο οποίος εκλέγεται στο Ντέλαγουερ με την ισχυρή ελληνοαμερικανική κοινότητα και είναι προσωπικός φίλος του παλαίμαχου Ελληνοαμερικανού γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Όλοι αναμένουν ότι ο αντιπρόεδρος θα αναλάβει σε μεγάλο βαθμό τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όποιος και αν αναλάβει επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 
Ο κ. Μπάιντεν, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος συνεργάτης του Μπαράκ Ομπάμα που έχει άμεσες σχέσεις με το ελληνοαμερικανικό στοιχείο. Στον στενό κύκλο του νέου προέδρου υπάρχουν αρκετοί Ελληνοαμερικανοί, όπως ο κ. Γιαννούλιας, υπουργός Οικονομικών του Ιλινόις, ενώ ο ίδιος ο κ. Ομπάμα έχει καλές σχέσεις με τους Ελληνοαμερικανούς, επειδή αποτελούν ισχυρό τμήμα του κατεστημένου στο Σικάγο. Δεν θα πρέπει ωστόσο κανείς να ξεχνά- λένε διπλωματικές πηγές - ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν ένα κατεστημένο και μια γραφειοκρατία που δεν αλλάζει, όπως και συγκεκριμένα στρατηγικά συμφέροντα. Η Τουρκία, λόγου χάρη, είναι στρατηγικός εταίρος της Ουάσιγκτον λόγω θέσης, λόγω οικονομικών συμφερόντων και λόγω σχέσεων με τον ισλαμικό κόσμο. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα θα έχει και το «πράσινο φως» να παρεμποδίζει, για παράδειγμα, τη λύση του Κυπριακού..........

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
«Η αλλαγή που επιφέρει στην Αμερική είναι αλλαγή και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις». Με αυτήν τη φράση Έλληνας διπλωμάτης που γνωρίζει καλά τα αμερικανικά πράγματα προσπαθεί να εξηγήσει τι θα πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα. Και προειδοποιεί πως οι απλουστεύσεις του τύπου «υπάρχουν καλές σχέσεις με το ελληνικό λόμπι» μπορεί να αποβούν παρωχημένες.

Όπως εξηγεί, ο κ. Ομπάμα, σε αντίθεση με όλους σχεδόν έως τώρα προέδρους των ΗΠΑ, είναι ένας άνθρωπος που έχει ζήσει εκτός Ηνωμένων Πολιτειών- στην Ινδονησία και αλλού. Επίσης, μεγάλωσε στη Χαβάη, μια μάλλον «ιδιόρρυθμη» Πολιτεία της Αμερικής. Με την έννοια αυτή, είναι «ένας άνθρωπος του κόσμου», γεγονός που δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει θετικά και για την Ελλάδα και για κάθε χώρα που αναζητά κατανόηση στις θέσεις της.

Βεβαίως, υπάρχουν και οι ιδιαίτεροι λόγοι που η εκλογή Ομπάμα προκαλεί χαμόγελα στους Έλληνες διπλωμάτεςμε πρώτο στη σειρά τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Έναν άνθρωπο με εμπειρία 30 ετών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις,
ΔΥΟ ΕΡΕΙΣΜΑΤΑ
Ο Μπάιντεν υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις, ενώ στο επιτελείο Ομπάμα βρίσκεται και ο ομογενής κ. Γιαννούλιας
και ειδικά στο θέμα του Πατριαρχείου, ο οποίος εκλέγεται στο Ντέλαγουερ με την ισχυρή ελληνοαμερικανική κοινότητα και είναι προσωπικός φίλος του παλαίμαχου Ελληνοαμερικανού γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Όλοι αναμένουν ότι ο αντιπρόεδρος θα αναλάβει σε μεγάλο βαθμό τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όποιος και αν αναλάβει επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Έλληνας συνεργάτης
Ο κ. Μπάιντεν, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος συνεργάτης του Μπαράκ Ομπάμα που έχει άμεσες σχέσεις με το ελληνοαμερικανικό στοιχείο. Στον στενό κύκλο του νέου προέδρου υπάρχουν αρκετοί Ελληνοαμερικανοί, όπως ο κ. Γιαννούλιας, υπουργός Οικονομικών του Ιλινόις, ενώ ο ίδιος ο κ. Ομπάμα έχει καλές σχέσεις με τους Ελληνοαμερικανούς, επειδή αποτελούν ισχυρό τμήμα του κατεστημένου στο Σικάγο. Δεν θα πρέπει ωστόσο κανείς να ξεχνά- λένε διπλωματικές πηγές - ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν ένα κατεστημένο και μια γραφειοκρατία που δεν αλλάζει, όπως και συγκεκριμένα στρατηγικά συμφέροντα. Η Τουρκία, λόγου χάρη, είναι στρατηγικός εταίρος της Ουάσιγκτον λόγω θέσης, λόγω οικονομικών συμφερόντων και λόγω σχέσεων με τον ισλαμικό κόσμο. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα θα έχει και το «πράσινο φως» να παρεμποδίζει, για παράδειγμα, τη λύση του Κυπριακού.

Από την άλλη μεριά, οι Αμερικανοί δεν έχουν στρατηγικό συμφέρον στα Σκόπια. Είναι λογικό λοιπόν η Αθήνα να αναμένει όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας την παύση των αμερικανικών πιέσεων και παρεμβάσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, ότι δεν πρέπει παράλληλα να αναζητηθεί και μια νέα πολιτική από μέρους της Ελλάδας για την άρση του αδιεξόδου.

Παρά την αισιοδοξία της Αθήνας για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων μετά την εκλογή Ομπάμα, στην κυβέρνηση υπάρχουν και κάποιες δεύτερες σκέψεις. Αυτές σχετίζονται με κάποια αντικειμενικά δεδομένα. Πρώτον, τόσο ο κ. Καραμανλής όσο κι η κ. Μπακογιάννη δεν έχουν ιδιαίτερη πρόσβαση στο περιβάλλον του κ. Ομπάμα, αλλά και στους Δημοκρατικούς εν γένει. Αντιθέτως, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει άριστες σχέσεις με το κατεστημένο των Δημοκρατικών και- μολονότι το ΠΑΣΟΚ το κρατά κρυφό- ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το επιτελείο του Ομπάμα. Δεύτερον, ιστορικά κάθε εκλογή Δημοκρατικού προέδρου ενίσχυε τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη. Εάν σε αυτό προστεθεί η οικονομική κρίση κι η αμφισβήτηση του φιλελεύθερου μοντέλου, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα για τα κόμματα της Δεξιάς, περιλαμβανομένης της Ν.Δ.


Ολονύκτιο γλέντι των Δημοκρατικών στην Αθήνα


«ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ που είχε ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ θα γίνει πραγματικότητα από τον Ομπάμα. Η Αμερική περνάει σε μια νέα εποχή», λέει στα «ΝΕΑ» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών ο κ. Μπιλ Κυρίτσης, πρώην πρόεδρος των Δημοκρατικών Αμερικανών πολιτών που ζουν στη χώρα μας.

«Όλη η ψυχολογία αλλάζει και μολονότι βρισκόμαστε σε κρίση ο Ομπάμα δίνει ελπίδα για καλύτερες μέρες», υποστηρίζει η κ. Υβέτ Τζάρβις, αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών στην Ελλάδα. «Πρόκειται για καθαρή και θριαμβευτική νίκη που δίνει στη νέα αμερικανική κυβέρνηση τη δυνατότητα μεγάλων τομών στην Οικονομία, την Άμυνα, την Υγεία και την Εκπαίδευση». Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί που ζουν και ψήφισαν από την Αθήνα συγκεντρώθηκαν την ημέρα των εκλογών σε δύο διαφορετικά ξενοδοχεία με επίσημο προσκεκλημένο τους και οι δύο τον Αμερικανό πρέσβη στη χώρα μας κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Οι Ρεπουμπλικανοί παρέθεσαν δείπνο στη «Μεγάλη Βρετανία», ενώ οι Δημοκρατικοί ξενύχτησαν πανηγυρίζοντας τη νίκη τους στο «Χίλτον».

«Πιστεύω ότι η εκλογή του Ομπάμα είναι ιστορική και θα αλλάξει ριζικά την παγκόσμια κοινή γνώμη που στο παρελθόν είχε στραφεί κατά της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής», τονίζει ο κ. Κυρίτσης.

Όμως στο αντίθετο πολιτικό στρατόπεδο κυριαρχεί, πέραν της απογοήτευσης, η ανησυχία για τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ ο Ομπάμα για να διατηρήσει το κύρος των ΗΠΑ. Άλλωστε δεν διαθέτει την απαιτούμενη για τη θέση του εμπειρία, αφού δεν έχει καν ολοκληρώσει την πρώτη του θητεία ως γερουσιαστής», επισημαίνει η κ. Κατερίνα Παπαθανασίου, πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών που ζουν στη χώρα μας. «Έχοντας άνετη πλειοψηφία, φέρει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη. Δεν θα μπορεί να επικαλεστεί όπως οι προκάτοχοί του ότι εκείνος ήθελε αλλά τα νομοθετικά σώματα της χώρας δεν τον άφησαν», σημειώνει, καταλήγοντας ότι η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει, παρά την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο. «Κι όμως, ο Ομπάμα είναι η ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου και η απόδειξη ότι η Αμερική είναι μια βαθιά δημοκρατική χώρα», αντιλέγει ο κ. Κυρίτσης. http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=1407752
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, ο Καραμανλής (ΚΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ) θα ΒΑΦΤΙΣΕΙ τους Σκοπιανούς, είτε τους αρέσει είτε όχι! Να ξεχάσουν τις φαντασιώσεις τους ότι είναι απόγονοι των Μακεδόνων, να δεχθούν το όνομα Βαρδαρία και να προχωρήσουν μπροστά στη ζωή τους, γιατί αλλιώς μαύρες μέρες τους περιμένουν.
Η συμμετοχή στο Νάτο και την Ε.Ε. προϋποθέτει να σταματήσουν τους καουμποϊσμούς, αλλιώς θα τα ξαναπούμε το 2030, καλή τύχη.
Εμείς ΔΕΝ βιαζόμαστε.
Η στάση των Αμερικανών απλά μπορεί να επισπεύσει τις εξελίξεις, τίποτε άλλο.
Τα χειρότερα (με το Μπούς) τα δοκιμάσαμε και αντέξαμε.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και τι ακριβώς μπορεί να κάνει η Αμερική για το κυπριακό;
Υπενθυμίζω ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Μπους επιθυμούσε διακαώς να εισβάλει στο Ιράκ και από τα σύνορα με την Τουρκία αλλά οι Τούρκοι απέρριψαν το αίτημά του.
Η Τουρκία δεν δέχεται διαταγές αντίθετες με τα εθνικά της συμφέροντα από κανένα.