Προβλήματα καί σκέψεις στήν κυβέρνηση στήν μετά Ρουσόπουλο εποχή. Τά επόμενα βήματα τού Ρουσόπουλου. Οριστικά υποψήφιος στην περιφέρεια Αττικής.

απο το αυριανό βήμα.
Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Ως πρόσφατα στο περιθώριο των προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεων στη Βουλή, στο γραφείο του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, στο ισόγειο του Κοινοβουλίου, οι μόνιμοι θαμώνες ήταν: ο κ. Θ. Ρουσόπουλος (τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος), ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος, ο διευθυντής του Γραφείου του κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Ι. Αγγέλου, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου κ. Ι. Ανδριανός και ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Αργ. Καρράς. Προχθές στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την οικονομική κρίση η σύνθεση ήταν τελείως διαφορετική στο γραφείο του κ. Καραμανλή. Παρόντες ήταν οι κκ. Παυλόπουλος, Αγγέλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας και ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ κ. Ι. Τραγάκης και λόγω του αντικειμένου της προ ημερησίας ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης........
..........Στο Μέγαρο Μαξίμου ο «πρωινός καφές» συνεχίστηκε κανονικά με τον Πρωθυπουργό να συζητεί με την ομάδα επικοινωνίας που είχε συγκροτήσει ο κ. Ρουσόπουλος. Εκεί την προηγούμενη εβδομάδα ήταν οι στενοί και έμπιστοι συνεργάτες του κ. Καραμανλή, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου κ. Ι. Ανδριανός (θα αναλάβει και πιο ενεργό ρόλο στην ενημέρωση των δημοσιογράφων), ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, ο κ. Ι. Αγγέλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης κ. Π. Λειβαδάς, ο γενικός διευθυντής της ΝΔ κ. Μεν. Δασκαλάκης, ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ και ο κ. Δ. Ζακυνθινός (δικηγόρος, μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ).

Ο νέος υπερυπουργός κ. Π. Παυλόπουλος, που ανέλαβε και τις αρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας, επικοινωνεί καθημερινά με τον κ. Καραμανλή και μιλάει για όλους και για όλα. Ομως δεν θα είναι παρών στον πρωινό καφέ, παρά μόνο όταν είναι απαραίτητο, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών του. Θα αναλάβει το δύσκολο έργο της επικοινωνίας με εκδότες και διευθυντές, για να διαμορφώσει ένα καλύτερο επικοινωνιακό περιβάλλον για την κυβέρνηση........
.......Ο κ. Ρουσόπουλος, αποδεσμευμένος από το βαρύ φορτίο της προβολής του κυβερνητικού έργου, έχει πρώτη προτεραιότητα να ενισχύσει την πολιτική του παρουσία στην περιφέρεια Αττικής, όπου και θα είναι οριστικά υποψήφιος, όπως ανακοίνωσε στους συνεργάτες του.........
.......Το μεγάλο ερωτηματικό που υπάρχει είναι πόσο θα λειτουργήσει το σημερινό σύστημα. Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα έγιναν δύο συσκέψεις στο διαμέρισμα που διατηρεί ο Πρωθυπουργός στον Λυκαβηττό. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Καραμανλής συζήτησε εκτενώς με κορυφαία στελέχη της ΝΔ τι θα πρέπει να αλλάξει άμεσα το επόμενο διάστημα στο επικοινωνιακό κομμάτι.........

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Ως πρόσφατα στο περιθώριο των προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεων στη Βουλή, στο γραφείο του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, στο ισόγειο του Κοινοβουλίου, οι μόνιμοι θαμώνες ήταν: ο κ. Θ. Ρουσόπουλος (τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος), ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος, ο διευθυντής του Γραφείου του κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Ι. Αγγέλου, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου κ. Ι. Ανδριανός και ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Αργ. Καρράς. Προχθές στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την οικονομική κρίση η σύνθεση ήταν τελείως διαφορετική στο γραφείο του κ. Καραμανλή. Παρόντες ήταν οι κκ. Παυλόπουλος, Αγγέλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας και ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ κ. Ι. Τραγάκης και λόγω του αντικειμένου της προ ημερησίας ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης. Ηταν μια σαφής ένδειξη ότι κάτι άλλαξε στο σύστημα εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου μετά την παραίτηση του κ. Ρουσόπουλου.

Στην κυβέρνηση άρχισαν να κινούνται σε άλλα επικοινωνιακά βήματα στη «μετά Ρουσόπουλο εποχή», αν και ακόμη αναζητούν τον κατάλληλο βηματισμό, για τον οποίο λένε ότι είναι ζήτημα ημερών. Στο Μέγαρο Μαξίμου ο «πρωινός καφές» συνεχίστηκε κανονικά με τον Πρωθυπουργό να συζητεί με την ομάδα επικοινωνίας που είχε συγκροτήσει ο κ. Ρουσόπουλος. Εκεί την προηγούμενη εβδομάδα ήταν οι στενοί και έμπιστοι συνεργάτες του κ. Καραμανλή, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου κ. Ι. Ανδριανός (θα αναλάβει και πιο ενεργό ρόλο στην ενημέρωση των δημοσιογράφων), ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, ο κ. Ι. Αγγέλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης κ. Π. Λειβαδάς, ο γενικός διευθυντής της ΝΔ κ. Μεν. Δασκαλάκης, ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ και ο κ. Δ. Ζακυνθινός (δικηγόρος, μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ).

Ο νέος υπερυπουργός κ. Π. Παυλόπουλος, που ανέλαβε και τις αρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας, επικοινωνεί καθημερινά με τον κ. Καραμανλή και μιλάει για όλους και για όλα. Ομως δεν θα είναι παρών στον πρωινό καφέ, παρά μόνο όταν είναι απαραίτητο, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών του. Θα αναλάβει το δύσκολο έργο της επικοινωνίας με εκδότες και διευθυντές, για να διαμορφώσει ένα καλύτερο επικοινωνιακό περιβάλλον για την κυβέρνηση. Μάλιστα, έχει επιφορτιστεί με τόσο πολλές αρμοδιότητες, που όπως εκμυστηρεύτηκε προχθές στη Βουλή «έχει φθάσει πλέον στα όριά του». Παράλληλα ο κ. Αντώναρος, που έχει καθημερινή συνεργασία με τον Πρωθυπουργό, συνέχισε στα βήματα του κ. Ρουσόπουλου και κάθε πρωί, στις 8.30 προήδρευε της σύσκεψης (του άλλου πρωινού καφέ) στο Ζάππειο με εκπροσώπους από όλα τα υπουργεία.

Οσο για τον κ. Ρουσόπουλο, στη σκιά του οποίου γίνονται οι κινήσεις στο Μαξίμου, έχει εγκατασταθεί στο πολιτικό του γραφείο στην οδό Ακαδημίας 33 και προετοιμάζει τα επόμενα βήματά του. Εκεί ο κ. Ρουσόπουλος συναντήθηκε την περασμένη Τετάρτη με τους κκ. Χατζηεμμανουήλ και Ζακυνθινό και συνομίλησαν επί μακρόν, σε μια σαφή ένδειξη ότι θα τον στηρίξουν πολιτικά και ότι δύσκολα θα «σπάσουν» πολιτικοί δεσμοί ετών. Ο κ. Ρουσόπουλος, αποδεσμευμένος από το βαρύ φορτίο της προβολής του κυβερνητικού έργου, έχει πρώτη προτεραιότητα να ενισχύσει την πολιτική του παρουσία στην περιφέρεια Αττικής, όπου και θα είναι οριστικά υποψήφιος, όπως ανακοίνωσε στους συνεργάτες του.

Η αποχώρηση του κ. Ρουσόπουλου δεν σηματοδότησε αλλαγή επικοινωνιακής τακτικής, απλά τα πρώτα εικοσιτετράωρα αναδείχθηκε η έλλειψη συντονισμού. Στη συνεδρίαση π.χ. της Κυβερνητικής Επιτροπής την περασμένη Τετάρτη συμφωνήθηκε από τους παριστάμενους υπουργούς τι θα πουν στους δημοσιογράφους, όταν θα βγουν, όπως έκαναν πάντα. Ωστόσο δεν συζήτησαν τι δεν λένε. Ετσι εμφανίστηκε η έλλειψη συντονισμού και ενιαίας επιχειρηματολογίας. Εκτός από την επικοινωνιακή στρατηγική, αλλάζει και ο τρόπος συντονισμού της ΚΟ. Το μεγάλο ερωτηματικό που υπάρχει είναι πόσο θα λειτουργήσει το σημερινό σύστημα. Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα έγιναν δύο συσκέψεις στο διαμέρισμα που διατηρεί ο Πρωθυπουργός στον Λυκαβηττό. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Καραμανλής συζήτησε εκτενώς με κορυφαία στελέχη της ΝΔ τι θα πρέπει να αλλάξει άμεσα το επόμενο διάστημα στο επικοινωνιακό κομμάτι.