Ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα του Βατοπαιδίου. Ο Σανιδάς δείχνει την ΚΕΔ.

απο ελεύθερο τύπο.
Παρά την απόφαση της κυβέρνησης να σταλεί στη Βουλή ο φάκελος για το Βατοπαίδι- μετά και την παραίτηση των δυο εισαγγελέων που διερευνούσαν την υπόθεση, οι οποίοι ανέφεραν πως «σκόνταψαν» σε ευθύνες δυο υφυπουργών, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς αρνείται τη διαβίβαση σημειώνοντας πως αν αποσταλεί η δικογραφία στη Βουλή «χωρίς στοιχεία», θα αποτελέσει «παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης». Ο κ. Σανιδάς έκανε λόγο για «πολιτικές ευθύνες» των υπουργών που έχουν υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις αλλά όχι για ποινικές και αναφέρθηκε και σε τεράστιες ευθύνες της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου παρά το γεγονός ότι στις παραγγελίες του είχε επισημάνει ότι η εταιρεία παραπλανήθηκε........
......Ετοιμο «μυστικό σχέδιο»
Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΕΤ, «μυστικό σχέδιο» για να την αντιμετώπιση της υπόθεσης Βατοπαιδίου βρίσκεται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού και την ευθύνη της εκπόνησής του έχουν οι υπουργοί Οικονομίας και Δικαιοσύνης.

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα του Βατοπαιδίου
Παρά την απόφαση της κυβέρνησης να σταλεί στη Βουλή ο φάκελος για το Βατοπαίδι- μετά και την παραίτηση των δυο εισαγγελέων που διερευνούσαν την υπόθεση, οι οποίοι ανέφεραν πως «σκόνταψαν» σε ευθύνες δυο υφυπουργών, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς αρνείται τη διαβίβαση σημειώνοντας πως αν αποσταλεί η δικογραφία στη Βουλή «χωρίς στοιχεία», θα αποτελέσει «παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης». Ο κ. Σανιδάς έκανε λόγο για «πολιτικές ευθύνες» των υπουργών που έχουν υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις αλλά όχι για ποινικές και αναφέρθηκε και σε τεράστιες ευθύνες της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου παρά το γεγονός ότι στις παραγγελίες του είχε επισημάνει ότι η εταιρεία παραπλανήθηκε.
Οπως μετέδωσε ο City 99,5 οι παραιτήσεις από το Δικαστικό Σώμα των δύο εισαγγελέων που χειρίζονταν την υπόθεση δεν έγιναν δεκτές ενώ έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Δικαιοσύνης αποφασίστηκε η αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή.

Σε επιστολή τους προς το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι εντόπισαν ενδείξεις εμπλοκής δύο υφυπουργών και για αυτό, ζήτησαν την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή.

Ωστόσο, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος, δεν συμφώνησε και τους ζήτησε να συνεχίσουν την έρευνα, ενώ όρισε και τρίτη εισαγγελέα για την ίδια υπόθεση, με αποτέλεσμα οι κ. Κολιούσης και Σωτηροπούλου να αποφασίσουν να παραιτηθούν.

Ανακοίνωση Σ. Χατζηγάκη

Η κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτή την παραίτηση των εισαγγελικών λειτουργών, αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης, καλώντας τους να μην εμείνουν σ’ αυτή αλλά να συνεχίσουν, ανεπηρέαστοι από οτιδήποτε, να επιτελούν το καθήκον τους, έως την τελική έκβαση της υπόθεσης. Ξεκάθαρος στόχος της Κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το θέμα του Βατοπαιδίου, ήταν και παραμένει η εις βάθος έρευνα της υπόθεσης αυτής, αναφέρει ο κ. Χατζηγάκης. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει εμπράκτως ότι είναι αποφασισμένη να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον, προσθέτει και τονίζει πως μοναδικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι η αλήθεια.

«Στις ασύστατες και ασύστολες κατηγορίες της αντιπολίτευσης απαντούμε με απόλυτη καθαρότητα», σημειώνει ο υπουργός και καταλήγει: «Σεβόμαστε διαχρονικά τον ανεξάρτητο ρόλο της Δικαιοσύνης. Θα ακολουθήσουμε απαρεγκλίτως τις αποφάσεις της».

Τι απαντά ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών

«Η Εισαγγελία Εφετών επιδιώκει το ξεκουκούλωμα και όχι το κουκούλωμα της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος. Διαβάστε περισσότερα

Θ. Ρουσόπουλος

Σε ανακοίνωση του Υπουργού της Δικαιοσύνης παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος. «Δεν ξέρω ποιοι λένε περί πιέσεων», τόνισε και επεσήμανε πως η ΝΔ και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση σεβάστηκε και σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενώ αντίθετα το ΠΑΣΟΚ, ανάλογα αν νομίζει ότι το συμφέρει ή όχι, την απαξιώνει. Διαβάστε περισσότερα «Υπάρχει η εντύπωση ορισμένων ότι ο υποφαινόμενος είναι κολλημένος σε κάποια καρέκλα. Και αυτό, επίσης, αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν ισχύει», συμπλήρωσε.

ΠΑΣΟΚ

Βαριές κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη διατύπωσε ο Γ. Παπανδρέου και κάλεσε την κυβέρνηση να δεχθεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής και προανακριτικής επιτροπής για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές λύτρωσης και όχι παραγραφής. Περισσότερα...

ΚΚΕ

«Δεν έχουμε αυταπάτες για αυτό που λέγεται «χώρος δικαιοσύνης. Το δίκαιο είναι άδικο γιατί είναι προσαρμοσμένο σε μια πολιτική, που αδικεί το λαό», δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε πως δεν έχει μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτά τα «σαλόνια», καθώς, όπως είπε, «στα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα υπάρχουν δικαστές που αντέχουν σε παρεμβάσεις και άλλοι όχι».΄

Άλλωστε, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επανέλαβε το πάγια θέση του κόμματος περί διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας, προσθέτοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν θα σήμαινε και τον περιορισμό της ασυδοσίας της εκκλησίας».

Η κ. Παπαρήγα διατύπωσε την άποψη ότι «η έμφαση πρέπει να δίνεται συνολικά στα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα του λαού και όχι στα επιμέρους σκάνδαλα».

ΣΥΡΙΖΑ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, έκανε λόγο για θεσμική κατάρρευση της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Σημείωσε ότι η παραίτηση των δυο δικαστικών δημιουργεί τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στη χώρα και ζήτησε να επανέλθουν στο δικαστικό σώμα. «Η παραίτησή τους μαρτυρά αφόρητες πιέσεις ώστε να μην φθάσει ο φάκελος στη Βουλή», είπε.

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, τονίζοντας πως είναι άμεση και επιτακτική, όπως είπε, ανάγκη.

«Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί με τη γενναία πράξη τους σπάνε ένα απόστημα νοσηρότητας του δημοσίου βίου και της πολιτικής κρίσης», σημειώνει για την παραίτηση των δύο αντεισαγγελέων ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Αντιδρούν οι δικηγόροι

Την αγανάκτησή της για το «πρωτοφανές γεγονός της δημιουργίας συνθηκών, που εξανάγκασαν σε παραίτηση τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς, εκφράζει με ανακοίνωσή του η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων.

Απόφαση- φάντασμα με υπογραφή Μπασιάκου

Την υπογραφή του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελου Μπασιάκου, φέρει, όπως πρώτος αποκάλυψε ο City 99,5, η υπουργική απόφαση, που δε δημοσιεύθηκε ποτέ στο ΦΕΚ, και με την οποία δόθηκε εντολή στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου να ανταλλάξει ακίνητα με τη Μονή Βατοπαιδίου.

Ο κ. Μπασιάκος επικυρώνει προηγούμενη απόφαση του τότε υφυπουργού Οικονομικών, Πέτρου Δούκα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο άνοιξε ο δρόμος για τις ανταλλαγές των ακινήτων του δημοσίου με τη λίμνη Βιστωνίδα, οι οποίες οριστικοποίηθηκαν με νεότερη απόφαση που συνυπέγραψαν, αυτή τη φορά, οι κύριοι Δούκας και Μπασιάκος.

Ανοιχτή επιστολή Εφραίμ

Το πρωί, νέα προθεσμία για την ερχόμενη Δευτέρα πήραν -μέσω των δικηγόρων τους- ο ηγούμενος Εφραίμ και ο Μοναχός Αρσένιος, προκειμένου να ενημερωθούν για καινούρια στοιχεία της δικογραφίας, που χειρίζεται ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νάσος Κανελόπουλος.

Ανοικτή επιστολή απευθύνει ο ηγούμενος Εφραίμ προς την πολιτειακή, πολιτική και δικαστική ηγεσία της χώρας. Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου επιμένει ότι ο ίδιος και η Μονή έγιναν στόχος πρωτοφανών και άδικων -όπως υποστηρίζει - επιθέσεων. Για τα έργα αναστήλωσης της Μονής, τονίζει, υπεγράφησαν σειρά αποφάσεων και γνωμοδοτήσεων από την κορυφή της πυραμίδας της Κρατικής και Δικαστικής Εξουσίας.

Ο κ. Εφραίμ δηλώνει έτοιμος «ταπεινά να πορευθεί το δρόμο του προπηλακιζόμενος και διασυρόμενος, με την απόλυτη ικανοποίηση πώς ως Μοναχός έκανε απέναντι στο Θεό απόλυτα το καθήκον του», αν το ζητούμενο είναι να πειστεί η κοινή γνώμη πώς όλοι αυτοί… παραπλανήθηκαν και ένοχος είναι… “ο μοναδικός σε ικανότητες” Ηγούμενος Εφραίμ.

Τονίζει ωστόσο πως «σαν Έλληνας με απλό κοινό νού», δεν θα δεχθεί ποτέ πώς όλοι αυτοί «υπήρξαν αφελείς και παραπλανήθηκαν».

Ετοιμο «μυστικό σχέδιο»

Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΕΤ, «μυστικό σχέδιο» για να την αντιμετώπιση της υπόθεσης Βατοπαιδίου βρίσκεται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού και την ευθύνη της εκπόνησής του έχουν οι υπουργοί Οικονομίας και Δικαιοσύνης.

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=55846