Ο κος Φοίβος Χριστοδουλίδης και η σωτηρία της ψυχής πού είναι πολύ μεγάλο πράγμα

απο καθημερινή (27/9/08)
........Ο κ. Φοίβος Χριστοδουλίδης είναι ένας εξηντάρης κύριος με σκούρα γυαλιά που επιμένει να φοράει ακόμη τις παλιές, λαχουρέ γραβάτες του, μάλλον γιατί αναπολεί συχνά τη δεκαετία του '90. Διόλου παράξενο - το 1992 ήταν που πρωτάνοιξε την αντιπροσωπεία της Lada στην Ελλάδα, ενώ στις αρχές του '90 εγκαταστάθηκε ο ηγούμενος Εφραίμ στο Βατοπέδι και τότε πρωτάνθησε και η δική τους φιλία. Κι έτσι σήμερα, ο κ. Χριστοδουλίδης είναι ιδιοκτήτης της αντιπροσωπείας Lada, αλλά συγχρόνως έχει αναβαθμιστεί και σε πρόεδρο του «Κέντρου Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού» (ΚΕΟΠ), το οποίο τυγχάνει «το εκφραστικό όργανο», κατά τον κ. Χριστοδουλίδη, «της Μονής Βατοπεδίου».........

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα
Της Μαριλης Mαργωμενου

Παρκάρεις πάνω στην εθνική οδό. Βγαίνεις απ' το αυτοκίνητό σου. Μπαίνεις στην αντιπροσωπεία της Lada. Κι εκεί που κοιτάς τα Niva και τα Venus, ξαφνικά εμφανίζεται στο βάθος ο Αγιος Αθανάσιος με τον σταυρό στο χέρι!

Θαύμα; Δυστυχώς όχι - δεν είναι η ευκαιρία να ζητήσεις απ' τον Αγιο ένα Lada δώρο. Απλώς, ζεις τη σουρεαλιστικότερη εκδοχή της πραγματικότητας: Είσαι στην αντιπροσωπεία της Lada, που όμως πουλάει και ολόσωμες αγιογραφίες κατευθείαν απ' τη Μονή Βατοπεδίου! Δηλαδή, στο κατάστημα του καλύτερου φίλου του ηγούμενου Εφραίμ: του Κύπριου επιχειρηματία Φοίβου Χριστοδουλίδη. Αλλά καλύτερα να πάρουμε την ιστορία απ' την αρχή.

Ο κ. Φοίβος Χριστοδουλίδης είναι ένας εξηντάρης κύριος με σκούρα γυαλιά που επιμένει να φοράει ακόμη τις παλιές, λαχουρέ γραβάτες του, μάλλον γιατί αναπολεί συχνά τη δεκαετία του '90. Διόλου παράξενο - το 1992 ήταν που πρωτάνοιξε την αντιπροσωπεία της Lada στην Ελλάδα, ενώ στις αρχές του '90 εγκαταστάθηκε ο ηγούμενος Εφραίμ στο Βατοπέδι και τότε πρωτάνθησε και η δική τους φιλία. Κι έτσι σήμερα, ο κ. Χριστοδουλίδης είναι ιδιοκτήτης της αντιπροσωπείας Lada, αλλά συγχρόνως έχει αναβαθμιστεί και σε πρόεδρο του «Κέντρου Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού» (ΚΕΟΠ), το οποίο τυγχάνει «το εκφραστικό όργανο», κατά τον κ. Χριστοδουλίδη, «της Μονής Βατοπεδίου». Το αλλόκοτο της όλης υπόθεσης αρχίζει να διακρίνεται όταν συνειδητοποιεί κανείς πως η Lada και το θρησκευτικό κέντρο είναι ένα και το αυτό. Είναι πραγματικά μια ξεχωριστή στιγμή, ενώ κοιτάς δερμάτινα σαλόνια και δοκιμάζεις αμορτισέρ, ξαφνικά να εντοπίζεις τις δύο λευκές, αρχαιοελληνικές κολόνες (!) που ορίζουν την είσοδο του μαγαζιού της Μονής Βατοπεδίου, κι έχουν από πάνω γύψινο αέτωμα με χαραγμένο το σήμα της Lada! Κι ύστερα περνάς την πύλη, και ξεχνάς όλα τ' άλλα.

Τα κομποσκοίνια και τα ημερολογιάκια αποσύρθηκαν νωρίς. Εδώ το εμπόρευμα απευθύνεται μόνο σε αυτούς που η πίστη τους είναι εξίσου βαθιά με την τσέπη τους. Στους τοίχους ολόσωμες εικόνες Αγίων σε ξύλινα ταμπλό, στα τραπέζια χρυσά σκεύη προσμένουν κάποιον ανοιχτοχέρη πιστό, κι όσο για τα ιερά βιβλία… μπορείς να πάρεις ένα «Δίτομο Βατοπέδι - 180 ευρώ», ή να διαλέξεις από μία «Παλαιά Διαθήκη - 382 ευρώ», ή ένα «Ευαγγέλιο Ιωάννη Κατακουζηνού - 382 ευρώ». Τις τιμές τις γράφουν τα λευκά καρτελάκια πάνω στα καθαγιασμένα αναγνώσματα. «Τα θαύματα της Αγίας Ζώνης», βλέπω παραπέρα το best seller της Μονής. Στο οπισθόφυλλο, γλαφυρή εισαγωγή στο θέμα: «Περιγράφονται 200 περιπτώσεις θαυματουργικής επεμβάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου»! Περίπου σαν να ήταν η Παναγία τερματοφύλακας…

Σ' έναν ξεχωριστό πάγκο, διατίθεται και το περιοδικό «Πεμπτουσία», στο οποίο ο κ. Χριστοδουλίδης είναι υπεύθυνος έκδοσης, και ο Εφραίμ… ρεπόρτερ: Στο τεύχος 8, ο ηγούμενος πήγε δημοσιογραφική αποστολή στο Εσεξ της Αγγλίας, για να κάνει συνέντευξη με τον Γέροντα Σοφρώνιο! Οσο για το τρέχον τεύχος… Εδώ ο πιστός αναγνώστης μπορεί να διαβάσει ένα αφιέρωμα στη λίμνη Βιστωνίδα (την οποία κατόπιν της ανταλλαγής με ολυμπιακά ακίνητα, ο συντάκτης την εκθειάζει ως οικολογικό παράδεισο!) κι ένα θέμα για το Πόρτο Λάγος (επίσης εκθειαστικό, καθότι το νησάκι είχε πάρει κι αυτό σειρά γι' ανταλλαγή). Στην «Πεμπτουσία» φιλοξενούνται και 4 ολοσέλιδες διαφημίσεις της ΕΡΤ, συν μία ακόμη διαφήμιση - έκπληξη: Η ολοσέλιδη καταχώριση της κατασκευαστικής εταιρείας «Ανθεμιάς» - εκείνης, δηλαδή, που αγόρασε απ' το Βατοπέδι τα επίμαχα οικόπεδα-φιλέτα!

Κι όπως μες στο μαγαζάκι του ηγούμενου Εφραίμ όλα μπερδεύονται γλυκά, συνειδητοποιεί κανείς πως, αν δεν μιλούσαμε για μοναχό αλλά για ροκ σταρ, θα λέγαμε πως ο κ. Χριστοδουλίδης είναι ο μάνατζερ του Εφραίμ: Οχι μόνο πουλά τα εμπορεύματα με trademark Βατοπεδίου και φιλοξενεί τις ομιλίες του ηγούμενου στην Αθήνα κάθε τρίμηνο (ναι, ο Εφραίμ βγαίνει και μιλάει ανάμεσα στα αυτοκίνητα της Lada στην εθνική οδό!), αλλά του κλείνει και τουρ στην επαρχία. «Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Εφραίμ θά μιλήσει στην αίθουσα τιμών τής Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης», γράφει το τελευταίο δελτίο Τύπου. Εν είδει ανταλλάγματος, βεβαίως, ο «πανσοφολογιώτατος» παίρνει τον κ. Χριστοδουλίδη μαζί του σ' όλες τις θρησκευτικές εξορμήσεις. Στην αλησμόνητη περιφορά της Ζώνης της Παναγίας ανά την Αττική, ας πούμε, ο κ. Χριστοδουλίδης ακολουθούσε (ενίοτε έβγαζε και λογύδρια στο πλήθος!). Βλέπετε, ήταν ο επίσημος χορηγός της Αγίας Ζώνης!

Και μετά, έγινε και χορηγός της Αγίας Κάρας! Ο καημένος ο Αγιος Χρυσόστομος, ποτέ δεν φαντάστηκε ότι 1.600 χρόνια μετά τον θάνατό του το κεφάλι του θα περιόδευε στη Μυτιλήνη. Κι όμως, τον Δεκέμβριο του 2007, ο ηγούμενος Εφραίμ με την Αγία Κάρα υπό μάλης και τον κ. Χριστοδουλίδη για συντροφιά ανεβοκατέβαινε τους ορόφους της νομαρχίας Λέσβου αγιάζοντας τους δημόσιους υπαλλήλους από γραφείο σε γραφείο!

Κρουαζιερόπλοιο
Μετά τους δημοσίους υπαλλήλους, πήραν σειρά κι οι δημοσιογράφοι: Ο κ. Χριστοδουλίδης κάλεσε 40 δημοσιογράφους να δοκιμάσουν το καινούργιο Lada Libra στην Ουρανούπολη, αλλά μετά το test drive αποφάσισε να ναυλώσει κρουαζιερόπλοιο για να τους πάει στο Βατοπέδι! Γιατί κρουαζιερόπλοιο; Προφανώς, είχε να κάνει με το γεγονός πως την αλλόκοτη αυτή αποστολή συνόδευε και ο πρέσβης της Ρωσίας - και ξέρετε πώς είναι το λεπτό γούστο του πρέσβη… Εν πάση περιπτώσει, οι δημοσιογράφοι που είχαν πάει για να δουν πώς παίρνει το Lada τις στροφές, βρέθηκαν ξαφνικά μπρος στον ηγούμενο Εφραίμ, που τους μοίραζε κλωστούλες απ' τη Ζώνη της Παναγίας! Οταν οι δημοσιογράφοι γύρισαν στα γραφεία τους, θα πρέπει να βρέθηκαν σε μεγάλο δίλημμα. Πώς να γράψεις μετά όλ' αυτά κακή κουβέντα για το Lada Libra; Κι αν σε κάψει ο Θεός;http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_27/09/2008_286407