Υπάρχουν και κερδισμένοι απο την κρίση. Με δυό λόγια; Οσοι έχουν μετρητά. Αλλά και άλλοι....

απο ελεύθερο τύπο.
Η χρηματοπιστωτική κρίση, όπως κάθε κρίση, που κατάπιε τις επενδύσεις πολλών μικρομεσαίων επενδυτών και προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στην αγορά εργασίας, έχει και κερδισμένους, σύμφωνα με όσα επισημαίνονται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε.
Ως παράδειγμα αναφέρεται ο Γουόρεν Μπάφετ - στο μεταξύ ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου - που εκμεταλλεύεται τη χρηματοπιστωτική κρίση για φθηνές και κερδοφόρες αγορές μετοχών..........
.............Ο Μπάφετ επένδυσε ήδη στην τράπεζα επενδύσεων Goldman Sachs πέντε δισ. και γνωστοποίησε ότι θα αξιοποιήσει ακόμη 5 δισ., ενώ προτίθεται να «ρίξει» και στην General Electric άλλα 3 δισεκατομύρια. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις πολλών, όλοι γνωρίζουν στην Νέα Υόρκη πως οι μέχρι τώρα επενδύσεις του Μπάφετ σπάνια έπιασαν πάτο...........
.................Τη χρονική στιγμή που διανύουμε, όμως, οι μικροεπενδυτές στη μεγάλη τους πλειοψηφία χάνουν και μάλιστα πολλά. Γι’ αυτό και υπάρχουν χιλιάδες Αμερικανοί μικρομέτοχοι, οι οποίοι ζητούν την κεφαλή επί πίνακι ορισμένων φημισμένων αναλυτών. Μάλιστα, προσφεύγουν κατά εκατοντάδες στα δικαστήρια, ώστε να αποσπάσουν αποζημιώσεις.
Ο Τζέικομπ Ζαμάνσκι είναι μεγαλοδικηγόρος και χειρίζεται μια σειρά τέτοιων περιπτώσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί εκείνη σε βάρος του κορυφαίου αναλυτή της Merrill Lynch, Χένρι Μπλόντζετ......................

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Ποιοι είναι οι κερδισμένοι της χρηματοπιστωτικής κρίσης
Τρίτη, 14.10.08
Η χρηματοπιστωτική κρίση, όπως κάθε κρίση, που κατάπιε τις επενδύσεις πολλών μικρομεσαίων επενδυτών και προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στην αγορά εργασίας, έχει και κερδισμένους, σύμφωνα με όσα επισημαίνονται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε.

Ως παράδειγμα αναφέρεται ο Γουόρεν Μπάφετ - στο μεταξύ ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου - που εκμεταλλεύεται τη χρηματοπιστωτική κρίση για φθηνές και κερδοφόρες αγορές μετοχών.

Η συμπεριφορά των Κροίσων

Άλλωστε, όπως πρόσφατα ανέφερε ο ίδιος ο αμερικανός Κροίσος: «Εφόσον έχουμε αρκετά μετρητά, μας δίνεται τώρα η ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσουμε έξυπνα. Πρόκειται για μια προοπτική πέντε δισεκατομυρίων δολαρίων, τα οποία μπορώ τώρα να επενδύσω συγκεκριμένα και κερδοφόρα. Και όπως φαίνεται θα επενδύσω άλλα πέντε δισεκ. δολάρια. Δηλαδή, διαθέτω 10 δισ. δολάρια, που μπορώ να επενδύσω».

Ο Μπάφετ επένδυσε ήδη στην τράπεζα επενδύσεων Goldman Sachs πέντε δισ. και γνωστοποίησε ότι θα αξιοποιήσει ακόμη 5 δισ., ενώ προτίθεται να «ρίξει» και στην General Electric άλλα 3 δισεκατομύρια. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις πολλών, όλοι γνωρίζουν στην Νέα Υόρκη πως οι μέχρι τώρα επενδύσεις του Μπάφετ σπάνια έπιασαν πάτο. Στο δημοσίευμα τίθεται και το ερώτημα: Δηλαδή, οι πλούσιοι γίνονται τώρα πλουσιότεροι, εάν είναι ριψοκίνδυνοι;

Από την πλευρά του, όμως ο αναλυτής της Avalon Partners, Πίτερ Καρντίγιο, απαντά κατηγορηματικά όχι. «Αυτό που συμφέρει τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, θα πρέπει να είναι κερδοφόρο και για το μικρομέτοχο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για το λόγο αυτό συμβουλεύει τους μικροεπενδυτές να επενδύσουν προσεκτικά, μικρά ποσά, ώστε να είναι και αυτοί κερδισμένοι, έστω και σε μικρότερη κλίμακα.

Κερδισμένοι και ορισμένοι μεγαλοδικηγόροι

Τη χρονική στιγμή που διανύουμε, όμως, οι μικροεπενδυτές στη μεγάλη τους πλειοψηφία χάνουν και μάλιστα πολλά. Γι’ αυτό και υπάρχουν χιλιάδες Αμερικανοί μικρομέτοχοι, οι οποίοι ζητούν την κεφαλή επί πίνακι ορισμένων φημισμένων αναλυτών. Μάλιστα, προσφεύγουν κατά εκατοντάδες στα δικαστήρια, ώστε να αποσπάσουν αποζημιώσεις.

Ο Τζέικομπ Ζαμάνσκι είναι μεγαλοδικηγόρος και χειρίζεται μια σειρά τέτοιων περιπτώσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί εκείνη σε βάρος του κορυφαίου αναλυτή της Merrill Lynch, Χένρι Μπλόντζετ. Αυτό διότι ο τελευταίος φέρεται ότι συμβούλευε μικρομετόχους να επενδύουν σε πακέτα που διαχειρίζονταν η εν λόγω εταιρία, απόκρυπτε, όμως, ότι ήταν ο χρηματοπιστωτικός σύμβουλός της.

Ο Ζαμάνσκι - όπως και πολλοί άλλοι μεγαλοδικηγόροι που εξειδικεύονται σε τέτοιου είδους αγωγές - αυτή τη στιγμή τρέχει και δε φτάνει. Εκατοντάδες μικροεπενδυτές θέλουν τα λεφτά τους πίσω και ζητούν την συμπαράστασή του. «Μου τηλεφωνούν πελάτες από όλον τον κόσμο. Τη χρονική αυτήν περίοδο δεχόμαστε 50% περισσότερα τηλεφωνήματα».

Στο δημοσίευμα, όμως, τονίζεται επίσης πως ο συγκεκριμένος μεγαλοδικηγόρος - και προφανώς όλοι οι υπόλοιποι - δεν εργάζονται αμισθί. Ο Ζαμάνσκι πληρώνεται 600 δολάρια την ώρα για οποιαδήποτε συμβουλή παρέχει και η οποία έχει σχέση με τη χρηματοπιστωτική κρίση. Κατά συνέπεια, οι εξειδικευμένοι δικηγόροι του είδους, με τα μεγάλα νομικά γραφεία, είναι επομένως ένας ακόμη κλάδος που κερδίζει από τη σημερινή κρίση.

Στο επίκεντρο και οι ψυχολόγοι

Εξάλλου, οι χαμένοι της κρίσης, δεν προσφεύγουν για συμβουλές μόνον σε δικηγόρους αλλά και σε ψυχαναλυτές ακόμη και ψυχολόγους. Ένας από τους τελευταίους, ο Τζον Γκίνεν, που διατηρεί από το 1983 το «Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης», στη Γουόλ Στριτ, παρατηρεί ότι σε αυτόν οι άνθρωποι δεν καταφεύγουν τόσο γρήγορα. «Το ιατρείο μου δε γεμίζει από πελάτες, κατά τη διάρκεια της όποιας οικονομικής κρίσης», είπε.

Ο ψυχολόγος της Γουόλ Στριτ, όπως αποκαλείται, πρόσθεσε ότι «συνήθως, έρχονται όλοι 5 με 6 βδομάδες ύστερα από ένα σοκ και μια αγχώδη κατάσταση». Έτσι, αναμένει από το Μάρτιο του 2009 να διπλασιαστούν οι πελάτες του, αλλά δε θέλει να εμβαθύνει, ούτε να αποδεχθεί ότι πρόκειται μόνο για θύματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Προς τον παρόν, ωστόσο, - τουλάχιστον όπως επισημαίνουν ψυχολόγοι αλλά και ψυχαναλυτές - δε φαίνεται να κυριαρχεί στην αμερικανική κοινωνία ο φθόνος. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό; «Ακόμη ουδείς γνωρίζει το βάθος της χρηματοπιστωτικής κρίσης», υποστηρίζει ο αναλυτής της Avalon Partners, Πίτερ Καρντίγιο.http://www.e-tipos.com/newsitem?id=55884