Και ενώ το ΠΑΣΟΚ και οι "φίλοι" του προσπαθούν με τους καλόγερους να ρίξουν τον Καραμανλή η χώρα παλεύει να λύσει προβλήματα δεκαετιών....

Με κατ’ αρχήν θετική αντίδραση υποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση τη νέα πρόταση του ειδικού μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, κ. Μάθιου Νίμιτς, για το θέμα της ονομασίας. Η Αθήνα θεωρεί την πρόταση «πολύ καλή βάση για διαπραγμάτευση, παρότι χρήζει βελτιώσεων σε ορισμένα σημεία», ........
.........Ο κ. Νίμιτς επιχείρησε να ικανοποιήσει, εν μέρει, και τις δύο πλευρές, αφήνοντας πάντως, προς το παρόν, ασαφές το θέμα της εθνικής ταυτότητας. Ετσι, προτείνει ως ονομασία το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η ονομασία αυτή, σύμφωνα με την πρόταση, θα αφορά τη διεθνή χρήση και θα έχει ισχύ σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Παράλληλα, θα υπάρξει σύσταση, επικυρωμένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για υιοθέτηση της νέας ονομασίας στις διμερείς σχέσεις της ΠΓΔΜ με τρίτες χώρες. .....
...............Οσον αφορά τον προσδιορισμό εθνικής ταυτότητας και το θέμα της ιθαγένειας, ο ειδικός μεσολαβητής, σύμφωνα με πληροφορίες, διατύπωσε τρεις διαφορετικές εκδοχές, αναμένοντας προφανώς τις τοποθετήσεις των δύο πλευρών, προκειμένου να οριστικοποιηθεί και αυτό το ζήτημα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Νίμιτς παράπεμψε σε έγγραφο ορολογίας της Γραμματείας του ΟΗΕ των μέσων της δεκαετίας του 1990, στην οποία γίνεται αναφορά σε «κατοίκους της FYROM», αλλά και σε «μακεδονική γλώσσα»....
ΣΣ Δική μας εκτίμηση είναι οτι κάποια σημεία δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτά απο την Ελλάδα. Γίνεται ομως και επικοινωνιακό παιγνίδι (με τη διεθνή κοινότητα) κλπ...Δείτε τη δήλωση της υπουργού εξωτερικών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ισχύει η ελληνική θέση για όνομα γεωγραφικό, για όλες τις χρήσεις, κυρία Υπουργέ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ολες οι θέσεις μας ισχύουν.

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Θετική υποδοχή των νέων ιδεών του Μ. Νίμιτς
«Καλή βάση» διαπραγμάτευσης, εκτιμά η Αθήνα
Της Δωρας Αντωνιου

Με κατ’ αρχήν θετική αντίδραση υποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση τη νέα πρόταση του ειδικού μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, κ. Μάθιου Νίμιτς, για το θέμα της ονομασίας. Η Αθήνα θεωρεί την πρόταση «πολύ καλή βάση για διαπραγμάτευση, παρότι χρήζει βελτιώσεων σε ορισμένα σημεία», όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών και εκτιμά ότι μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για οριστική λύση. Την ίδια στιγμή τα Σκόπια, που είχαν υποδεχθεί ευνοϊκά και την προηγούμενη πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες θεωρούν την παρούσα «κάπως βελτιωμένη» και «πιο συγκεκριμένη από ποτέ».

Ο κ. Νίμιτς επιχείρησε να ικανοποιήσει, εν μέρει, και τις δύο πλευρές, αφήνοντας πάντως, προς το παρόν, ασαφές το θέμα της εθνικής ταυτότητας. Ετσι, προτείνει ως ονομασία το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η ονομασία αυτή, σύμφωνα με την πρόταση, θα αφορά τη διεθνή χρήση και θα έχει ισχύ σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Παράλληλα, θα υπάρξει σύσταση, επικυρωμένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για υιοθέτηση της νέας ονομασίας στις διμερείς σχέσεις της ΠΓΔΜ με τρίτες χώρες. Η πρόβλεψη για σύσταση συνοδεύεται από αναφορά σε δέσμευση από τις δύο χώρες ότι καμιά δεν θα ασκήσει επιρροή προς τρίτα μέρη για υιοθέτησή της ή όχι.

Σε σχέση με τα διαβατήρια, προτείνεται να αναγράφεται στην εξωτερική όψη τους η νέα ονομασία (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και η συνταγματική ονομασία στα αγγλικά, αλλά και με σλαβικούς χαρακτήρες. Προβλέπεται επίσης ότι κανένα κράτος δεν θα κάνει χρήση του όρου Μακεδονία χωρίς προσδιορισμό. Στην περίπτωση της ΠΓΔΜ ως τέτοιος νοείται το Δημοκρατία, που μπαίνει μπροστά από τη συνταγματική ονομασία. Ο κ. Νίμιτς προτείνει, τέλος, μεταβατική περίοδο τριών μηνών για ολοκλήρωση των απαραίτητων αλλαγών προς εφαρμογή της συμφωνίας.

Οσον αφορά τον προσδιορισμό εθνικής ταυτότητας και το θέμα της ιθαγένειας, ο ειδικός μεσολαβητής, σύμφωνα με πληροφορίες, διατύπωσε τρεις διαφορετικές εκδοχές, αναμένοντας προφανώς τις τοποθετήσεις των δύο πλευρών, προκειμένου να οριστικοποιηθεί και αυτό το ζήτημα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Νίμιτς παράπεμψε σε έγγραφο ορολογίας της Γραμματείας του ΟΗΕ των μέσων της δεκαετίας του 1990, στην οποία γίνεται αναφορά σε «κατοίκους της FYROM», αλλά και σε «μακεδονική γλώσσα». Προφορικά πρότεινε ως ενδεχόμενη αναγραφή στα διαβατήρια στην παραπομπή της ιθαγένειας το «κάτοικος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και χρήση του εθνικού προσδιορισμού «Μακεδόνας» στα έγγραφα της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Νίμιτς, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι «το χάσμα πρέπει να γεφυρωθεί και το καλύτερο θα ήταν η διευθέτηση του θέματος τώρα». Πρόσθεσε, δε, πως αναμένει σε δύο εβδομάδες τις απαντήσεις των δύο πλευρών. Αν και επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, πληροφορίες από τα Ηνωμένα Εθνη φέρουν τον ειδικό μεσολαβητή να θεωρεί ότι η πρόταση είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να παρουσιάσει, αλλά και προβληματισμένο για το πόσο ακόμα μπορεί το ζήτημα να παραμένει σε εκκρεμότητα.

Χθες το πρωί ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής συζήτησε με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη τους επόμενους χειρισμούς. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι κινήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα διαμόρφωσαν θετική δυναμική, που απέφερε μια σαφώς βελτιωμένη πρόταση. Η επίσημη αντίδραση της Αθήνας ήρθε διά στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος δήλωσε ότι «αξιολογούμε με την απαραίτητη προσοχή, αλλά και εποικοδομητική διάθεση τη δέσμη ιδεών», ενώ πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί την οριστική επίλυση του θέματος με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό χωρίς νικητές και ηττημένους».

Σήμερα η κ. Μπακογιάννη θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και την κυβερνητική επιτροπή για τη νέα πρόταση, ενώ αύριο πρόκειται να συναντηθεί για το ίδιο θέμα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Στάση αναμονής από τη Χαρ. Τρικούπη
Την επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για το περιεχόμενο της νέας πρότασης Νίμιτς αναμένουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ πριν τοποθετηθούν επί αυτής, ενώ από το ΚΚΕ και τον ΛΑΟΣ υπήρξαν ήδη κατ’ αρχήν τοποθετήσεις. Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ανδρέας Λοβέρδος, με δήλωσή του ζήτησε πλήρη ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής για τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει θετική αξιολόγηση επί ανεπίσημων και συγκεχυμένων πληροφοριών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ενημέρωση ζητεί και ο ΣΥΝ, που σε ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει ότι εμμένει σταθερά στη θέση για αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις.

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε, αναφέρει ότι «η δήλωση Νίμιτς προαναγγέλλει μία λύση μακριά από τις πάγιες θέσεις του κόμματος» για αποκλειστικά γεωγραφικό προσδιορισμό. Σε δριμείς τόνους ήταν η αντίδραση του ΛΑΟΣ, που κάνει λόγο για «γύμνια του υπουργείου Εξωτερικών και παταγώδη αποτυχία των χειρισμών της κ. Μπακογιάννη» και καλεί τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών να φροντίσουν να κερδίσουν χρόνο μέχρι τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Τις επόμενες ημέρες, μετά την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας από την κ. Μπακογιάννη αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι θέσεις των κομμάτων και να διαφανεί σε ποιο βαθμό η κυβέρνηση θα έχει την υποστήριξη της αντιπολίτευσης.http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_09/10/2008_287686
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ξέρουμε γιατί θέλουν το Γιωργάκη οι Αμερικανοί. Οι Έλληνες ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΟΥΜΕ τι ακριβώς συμβαίνει;
Φαντάσου το Γιωργάκη πρωθυπουργό να διαπραγματεύεται το Σκοπιανό με τους Αμερικανούς. [Ο Πάγκαλος είχε παραδεχθεί ότι το 2001 παρακαλούσαν τους σκοπιανούς να δεχθούν το ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΣΚΟΠΙΑ και οι σκοπιανοί τους έφτυσαν – τόσο καλός στη διαπραγμάτευση ο φιλέλληνας George!]
Φαντάσου το Γιωργάκη να διαπραγματεύεται το Κυπριακό με τους Τούρκους και τους Αμερικανούς. [Το σχέδιο Ανάν που είχει αποδεχθεί ΠΛΗΡΩΣ ο George θα ξαναέλθει άμεσα, πάει η ανεξάρτητη Κύπρος για πάντα].
ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΜΦΙΒΑΛΛΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ;
ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΜΕ Η ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΛΑΒΩΣΕΙ;