Γιατί δεν αφήνουμε τις παπαριές και να πούμε την αλήθεια γιά το Βατοπέδι; Είναι το Αγιον Ορος απλά ένα ησυχαστήριο μοναχών;


Τώρα που κάποια πράματα δειλά - δειλά έχουν αρχίσει και λέγονται μήπως θα πρέπει κάποιος να αναλάβει την ευθύνη να διαρρεύσει κάποια πράματα για το Βατοπέδι αλλά και το Αγιο Ορος γενικότερα?
Σαν πολύ δεν κράτησε το παραμύθι?
Η εθνικότητα πχ (Κύπριοι) έχει να κάνει?
Επίσης το Αγιο Ορος είναι απλά ενα ησυχαστήριο όσων αποσύρονται απο τα εγκόσμια?
Προιστορία υπάρχει?
Αλλα "παρατράγουδα" έχουν ξανασυμβεί?
Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται?
Οι Αμερικανοί?
Δεν λέμε απλά για την επίσκεψη Πούτιν.....
Το Οικουμενικό εμπλέκεται?
Αλλα Πατριαρχεία ανά τον κόσμο?
Οι πρωτες νύξεις έρχονται σήμερα απο τα Νέα.
Μεγαλεπήβολα σχέδια με άρωμα Βατικανού που έφθαναν μέχρι την Κύπρο περιελάμβαναν οι φιλοδοξίες της ιεράς Μονής Βατοπεδίου, όπως εκτιμούν Αγιορείτες μοναχοί που έζησαν την εποχή Εφραίμ στο Περιβόλι της Παναγίας.
και λίγο πιό κάτω.
«Η Μονή Βατοπεδίου μπορεί να συγκριθεί με το Νταβός της Ελβετίας. Μόνο στα δύο αυτά μέρη μπορείτε να συναντήσετε τόσους γνωστούς μάνατζερ», επεσήμανε σε ρεπορτάζ του τον Ιανουάριο του 2005 το δίκτυο Βloomberg, το οποίο διέκρινε από νωρίς τη δυναμική που συγκεντρωνόταν στην αγιορείτικη μονή, την οποία ανέφερε ως «παράδεισο επενδύσεων». 
και ο Ανδριανόπουλος γράφει.

Στην περίπτωση του Βατοπεδίου ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Επικρατείας είναι αδύνατον να μην είχαν γνώση η σχέση. Ο χειρισμός όμως που επέλεξαν για την αντιμετώπιση του θέματος ήταν καταστροφικός. Από πουθενά δεν προκύπτει προσωπική ιδιοτέλεια η και ξεκάθαρες ποινικές ευθύνες. Θα μπορούσαν από την πρώτη στιγμή να είχαν βγεί ανοιχτά παραδεχόμενοι τις ενδεχόμενες παρεμβάσεις υπέρ της Μονής για κάποιον σημαντικότερο υψηλό στόχο.

Ενδεχόμενα πολλοί, μεταξύ των οποίων και εγώ ο ίδιος, να μην εγκρίναμε μιά τέτοια πρωτοβουλία. Αυτό όμως θα ήταν καθαρά ζήτημα πολιτικής επιλογής. Η επιδίωξη μετατροπής του Βατοπεδίου σε κάποιο είδος Βατικανού της Ορθοδοξίας, πατώντας μάλιστα πάνω σε Τούρκικα φιρμάνια, για την εξασφάλιση του μέλλοντος του Πατριαρχείου θα ήταν μια συγκεκριμένη πολιτική στρατηγική. Θα μπορούσαν πολλοί να διαφωνήσουν με τους στόχους. Και να ελέγχονταν κάποιοι, υπηρεσιακοί παράγοντες κυρίως, για την ελαστική θεώρηση του στενού συμφέροντος της Πολιτείας. Δεν θα ήταν όμως σκάνδαλο απιστίας κατά του δημοσίου.

----------------
Δικαιούται λοιπόν κάποιος να ρωτήσει.
Ποιές δυνάμεις συγκρούστηκαν στο Βατοπέδι?
Και ποιοί νίκησαν?

Σχόλια