Κόλαση παντού. Στην Ελλάδα μεμονωμένοι καταθέτες απέσυραν τις καταθέσεις τους ή τις μοίρασαν σε πολλές τράπεζες.

απο καθημερινη.
.......«Ολες οι καταθέσεις σε τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι απολύτως εγγυημένες» είπε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και φερέγγυο. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης κατά την παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να εγγυηθεί τις καταθέσεις των πολιτών. «Αυτή είναι μια ρητή και ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση και όποτε χρειάζεται να ενεργοποιηθεί θα ενεργοποιηθεί» υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης. Στόχος των δηλώσεων των κυβερνητικών στελεχών είναι να ανασχέσουν ψιθύρους και ανυπόστατες φήμες ως προς τη σταθερότητα κάποιων ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας αυτών των διαδόσεων καταγράφηκαν μεμονωμένες περιπτώσεις καταθετών που απέσυραν τις καταθέσεις τους από κάποιες τράπεζες ή τις μοίρασαν σε περισσότερους λογαριασμούς. Πίσω από αυτές τις διαδόσεις συχνά βρίσκεται ο τραπεζικός ανταγωνισμός όχι τόσο σε επίπεδο διοικήσεων όσο σε επίπεδο κατώτερων στελεχών. Προκειμένου να προσελκύσουν καταθέτες σε μια περίοδο που η ρευστότητα είναι περιορισμένη και το κόστος του χρήματος υψηλό καταφεύγουν στην «τρομοκράτηση» των πελατών των ανταγωνιστών τους. Το γεγονός αυτό οδήγησε τις διοικήσεις να πάρουν μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλες τράπεζες απέστειλαν χθες εγκυκλίους στους διευθυντές των καταστημάτων με τις οποίες τους ζητούν να μη διαδίδουν φήμες για ανταγωνιστικές τράπεζες ώστε να προσελκύσουν καταθέτες. Την προηγούμενη εβδομάδα ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος απείλησε τον πρόεδρο μεγάλης τράπεζας ότι θα ζητήσει παρέμβαση του εισαγγελέα εάν τα στελέχη του εξακολουθήσουν να διασπείρουν τέτοιες φήμες. Τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και το οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι ο μόνος κίνδυνος που απειλεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ο πανικός........

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Νέες εγγυήσεις για όλες τις καταθέσεις από τον πρωθυπουργό
Γιαννης Παπαδογιαννης

Νέα τοποθέτηση για την ευρωστία των ελληνικών τραπεζών πραγματοποίησε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους αποταμιευτές. «Ολες οι καταθέσεις σε τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι απολύτως εγγυημένες» είπε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και φερέγγυο. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης κατά την παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να εγγυηθεί τις καταθέσεις των πολιτών. «Αυτή είναι μια ρητή και ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση και όποτε χρειάζεται να ενεργοποιηθεί θα ενεργοποιηθεί» υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης. Στόχος των δηλώσεων των κυβερνητικών στελεχών είναι να ανασχέσουν ψιθύρους και ανυπόστατες φήμες ως προς τη σταθερότητα κάποιων ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας αυτών των διαδόσεων καταγράφηκαν μεμονωμένες περιπτώσεις καταθετών που απέσυραν τις καταθέσεις τους από κάποιες τράπεζες ή τις μοίρασαν σε περισσότερους λογαριασμούς. Πίσω από αυτές τις διαδόσεις συχνά βρίσκεται ο τραπεζικός ανταγωνισμός όχι τόσο σε επίπεδο διοικήσεων όσο σε επίπεδο κατώτερων στελεχών. Προκειμένου να προσελκύσουν καταθέτες σε μια περίοδο που η ρευστότητα είναι περιορισμένη και το κόστος του χρήματος υψηλό καταφεύγουν στην «τρομοκράτηση» των πελατών των ανταγωνιστών τους. Το γεγονός αυτό οδήγησε τις διοικήσεις να πάρουν μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλες τράπεζες απέστειλαν χθες εγκυκλίους στους διευθυντές των καταστημάτων με τις οποίες τους ζητούν να μη διαδίδουν φήμες για ανταγωνιστικές τράπεζες ώστε να προσελκύσουν καταθέτες. Την προηγούμενη εβδομάδα ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος απείλησε τον πρόεδρο μεγάλης τράπεζας ότι θα ζητήσει παρέμβαση του εισαγγελέα εάν τα στελέχη του εξακολουθήσουν να διασπείρουν τέτοιες φήμες. Τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και το οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι ο μόνος κίνδυνος που απειλεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ο πανικός. Παράλληλα σημαντικές διεργασίες υφίστανται με στόχο την περαιτέρω θωράκιση του τραπεζικού συστήματος για παν ενδεχόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκε στην κυβέρνηση το ενδεχόμενο επαναγοράς μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (τις οποίες η κυβέρνηση είχε πουλήσει σε ξένους επενδυτές το καλοκαίρι του 2007 στην τιμή των 18,10 ευρώ ανά μετοχή). Σύμφωνα με την πρόταση, το Δημόσιο θα αποκτούσε τον απόλυτο έλεγχο του Τ.Τ. (σήμερα η συμμετοχή του είναι κάτω από το 50%). Το Τ.Τ. υπό πλήρη κρατικό έλεγχο πλέον θα μπορούσε στη συνέχεια να είναι ο βραχίονας που θα χρησιμοποιούσε το κράτος για να εξαγοράσει κάποια τράπεζα που ενδεχομένως θα αντιμετώπιζε προβλήματα. Ωστόσο, κατά πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο δεν αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση.

Ν. Νανόπουλος: είναι θωρακισμένες
Την πεποίθησή του ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι αποτελεσματικά θωρακισμένο στη χρηματοπιστωτική κρίση που βιώνουμε τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Νικόλαος Νανόπουλος.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή άνω των 500 επιχειρηματιών από την ευρύτερη περιοχή ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank υπογράμμισε ότι επειδή ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά, η επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας και η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση έχουν αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία. O ρυθμός ανάπτυξης της χώρας αναμένεται να επιβραδυνθεί, ενώ έχουν ενταθεί τα δημοσιονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να ληφθούν πρόσθετα φορολογικά μέτρα ώστε να συγκρατηθεί το έλλειμμα.

«Μέσα σε αυτή τη χρηματοπιστωτική κρίση» τόνισε «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποδείχθηκε αποτελεσματικά θωρακισμένο, καθώς οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν ουσιαστικά έκθεση σε επενδυτικά προϊόντα υψηλού κινδύνου. Οπως δε ανέφερε πρόσφατα και ο νέος διοικητής της ΤτΕ, κ. Γ. Προβόπουλος, τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που βοηθούν τις ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κρίση. Η ισχυρή καταθετική τους βάση και η μικρού βαθμού εξάρτησή τους από τις κεφαλαιαγορές για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξής τους, η χαμηλού βαθμού μόχλευση του ισολογισμού τους ή με άλλα λόγια η ισχυρή κεφαλαιακή τους επάρκεια και τέλος, η μη έκθεσή τους σε προϊόντα υψηλού ρίσκου. Σε αυτά πρέπει να προσθέσει κανείς και την υγιή και διατηρήσιμη οργανική κερδοφορία τους και τη σημαντική παρουσία τους στις περιφερειακές αγορές που έχουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Νανόπουλο, τα τελευταία διεθνή χρηματοπιστωτικά περιστατικά επιβεβαιώνουν περίτρανα το πόσο άρρηκτα συνδεδεμένη είναι η υγεία και η ευρωστία μιας οικονομίας με την υγεία και την ευρωστία του χρηματοπιστωτικού της συστήματοςhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_07/10/2008_287289
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο Λουτράδης είναι το πρόβλημα; ΟΛΟI ΣΤΟ PRESS-GR ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΜΠΟΛΑ, 100% πασόκ μέχρι το μεδούλι! Συσπειρώνουν μεν τους οπαδούς τους αλλά διώχνουν τους κεντρώους με τις απεχθείς και χοντροκομένες αναρτήσεις τους, πάντα κάτω από το μανδύα του "δημοκράτη".
Ρεντίκολα γίνανε οι πράσινοι ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ευτυχώς που οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν ξέρουν από παράγωγα γιαυτό ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ πρόβλημα.
Ολα τα όλα είναι φούμαρα. Απλά, μέσω της γνωστής τρομολαγνείας, τα νταβατζο-κάναλα πουλάνε την τηλεοπτική τους διαφήμιση.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το τι ειναι το καναλι PRESS κλπ ειναι γνωστο,ο αποτυχων στο ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ γιος τεως βουλευτου της ΝΔ κολλητος του εισαγγελεα της Τηλεορασης που ο κ.Κοντομηνας-που οι ανακρησεις για τα καζαντια του αρχζουν τωρα- ΠΕΤΑΞΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ΩΣ ΑΠΟΤΥΧΟΝΤΑ ΔΙΟΤΙ ΕΝΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΗΤΑΝ ΑΝΑΛΟΓΕΣ -ειναι σ ολους γνωστο οπως οτι κυκλοφορουσε η φημη οτι και οι δυο ηθελαν, θελουν να γινουν βουλευτες της ΝΔ,αλλα ο ΚΚ δεν μασησε εκτοτε ΛΕΝΕ του την φυλανε μανιατικο. τα παιδια των δυο
τεως βουλευτων της ΝΔ.