Μιά διαφορετική άποψη γιά την οικονομική κρίση.


.........Τα χρεη ομως δημιουργουν και υποχρεωσεις του δανειοληπτη απεναντι στην τραπεζα, που μπορει να τον εκβιαζει κατα το δοκουν: Αν ειναι ενα απλος πολιτης, μπορει να χασει το σπιτι του, αν ειναι τραπεζα να ριξει φαλιμεντο - οπως γινεται σημερα σε αρκετες περιπτωσεις - και αν ειναι κρατος, μπορει να το εκβιαζει πολιτικα. Τι σημαινει το τελευταιο; Ρωτειστε τους Αμερικανους να σας πουν, γιατι με τα 10.000 δισεκατομμυρια δολλαρια που χρωστα το Δημοσιο τους στην κεντρικη τους τραπεζα, την Federal Reserve Bank (που ανηκει σε Εβραιους!) υποστηριζουν εξω απο καθε λογικη το Ισραηλ. Και ρωτειστε τους ελληνες πολιτικους, να σας πουν γιατι με τα 250 δισεκατομμυρια δολλαρια που χρωσταει το Δημοσιο σε επισης εβραιοκρατουμενες διεθνεις τραπεζες, δεν ειναι εις θεσιν να φερουν ουδεμια αντισταση απεναντι στους εκβιασμους των ΗΠΑ (σε θεματα οπως τα Σκοπια, ο πετρελαιαγωγος Μπουργκας-Αλεχανδρουπολη, το Αιγαιο, η Θρακη, η Κυπρος).......

ολο το άρθρο στο πρώτο σχόλιο (πατήστε εδώ)

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Σοκ και δέος στα χρηματιστήρια. Που οφειλεται;
Στην Ελλαδα οι καταθεσεις ειναι πλεον εγγυημενες με νομο μεχρι του ποσου των 100.000 ευρω. Που θα βρει ομως το κρατος τα χρηματα, σε περιπτωση που οι καταθετες αποφασισουν να καταγγειλουν τους λογαριασμους τους; Με δανεισμο απο τις διεθνεις τραπεζες, το καζινο εκεινο, που πρεπει επιτελους να κλεισει;


Κλικ για μεγενθυνση
του Εμμανουηλ Σαριδη

"Σοκ και δέος στα χρηματιστήρια", γραφει η Ναυτεμπορικη της 10.10.2008". "Eφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η πτώση στα ασιατικά χρηματιστήρια, βουτιά 9,62% ο Νikkei", "Κλειστά τα δύο Χρηματιστήρια της Μόσχας", "Μαύρη επέτειος για τον Dow Jones", "Μεγάλη πτώση καταγράφουν οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων", "Απώλειες πάνω από 6% στο Χρηματιστηριο Αθηνων" (ολα απο την Ναυτεμπορικη).


Στην Ελλάδα πάντως οι καταθέσεις είναι εγγυημένες με νόμο μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ, όπως επανέλαβε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Γκρίζα είναι ομως τα σενάρια για τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, αφού τα υψηλά επιτόκια φρενάρουν τον δανεισμό, δυσκολεύουν τα νοικοκυριά να τα βγάλουν πέρα, το εμπόριο παγώνει και έρχεται το «λουκέτο» ή οι απολύσεις" (απο το ALPHA-TV της 09.10.08).

Τα Χρηματιστηρια, οι τραπεζες και η οικονομια βρισκονται λοιπον σε μια οντως δραματικη κατασταση, οπως δειχνουν οι τιτλοι και η ειδησεογραφια των ΜΜΕ. Πως ομως ηρθε αυτη η κριση, επεσε απο τον ουρανο η μας την εστειλε ο Θεος γιατι ειμαστε αμαρτωλοι; Στα ελληνικα ΜΜΕ, η σχετικη ειδησεογραφια παραμενει σε ενα πολυ χαμηλο επιπεδο, εξαντλουμενη στο ανεβασμα η κατεβασμα του Euribor, στα τεραστια ποσα που διαθετουν οι ΗΠΑ, η Αγγλια η η Γερμανια για να στηριξουν κλονιζομενες η ηδη χρεωκοπημενες τραπεζες η στις δεσμευσεις που αποφασισαν τα μελη της G7 προς αποφυγην της πτωχευσης μεγαλων τραπεζων. Και οι εξηγησεις που δινονται συσκοτιζουν αντι να φωτισουν την δημιουργηθεισα ζοφερη κατασταση.

Ουτε ομως και το επιτελειο της κυβερνησης - και πολυ λιγοτερο η αντιπολιτευση - φαινεται να καταλαβαν τι σημαινει αυτη η κριση για την χωρα. Το μονο που καταλαβαν, ειναι οτι η κριση δεν ειναι εγχωριου κατασκευης και προελευσεως, αλλα παγκοσμια. Ε, κατι ειναι κι' αυτο, γιατι στην Ελλαδα δεν συνειθισαμε να συνδεουμε τα παντος ειδους προβληματα, στην πολιτικη, στην οικονομια η αλλου, με αυτα που συμβαινουν στο εξωτερικο. Κατα τα αλλα η σπουδη της κυβερνησεως, να ανεβασει για τις καταθεσεις την εγγυηση του Δημοσιου στις 100.000 ευρω, δεν δειχνει και μεγαλη γνωση του αντικειμενου, αν σκεφθει κανεις, οτι οι Γερμανοι, φερ' επειν, την αφησαν στις 20.000 ευρω. Προφανως θα διεφυγε της προσοχης των σοφων της ελληνικης οικονομιας, οτι σε περιπτωση ομαδικης καταγγελιας των καταθεσεων η κυβερνηση θα υποχρεωθει να καταφυγει, οπως παντα, στις εβραιοκρατουμενες διεθνεις τραπεζες για νεα δανεια, που θα διογκωσουν ακομη περισσοτερο το ηδη δυσβασταχτο χρεος του Δημοσιου. Το οποιο δεν θα ξεπληρωνει η κυβερνηση, αλλα ο ιδιος ο ελληνας πολιτης.

Το τι σημαινει η σημερινη κριση στην οικονομια θα προσπαθησω να εξηγησω παρακατω πολυ απλα, γιατι δεν ειμαι οικονομολογος, αλλα κοινωνιολογος. Και χωρις να ισχυρισθω, οτι εξαντλησα το τεραστιο και πολυπλοκο αυτο θεμα. Εν πασει περιπτωσει, η παρουσα κριση, καθως και οι κρισεις που προηγηθηκαν και αυτες που θα μας ερθουν στο μελλον, δεν ειναι μια ανωμαλια, αλλα τα συμπτωματα του διεθνους χρηματοπιστωτικου συστηματος η του διεθνους καζινου, οπως το ονομασε ο γερμανος πολιτικος Oskar Lafontaine. Οι μεγαλες διεθνεις τραπεζες εχουν προ πολλου μεταθεσει το κεντρο βαρους των επιχειρηματικων δραστηριοτητων τους στον δανεισμο και τα χρεη (η στα χρεη και τον δανεισμο, το ιδιο ειναι) και στον χρηματιστηριακο τζογο (Derivate και αλλα παρομοια παιχνιδια), τα οποια αποφερουν ιλιγγιωδη κερδη, που χρησιμοποιουνται οχι πλεον στην παραγωγη αγαθων, αλλα στα χρηματιστηριακα αλισβερισια. Αποτελεσμα ειναι και οι λεγομενες χρηματιστηριακες φουσκες.

Για να καταλαβουμε λοιπον τις αιτιες της σημερινης κρισεως, θα πρεπει να μαθουμε τα στοιχειωδη απο το Αλφαβηταριο της σημερινης οικονομιας (η οποια δεν διδασκεται στα Πανεπιστημια η διδασκεται μεσα σε καποιο αλλο θεωρητικο πλαισιο). Οτι δηλαδη το κυκλοφορουν χρημα, αυτο που δανειζομαστε η αυτο που δανειζεται το κρατος μας, δεν προερχεται απο τα θησαυροφυλακια μιας απο τις μεγαλες αμερικανικες τραπεζες, αλλα απο τα συσωρευομενα χρεη του πολιτη η του κρατους στις τραπεζες αυτες απο τα δανεια που πηρε. Και οτι η αποπληρωμη των χρεων δημιουργει ακομη περισσοτερο χρημα, που οι ιδιες τραπεζες χρησιμοποιουν παλι για δανεισμο η για παιχνιδια στο καζινο τους, οπου, οπως ξερουμε, χαμενος ειναι παντα ο παικτης.

Τα χρεη ομως δημιουργουν και υποχρεωσεις του δανειοληπτη απεναντι στην τραπεζα, που μπορει να τον εκβιαζει κατα το δοκουν: Αν ειναι ενα απλος πολιτης, μπορει να χασει το σπιτι του, αν ειναι τραπεζα να ριξει φαλιμεντο - οπως γινεται σημερα σε αρκετες περιπτωσεις - και αν ειναι κρατος, μπορει να το εκβιαζει πολιτικα. Τι σημαινει το τελευταιο; Ρωτειστε τους Αμερικανους να σας πουν, γιατι με τα 10.000 δισεκατομμυρια δολλαρια που χρωστα το Δημοσιο τους στην κεντρικη τους τραπεζα, την Federal Reserve Bank (που ανηκει σε Εβραιους!) υποστηριζουν εξω απο καθε λογικη το Ισραηλ. Και ρωτειστε τους ελληνες πολιτικους, να σας πουν γιατι με τα 250 δισεκατομμυρια δολλαρια που χρωσταει το Δημοσιο σε επισης εβραιοκρατουμενες διεθνεις τραπεζες, δεν ειναι εις θεσιν να φερουν ουδεμια αντισταση απεναντι στους εκβιασμους των ΗΠΑ (σε θεματα οπως τα Σκοπια, ο πετρελαιαγωγος Μπουργκας-Αλεχανδρουπολη, το Αιγαιο, η Θρακη, η Κυπρος).

Και εδω δεν μπορω να αποφυγω τον πειρασμο να αναφερθω στις συνεχεις διαβεβαιωσεις του Γιωργακη, κληρονομου του ΠΑΣΟΚ, οτι σε περιπτωση που θα λαβει εντολη να κανει κυβερνηση, θα βρει λεφτα για να βοηθησει τους φτωχοτερους Ελληνες. Που; Ε, κατι εμαθε κι' αυτος απο τις οικονομικες συνταγες του μετασταντος εις ουρανους μπαμπα του: Στις διεθνεις τραπεζες βεβαια.

Το τι σημαινει αυτο για την Ελλαδα, φανταζομαι να εγινε αντιληπτο απο την απλη παραθεση τωνξ παραπανω στοιχειων:

Οσο περισσοτερο θα χρεωνεται ο πολιτης στις τραπεζες, τοσο θα μειωνονται και οι δυνατοτητες του για την αποπληρωμη των χρεων
Οσο περισσοτερο θα χρεωνονται οι μεσοβεζικου τυπου ελληνικες τραπεζες στις μεγαλες διεθνεις τραπεζες, τοσο αδυνατη θα γινεται η δυνατοτητα τους συσσωρευσης ιδιου κεφαλαιου
Οσο θα αυξανεται το Δημοσιο χρεος στις μεγαλες διεθνεις τραπεζες, τοσο θα εξαντλουνται και τα περιθωρια της ελληνικης κυβερνησης να αντισταθει στις εξωτερικες πιεσεις.

Το χρημα σημερα, που βασιζεται σε δανεια, εχει κανει την ανθρωποτητα σκλαβα ενος κυκλου σκοτεινων τραπεζιτων, που τον Μεσαιωνα περιφερονταν με το πουγκι τους στην Ευρωπη, δανειζοντας οχι μονο χωρικους, αλλα και πριγκηπες και βασιλιαδες. Και οταν το πουγκι τους παραγεμισε, καταφεραν να θεσουν με τα δανεια υπο ελεγχον ακομη και κρατη: Πρωτα την Μεγαλη Βρετανια και αργοτερα τις Ηνωμενες Πολιτειες.

Για να γινει αντιληπτη η λειτουργια του δημιουργηθεντος διεθνους χρηματοπιστωτικου συστηματος, δειτε στο τελος και το επομενο Zeichentrickfilm (στην αγγλικη γλωσσα με γερμανικους υποτιτλους), θα καταλαβετε πολυ περισσοτερα. Ειναι αρκετα μεγαλο, αλλα αξιζει

http://video.google.de/videoplay?docid=6433985877267580603
http://www.berlin-athen.eu/index.php?id=79&tx_ttnews[tt_news]=735&tx_ttnews[backPid]=78&cHash=f5e5deefaf
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Tα κεφάλαια με τα οποία βοηθούν οι κυβερνήσεις τις τράπεζες ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, είναι απλά δάνεια που παίρνει το κράτος, εκδίδοντας ομόλογα.
Και πώς θα μπορούσαν να υπάρχουν αυτά τα χρήματα αφού έτσι και αλλιώς πάνω από το 90% των προύπολογισμών όλων των χωρών του κόσμου είναι ελλειμματικοί (δηλαδή τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα).
Για να το καταλάβεις, ΦΑΝΤΆΣΟΥ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΞΟΔΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΣΟΔΑ, δανείζεται από την τράπεζα για να ζήσει.
ΕΑΝ ΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ (ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΞΟΔΟ) η οικογένεια δεν φαληρίζει, ΑΠΛΑ ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ.
Άρα αυτά που λένε οι διάφορες Πατσαβουροτυπίες ότι ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΑ (που κρυβόταν τόσο καιρό τόσο πολύ χρήμα) είναι η μεγαλύτερη αρλούμπα που μπορεί να πεί κάποιος, αφού απλά θα δανειστούν περισσότερα τα κράτη, εκδίδοντας νέα ομόλογα.