4 τα σενάρια της μυστικής ψηφοφορίας για προανακριτική.

απο ελεύθερο τύπο.
......2 Ισχύουν οι παραπάνω κομματικές «γραμμές» αλλά δεν τηρούνται από όλους τους βουλευτές – δηλαδή, κάποιοι από την αντιπολίτευση καταψηφίζουν την πρόταση και κάποιοι από το κυβερνών κόμμα την υπερψηφίζουν. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλεισθεί διότι το επιτρέπουν ο μυστικός χαρακτήρας της ψηφοφορίας και η έντονη φημολογία περί διαφορετικών προσεγγίσεων στο προσωπικό των δύο μεγάλων κομμάτων κυρίως.

Αυτή η εκδοχή αποτελεί και τον εφιάλτη του Μαξίμου: Εάν οι «γαλάζιες» διαρροές είναι περισσότερες από εκείνες της αντιπολίτευσης (σ.σ.: διόλου απίθανο εξαιτίας των γνωστών και… αγνώστων «ανταρτών»), τότε μπορεί να συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός των 151 ψήφων.

Αυτός είναι και ο λόγος που στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας ακούστηκαν χθες κάποιες «ακραίες» σκέψεις για αποχώρηση από την ψηφοφορία που όμως δεν υιοθετήθηκαν

3 Υπέρ της Προανακριτικής τάσσονται ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ (112 βουλευτές) και εναντίον Ν.Δ.-ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ (185-187 βουλευτές)........

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Η εξίσωση της μυστικής ψηφοφορίας
Παρασκευή, 17.10.08
Σε πολύπλοκη εξίσωση με απροσδιόριστο αριθμό «αγνώστων Χ» θα εξελιχθεί η μυστική ψηφοφορία της ερχόμενης Παρασκευής στη Βουλή για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Οι μοναδικές σταθερές που υπάρχουν, μέχρι στιγμής, είναι δύο:

- Ο αριθμός των βουλευτών που θα έχουν δικαίωμα ψήφου: Δεν θα είναι 300. Θα κυμαίνεται από 297 μέχρι 299. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την καταρχήν ερμηνεία των Υπηρεσιών της Βουλής (όπως είπε χαρακτηριστικά χθες ο Πρόεδρός της κ. Δ. Σιούφας), τα τρία πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται (Θ. Ρουσόπουλος, Π. Δούκας, Ευ. Μπασιάκος) δεν μπορούν να προσέλθουν σε καμία από τις τρεις κάλπες που θα στηθούν για κάθε έναν χωριστά.

Σύμφωνα με άλλες ερμηνείες, όμως, το κάθε πολιτικό πρόσωπο θα μπορεί να ψηφίσει για τα άλλα δύο πλην του εαυτού του.

Στην πρώτη περίπτωση οι έχοντες δικαίωμα ψήφου της Ν.Δ. θα είναι 149. Στη δεύτερη 151. Η εκκρεμότητα θα κλείσει σήμερα.

- Ο αριθμός των ψήφων που απαιτούνται για να εγκριθεί η σύσταση της Επιτροπής είναι 151. Ούτε μία λιγότερη. Από δω και πέρα αρχίζει η καταγραφή των «αγνώστων Χ», από τους οποίους θα εξαρτηθούν η επίλυση της εξίσωσης και το αποτέλεσμα της κάλπης.
1 Εναντίον της Προανακριτικής τάσσεται μόνο το κυβερνών κόμμα, την υπερψηφίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση και οι κομματικές γραμμές τηρούνται από το σύνολο των 299 βουλευτών-ψηφοφόρων. Η πρόταση καταψηφίζεται ανεξαρτήτως του «γαλάζιου» αριθμού, αφού οι ψήφοι της αντιπολίτευσης δεν μπορούν… να αυγατίσουν: Θα παραμείνουν στις 148, όσο το άθροισμα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (102), του ΚΚΕ (22), του ΣΥΡΙΖΑ (14) και του ΛΑΟΣ (10).

2 Ισχύουν οι παραπάνω κομματικές «γραμμές» αλλά δεν τηρούνται από όλους τους βουλευτές – δηλαδή, κάποιοι από την αντιπολίτευση καταψηφίζουν την πρόταση και κάποιοι από το κυβερνών κόμμα την υπερψηφίζουν. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλεισθεί διότι το επιτρέπουν ο μυστικός χαρακτήρας της ψηφοφορίας και η έντονη φημολογία περί διαφορετικών προσεγγίσεων στο προσωπικό των δύο μεγάλων κομμάτων κυρίως.

Αυτή η εκδοχή αποτελεί και τον εφιάλτη του Μαξίμου: Εάν οι «γαλάζιες» διαρροές είναι περισσότερες από εκείνες της αντιπολίτευσης (σ.σ.: διόλου απίθανο εξαιτίας των γνωστών και… αγνώστων «ανταρτών»), τότε μπορεί να συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός των 151 ψήφων.

Αυτός είναι και ο λόγος που στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας ακούστηκαν χθες κάποιες «ακραίες» σκέψεις για αποχώρηση από την ψηφοφορία που όμως δεν υιοθετήθηκαν.

3 Υπέρ της Προανακριτικής τάσσονται ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ (112 βουλευτές) και εναντίον Ν.Δ.-ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ (185-187 βουλευτές). Η καταψήφιση της πρότασης θεωρείται δεδομένη, αφού το ενδεχόμενο να υπάρξουν 36 διαρροές από τη Ν.Δ. αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας.

4 Υπέρ της Προανακριτικής τάσσονται ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΟΣ (126 βουλευτές) και εναντίον Ν.Δ.-ΚΚΕ (171-173 βουλευτές). Μέχρι στιγμής θεωρείται και η πιθανότερη. Δεδομένης της «σκληρής» κομματικής πειθαρχίας των «κόκκινων», για να υπερψηφισθεί η πρόταση πρέπει… να λιποτακτήσουν 22 «γαλάζιοι». Δύσκολο…

Για το κυβερνών κόμμα αυτό που προέχει είναι να μην «περάσει» η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί με τα πολιτικά επιχειρήματα των στελεχών του, εντός κι εκτός Βουλής, αλλά και με τις κατ’ ιδίαν συνεργασίες των επιτελών με τους «επίφοβους» βουλευτές. Επιπλέον, ουδείς μπορεί να αποκλείσει τις υπόγειες συμφωνίες… από όλους προς όλους.

Για παράδειγμα, η χθεσινή κίνηση των περισσότερων βουλευτών της Ν.Δ. να καταψηφίσουν την άρση ασυλίας του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Κ. Αϊβαλιώτη (σ.σ.: για τη γνωστή υπόθεση της αναβολής στράτευσης) δεν θεωρείται τυχαία και αποδίδεται σε «γαλάζιες» ελπίδες ότι θα υπάρξει ανταπόδοση την ερχόμενη Παρασκευή.http://www.e-tipos.com/newsitem?id=56404