Περα απο τις τσιριδες των Αφρικανικων ΜΜΕ υπαρχουν και οι σοβαροι αναλυτες. Γιαννης Λουλης: Το πολιτικο τοπιο σημερα.

Τα δημοσκοπικά αποτελέσματα πρέπει να έχουν προκαλέσει κυρίως αισθήματα ανακούφισης στην κυβέρνηση. Βεβαίως υπάρχουν και στοιχεία που αποτελούν εστία ανησυχίας.
Όμως όταν έχουν ανακοινωθεί φορολογικές επιβαρύνσεις κατά συγκεκριμένων ομάδων – που κατά κανόνα πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα – και οι δημοσκοπήσεις (Kappa, GPO) δείχνουν την αδιατάρακτη κυριαρχία της ΝΔ και κυρίως του Πρωθυπουργού, τότε η ανακούφιση είναι φυσιολογική.
Η τελευταία δημοσκόπηση της GPO που έγινε με υψηλό δείγμα (1800) και κάλυψε πλήρως τις άμεσες αντιδράσεις στα φορολογικά μέτρα, είναι κυρίως εκείνη που προκαλεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή:
• Τόσο η πρόθεση ψήφου για τη ΝΔ όσο όμως και για το ΠΑΣΟΚ, κάμπτεται, με την πρώτη στο 27,4% και το δεύτερο στο 25,2% (πτώση 3,4% για την πρώτη και 2,1% για το δεύτερο).
• Εντυπωσιακή, αλλά ήδη ορατή το τελευταίο διάστημα, είναι πλέον η κάμψη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στο 10%, με πτώση 2,9% έναντι της προηγούμενης μέτρησης (Μάιος – Ιούνιος). Με την ψήφο διαμαρτυρίας (όπως έχουμε ήδη επισημάνει από το βήμα αυτό) να κατευθύνεται, με εντεινόμενη δυναμική, προς την αδιευκρίνιστη ψήφο που φθάνει πλέον το 23,4%.
• Η αντοχή του κυβερνώντος κόμματος περνάει μέσα από τις αντιδράσεις για τα φορολογικά μέτρα: Έτσι ενώ το 71,1% τα θεωρεί άδικα, ταυτόχρονα το εντυπωσιακό 44,9% τα χαρακτηρίζει αναγκαία (μη αναγκαία τα θεωρεί το 48,4%). Ταυτόχρονα το 71,2% αποδίδει τις οικονομικές δυσκολίες στη διεθνή οικονομική κρίση.
• Ένας άλλος παράγοντας που εξηγεί την αντοχή του κυβερνώντος κόμματος είναι η πάντα ισχυρή πρωθυπουργική εικόνα. Έτσι το 48,9% εκφράζεται θετικά για τον Κώστα Καραμανλή ως Πρωθυπουργό (την ώρα που η ικανοποίηση προς την κυβέρνηση έχει υποχωρήσει στο 30,5% από το 34,8% της προηγούμενης μέτρησης). Ταυτόχρονα τον Καραμανλή θεωρεί καταλληλότερο Πρωθυπουργό το 48% έναντι 24,2% του Παπανδρέου.
• Το ότι το κυβερνών κόμμα διατηρεί αντοχές, ακόμη και στις δύσκολες ώρες του, οφείλεται και στο ότι στον αμείλικτο νόμο της σύγκρισης κυριαρχεί πλήρως του ΠΑΣΟΚ, που έχει πάντα πολύ αρνητική εικόνα. Έτσι οι ικανοποιημένοι από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιορίζονται στο 22,1%. Μόνο το 32% εκφράζεται θετικά για τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ το 66,5% αρνητικά. Το 40,4% εμπιστεύεται τον Καραμανλή και τη ΝΔ να χειρισθούν την οικονομική κρίση και μόνο το 28,3% τον Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.
Η πολιτική ουσία όλων αυτών είναι ξεκάθαρη:
Η κυβέρνηση πήρε δυσάρεστα φορολογικά μέτρα και υπέστη μόνο περιορισμένη φθορά, διατηρώντας την κυριαρχία της. Η αντοχή της οφείλεται στην εικόνα του Πρωθυπουργού, στην ευνοϊκή σύγκριση με το σημερινό ΠΑΣΟΚ και στο ότι η κοινή γνώμη αποδίδει τις οικονομικές δυσκολίες στη διεθνή κρίση. Ίσως πάντως το πιο χαρακτηριστικό ποσοστό της πρόσφατης δημοσκόπησης της GPO (που αποτελεί και πρόσθετο δεδομένο) είναι ένα:
Το ότι το 44,9% θεωρεί τα νέα φορολογικά μέτρα αναγκαία!

Σχόλια