Επομενη κινηση Καραμανλη η οικονομια, ερχεται ευνοικη ρυθμιση για δανειοληπτες...


ΔΗΛΩΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ
ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Εξετάσαμε με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος την κατάσταση στη διεθνή οικονομία, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τους νέους κλυδωνισμούς στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αποτελεί σταθερή μας επιδίωξη ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των φορέων της οικονομικής πολιτικής - της Κυβέρνησης, της κεντρικής τράπεζας, των άλλων εποπτικών αρχών του χρηματοπιστωτικού συστήματος – προκειμένου η ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά να εξακολουθήσει να πορεύεται σε κλίμα ασφάλειας, παρά τις αρνητικές διεθνείς συνθήκες.

Ακόμη και μετά την αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης για την εξισορρόπηση της κατάστασης, η διεθνής οικονομική συγκυρία εξακολουθεί να είναι ιδιαιτέρως βεβαρημένη. Όπως είναι γνωστό, η χρηματοπιστωτική κρίση ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και επεκτάθηκε στον υπόλοιπο κόσμο. Οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία ήταν έντονες, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση συνοδεύθηκε από την έξαρση του διεθνούς πληθωρισμού, λόγω των έντονων αυξήσεων των τιμών του πετρελαίου, των τροφίμων και άλλων πρώτων υλών. Τα επιτόκια αυξήθηκαν, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε.

Αναπόφευκτα, υπάρχουν επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία, κυρίως λόγω της αύξησης των επιτοκίων του ευρώ και του υψηλότερου πληθωρισμού, που επηρεάζουν τα νοικοκυριά, τα δημόσια οικονομικά και την ανάπτυξη. Οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα και σε ό,τι αφορά την πραγματική οικονομία και σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, είναι λιγότερο οξείες απ’ ό,τι σε άλλες χώρες. Δεν πρέπει όμως να εφησυχάζουμε. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2008 ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με την ευρωζώνη. Από την άλλη πλευρά όμως, τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας μας είναι πολύ μικρότερα, λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους και των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, που επιβάρυναν επί δεκαετίες την ελληνική οικονομία, τους Έλληνες φορολογούμενους.

Σ’ αυτό το κλίμα, η Κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι άλλες εποπτικές αρχές, όπως οφείλουν, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμες να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την περαιτέρω θωράκιση της εθνικής οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών.

Η πολιτική μας είναι συνεπής με τους κανόνες της οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, με την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και με τη Στρατηγική της Λισσαβόνας για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Και βέβαια, η πολιτική μας έχει ως βασικό της γνώμονα να διασφαλίσει ότι η διεθνής αυτή κρίση θα έχει τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στους πολίτες και ιδιαίτερα στους οικονομικά ασθενέστερους».
-------------------------------------------
Δεδομενη θεωρειται τις επομενες μερες ρυθμιση για την προστασια των δανειοληπτων απο τις τραπεζες...

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλά κρασιά που θα πείσει ο Μπουχέσας τις τράπεζες!Εδώ δεν μπορεί να μαζέψει τις μαλακίες του Αλογοσκούφη του...