Ειναι απιστευτοι. Φτιαχνουν δημοσκοπησεις στα μετρα τους. Δεν τολμανε να βαλουνε τα ποιοτικα ευρηματα...

απο το αυριανο βημα.
* Νέα δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την αλλαγή συσχετισμού ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα
Ο λαός «θύμωσε» με ΝΔ και Καραμανλή
Μπροστά 2,6% το ΠαΣοΚ και θετική αποδοχή των μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Παπανδρέου

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ
Περαιτέρω φθορά της κυβέρνησης και άνοδο των ποσοστών του ΠαΣοΚ, το οποίο προηγείται κατά 2,6%, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion. Η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, αποτελεί εύρημα που επαναλαμβάνεται στις έρευνες της κοινής γνώμης των τελευταίων ημερών και αν παγιωθεί προοιωνίζεται σημαντικές μεταβολές στο πολιτικό σκηνικό. Στον αντίποδα της δυσαρέσκειας - όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις - που προκάλεσε η εμφάνιση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ, σε συνδυασμό με τα σκληρά φορολογικά μέτρα, τα σκάνδαλα και την απραξία που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, οι πολίτες αξιολογούν θετικά όχι μόνο τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος βελτιώνει τα προσωπικά του χαρακτηριστικά αλλά και τα μέτρα που πρότεινε στη ΔΕΘ, όπως η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και της αξιοποιήσιμης εκκλησιαστικής περιουσίας, η ενίσχυση των οικονομικά ασθενεστέρων, η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία κτλ.

Την εικόνα μιας Βουλής με έξι κόμματα αποτυπώνει η δημοσκόπηση της Opinion. Η έρευνα έγινε τηλεφωνικά, από τις 15 ως τις 17 Σεπτεμβρίου, σε δείγμα 1.000 ατόμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι δυνάμεις των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: η ΝΔ μετρείται στο 27,1% και το ΠαΣοΚ έχει ανεβεί στο 29,7%· ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 10,6%, το ΚΚΕ στο 6,6%, ο ΛΑΟΣ στο 4,5% και οι Οικολόγοι στο 3,8%. Ποσοστό 6,9% των πολιτών δηλώνει ότι στις εκλογές θα επιλέξει λευκό ή άκυρο, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3,8% το οποίο, όπως δηλώνει στην έρευνα, θα απόσχει από την εκλογική διαδικασία. Επίσης, η κατηγορία «δεν ξέρω/δεν απαντώ» συγκεντρώνει το 5,9% του εκλογικού σώματος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων (57%) δεν εξέλαβε τις προτάσεις του κ. Γ. Παπανδρέου ως «παροχολογία» και εκφράζει την εκτίμηση ότι πρόκειται για εφαρμόσιμα μέτρα. Ταυτοχρόνως, το 42% που εκφράζει δυσπιστία ή και απόρριψη για το κυβερνητικό σχέδιο του ΠαΣοΚ δεν αποτελεί ευκαταφρόνητο ποσοστό. Ιδίως όταν συνδυαστεί με την «παράσταση νίκης» - ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα του κόμματος που προηγείται -, όπου η ΝΔ διατηρεί μεν το προβάδισμα με 40%, αλλά το ΠαΣοΚ έχει πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής (34%).

Η ΔΕΘ αντί για ένα τυπικό γεγονός, όπως ήταν τα προηγούμενα έτη, εφέτος αποτέλεσε κομβικό σημείο ανακατατάξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 56% όσων έλαβαν μέρος στην έρευνα δήλωσε ότι αξιολογεί «σίγουρα» και «μάλλον πιο θετικά» το ΠαΣοΚ μετά τη Διεθνή Εκθεση. Αρνητική γνώμη εκφράζει το 9%, ενώ την ίδια γνώμη για το ΠαΣοΚ, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτή ήταν ευνοϊκή ή όχι, δηλώνει ότι διατήρησε το 35%.

* Τα μέτρα και το απροσδόκητο εύρημα

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που πρότεινε ο κ. Παπανδρέου για τη φορολόγηση των εισοδημάτων, για ενίσχυση των οικονομικά ασθενεστέρων και για αναμόρφωση του κοινωνικού κράτους, η συντριπτική πλειονότητα όσων έλαβαν μέρος στην έρευνα εκφράζει τη συμφωνία της. Για να αξιολογήσουν οι πολίτες τις προτάσεις σημαίνει ότι τους κίνησαν το ενδιαφέρον ή ότι η αντίδραση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική διογκώνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς. Από την άλλη πλευρά, τα μέτρα που επέλεξαν οι ερευνητές για να συμπεριλάβουν στην έρευνα δύσκολα θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν υψηλά ποσοστά απόρριψης.

Το μόνο απροσδόκητο εύρημα, με νωπές ακόμη τις μνήμες για το θέμα των ταυτοτήτων, είναι ότι το 82% των πολιτών θεωρεί σίγουρα θετική και μάλλον θετική (68% και 14%, αντιστοίχως) την πρόταση του κ. Παπανδρέου για τη φορολόγηση της αξιοποιήσιμης εκκλησιαστικής περιουσίας - ένδειξη της πολυεπίπεδης ζημιάς που έχει προκαλέσει το σκάνδαλο με τη Μονή Βατοπαιδίου. Αρνητικά κρίνει την πρόταση αυτή το 16%. Κατά τα λοιπά, η έρευνα αναδεικνύει ότι για πρώτη φορά ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας τείνουν ευήκοον ους στις απόψεις που εκφράζει το ΠαΣοΚ για τη χώρα - είναι άγνωστο ακόμη αν αυτή η τάση θα ενισχυθεί και θα μεταφραστεί σε ψήφους στην κάλπη -, αλλά και έναν συμπαγή πυρήνα ψηφοφόρων της ΝΔ, οι οποίοι απορρίπτουν οποιαδήποτε πρόταση προέρχεται από το ΠαΣοΚ, ακόμη και αν πρόκειται για την καταπολέμηση της ακρίβειας ή για στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων.

* Η μεγάλη ακίνητη περιουσία

Τα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας που έχει προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση αξιολογούνται θετικά (63%) και μάλλον θετικά (16%) από το 79% των ερωτηθέντων, ενώ ένα 20% εκφράζεται αρνητικά για αυτά. Οσα είπε ο κ. Παπανδρέου για την ενίσχυση των χαμηλών και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων αντιμετωπίζονται θετικά από το 85% («σίγουρα θετικά» 69% και «μάλλον θετικά» 16%), ενώ καταγράφεται και ένα ποσοστό 14% το οποίο τα κρίνει αρνητικά. Την επαναφορά του μέτρου της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας αξιολογεί θετικά το 81% των πολιτών, ενώ διαφωνεί το 17%. Η πρόταση για τη δημιουργία ενός μικρού επιτελικού κράτους αξιολογείται από το 63% των ερωτηθέντων θετικά και μάλλον θετικά, αρνητικά από το 22%, ενώ το 15% δηλώνει ότι δεν τη γνωρίζει. Υψηλά ποσοστά συναίνεσης των πολιτών (69% σίγουρα θετική και 15% μάλλον θετική) συγκεντρώνει η πρόταση του ΠαΣοΚ για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία (καταγράφεται και ένα 15% το οποίο διαφωνεί).

Τα ποσοστά αυτά μπορεί να στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας στο ΠαΣοΚ, όπως και το γεγονός ότι στην ερώτηση για τον «επιθυμητό νικητή των εκλογών» το ΠαΣοΚ προηγείται με 42% έναντι 21% της ΝΔ, ωστόσο το 33% το οποίο απαντά «κανένα κόμμα» εξακολουθεί να συντηρεί τη ρευστότητα στην πολιτική σκηνή.
-----------------------------------------------
Προσεξτε τις ερωτησεις.
Που ειναι η καταλληλοτητα?
Που ειναι οι ερωτησεις που δειχνουν την κυβερνησιμοτητα ενος κομματος?
Βρηκαν τωρα καινουργιο κολπο.
Επιθυμητος νικητης εκλογων....
Απιστευτοι...

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΕΑΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΨΗΓΜΑΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΘΟΥΝ,ΤΟ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΒΡΩΜΙΑΡΙΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΤΙΠΟΤΕ.ΜΟΝΟ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΑΤΗΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΣΒΕΡΚΟΣ ΤΩΝ ΜΗΔΕΠΟΤΕ ΕΡΓΣΘΕΝΤΩΝ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΩΝ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Γιατι αραγε λειπει αυτη η ερωτηση στα 3 απο τα 5 αυριανα γκαλοπ?
ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ????????
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γιατί το κόμμα που θα επιθυμούσε να κυβερνήσει τον τόπο είναι κατά το 42% των πολιτών το ΠΑΣΟΚ φίλε με τα πολλά ερωτηματικά.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ρε είστε απιστευτοι εσεις οι Δεξιοι! Και ο Σημιτης περνουσε τον Καραμανλη στην καταλληλοτητα. Αφηστε δε πως και η ΜRB βγαζει μοναχα 6 μοναδες μπροστα τον Καραμανλη.
Ναι οι ερωτησείς περι επιθυμητης κυβερνησης εχουν νοημα. Αν πολωθει το κλιμα δειχνουν που θα πανε οι αναποφασιστοι.
Αλλα επειδη ειστε "ασχετοι" απο οικονομια, πειτε μου τι σχεση εχουν τα μετρα που λαμβανει η κυβερνηση σε σχεση με τη διεθνη χρηματοπιστωτικη κριση. ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ... Και για αυτο τιμωρειται...
Με τα σχολια σας και τον παρον θεμα, το μονο που κανετε ειναι στρουθοκαμηλισμος... Ο ιδιος που εκανε και το ΠΑΣΟΚ του Σημιτη. Δειχνετε απιστευτη αλαζονεια... Δεν πειραζει συνεχιστε ετσι, να απαλλαγουμε απο σας μια και καλη...