Οσο δεν λυνεται το προβλημα της διαφθορας του μηχανισμου συλλογης φορων θα χρειαζονται εκτακτα μετρα.


Το λενε ολοι.
Το λεγαμε και εμεις χθες και προχθες.
Καλη η εξωτερικη κριση αλλα δεν αρκει .
Το προβλημα του ελληνικου κρατους ειναι καθαρα ελληνικο.
Λεγεται διαφθορα των μηχανισμων συλλογης φορων.
Λεει ο Παπαδημητριου στην καθημερινη.
<<....Η αδιαφορία της κυβέρνησης στην αναδιοργάνωση των μηχανισμών και υπηρεσιών διακυβέρνησης και ο συμβιβασμός της με τα αμαρτήματα και τους αμαρτωλούς του παρελθόντος είναι που στερούν τώρα από το κράτος τα απαραίτητα εργαλεία αντίστασης στην εξελισσόμενη οικονομική κρίση. Αναρωτιέται κανείς τι πρέπει να συμβουλεύουν φοροτεχνικοί και άλλοι ορκωτοί λογιστές ή σύμβουλοι επιχειρήσεων και ατόμων: καλύτερο μπαξίσι στους εφοριακούς και υπομονή έως την επόμενη ρύθμιση εκκρεμοτήτων;
Το χειρότερο είναι, ίσως, ότι ούτε με τα μέτρα αυτά τελειώνουμε. Αν η φοροτεχνική υποδομή δεν βελτιωθεί σύντομα, τα προβλήματα του ελληνικού προϋπολογισμού θα συνεχιστούν. ....
>>
Δεν ξερω αν ηταν αδιαφορια της κυβερνησης η αδυναμια να επιβληθει και να λυσει το θεμα της διαφθορας αλλα ειναι προφανες οτι το προβλημα παραμενει.
Στην ουσια οτι και να νομοθετησει ο υπουργος δεν μπορει να κανει τιποτα αν δεν εχει μηχανισμο να το εφαρμοσει.
Και ακομα χειροτερα αν αυτος ο μηχανισμος οτι νομους και να κανει ο υπουργος ερχεται σε συναλλαγη με τον φορολογουμενο και τον καταστρατηγει
.
Αυτη ειναι η πικρη αληθεια του ελληνικου κρατους.
Η κυβερνηση προσπαθει να βρει λυσεις που δεν θα εμπλεκουν τους μηχανισμους του κρατους.
Αν δεν ηταν τραγικο θα ηταν γελοιο.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο Κωστάκης να βρεί λύσεις.....πάλι μας έκανες και γελάσαμε...κανένα ομόλογο να κλέψουν μόνο εκεί είναι σαίνια..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κύκνειο άσμα
Γιάννης Πρετεντέρης

Φωτογραφία
Το 2004 ο Αλογοσκούφης ανέλαβε υπουργός μιας δυναμικής οικονομίας. Η χώρα είχε μπει στην ΟΝΕ, οι κοινοτικοί πόροι έρρεαν, τα οικονομικά μεγέθη είχαν βελτιωθεί εντυπωσιακά, τα επιτόκια και ο πληθωρισμός κινούνταν σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα, η ανάπτυξη πλησίαζε το 5%, το πραγματικό εισόδημα είχε αυξηθεί σχεδόν 50% σε μία οκταετία, η χώρα έκλεινε με ταχύτητα την απόσταση που τη χώριζε από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η Ελλάδα βρισκόταν στην καλύτερη οικονομική κατάσταση της σύγχρονης ζωής της.

Ενας κανονικός υπουργός δεν είχε πολλά να κάνει: θα ακολουθούσε την επιτυχημένη διαχείριση των προκατόχων του, διορθώνοντας τις αναπόφευκτες αστοχίες τους και καλύπτοντας τις αυτονόητες παραλείψεις τους.

Ενας κανονικός υπουργός, ναι... Αλλά όχι ο Αλογοσκούφης. Με τη συμπλεγματική στάση που είχε χρόνια αναπτύξει το επιτελείο του Καραμανλή απέναντι στη διακυβέρνηση Σημίτη, το σύμπλεγμα των ανθρώπων που αδυνατούν να αντιληφθούν πώς γίνεται και κάποιοι άλλοι προτιμώνται για τη διεύθυνση του τόπου, η πρώτη του φροντίδα δεν ήταν να αυξήσει την παραγωγή χρυσών αβγών ή έστω την κατανομή τους, αλλά να σκοτώσει τη χήνα.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα η οικονομική πολιτική της ΝΔ είχε μοναδική φροντίδα να απαξιώσει το έργο των προκατόχων της ώστε να κατεβάσει τον πήχη της σύγκρισης. Αποτέλεσμα; Απαξιώνοντας τους προκατόχους της το μόνο που κατάφερε ήταν να απαξιώσει την οικονομία.

Σήμερα, τεσσεράμισι χρόνια αργότερα, ο Αλογοσκούφης μάς λέει (με δικά του λόγια) ότι «δυστυχώς επτωχεύσαμε». Και εξαγγέλλει μια φοροεισπρακτική και φορομπηχτική πολιτική «έκτακτης ανάγκης». Ωραία η ιδέα, αλλά δεν επτωχεύσαμε μαζί: μόνος του έριξε τη χώρα στις ξέρες. Και την έριξε στις ξέρες για λόγους που δεν τιμούν μια σοβαρή πολιτική σταδιοδρομία.

Το κρίμα είναι ότι κανένας άλλος υπουργός Οικονομίας την τελευταία τριακονταπενταετία δεν υπήρξε τόσο τυχερός. Κληρονόμησε μια οικονομία σε καλή κατάσταση, διέθετε την απόλυτη εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού και την πλήρη ελευθερία των επιλογών του, ήταν πολιτικά πανίσχυρος, ακόμη περισσότερο που η αντιπολίτευση συμπυκνωνόταν στις φωνές του Αλαβάνου και τη ναφθαλίνη της Κατσέλη.

Και κανένας άλλος, όμως, δεν σπατάλησε τόσο εύκολα τόσα πλεονεκτήματα σε τόσο μικρά πράγματα. Από προχθές ένα πράγμα είναι περίπου βέβαιο: ο υπουργός Οικονομίας ψάλλει το κύκνειο άσμα του. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Πρωθυπουργό να εμφανιστεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση με τον ίδιο υπουργό στο πλευρό του. Και είμαι βέβαιος ότι ο Πρωθυπουργός το γνωρίζει...