Να ενα παραδειγμα κερδων απο την αμολυβδη βενζινη....


απο ελευθερο τυπο.
Αγόραζαν από τα διυλιστήρια φθηνά την αμόλυβδη βενζίνη, αλλά τη διέθεταν στους πελάτες τους με υψηλό κέρδος συνολικά έξι πρατήρια του Πειραιά, που δέχθηκαν ελέγχους από τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή της Νομαρχίας Πειραιά.

Θέλοντας να διαπιστώσουν τα «παιχνίδια» με τις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης, οι ελεγκτές της Νομαρχίας εξέτασαν τα τιμολόγια αγοράς και πώλησης απλής αμόλυβδης βενζίνης τυχαία σε επτά πρατήρια υγρών καυσίμων του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής, διαπιστώνοντας ότι στα έξι εξ αυτών η πτώση της τιμής των καυσίμων σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους -αρχές Ιουλίου και αρχές Αυγούστου 2008- δεν έφτασε ακέραια στον καταναλωτή.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές, ιδιοκτήτης πρατηρίου αγόρασε στις αρχές Ιουλίου την απλή αμόλυβδη με 1,021 ευρώ το λίτρο -τιμή χωρίς ΦΠΑ- και τη διέθεσε στην αγορά με 1,092 ευρώ -τιμή χωρίς ΦΠΑ-, έχοντας δηλαδή ποσοστό μεικτού κέρδους 6,95%, στο οποίο δεν υπολογίζονται τα λειτουργικά έξοδα.

Ο ίδιος πρατηριούχος στις αρχές Αυγούστου αγόρασε την απλή αμόλυβδη με 0,944 ευρώ το λίτρο (τιμή χωρίς ΦΠΑ) και τη διέθεσε με 1,041 ευρώ, έχοντας δηλαδή ποσοστό μεικτού κέρδους 10,28%.

Δηλαδή, όπως σημειώνουν οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά, αν και στις αρχές Αυγούστου συγκριτικά με τις αρχές Ιουλίου αγόρασε φθηνότερα κατά 7,54%, πούλησε φθηνότερα μόλις κατά 4,67%, εκτινάσσοντας στα ύψη τα ποσοστά του μεικτού του κέρδους.

Ακόμη, από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν τα κλιμάκια της Νομαρχίας Πειραιά, διαπιστώθηκε ότι, όσον αφορά σε άλλα είδη καυσίμων, όπως Diesel Κίνησης, Βενζίνη Αμόλυβδη 100, Βενζίνη Αμόλυβδη 100 V-Power, τα ποσοστά μεικτού κέρδους των πρατηριούχων κυμαίνονταν σε αρκετά υψηλά επίπεδα από 6,13% έως και 18,16%.

Μετά το αποτελέσματα της έρευνας της Νομαρχίας, ο νομάρχης, Γιάννης Μίχας, δήλωσε ότι «αν και οι τιμές των υγρών καυσίμων είναι ελεύθερες, διότι δεν υπάρχει σχετική διάταξη στην οποία ορίζεται ποσοστό κέρδους, αυτό σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί τα συνεχιζόμενα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος των καταναλωτών».

Σχόλια