Public issue: Το ΠΑΣΟΚ εχει ευθυνες για το σκανδαλο 34%. Η ΝΔ εχει ευθυνες 15%.

απο την αυριανη καθημερινη.
Ιδιαίτερα επιφυλακτική για τη βούληση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να πατάξουν το φαινόμενο της διαφθοράς, παρά τις σχετικές διακηρύξεις των δύο μεγάλων κομμάτων, εμφανίζεται η κοινή γνώμη, εν μέσω των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για την «Κ», το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η κυβέρνηση «δεν είναι αποφασισμένη» να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα της διαφθοράς. Μία μονάδα επιπλέον, 63%, συγκεντρώνει στο ίδιο ερώτημα και το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. υπάρχει ένα ποσοστό 32% που αμφισβητεί τις προθέσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους κόλπους των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ φθάνει το 46%. Τέλος, μέσα σε ένα χρόνο υπάρχει «κάθετη» πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση, αναφορικά με τη βούλησή της αναμετρηθεί με το πρόβλημα: Σε έρευνα της Public Issue στις 7 - 8 Μαΐου του 2007 το ποσοστό όσων δήλωναν πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα της διαφθοράς έφθανε στο 52%, ενώ στην τρέχουσα δημοσκόπηση υποχωρεί στο 34%.

Παράλληλα, από την έρευνα της Public Issue προκύπτει ότι σχεδόν ένας στους δύο πολίτες πιστεύει πως ευθύνη για τη διαφθορά στην Ελλάδα έχουν και τα δύο μεγάλα κόμματα. Πάντως, το 34% των ερωτηθεντων εκτιμά πως τις μεγαλύτερες ευθύνες έχει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το 15% η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. Ειδικότερα σε σχέση με την υπόθεση Siemens, η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων εμφανίζεται πεπεισμένη πως τα δύο μεγάλα κόμματα ή στελέχη του έχουν χρηματοδοτηθεί από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας. Στο ερώτημα «ποια κόμματα αφορά η υπόθεση Siemens», το 67% απαντά το ΠΑΣΟΚ και το 58% η Ν.Δ.

Επίσης, η κοινή γνώμη εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική για την ουσιαστική διερεύνυση της υπόθεσης από τις ελληνικές δικαστικές αρχές. Το 72% των ερωτηθέντων δηλώνει πως «δεν εμπιστεύεται» τη δικαιοσύνη, έναντι μόλις 25% που εκτιμά πως θα ανακαλύψει και θα τιμωρήσει τους ενόχους. Η αμφισβήτηση της δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα υψηλή μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπερβαίνει το 80%, αλλά στο συγκεκριμένο ερώτημα και η εκλογική βάση της Ν.Δ. εμφανίζεται σχεδόν διχασμένη.

Τέλος, από τη δημοσκόπηση της Public Issue προκύπτει ότι το 68% των ερωτηθέντων επιθυμεί υπό το βάρος των τελευταίων αποκαλύψεων να απογορευθεί η χρηματοδότηση των κομμάτων από ιδιώτες και επιχειρήσεις. Το σχετικό ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό και στους ψηφοφόρους της Ν.Δ., καθώς ανέρχεται στο 69%.

Σχόλια