Ο Ιγνατιου με στοιχεια (αποχαρακτηρισμενα εγγραφα) και πληροφοριες φωτιζει το ρολο των αμερικανων σε Ελλαδα και Κυπρο το 1974.


......Εκείνες τις κρίσιμες μέρες, όταν οι Ελληνοκύπριοι ένιωθαν την ανάσα του τουρκικού Αττίλα, στην Ουάσιγκτον και στο Λονδίνο, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες δηλώσεις, σχεδίαζαν το νέο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας και της Κύπρου. Στην Αθήνα, την απόφαση για επιστροφή στην Δημοκρατία, ανέλαβε να υλοποιήσει ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο οποίος με ικανότητες «ταχυδακτυλουργού» κατάφερε να αποσπάσει την πρωθυπουργία από τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και να την χαρίσει στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος διέμενε εξόριστος στο Παρίσι. Ο Αβέρωφ, και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Χένρι Τάσκα, είχαν αρχίσει να συζητούν και να σχεδιάζουν την επιστροφή του Καραμανλή από τις αρχές της χρονιάς. Ο Τάσκα, είχε επιτύχει να πραγματοποιηθεί πολύωρη συγκέντρωση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στις 26 Μαρτίου 1974, με βασικό θέμα την αλλαγή του καθεστώτος. Ο Ιωαννίδης είχε αρχίσει να «ερωτοτροπεί» με τον Μουαμάρ Καντάφι, και δύο φορές -με απειλητικό τρόπο- μετέφερε το μήνυμα στους Αμερικανούς ότι θα έκλεινε τις βάσεις τους.
- Στη Λευκωσία, ο τότε Αμερικανός πρέσβης Ρότζερ Ντέιβις, άρχισε να σκέφτεται τρόπους απαλλαγής από τον Νίκο Σαμψών, ο οποίος πλήρωσε με τραγικό τρόπο τις βλακείες των πραξικοπηματιών, καθώς του φόρτωσαν όλη την ευθύνη για το εθνικό έγκλημα, ενώ οι πραγματικοί ένοχοι αποτελούν και σήμερα μέρος της οικονομικής και πολιτικής ελίτ της Κύπρου. Για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στην αντικατάσταση του Σαμψών με τον Γλαύκο Κληρίδη, το βράδυ της 16ης Ιουλίου 1974, μία ημέρα μετά το αντιμακαριακό πραξικόπημα, σε τηλεγράφημα που απέστειλε ο Χένρι Τάσκα στον Κίσινγκερ και στον Ρότζερ Ντέιβις. Ο Αμερικανός πρέσβης έγραφε στον προϊστάμενο του υπουργό και στον συνάδελφό του στη Λευκωσία, ότι «η επιλογή του Σαμψών -τον οποίο χαρακτήριζε δολοφόνο και τρομακτικό τύπο- ήταν απαίσια και αλλοπρόσαλλη με τις συνταγματικές διευθετήσεις, οι οποίες θα οδηγούσαν στην αντικατάσταση του Μακαρίου από τον Κληρίδη, εάν (ο Μακάριος) ήταν νεκρός ή είχε εκδιωχθεί». Είναι σημαντικό και δείχνει τον τρόπο σκέψης των αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον, το γεγονός ότι ελάχιστες ώρες πριν από την εισβολή, ο Κίσινγκερ έστειλε τηλεγράφημα στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα. Ο υπουργός των Εξωτερικών, έγραφε τα εξής στον Χένρι Τάσκα:
«Ο Σίσκο μόλις με ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας έλαβε την τελική απόφασή της να προχωρήσει σε απόβαση των δυνάμεων της στην Κύπρο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η απόβαση ίσως ξεκινήσει μέσα στην επόμενη ώρα». Και πρόσθεσε: «Η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει άμεσα διαπραγματεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη για την αποκατάσταση της συνταγματικής κατάστασης στην Κύπρο και έχουμε στο μυαλό μία πιθανή διαδοχή (του Μακάριου) από τον Κληρίδη»......

Ολο το αρθρο στο http://www.phileleftheros.com.cy/main/main.asp?gid=217&id=566940

Σχόλια